Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 13.4.2013 22:12:38
|
|
|
|
mica0
|
mi punimo 4 meseca za 8 dana, tako da cu probati sa pahuljicama ali i sa sokicem od jabuka, jer mi i dalje kaki na 7,8,9 dana
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.4.2013 15:44:23
|
|
|
|
jovicaa
|
mi bili na kontroli, kaze doktorica moze do sest meseci samo da sisa, a posto sam vec krenula da uvodim, da nastavim. e sad ona kaze da treba da ima tri nemlecna i dva podoja, da uvodim sve polako. e sad ja bih za pocetak samo razdvojila voce i povrce. ona kaze prepodne voce pa rucak povrce. ne znam da li je neko od vas davao recimo povrce za rucak, pa kao neku popodnevnu uzinu voce? ja bih radije to voce davala popodne, pa ne znam da li ima neki odredjen razlog sto voce ide pre rucka? mozda zbog c vitamina, zbog resorbcije gvozdja inace kaze meso i gluten sa sest moze, pa posle i zumance.. i prakticno sve. e nisam je pitala da li voce moze presno da se daje, ali ja svakako planiram da sest punih pocnem presno voce. a on se jako raduje kasici, zna da je dobija oko 11 i ako mu dam da sisa, on odmah posle hoce i kasicu, bas se unervozi u to vreme, sisao ili ne, zeli bas kasicu
< Poruku je uredio jovicaa -- 20.4.2013 15:45:11 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.4.2013 17:21:31
|
|
|
|
Moiraina
|
Ovo i mene zanima, baš sam pisala da sam u dilemi kada mu budem uvela voće kao zaseban obrok, u koje doba dana da mu dajem. I ja sam čula ranije da voće treba jesti samo i isključivo prepodne, a sad sam nešto tražila po netu i našla OVAJ članak, znači totalno suprotan stav Ja sam rešila da mu dajem popodne, zgodnije mi zbog rasporeda obroka (kad bih mu davala prepodne to bi značilo da bi dva uzastopna obroka preskočio sisanje, a to mi baš nije zgodno), ali ima vremena do tada, verovatno ću još sto puta da se predomislim . I da, presno voće je mnogo bolje, kuvanjem se unište svi vitamini, a pošto počinjete sa voćem sa punih 6 meseci, ne verujem da ćete imati probleme sa varenjem istog (valjda se zbog lakše svarljivosti daje u početku bareno?) Ja sam dala jabuku i krušku iz teglice, ali samo zato što imam užasan izbor svežeg, valjda sad bude veći izbor kad počne sezona...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.4.2013 17:34:14
|
|
|
|
nina26
|
mi za sada imamo 2 nemlecna obroka, i uvek kombinujem, voce,pocvrece ili kukuruzne p... i ja voce dajem prepodne, nekada ranije, nekada kasnije,zavisi kad ustane, a posle rucak samo povrce ili sada u kombinaciji sa mesom....
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.4.2013 19:11:27
|
|
|
|
2002m
|
mi smo poceli sa milupa zitaricama cim je napunila 4 meseca i super je prihvatila,sve pucas kako lepo jede.......voli da rucka planiram da joj 10 dana dajem samo zitarice
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 9:49:39
|
|
|
|
adulence
|
mamice imam jedno pitanjce jel ste vise za zitarice u prahu iz kutije ili ima neki prirodniji nacin da se uvode ...za sta ste vise?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 9:56:30
|
|
|
|
pocahontas
|
ja mojoj bebani dajem milupine pahuljice koje se prave sa vodom i ona ih od pocetka lepo jede. voce i povrce joj ja kuvam, a pahuljice kupujemo.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 9:57:15
|
|
|
|
lesica
|
Adulence, moje mišljenje je da je u startu lakše sa žitaricama u prahu, bar dok se isprobava i uvodi, kasnije već možeš i sama da spremaš žitarice (palenta, kuvani pirinač, žitne kaše kad uvedeš gluten...)
