RE: Autosedišta za bebe i decu (Puna verzija)

Forum >> [Dete] >> Dečja oprema

Poruka

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:02:46)

Anck, moji retko kad spavaju u autu. A skoro da nigde ni ne idemo - Novi Sad, Beograd, Subotica, taj domet. Sofiji je u principu ono manje sedište dobro ako je kopčam bez jakne, samo u majici, ali mi je to nepraktično na kratkim relacijama. Ako krenemo na duži put (tipa noću kad spavaju), vratiću im sedišta, njoj manje, njemu veće, jer se tad sigurno neće u jakni voziti.

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:07:08)

Heh Lu sta da ti kazem, znam ljude kojima deca NIkad nisu imala sedista a evo ih vec imaju po 10 god. Dok su nekima sedela samo dok su bili bebe.

Pa to zavisi i od roditelja, u jednom momentu svako dete pocne da bojkotije sediste.
I neki samo kazu , pa nece da sedi i odustanu.
Moje su obe jedno vreme oko 1,5 god vristale u njima, ali ih prodje , jer vide da nema vajde od toga.

A drugo ne smemm ni da zamislim sta bi radile po kolima da nisu vezane, to bi bila zurka, da ne govorim kako bih onda bila u stanju da vozim od njih dve [sm=zmeden.gif]

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:09:07)

IZVORNA PORUKA: Lu

Ja se uvijek vežem i jako sam odgovorna po tom pitanju tako da za sebe smatram vrlo neozbiljnim da ne vežem i dijete u odgovarajućoj sjedalici. Ako neko pita za pomoć oko sjedalice tu smo da razmjenimo iskustava ali neke stvari stoje zapisane zakonom o sigurnosti djeteta kao što je težina i visina i mislim da bi se svi koji brinu o sigurnosti djeteta trebali toga pridržavati. Takođe dijete se ne veže u zimskoj jakni.

Lu, ja ih nekad vozim 5 puta u toku dana na vrlo kratkim relacijama. Auto ne stigne uopšte da se ugreje, mi smo već stigli. Ili ako je parkiran u gradu i treba da idemo kući, trebalo bi da ga upalim i da čekamo pored auta 10 minuta da se on zagreje da bih Sofiju mogla vezati bez jakne. Malo mi je to nelogično. Kada idemo na destinacije preko 15 km, naravno da zagrejem auto, pa im skinem jakne, pa ih tek onda vežem.

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:09:28)

Didy to ti pricam , mada onda treba ubaciti jakne , jastuke i ostalo da bi bilo udobno.
A ja sedista ne vracram jer ih odmah lepo prodam pa kupim novo koje im je potrebno [sm=smiley36.gif]

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:10:40)

IZVORNA PORUKA: Didy

IZVORNA PORUKA: Lu

Ja se uvijek vežem i jako sam odgovorna po tom pitanju tako da za sebe smatram vrlo neozbiljnim da ne vežem i dijete u odgovarajućoj sjedalici. Ako neko pita za pomoć oko sjedalice tu smo da razmjenimo iskustava ali neke stvari stoje zapisane zakonom o sigurnosti djeteta kao što je težina i visina i mislim da bi se svi koji brinu o sigurnosti djeteta trebali toga pridržavati. Takođe dijete se ne veže u zimskoj jakni.

Lu, ja ih nekad vozim 5 puta u toku dana na vrlo kratkim relacijama. Auto ne stigne uopšte da se ugreje, mi smo već stigli. Ili ako je parkiran u gradu i treba da idemo kući, trebalo bi da ga upalim i da čekamo pored auta 10 minuta da se on zagreje da bih Sofiju mogla vezati bez jakne. Malo mi je to nelogično. Kada idemo na destinacije preko 15 km, naravno da zagrejem auto, pa im skinem jakne, pa ih tek onda vežem.

