prase -> RE: Triple test (19.5.2009 15:31:16)
|
Što se tiče biohemijskih rezultata, oni su "dobri" ili "loši" čisto empirijski (negde sam to već pisala) - dakle, pratili su 100 000 žena u raznim životnim dobima i radili te testove. Za svaku od tih trudnoća je utvrdjeno da li je dete 100% zdravo ili ima neku genetsku anomaliju. Na osnovu toga su utvrdili vrednosti za dabl i tripl test. Ovo sve je razlog da se ne opterećuješ previše... E sad, moja prijateljica je imala na dabl testu neki od rezltata 1:2xy (ne sećam se tačno koliko je bilo xy, ali veće od 50) i njen dr je savetovao da ipak uradi amniocentezu. Kako su rezultati amniocenteze bili dobri, na tripl test nije ni išla. Evo (jedva pronadjoh) mojih rezultata tripl testa: AFP 31.6 IU/ml; 1.07 Corr. MoM uE3 5.8 nmol/l; 0.74 Corr. MoM HCG 18600 mIU/ml; 0.77 Corr. MoM Trisomy 21 risk - 1:4065 Trisomy 18 risk - < 1:10000 Age risk - 1:932 Usput, tu svašta nešto igra ulogu, npr. ko zna kako bi izgledali moji rezultati da su uzeli neku drugu procenu za to u kojem sam danu trudnoće. Gledam, ovde piše 16+3, a pouzdano znam da sam tada bila trudna 15+x... Na kraju, možda i jedna korisna informacija: u našoj državi je samo nekoliko ljudi licencirano za ekspertski UZ. Znam da par njih radi u GAK Narodni Front. Medjutim, oni tamo koriste takve krševe od UZ aparata da se ja pitam šta oni tu uopšte vide. Na primer, meni je moj dr radio UZ par dana pre ekspertskog za dabl test, lepo mi pokazao nosnu kost koja se lepo videla. Kad odoh u NF, doktorka kaže da ne vidi nosnu kost i da dodjem ponovo za 7 dana. Da mi nije moj dr (koristeći mnooogo bolji UZ aparat) rekao da je lepo video NK, ja bih verovatno premrla od straha za tih 7 dana...
|
|
|
|