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 9:59:59
|
|
|
|
minnica
|
I ja sam koristila gotove dok sam uvodila, a posle, kad je mogla da jede krupnije, prešli na domaće.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 10:13:10
|
|
|
|
jovicaa
|
i ja se slazem adulence. posebno za prvih par puta ti je lakse da probas sa pahuljicama i kupovnim kasicama. ja sam prvo uvela pirinac, pa jabuku, pa sargarepu i tako dalje... mada ja od starta recimo u kasicu povrcnu stavljam integralni pirinac. i gledacu da napravim neku prirodnu kombinaciju, kada uvedem zitnu kasu kao poseban obrok(sto cemo mi da uvedemo na kraju). ali ja sam sad jako slaba sa vremenom pa cemo jos videti kako ce tacno to da funkcionise. a tebi preporucujem da sve kuvas prirodno, posto imas jedno dete i uzivaces u tome veruj mi, tako sam ja sa aleksandrom.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 10:19:11
|
|
|
|
adulence
|
Uzivacu sigurno i jedva cekam neki dan sam joj skuvala sargarepicu cisto da proba ona omlatila sve bez problema i sada kada vidi da ja jedem nessto kasikom ona odma kidise hihi...izgleda da joj se svidja...pa cu lagano da krenem naravno dojenje nam je prioritet...ali je bas uzivala...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 10:28:34
|
|
|
|
mica0
|
sa kiolliko kasika se pocinje zitarica i koja je krajnja granica?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 10:32:02
|
|
|
|
adulence
|
E pa to bi i mene zanimalo...hihi...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 10:39:56
|
|
|
|
Moiraina
|
Samo da se nadovežem na priču o žitaricama u pahuljicama... Već sam pisala da mojoj bebi nisu uopše prijale, a običan pirinač najnormalnije jede. Probala sam i one što se prave samo sa vodom i one bez mleka pa sam stavljala moje mleko... ista priča. Tako da, sa ovim iskustvom, glasam za prirodnu varijantu. Stariji sin je bez problema jeo sve pahuljice, a vidim da ih većina beba lepo prihvata, tako da je izgleda retkost da bebi ne odgovaraju.
< Poruku je uredio Moiraina -- 21.4.2013 10:40:17 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.4.2013 15:59:29
|
|
|
|
jovicaa
|
bilo bi dobro da sacekate do sest punih meseci s obzirom da vam bebe samo sisaju, ali meni se nekako cinilo da treba da krenem pa sam to uradila po intuiciji, sa punih pet. a pre punih pet mislim da je baaas rano. ja sam krenula bukvalno sa tri kasicice kupovne hippove kasice od jabuke. pa sledeci dan pet kasicica i tako baaas postepeno. pa tako isto sargarepu, pa tako isto brokoli i pirinac sve po pet dana bukvalno. i onda sam prelomila i krenula da uvodim nekako po osecaju, uvela sam recimo cak u jednom danu i bundevu i krompir. a sa aleksandrom sam bas pazila. znaci po pravilu se namirnica uvodi tri dana(nista se ne soli i ne seceri, to je isto bitno). krene se sa 2-3 kasicice pa se kolicina povecava. i sve, jedna po jedna. ne treba ih mesati dok se uvode. mada ja jesam, cim sam uvela par namirnica skroz, onda sam nove mesala sa starim. na primer ubacim 100 gr uvedene i 20, 30 gr nove. pa povecavam. na onoj tabeli pise da obrok treba da bude od sestog meseca 120-130 gr. ali ja sam nakon 2 nedelje uvodjenja pocela maksimu da dajem 150 gr, zato sto je njemu manje od toga jako malo. tako da za rucak, oko 12 pojede oko 150 gr pirea od povrca. ali on ima skoro sest meseci. vama preporucujem da se ipak ogranicite za pocetak na 100-120 gr zato sto su vam bebe dosta mladje. a mozete da krenete sa cim god zelite, vocem, povrcem ili zitaricama, svako drugacije preporucuje. ali po nekoj logici ja bih pre krenula sa vocem ili povrcem, mislim da je ipak laganije od zitarica za varenje. boldovala sam bitne delove, koji su preporuka lekara.
< Poruku je uredio jovicaa -- 21.4.2013 16:06:40 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 11:50:39
|
|
|
|
Zemunka85
|
Joooovice, ti krenula sa uvodjenjem????? Pa toliko si fanaticki bila za samo dojenje do sestog, da bi bas nije fora sto nisi istrajala :-). Znas da je samo mleko bilo dovoljno. Cccc opet si bila nestrpljiva :-).
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 12:05:03
|
|
|
|
little_one
|
Moja beba je tek sa 6 mjeseci pocela da jede tu kolicinu od 100-120g tako da mislim da to nije bilo za brigu, beba zna koliko joj je dovoljno... IZVORNA PORUKA: Zemunka85 Joooovice, ti krenula sa uvodjenjem????? Pa toliko si fanaticki bila za samo dojenje do sestog, da bi bas nije fora sto nisi istrajala :-). Znas da je samo mleko bilo dovoljno. Cccc opet si bila nestrpljiva :-). I ja htjedoh da je pitam isto....svasta...a ja taman planirala da ispostujem neuvodjenje hrane prije 6tog mjeseca sa drugim djetetom....sad ne znam sta cu..