Malo mi je ovo glupo...ne veze se u jakni... pa sediste treba prilagoditi detetu a ne obrnuto [sm=zmeden.gif]

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:15:18)

I ja Stefana vezujem u jakni jer nam do vrtića treba 3ili 4 min vožnje,auto i ne stigne da se ugreje dok mi stignemo...kada idemo na dalji put onda ga skidam i vezujem bez jakne

Lu -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:15:57)

Anck naravno da svaki roditelj odlučuje za svoje dijete a da li je to najbolje za dijete o tome se ne raspravlja jer niko ne želi da kaže da griješi. Meni je dovoljan jedan video gdje dijete leti kroz staklo na 60 km na sat ili dfje dijete posluži kao zračni jastuk mami koja ga drži u krilu... da bi svaki put vezala svoje dijete bez razmišljanja.
Ali ja uvijek pričam iz JA, ne zanima me što neko drugi radi, samo kad već pričamo o sigurnosti djece onda bi se trebali voditi nekim činjenicama i zakonom propisanim pravilima zar ne?
Vidim i ja u svom okruženju kako sve voze djecu, čak i za volanom i policija to toleriše...ali to je njihova stvar takvi sigurno neće ni pitati kako se pravilno veže dijete.

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:19:07)

Šta ti je glupo? Ne razumem. To što decu vozim u jaknama kad se vozimo 2 minute u autu? Baš me zanima ko od roditelja na forumu greje zimi auto 10 minuta da bi vozio decu bez jakni 2 minuta.
Povrh svega nisam napisala da Sofija ima 16 kg, visinu preko metar, ramena su joj iznad kaiševa na manjem sedištu, malo, ali jesu iznad, pola glave joj viri iznad sedišta, a pri tom uopšte nije mršava, pre bih rekla da je bucka. Ko god je vidi, ne može da veruje da ima 2 godine, svi joj daju 3 ili 4.
Stefan nosi veličinu 8. Trenutno ima jaknu koju je moj sestrić nosio u 2. razredu osnovne škole. Najviši je i najkrupniji u grupici u vrtiću. Mislim da opušteno može u busteru da se vozi.

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:23:36)

Didyyyyy ... s tvojim postom sam ok, naravno, ujutru kad ustanu a napolju minus ne pada mi na pamet do vrtica da ih skidam il da cekam 30 m in da se zauto zagreje na +15 .
Vec kazem da mi je glupo ako je po zakonu tako, mada nisam cula, da se mora vezati bez jakne!

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:27:11)

Anck, nisam tebe pitala, već Lu koja je napisala da joj je malo glupo. Nisam sigurna da sam baš najbolje razumela šta konkretno joj je glupo iz tog mog posta koji je citirala.
P.S. Sad sam se vratila gore, pa sam videla da si ti citirala, a ne Lu. Luda glava! Jasno mi je šta si htela reći.Malo sam prsla.[sm=smiley36.gif]

Наташица -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:29:29)

обавезно сједиште и на кратке релације. буни се, некад јој се не сједи, али мислим да је сконтала да јој је џаба да се буни, сједиће и биће свезана. некад заспи, ако идемо на мало дуже релације. страх ме, свашта се може десити и мислим да је у сједалици најсигурнија. слажем се потпуно са претходним постом.
ако тек сједамо у ауто и хладно је онда иде с јакном па кад се ауто угрије станемо негдје успут и скинемо је. то је секунда посла и није нам проблем.

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:33:38)

Tako i mi nekad uradimo, stanemo, pa ih skinemo kad se auto dobro ugreje.
I moji su imali taj neki period kad su kukali, ali nikad, ali nikad ih nisam vozila bez sedalice. Sad sami viču - Nisi nas vezala! [sm=smiley36.gif] Sami insistiraju da budu vezani. I tako je najbolje. Čak mm nekad opominju da treba da se veže kad zaboravi.[sm=smiley36.gif]

Наташица -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:37:44)

супер, да су научили да је то обавезно. и ја ћу своју, само је моја још мала па не могу јој ништа фино објаснити, него је само убацити и свезати и нека кука. имамо неких играчака у ауту па јој то дам нек преврће по рукама, само да се мало смири.

Torbica -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 13:41:34)

Uvek i iskljucivo vezem decu u kolima,pa makar i do prodavnice. A ovo za jaknu nisam znala, uvek su u jaknama....[sm=smiley13.gif]

Lu -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 14:05:05)

Torbice, evo zbogg čega ako te zanima.

