RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom

Poruka

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 13:17:09)

evo sta mi jedemo:

povrce

krompir
sargarepa
tikvice
brokoli
karfiol
boranija
grasak
pasulj
kupus
kelj
prokelj
crni luk
praziluk
paskanat
persun
celer
cvekla
bundeva
spanac
blitva
pirinac
paradajz
paprika
krastavac
keleraba
socivo

zitarice

kukuruz
psenica
ovas
jecam
proso
raz
zob
sirak

voce

jabuka
kruska
dunja
sljiva
visnja
lubenica
dinja
breskva
kajsija
banana
grozdje

meso

junetina
teletina
piletina
curetina
jagnjetina
svinjetina
pileca dzigerica

zumance

zacini

suncokretovo ulje
maslinovo ulje
so
secer
vegeta
aleva paprika
susam
vanila
kakao
prasak za pecivo

ostalo

crna cokolada
smoki bez kiririkija
keks (gustav i zlatni pek)
semenke suncokreta
margarin
cokoladne posne napolitanke
lisnato testo
kokice
posna plazma
zele zeka

plavi patlidzan ne jedemo, probacemo ga ponovo.
tresnje nikako da uvedem, nikako da dodju na red.
planiram dr da pitam za ribu, belance i voce koje ne jedemo.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 13:17:56)

valjda nisam nesto zaboravila [sm=zmeden.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 13:20:45)

Mac, ima li tvoj kum precizne mere za koru, ili i on koristi prstohvate?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 13:52:31)

koristi prsohvate [sm=smiley36.gif]

Christabel -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 18:45:03)

Zille, ako imate neke pahuljice koje tvoj Peki moze da jede (pirincane ili kukuruzne, ne znam sta sme), evo predloga - stavi mu ih u mleko za dorucak, da ne pije cistu Allernovu. Mi smo iz Akse porucivali svasta, posto kod nas nema uglavnom nista veliko od tih nemlecnih.

Pocela sam da dajem mojoj po malo belanceta - barenog, trebalo bi i sutra da joj dam, cetvrtinu cini mi se. Ceka nas i vakcina, nisam je vodila jer je bila jako smrkava, a sad joj je opet zapusen noc, moracu joj kapati beli slez. Takodje je sinoc jela smoki, bili smo kod nekih drugara, pa dok sam ja skapirala sta beke jedu, ona je vec pojela, nije joj nista, ali ne planiram da joj dajem smoki vec plazmu kao grickalice. Nju jede kad je raspolozena. Takodje je svekrvina koleginica pravila domaceg sokica za svoju unuku pa smo probali i mi - kazu mi da je od sljive, breskve i jabuke ali ja sam ubedjena da ima ili maline ili kupine, tako mi se cini po ukusu. Sve u svemu, ni od toga joj nije nista - pila je po 50ml 2 puta. e da, dala sam je i lesnik - bilo je u nekim napolitankama, bilo je u torti za rodjendan a kupila sam joj skoro i lesnik cokolino.

planiram uskoro da dam ribu i pomorandze, a ako celo belance dobro prodje, onda cu praviti przenice, kajganu i slicno. Treba da 'azuriram' spisak namirnica koje jede i koje je probala, u zadnje vreme je bilo svacega po malo kad uzme od nas ili kao juce taj smoki.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 20:46:50)