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 17:42:17
|
|
|
|
jovicaa
|
ne znam, jednostavno sam imala osecaj da treba da krenem, pokazivao je znake spremnosti, i sada se ne kajem sto jesam. zato sto on ne da jede, nego se razvaljuje. danas je posle obilnog podoja pojeo 160 gr kasice izgleda da mi je dete stvarno bilo gladno... i nekako je mirniji od kad mu dajem da jede, nakon jela mislim. tako da je njemu ocigledno bilo vreme za uvodjenje. i dalje mislim da je super da se samo doji do sestog meseca. ali ja naravno kao i svako drugo zdravorazumsko(ako ovakva rec uopste postoji) bice imam pravo da promenim svoje misljenje u skladu sa situacijom a i krenula sam sa uvodjenjem u sestom mesecu. videcete i same koliko ce vam se neka misljenja izmeniti kada nesto u majcinstvu dozivite u praksi. tako je kod svih mama, ali svih... mislis da je nesto ok, pa posle promenis misljenje i tako. sa aleksandrom sam imala neke potpuno drugacije stavove u vezi dojenja, posebno u trudnoci sa njim, cak sam u nekim momentima trudnoce mislila da necu ni da ga dojim(budala))
< Poruku je uredio jovicaa -- 22.4.2013 17:55:29 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 18:00:13
|
|
|
|
jovicaa
|
I ja htjedoh da je pitam isto....svasta...a ja taman planirala da ispostujem neuvodjenje hrane prije 6tog mjeseca sa drugim djetetom... to ces znati tek kada budes imala drugo dete i budes dosla u situaciju da mu uvedes ili ne uvedes u neko vreme nemlecnu ishranu. i ja kazem svasta
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 18:08:35
|
|
|
|
sneza24
|
IZVORNA PORUKA: little_one Moja beba je tek sa 6 mjeseci pocela da jede tu kolicinu od 100-120g tako da mislim da to nije bilo za brigu, beba zna koliko joj je dovoljno... Moja sa skoro 9 meseci jede tu količinu.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 18:52:25
|
|
|
|
jovicaa
|
meni i aleks i maksim od samog starta jedu mnogooo vise nego sto je preporucena kolicina. znaci sa sest meseci je 120 gr. a aleks je jeo 200 gr, a maksim ide istim putem sad je pojeo celu bananu, a mislim da bi bez ikakvih problema pojeo i 2 da sam mu dala i to sat vremena posle podoja i daaaaa kada sam rekla 120 gr, mislila sam da ne bude vise od toga, a ako je manje ok je. ja sad maksima ogranicavam na 160 gr povrca i od danas imamo i jos jedan obrok voca, ogranicavam do 120 gr. posto bi on pojeo i 250 verovatno, kada bih mu dala
< Poruku je uredio jovicaa -- 22.4.2013 19:03:16 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 19:12:04
|
|
|
|
pocahontas
|
ova moja pojede 250gr voca, kad joj ja pravim, jer ne dodajem nista, dajem joj cisto voce, a ako dobije kupovnu teglicu onda 190gr, povrce sa mesom takodje 250gr. svaki put ja prekinem jer imam utisak da bi jela dokle god joj dajem...mozda je i ovo ipak previse, ne znam, zaboravila sam da pitam u savetovalistu..ona ce sad 7 i po meseci.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 19:52:24
|
|
|
|
Moiraina
|
Mi smo i dalje na 180g, sam je sebi odredio tu količinu, ponekad (retko) pojede manje od toga, ako napravim više, pojede tačno 180g i počne da gura jezikom, naravno ne teram ga da pojede više. I ja sam počela sa manjom količinom, ali to je trajalo svega par dana, od tada smo na 180g (htela sam da vidim na koliko će sam da se zaustavi). Dajem mu iz onih Avent posudica, sećam se da sam i starijem isto iz toga davala u početku, pa nam je negde sa 7 meseci postala mala (kada je prepuna, u nju staje oko 250g). Nekako mislim da oni znaju koliko im treba, nikad ih nisam terala da pojedu više nego što su hteli, jer kontam da ako ih posle toga ne muči stomak, ne bljuckaju, da im je ta količina ok.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 19:59:14
|
|
|
|
jovicaa
|
mozda ja onda dajem malo maksimu ne znam ni sama... kontala sam posto jos uvek sisa, da je to ok.. a vidis nisam nikad probala da vidim dokle bi jeo, plasim se
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.4.2013 20:19:33
|
|
|
|
Moiraina
|
Pa ne znam, možda ni nije dobro to što toliko dajem, ali kažem, vodila sam se time da valjda oni znaju koliko im je dovoljno... Ne teram ga da jede više nego što hoće, sam je odredio količinu, ali vidim da većina beba jede manje... dosta manje Valjda samo treba pratiti dete, ni mi nismo svi podjednako ješni (Da napomenem, stariji sin je sada potpuno normalne kilaže i jede manje nego u periodu 7 meseci - godinu dana, a isto je bio buckasta beba).
|
|
|
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.