Maslacak15 -> RE: Triple test (24.4.2012 9:02:25)
|
I ja mislim da bi mogli da zavrsimo krug posto se ponavljamo[sm=smiley1.gif] za tripl je potrebna samo i iskljucivo starost trudnoce. I sto je preciznije odredjena to je bolje. Ali je precizno odredjena starost trudnoce u 8 oj nedelji bolja informacija nego izmerena u 16 oj! Ako je kredibilna, ja to tvrdim pouzdano jer je greska ultrazvuka u pocetku +-3 dana a posle je i +- 2 nedelje. Labovi verovatno zele da se osiguraju, da se trudnoca normalno razvija, posto zene dolaze iz svih krajeva od razlicitih doktora i prosto ne veruju nikome nego traze aktuelni ultrazvuk. Tako im je najsigurnije. I to nema veze sa medicinom, tj sa samim tripl testom, nego zele da znaju da te neko prekontrolisao, aktuelno, da se ne desi da nemas ultrazvuk uopste ili da iimas ultrazvuk od pre metar dana a beba prestala da se razvija i oni imaju problem kad stignu rezultati. A ne treba njima precnik glave BPD, koji nije obim (BPD je naime biparijetalni durchmesser (deutch) ili diametar (engl)-=precnik) ni za sta. I dve bebe ce imati razlicite precnike u 16 oj nedelji. I u 80 %-90% slucajeva aktuelni ultrazvuk ce biti korektan i proceniti bebu kako treba tako da nema veze. Ali ako je beba sitnija ili krupnija, znatno od proseka i neki lekar tako kasno na osnou ultrazvuka promeni "starost trudnoce" kalkulacija za tripl ce biti pogresna. Oni ce unesti u kalkulaciju samo starost trudnoce. Ali sad stvarno mislim da smo iscrple temu to jest da svako ima dovoljno informacija da iscita i da formira misljenje. Pozdravljam sve trudnice[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|