RE: Autosedišta za bebe i decu (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Dečja oprema

Poruka

Ana RR -> RE: Autosedišta za bebe i decu (4.8.2013 17:47:02)

Super Moiraina [sm=smiley1.gif] to je za starije dete, je l?

Moiraina -> RE: Autosedišta za bebe i decu (4.8.2013 17:51:36)

Da. [sm=smiley1.gif]

Ana RR -> RE: Autosedišta za bebe i decu (4.8.2013 17:53:04)

Baš će da uživa [sm=smiley1.gif]

Vardem -> RE: Autosedišta za bebe i decu - kako odabrati veličinu (14.8.2013 23:09:51)

Drage moje,
ovih dan tražim odgovarajuće sedište za moju 19-to mesečnu devojčicu i čitajući ovaj forum morala sam da se učlanim kako bih vam poslala članak koji će vam pomoći u odabiru veličine sedišta ( možda to već znata ali nije na odmet da se ponovi). Ove informacije nisam dobila ni u jednoj radnji koja prodaje dečija sedišta, čak su mi u Aksi rekli da nema veze ako detetu malo štrči glava izvan sedišta.
A u isto vreme vas molim za savet koje marke sedište da pogledam, za sada samo znam da Nania sedište ne želim Unapred se zahvaljujem [sm=smiley1.gif]

Prerastanje autosjedalice

Pitanje koje roditelji često postavljaju je koja grupa autosjedalice je najprimjerenija njihovu djetetu. Ponekad se odabir ispravne grupe autosjedalice nameće kao logičan odgovor (npr. djetetu od 5 kg svakako će najprimjerenija biti autosjedalica grupe 0), ali kako dijete raste izbor postaje sve teži.

Zlatno pravilo prelaska djeteta iz grupe u grupu autosjedalica glasi: "Dijete treba biti u autosjedalici niže grupe sve dok tu nižu grupu ne preraste".

Ovo pravilo može se ilustrirati sljedećim primjerom: grupa 0 i grupa I preklapaju se na području između 9 i 10 kg. Ako dijete ima 9 kg i može se bez tuđe pomoći samostalno dići na noge, ono zadovoljava minimalne uvjete za prijelaz u grupu I autosjedalica. Međutim, ako dijete još po visini nije preraslo autosjedalicu grupe 0 i nije dostiglo najveću dozvoljenu težinu te autosjedalice (10 kg), za dijete je sigurnije da ostane u autosjedalici grupe 0, iako bi dijete moglo prijeći i u autosjedalicu grupe I.

U nastavku se daje pregledni prikaz uvjeta korištenja pojedinih grupa autosjedalica i pokazatelja prerastanja te grupe. Detaljnije su prikazane sljedeće grupe: Grupa 0, Grupa 0+, Grupa I, Grupa II, Grupa III

Grupa 0

Ovu grupu autosjedalica dijete koristi od rođenja do otprilike 10 kg. Rečeno je "otprilike" iz razloga što neka djeca ovu autosjedalicu prerastu po visini i prije nego što su postigla 10 kg tjelesne težine.

Prerastanje autosjedalice grupa 0/0+ po visini: od vrha glave djeteta do vrha autosjedalice mora biti više od 2 cm. Ako je taj razmak manji, dijete je autosjedalicu preraslo po visini
Dijete je preraslo autosjedalicu grupe 0 ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (10 kg) ili
je od vrha glave djeteta do vrha autosjedalice preostalo manje od dva cm (vidi sliku!)

U prvom slučaju dijete je postalo preteško za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po težini), dok je u drugom slučaju dijete previsoko za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po visini).
Često se misli da je dijete preraslo ovu sjedalicu u trenutku kad nožice djeteta počnu doticati naslon stražnjeg sjedala. Međutim, doticanje naslona nogama pa čak i skvrčene noge nisu znak da je dijete preraslo autosjedalicu ove grupe!

Ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0, kako odrediti primjerenu sljedeću grupu autosjedalice?