Kod nas se stanje stabilizovalo. Četiri dana se Peka osipao, dva dana je primio Urbason, i sad je čist. Par dana je bio na strogoj dijeti. Polako mu uvodim opet sve nemirnice. Ujutro popije Allernovu, doručak kačamak(ne usuđujem se da ubacim slaninicu opet), ručak pileće meso iz supe sa šargarepom i paprikom, užina voće, večera sutlijaš na vodi. Mislim da je problem bio u celeru, da se od njega osipao. Celer nisam svakako imala nameru da mu uvodim, jer ga ni mi ne jedemo, nego sam u supicu stavila jednu kašiku domaćeg začina koji sadrži i celer. To je, otprilike, na vrh kašike u 1,5l vode, a P je od toga pojeo 0,5 dl. Ja sam preosetljiva na celer, ne nešto specijalno, ali ga ne jedem nikako.
Taj domaći začin je moja svekrva pravila, pravi ga svake godine i stvarno je fantastičan. Očisti se kg šargarepe, peršuna sa lišćem, crnog luka i dva srednja celera sa lišćem, i to se sve samelje i dobro izmeša sa kg soli. Spakuje se u tegle i može da se čuva u špajzu, ne mora u frižideru jer ga so konzerviše pa je stabilan. Tako su ljudi ranije pravili začine, pre nego su se pojavili ovi dehidrirani što se kupuju u prodavnicama. Elem, pošto mi ne koristimo celer, sveki će mi napraviti turu tog začina bez njega i sa prazilukom umesto crnog luka. Eto, možete i vi to sebi i svojoj deci da pravite [sm=smiley1.gif]
Chris, razmišljala sam o pahuljicama, pirinčanim ili kukuruznim, ali bi one morale biti prazne, bez ikakvih dodataka. To mu onda dođe isto kao kad mu ja skuvam kačamak ili sutlijaš na vodi [sm=smiley13.gif]Videću ovih dana, možda se i osmelim da probamo neke.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 22:18:42)

Bili smo kod pulmologa na 6to mesečnoj kontroli. Pluća čista, ali pošto zrelo kašljuca, da inhalacije berodualom nastavimo još 2-3 dana na 12 sati. Flixotide ostaje 2x2 još 3 meseca kada je sledeća kontrola. Kaže, ako ne bude imao bronhitise, smanjiće mu dozu tada, kako bismo polako težili ukidanju istog. Kaže, bolje da je na terapiji kako bi mu se disajni organi lepo razvili, jer česti bronhitisi to otežavaju.
Usput ga je pomazila i pohvalila kvalitet kože, uz komentar da ga se seća sa oko 3 meseca kada ga je prvi put slušala.

Sutra možda sirće.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 23:40:24)

Bravo za sve vas i vase klince!

Ostadoh po drugim temama pa nemam sada vremena da komentarisem, smao da kazem da cu Lazaru sutra ponovo dati pomoranzdu i to u vidu soka, znaci cedjenu razblazenu sa vodom posle dorucka najverovatnije.

Pisem vam sutra, kissss

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 23:45:35)

zene [sm=bravo.gif] bravo! citam sve same lepe vesti!
daj Boze da decica budu i ostanu super, da lepo rastu i napreduju i da se njima svi ponosimo!

zille, provaj hipove pirincane, na njima pise da su hipoalergene, odstranjeno je sve sto bi moglo da izazove alergiju. mi smo prvo njih uveli nakon onih svih epizoda sa alergijama od piricanih kasica (koje si imale ad). posle smo duuugo koristili rizolino, i sad ga ponekad uzmem, ali nisam sigurna da ti napisem sta ima, nemam kutiju sada. mada mislim da bas nema nista posebno, npr. 99% rizina krupica i vitamini.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (8.10.2012 23:50:28)

sto se pahuljica tice, mi trenutno koristimo nestle 8 zitarica sa kakaom, nestle ovsene sa suvim sljivama, babyking bundeva i babyking mesano povrce (saragrepa, svekla, paradajz i spanac). planiram uskoro da krenem sa babyking mesano voce da bih joj na taj nacin uvela pomorandzu. kupila sam i grisolino, nema nista posebno u njemu, cenim da ce ga jesti bez problema. secam se da sam ja najvise volela lesnjak cokolino, ali se ne usudjujem da joj to jos dajem, iako nema mleko.
inace, veceras je K grickala grisine i ribice. [sm=smiley1.gif] te ribice su posne, mada skoro nijedne nisu, jedva ove nadjoj .. ali imaju soja lecitin.
ali zato u grisinima nema nicega. tash, mare bi to garant smeo da jede!

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 9:04:17)

Pa koje su to grisine?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 12:07:52)

http://www.swisslion-takovo.com/wp/wp-content/uploads/proizvodi/konditori/slani-program/twister.jpg
evo ovi [sm=smiley1.gif]

mene nervira sto nigde ne mogu da nadjem flips bez kikirikija. i sta ga trpaju svuda, kao po default-u, sta ce kikiriki u smokiju nije mi jasno. [sm=smiley36.gif] bilo ga je u jednoj maloj radnji pred nasom zgradom, ali ga sad nemaju ni tu.
i nigde da nadjem onaj integralni zlatni pek sto smo jeli kod kume, nije mi jasno gde ga samo nadje...