Vezanje djeteta u debelim komadima odjeće

Dječje autosjedalice zahtijevaju čvrsto vezanje djeteta u njoj kako bi pružile optimalnu zaštitu. Zimi roditelji djecu često posjedaju u autosjedalicu u kaputiću ili jakni što dovodi do toga da vezanje djeteta više nije čvrsto. Takvo vezanje djeteta predstavlja opasnost u slučaju sudara, jer pojasevi autosjedalice mogu skliznuti s ramena, a dijete izletjeti iz autosjedalice.

Što učiniti?
Ne vežite dijete u autosjedalicu u debelim komadima odjeće. Ako ikako možete, zagrijte automobil prije polaska na put. Ako to nije moguće, tada dijete nakon vezanja u autosjedalicu pokrijte pokrivačem ili mu navucite jaknu naopačke tako da mu leđni dio jakne prekriva prsa.
Nakon što se auto dovoljno zagrije jaknica ili pokrivač mogu se djetetu skinuti i tako mu omogućiti udobno putovanje.
Djetetu zasigurno neće biti udobno u debeloj jakni nakon što se automobil zagrije preznojavajući se.

NadaR -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 16:09:19)

Nase sjediste je Romer (15-36 ) . Pomjera se po visini a i sve se skida i ostaje samo buster.
Moji zive na 50 km od nas , muzevi na 35 tako da ga jos uvijek koristimo u komadu jer se cesto kasno vracamo kuci i M zaspi.

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 16:36:02)

Ja ne smem ovo da komentarisem... [sm=smiley35.gif]

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 16:42:01)

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Ja ne smem ovo da komentarisem... [sm=smiley35.gif]

A zašto[sm=zmeden.gif]

Anck Su Nmaun -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 16:44:37)

Rekoh nesmem.. ne vuci me za jezik [sm=jezicek.gif]
Ajd ovako cu lepse reci ne slazem se s ovim.... i tacka da ne kazem (Zesca glupost)

vikiveki -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 16:48:28)

[sm=smiley36.gif] Shvatila sam,meni danas i mozak zaribao,ne samo telo...kasno se palim...male sive ćelije nerade posao[sm=smiley1.gif]

Olga75 -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 17:07:33)

IZVORNA PORUKA: Didy

Baš me zanima ko od roditelja na forumu greje zimi auto 10 minuta da bi vozio decu bez jakni 2 minuta.

recimo ja , ako moj renoic ne radi na leru bar deset minuta zimi gasi se ko blesav pa mi je jednostavnije da ga ostavim da drnda i kad se zagreje da krenem nego da ga njakam
ali ja vozim kantu [sm=smiley36.gif]

Didy -> RE: Autosedišta za bebe i decu (26.11.2013 23:24:35)

Olga, znači da greješ svog renoa 10 minuta da se ne bi ugasio, a ne da bi Zverčici skinula jaknu pre nego što je stvaiš u sedište.
Anck, slobodno komentariši. Napadoh te ja danas ni krivu ni dužnu.[sm=smiley31.gif]
I da, još sam nešto razmišljala - Ovo pravilo da pojas može da sklizne preko jakne važi samo kod sedišta koja imaju sopstvene kaiševe. Pošto ja svoju decu kačim redovnim pojasem, ne vidim kako bi on skliznuo.[sm=zmeden.gif] Nek me neko prosvetli ako zna.
I htedoh da napišem da ovo zaista nije napad ni na koga i ni na čije mišljenje. Samo glasno razmišljam i pitam šta mi nije jasno.[sm=smiley36.gif]

viking -> RE: Autosedišta za bebe i decu (27.11.2013 1:07:46)

Nama večeras stigla dva AS sedišta [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image] naručili smo ih preko neta iz Nemačke. Ne mogu da zamislim da će uskoro u njima biti bebe [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

jovana jojo -> RE: Autosedišta za bebe i decu (27.11.2013 1:11:50)

[sm=bravo.gif]Viking,ja imam sedište od moje devojčice i zelene je boje tako da ću moći da ga koristim bez obzira kog je pola beba .

viking -> RE: Autosedišta za bebe i decu (27.11.2013 1:20:45)

Super! Zelena je moja omiljena boja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Naša su narandžasto-crna, tako da i ona mogu za oba pola (ako nas UZ iznenadi  [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )

Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sledeća stranica >   >>