Za prijelaz u grupu I autosjedalica, potrebno je zadovoljiti sljedeća oba uvjeta:

1. dijete ima minimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom grupe I (9 kg)
2. dijete može ustati na svoje noge bez tuđe pomoći, bez ili s pridržavanjem za komad namještaja.
Ako dijete ne zadovoljava neki od ovih uvjeta (dijete ima manje od 9 kg ili se ne može samostalno dići na noge):

dijete možete premjestiti u autosjedalicu grupe 0+ (do 13 kg) koju dijete nije preraslo po visini ili
dijete možete premjestiti u kombiniranu autosjedalicu grupe 0/I koju ćete postaviti u smjer suprotan smjeru vožnje. Kod toga treba voditi računa o najvišoj dozvoljenoj težini djeteta za postavljanje u smjer suprotan smjeru vožnje!

Autosjedalice grupe 0+ (do 13 kg) bolji su izbor za težu, ali ne toliko visoku djecu, dok su kombinirane autosjedalice bolji izbor za laganu i visoku djecu, jer im je težinska granica za postavljanje u smjer suprotan smjeru vožnje relativno niska (oko 10 kg).

Grupa 0+ (0-13 kg)

Ovu grupu autosjedalica dijete koristi od rođenja do otprilike 13 kg. Rečeno je "otprilike" iz razloga što neka djeca ovu autosjedalicu prerastu po visini i prije nego što su postigla 13 kg tjelesne težine.
Dijete je preraslo autosjedalicu grupe 0+ ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (13 kg) ili
je od vrha glave djeteta do vrha autosjedalice preostalo manje od dva cm (vidi sliku!)

U prvom slučaju dijete je postalo preteško za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po težini), dok je u drugom slučaju dijete previsoko za ovu autosjedalicu (preraslo ju je po visini).
Često se misli da je dijete preraslo ovu sjedalicu u trenutku kad nožice djeteta počnu doticati naslon stražnjeg sjedala. Međutim, doticanje naslona nogama pa čak i skvrčene noge nisu znak da je dijete preraslo autosjedalicu ove grupe!

Ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0+, u pravilu se premješta u autosjedalicu grupe I.

Za prijelaz u grupu I autosjedalica, potrebno je zadovoljiti sljedeća oba uvjeta:

1. dijete ima minimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom grupe I (9 kg)
2. dijete može ustati na svoje noge bez tuđe pomoći, bez ili s pridržavanjem za komad namještaja.
Ako dijete ne zadovoljava neki od ovih uvjeta (dijete ima manje od 9 kg ili se ne može samostalno dići na noge):

ako je dijete preraslo autosjedalicu grupe 0+ po visini, dijete možete premjestiti u kombiniranu autosjedalicu grupe 0/I koju ćete postaviti u smjer suprotan smjeru vožnje. Kod toga treba voditi računa o najvišoj dozvoljenoj težini djeteta za postavljanje u smjer suprotan smjeru vožnje, da se ne bi dogodilo da je najveća dozvoljena težina za takvo postavljanje manja od težine djeteta!
ako je dijete preteško za kombiniranu autosjedalicu grupe 0/I, a ne zadovoljava oba uvjeta postavljena za prijelaz u autosjedalicu grupe I, tada, nažalost, ne postoji jednostavno rješenje. Najbolje rješenje bila bi autosjedalica koja se postavlja u smjer suprotan smjeru vožnje i nakon prijeđene težine od 13 kg, ali je takvu autosjedalicu na hrvatskom tržištu teško pronaći. Ako imate poznanike u Švedskoj, gdje se djeca prevoze u smjeru suprotnom smjeru kretanja i do četvrte godine života, iskoristite poznanstvo ;)

Grupa I (9-18 kg)