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 12:19:24)

flips bez kikirikija

Ima u Idei.

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 18:18:01)

Kuckala sam se danas sa Tash pa da napisem i ovde. Ovela sam danas Olija u laboratoriju (privatnu) da mu urade IgE iz krvi. Meni su rekli da se moze uraditi prvo taj test, koji kosta 800 dinara, da se vidi da li uopste ima prisutnih IgE. Posle nekog citanja, skontala sam da je to verovatno "ukupni IgE", pa ako je pozitivan, onda ce da urade i specificne IgE, tj. na 16 nutritivnih alergena, a to je onaj test sto kosta 5000 dinara.

Evo zasto sam to uradila, iako sam rekla da necu nista raditi. Pre 2 nedelje je poceo da jede hleb, i nije bilo nikakvih problema. Da dodam, da mu je stolica sasvim normalna. Tako lepo kaki da mu se cak ni guza ne umaze kad ga brisem, tako je fino formirana. ALI, vodjena tim (kreten) skontah kako je mozda on OK i pojedem malo plazma keksa i neko jelo sa sojom. ZNAM, sve znam zene moje....

On je poceo opet cesce da povraca, sto moze biti od necega od hrane, ili pak od toga sto se prejeda i presisava. On jede 5 obroka na dan, i sisa svaka 3 sata. Davanje vode ili voca ili necega uopste ne pomaze. Ne prestane da vristi dok ne sisa, ili dok ne popije moje mleko na flasicu. I sta sad da radim...

Sutra popodne cu videti sta kazu. Posto je on bio jako hrabar i nije ni zucnuo kad su mu vadili krv (ali ni A), uzeli su dosta i za KKS i da urade i ceo panel od 16 alergena, ako ovaj prvi test bude pozitivan.

Pisacu sta je bilo...

Verus -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 18:19:56)

I da, nisam napisala da sam kupila Nestle pirincane pahuljice da mu nekada to dajem za dorucak uz voce, i pise bez dodatka secera, pravi se sa mlekom (ja pravim sa vodom ili pirincanim bio mlekom), kad posle 3 obroka vidim da je dodata aroma vanile!!! ZASTO bi neko to stavio u bebece pahuljice??[sm=hudicek1.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 21:42:15)

Verus, nemoj sebe da krivis, Oli je vec veliki, jos malo pa 9 punih meseci i normalno je da zelis da vidis da li je savladao neku od alergija da bi mu mogla davati sto raznovrsnije obroke.

I bravo za malu hrabricu!!! Ne mogu da verujem da nije ni pisnuo, srce malo.

A to sto toliko sisa, joj, ne znam sta da ti kazem, da je mnogo, mnogo je na 3h plus sva ta nemlecna hrana, ali dobro, on mi na onim starim slikama deluje kao glistica, pa ocigledno sve potrosi i treba mu to.

Ja sam apsolutno za testiranje.

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 21:47:31)

Ja sam L. jutros napravila cedjenu pomoranzdu i razblazila sa puno vode, ali ukus pomoranzde je bio bas jak. Mislila sam da ce odusevljeno sve stuci u cugu, medjutim jock! Celo prepodne sam se natezala sa njim da to popije, on samo odguruje flasicu i govori NECE [sm=smiley36.gif] Na jedvite jade je popio 2/3 flajke, tako da mu vise necu davati, ocigledno da je malac navikao samo na vodu sto mi je posebno drago. Sok cu mu i dalje cediti i davati kao cist sok i to ce biti svega 1dl, i mislim da ce to popiti iz obicne case lepo, ali iz njegove pije samo vodu.

Jos uvek nisam sigurna uz koji obrok, odnosno, posle kog obroka cu mu davati taj sokic, ali mislim da ce to biti 15-ak min. posle rucka, zbog bolje apsorbcije gvozdja iz mesa od rucka [sm=smiley1.gif] Inace, krecem sa cedj.pomorandzom je jako dobar antioksidant i znate ono slobodni radikali i ostalo da ne davim....

