Yula
|
IZVORNA PORUKA: minavb Sto kaze BB, cu da kazem , sto da ne kazem. Elem, moj posao je hrana i ishrana. Pratim preporuke, i mada se sa njima ne slazem bas uvek, mislim da ih se trebamo pridrzavati i posebno na mestima kao sto su porodicni portali, podsecati roditelje kako treba da se radi. To sto nekom detetu nije bilo nista, a pije kravlje mleko od 3 meseca i jede krompir pire, cista je sreca koju je to dete imalo. Sada je sve vise nutritivnih alergija, i to ne zato sto je hrana drugacije,, vec zato sto se lakse dokazuju i zato sto polako dolazimo do saznanja da i oni grcevi, u stvari nisu grcevi vec neka intolerancija, alergija ili nesto drugo. Mozete se ljutiti, ali kad god napisete nesto sto se kosi sa preporukama, ja cu pisati posle vas, ne da bih vas kritikovala vec da bi neko drugi imao jasnu sliku sta su preporuke a sta odstupanje od njih, i kada su odstupanja medicinski opravdana. Sa ovim se posebno slazem! Mislim da treba reci svoje misljenje, ali ne treba ni po svaku cenu ni insistirati da ga drugi prihvate i usvoje. Dosta mi je sto se nerviram i brinem oko svog deteta. Ako neko zeli da mu se pomogne, da se informise, ok, treba reci kakve su preporuke a i licna iskustva, sto da ne. Neko rece kako nije vazno kada ce se dati neka namirnica, ako je dete alergicno ono ce biti isto alergicno i sa 3 i sa 6 meseci ( parafraziram ), sto jednostavo nije istina. Bebama je i imuni sistem i digestivni trakt nerazvijen i kako su starije sanse za alergije se smanjuju jer se ova dva vremenom razvijaju i sazrevaju. Postoje alergije koje su dozivotne, ali one su mnogo redje, za razliku od alergija i netolerancija na hranu koje su prilicno ceste i sve zavisi kako se manifestuju, kod neke bebe grcevima, kod neke prolivom, losim varenjem, povracanjem, preteranim bljuckanjem, osipima, elcemima, urtikarijama, pa cak i bronhitisima i astmama na kraju. Kod nekih se tek u kasnijim godinama ispostavi da su zapravo imale alergiju i tu onda dolazimo do one recenice: Jeo je i pio je svasta i ne fali mu nista. Pa, ne znam bas da li svima ne fali nista, nekima zaista nece faliti nista, nekima ce faliti odmah, a nekima ce se problem pojaviti tek kasnije, kada se dovoljno iskomplikuje da bi se dijagnostikovao. Zato, treba biti oprezan, zasto srljati, ima se vremena za sve.