Ova grupa autosjedalica namijenjena je djeci tjelesne težine od 9-18 kg, iako ju neka djeca mogu prerasti po visini i prije nego što postignu 18 kg.
Dijete je preraslo autosjedalicu grupe I ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (obično 18 kg) ili
je sredina ušiju djeteta u ravnini s vrhom autosjedalice ili
ne postoji niti jedan utor kod kojeg bi pojas autosjedalice bio u ravnini ili iznad razine ramena djeteta.
Nakon prerastanja autosjedalice grupe I, dijete se u pravilu premješta u autosjedalicu grupe II. Za prijelaz u grupu II autosjedalica, potrebno je zadovoljiti sljedeća oba uvjeta:

dijete ima minimalnu tjelesnu težinu dozvoljenu autosjedalicom i
dijete je dovoljno visoko da se pojas automobila može namjestiti tako da mu donji dio pojasa prelazi preko kosti zdjelice, a gornji dio pojasa preko ključne kosti.
Napomena: Ako je dijete sjedalicu grupe I preraslo po visini, ali još nema 15 kg (visoka i izuzetno vitka djeca), tada dijete treba premjestiti u drugu sjedalicu grupe I koja ima viši naslon. Ni u kojem slučaju nemojte premještati dijete u autosjedalicu grupe II ako je dijete lakše od 15 kg, dok bi idealno bilo da ima barem 18 kg!

Grupa II (otprilike 15-25 kg)

Ova grupa autosjedalica namijenjena je djeci tjelesne težine od 15-25 kg (ili više, ovisno o autosjedalici).
Dijete je preraslo autosjedalicu grupe II ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (obično 25 kg ) ili
Ako je dijete dostiglo najveću dozvoljnu težinu autosjedalice grupe II, ali prilikom vezanja pojasevima automobila bez autosjedalice pojasevi ne priliježu pravilno uz dijete (donji dio pojasa mora ići preko kostiju zdjelice, a ne trbuha, dok gornji mora prelaziti sredinom ključne kosti, odnosno ramena, a ne nalijegati na vrat), tada dijete treba premjestiti u autosjedalicu grupe III koja ima višu dozvoljenu težinsku granicu (36 kg).

Nakon prerastanja autosjedalice grupe II, ako je dijete dovoljno visoko da pojas automobila pravilno priliježe uz tijelo djeteta i bez autosjedalice, dijete u pravilu može prestati koristiti autosjedalicu.

Grupa III (otprilike 22-36kg)

Ova grupa autosjedalica namijenjena je djeci tjelesne težine od 22-36 kg. Ove autosjedalice koriste se samo kao podizači, nemaju naslon, već samo podnožje na kojem se sjedi.

Dijete je preraslo autosjedalicu grupe III ako je zadovoljilo barem jedan od sljedećih uvjeta:

dostiglo je maksimalnu težinu dozvoljenu autosjedalicom (obično 36 kg) ili
je dovoljno visoko da pojas automobila pravilno priliježe uz tijelo djeteta i bez autosjedalice, obično oko 150 cm ili više, što ovisi o automobilu u kojem se dijete prevozi. Više o tome možete pročitati u članku kako odrediti je li dijete spremno za vezanje pojasevima automobila.
Nakon prerastanja autosjedalice grupe III, ako je dijete dovoljno visoko da pojas automobila pravilno priliježe uz tijelo djeteta i bez autosjedalice, dijete u pravilu prestaje koristiti autosjedalicu.

Problem može nastati ako je dijete punije te je dostiglo najveću dozvoljnu težinu autosjedalice grupe III (36 kg), ali još nije dovoljno visoko da se veže samo pojasevima automobila - prilikom vezanja pojasevima automobila bez autosjedalice pojasevi ne priliježu pravilno uz dijete (donji dio pojasa mora ići preko kostiju zdjelice, a ne trbuha, dok gornji mora prelaziti sredinom ključne kosti, odnosno ramena, a ne nalijegati na vrat). U tom slučaju treba konzultirati proizvođača autosjedalice. Na nekim se mjestima može pronaći uputa da se ova autosjedalica može koristiti i nakon 36 kg, budući da ona sama nema sigurnosnu ulogu, već služi samo kao podizač. Međutim, ovakvu je preporuku teško potpisati, budući da je teško procijeniti koja je još težina nakon tih 36 kg prihvatljiva, a da ne dođe do pucanja autosjedalice, odnosno do njena oštećenja. Teško je i predvidjeti kako će se autosjedalica ponašati u slučaju sudara ako se preoptereti te neće li u tom slučaju ona puknuti i dodatno ozlijediti dijete.