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 22:25:36)

Verus, jesi običnu plazmu jela ili posnu? Ako je posna ona sadrži soju, tako da je onda definitivno problem PKM i soja, a ako si jela običnu plazmu, onda možda nije soja problem, već samo mleko (Marku je mleko pozitivno, a soja nije).
Sutra su rezultati? Javi mi!

Yula, Luka nema teorije da popije ceđeni sok. Baš smo danas pisale na nekoj temi, pa je ribizla rekla da ni njena mala ne voli čist sok od narandže, zato ga meša sa jabukom.

Dala sam sirće, stavila u ćušpajz od tikvica. Ne bi mu ništa. Jeo je oko 15h, i tek uveče, oko 21h sam videla jednu tačkicu na levom obrazu, ali to može biti i od slinica, jer razmazuje, curi mu nos kao nezdrav, valjda je ga inhaliram berodual + fiziološki, pa to razvodnjava slince. Stavila sam mu večeras Olynth spray za nos u nadi da će se slinci malo stegnuti, jer mukica više nema kože na nosiću. Muči ga to, bled je, malo crveni kapci... Baš mi ga već žao. I levo oko mu je suzilo i bilo crveno pred spavanje, valjda je češao. Još mi samo konjuktivitis treba. [sm=smiley13.gif]

Yula -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 22:32:35)

Tasho, ne obracaj paznju vise na svaku tackicu. Ko zna od cega je, mozda je dete zakacilo noktom, on je sada vec veliki decko. Kakvo sirce si mu dala?

Procitala sam danas na brzaka sta ste pisale, ja obicno kad god vidim da je negde pisala neka od vas odjurim na brzaka da vidim sta ste pisale. Nekako sa vama uglavnom imam neku pozitivnu relaciju, zapravo, najbolje se razumemo valjda zato sto smo prosle kroz slicne situacije. Nekako se poznajemo i cini mi se bolje kapiramo[sm=smiley1.gif] A i ne cudi, ja skoro godinu dana obitavam na ovoj temi [sm=smiley1.gif]

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (9.10.2012 22:36:41)

Koje sirće? Nemam pojma, neko obično. Otišla sam kod sveki, pitala ima li još sirćeta koje je stavljala u turšiju, ona rekla da ima, ja presula u malu staklenu flašicu i donela kući. [sm=jezicek.gif] Ma, keva me natripovala sa sirćetom, kao "Jao pazi sa sirćetom". Ne znam ni zašto pričam sa mamom, njoj je za svaku namirnicu "Joj". [sm=smiley13.gif] Mislim, od rođenja mu flašice i dude otkuvavam u vodi sa sirćetom, jabukovim - za mršavljenje [sm=jezicek.gif], posle samo sperem pod mlazom vode, ali sigurna sam da makar mrva tog sirćeta uvek ostane na dudama.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (10.10.2012 9:33:04)

Marku se pojavio ekcemčić kod uha. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Sirće ili bolest? Ne znam. Ne znam dal ću dati danas sirće. 

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (10.10.2012 9:41:48)

A koje sirće je u pitanju? Jabukovo?

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (10.10.2012 9:53:26)

pretpostvaljam alkoholno, ono se stavlja u tursiju.
tash, ja mislim da je od bolesti, mislim da mu je malo oslabljen imunitet trenutno.

mi juce zakazali mmr za 23.11. bas sam se zestoko ske*ala. [sm=smiley13.gif] nasa dr kaze da alergija nije nikakva prepreka i da moze slobodno da primi. u ponedeljak idemo kod alergologa, bas cu videti sta ce ona reci na to.

Anoniman -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (10.10.2012 9:59:12)

Neko alkoholno. Baš sam se smorila, bila sam skoro pa sigurna da mu neće škoditi jer ga dodajem u vodu za otkuvavanje duda, flašica... Jeste da posle sperem vodom, ali jel moguće da ni trunkica nikada nije ostala? Mada, to je bilo jabukovo. 

Snelle -> RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama - II deo (10.10.2012 9:59:21)

Maro, ne brini se! Prepreka može da bude samo ako je alergična na belance ili ako je neposredno pred dobijanje vakcine imala varičele, kao što je kod nas bio slučaj.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sledeća stranica >   >>