Peace* -> RE: Autosedišta za bebe i decu (15.8.2013 11:28:07)

Marku treba nova autosedalica, i ove dve su nam u opticaju:

KLIK (takvo Luka ima)
KLIK OPET (novija varijanta Luking)

tanjak -> RE: Autosedišta za bebe i decu (22.11.2013 19:16:05)

Moja decica od prvih dana su u sedistu i super su se navikla, mis talno putujemo,Bosna,Bec-Austrija,
Negotin,Zlatibor...i super su nam se pokazala Chicco,jer su imala po dva polozaja.
Sada smo curici kupili http://shop.aksa.rs/graco-auto-sediste-junior-maxi-15-36kg-2-3--disney-princess.html
i zadovoljni smo

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (22.11.2013 22:45:20)

Tanjak [sm=bravo.gif] vi ste baš svetski putnici
I moji su imali tj još uvek imaju sedište pošto u sedištu još uvek sedi Stefan.Sedišta su super za malu decu pogotovo za duža putovanja kada deca u njima mogu i da odspavaju koju turu,bar su tako moji mališani radili

tanjak -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 11:41:08)

jeste vikiveki
i moji malisani nasledili sedista jedino ovo najvece smo kupili za curicu jer se posle skida i koristikao buster

2002m -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 13:00:14)

mi smo nedavno kupili ovo[img]http://www4.slikomat.com/13/1123/n12-disney.jpg[/img]

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 13:10:33)

2002m, baš vam je fensi to vaše sedište jao kako lepih stvarčica za devojčice ima[sm=bravo.gif]

2002m -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 13:15:10)

hvala,samo sam trebala uzeti vece.....cini mi se da u ovom nece dugo moci a pise da je do 4 god.

vonavoj -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 14:25:22)

2002,bogami,prerasce ga brzo..moja ima 2 godine,ali je visoka 92 i malo joj je takvo sediste..morala sam da joj kupim od 9-36..sad ima pojaseve,posle ide na pojas od auta,pa ostaje buster!

Ivanka 75 -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 15:13:38)

Nama treba novo sediste, ovo je do 18kg a ona vec ima 17kg i 105cm, provuci cemo se zimus sa ovim sedistem i cum bude neko snizenje u Aksi kupujem novo. Ne bih booster je dosta putujemo a ona zaspi cim krenemo.

vonavoj -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 15:34:56)

ja sam platila 7000din.. SEDISTE

Ivanka 75 -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 15:44:49)

Gledala sam Graco sediste u Aksi i bas mi se svideli, oko 7000, fina cena za nesto sto ce nam tajati jos e godine.

Trcosava -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 17:30:02)

IZVORNA PORUKA: Ivanka 75

Nama treba novo sediste, ovo je do 18kg a ona vec ima 17kg i 105cm, provuci cemo se zimus sa ovim sedistem i cum bude neko snizenje u Aksi kupujem novo. Ne bih booster je dosta putujemo a ona zaspi cim krenemo.

Ivanko, gledaj neka koja se 'transformišu'. Imaš ta sedišta grupa 2-3 koja se rasklapaju, pa kad preraste ostaviš samo buster. Ana je isto prerasla. Mislim leti i pomoz' Bože, ali zimi sa jaknom nema 'leba da se uglavi.

vonavoj -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 17:36:14)

da,da.gledaj da se transformise,kao moje...[sm=smiley36.gif]

Ivanka 75 -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 17:42:06)

Da da, hocu takvo, da ostane samo booster, a i leti najvise putujemo pa mi zao da kad spava da joj glava leti tamo vamo [sm=smiley1.gif]
A i ace ko da nasledi sva nasa sedista, moja sestra vec rezervisala [sm=smiley1.gif]

Lu -> RE: Autosedišta za bebe i decu (23.11.2013 20:28:20)

IZVORNA PORUKA: 2002m

hvala,samo sam trebala uzeti vece.....cini mi se da u ovom nece dugo moci a pise da je do 4 god.

R je takvo koristio do pune 4 godine a krupan je dječak, tek od 5 je u busteru sa naslonom.
Dosta roditelja prerano premjeste dijete u veću grupu što je velika greška, zbog sigurnosti je bolje da je sjedalica knap nego da je velika.

tanjak -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 3:16:04)

Sve zavisi od deteta,neka deca su naprednija,a neka i ne sede u sedistu. Moje dete ima 5 i naviklo je od prvog dana da bude u sedistu.
Mi smo dizni sa princezama Graco kupili u Aksi za 7500 i super je. ima jedan poloyaj vise da se malo izvuce napred sto je dobro zbog putovanja. i ima mesta ako je u jakni. Predhodno sediste do Chicco 18 kg smo koristili do maksimuma ali netu,nije vise mogla jer ima onu kadicu.
mame vazno je obratiti paznju prema svom detetu,nije svako dete isto

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 9:12:18)

Slazem se , sve zavisi od deteta, moja T je dugonoga tj. bas je visoka i njoj je to sediste Do 18 kg jedva valjalo do 2 god, sad je u busteru sa naslonom, a tek sad ima 16 kg, dok je H mrvasta sva njoj ce mozda do 4 god i valjati [sm=smiley36.gif]

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 12:03:35)

Nedavno sam Sofiju prebacila u Stefanovo sedište, to 2-3, tj. buster s naslonom i kačim je redovnim pojasom, lepo ide preko ramena, ne preko vrata, znam da ne sme. Ono do 18 kg joj je postalo malo i tesno, jedva je zakopčam, stalno kuka da je steže.
Stefan je dobio novi buster.

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 12:35:18)

A vi kupujete samo buster za starije? Mozda cu i ja kasnije kad zatreba H , veliio samo da prosledim a T samo buster .
Ali mi smo cesto u putu pa spavaju u kolima, kako savati kad je samo u busteru? Hmmm...

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 12:42:25)

Moj Stefan se još ne žali na sedište[sm=jezicek.gif] sedne i pređemo 1 km ili 2 i već spava kao top...a kad kola stanu tako se i on budi...kao navijen i pričvršćen na motor,pa spava dok motor radi a kad stane i Stefan se budi[sm=smiley36.gif]

Lu -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 12:59:16)

IZVORNA PORUKA: tanjak

Sve zavisi od deteta,neka deca su naprednija,a neka i ne sede u sedistu. Moje dete ima 5 i naviklo je od prvog dana da bude u sedistu.
Mi smo dizni sa princezama Graco kupili u Aksi za 7500 i super je. ima jedan poloyaj vise da se malo izvuce napred sto je dobro zbog putovanja. i ima mesta ako je u jakni. Predhodno sediste do Chicco 18 kg smo koristili do maksimuma ali netu,nije vise mogla jer ima onu kadicu.
mame vazno je obratiti paznju prema svom detetu,nije svako dete isto

Ja se uvijek vežem i jako sam odgovorna po tom pitanju tako da za sebe smatram vrlo neozbiljnim da ne vežem i dijete u odgovarajućoj sjedalici. Ako neko pita za pomoć oko sjedalice tu smo da razmjenimo iskustava ali neke stvari stoje zapisane zakonom o sigurnosti djeteta kao što je težina i visina i mislim da bi se svi koji brinu o sigurnosti djeteta trebali toga pridržavati. Takođe dijete se ne veže u zimskoj jakni.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  77 78 [79] 80 81   Sledeća stranica >   >>