RE: Double test (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj

Poruka

ana77 -> RE: Double test (23.5.2012 14:01:23)

Ako ces drzavnu varijantu onda trazi uput za genetsko savetovaliste kod drzavnog ginekologa (ne znam da li sad privatnici mogu da izdaju upute, cini mi se da da ali nisam sigurna). Mozes da trazis za Narodni front i Visegradsku - oni vade plodovu vodu i onda nju nosis u Palmoticevu na ispitivanje ili privatno ILI za Institut za majku i dete gde oni sve rade tamo - i vade i analiziraju. Po mojoj slobodnoj proceni ti si verovatno zakasnila za drzavnu amniocentezu - ja sam svoju na Institutu za majku i dete zakazala kad sam bila 12 nedelja ali mozes da pokusas. Privatno rade mnoge klinike u Beogradu ali mislim da to kosta sa sve vadjenjem i analizom oko 400 eura - nisam sigurna u tu cenu, to moras da se sama raspitas - ali su ti rezultati gotovi mnogo brze.
Mozes makar da pokusas da ti drzavno izvade plodovu vodu, pa plati privatno analizu. Procitaj temu amniocenteza, pa ces se najbolje informisati :)!

A poviseni fbHCG znaci u kombinciji sa snizenim PAPP hormonom povecanu mogucnost od downovog sindroma. Tebi PAPP nije snizen, samo ti je fbHCG povisen tako da to ne mora nista posebno da znaci. Inace je fbHCG hormon koji stiti trudnocu.

Ivana. -> RE: Double test (23.5.2012 14:24:08)

Ja sam na double testu imala 4.96 fbhcg, a na dual testu (on se radi na Institutu za majku i dete u 15. nedelje) bio je 7 Mom, ali mi je NT i PAPP-a bio dobar, kao i tebi. Bila sam van sebe, pogotovo sto nikada nigde nisam videla da je neko imao 7. Ranije je Boka pisala da joj je njen ginekolog rekla da je isto imala trudnicu sa tako visokim hcg-om i da je sve bilo u redu. Sad imam zdravu devojcicu od godinu dana.

Jesi li krvarila neposredno pre nego sto si dala krv na analizu, jer to hoce da poremeti vrednosti?

Zemunka85 -> RE: Double test (23.5.2012 15:09:09)

Ivana, sta je dabl, a sta dual???
I ja sam radila na IMD. Koliko sam shvatila, iz izvestaja i preko jedne Forumasice - dabl je ako se gledaju samo ona dva - beta i papa, a "korigovani", kako ga oni na kraju i racunaju je to + korigovano merama sa UZ.
Sta je onda dual? Da li su ti noni to rekli da radis?

Ivana. -> RE: Double test (23.5.2012 16:44:51)

Jesu, oni mi zakazali, jer mi je fhcg bio visok. Dual je isto dva, samo umesto PAPP-a, meri se AFP, i radi se u 15. nedelji i bez mera sa UZ-a.

Zemunka85 -> RE: Double test (23.5.2012 16:57:18)

HVALA.
Meni je beta na dablu bio 2,05,a papa 1,67, uz ok mere na UZ, ali mi niko nista nije rekao .. Ni na IMD, ni posle ...

ljoljica -> RE: Double test (23.5.2012 17:09:12)

jaoo...hvala vam puno :) Ivana jesam krvarila ali u prva 2 meseca nesto malo, Dr kaze sukrvica a ja mislila da se radi o bledo roze sekretu i cim mi je utvrdjena trudnoca u martu pila sam utrogestan do pre par nedelja...sada pijem samo mamavit...jel mislis da moze da bude povecan bhcg zbog toga? Ja nisam znala nista o ciframa ali kada sam videla vase i uporedila sa ovom mojom od 7,81 prestravila sam se...ne znam sta da radim doktor (privatnik) mi je rekao da idem na tripl pa eksp uz pa amniocenteza...mada ja nemam para za sve to ...a po svemu konacni rezultat nije tako los samo taj prokleti bhcg...ne znam sta da radim...a Dr me savetuje da trosim novac ...cini mi se i da nije dobro pogledao UZ i to me izludjuje sve nesto na brzinu...sada cekam da dobijem zdravstvenu knjizicu i idem u visegradsku..jel neko zna kakva je procedura oko otvaranja kartona bilo gde posto nemam karton Nigde u Bgu iako sam ovde prijavljena godinama?

Anoniman -> RE: Double test (23.5.2012 17:18:23)

LJoljice, moj ti je savet da uzmeš uput za genetsko savetovalište za Narodni Front. Tamo genetsko savetovalište vodi prof Miković, načelnik patologije trudnoće i šef grupe za genetiku sastavljene od stručnjaka iz raznih ustnova koja se jednom nedeljno sastaje na IMD. Kad je genetika u pitanju, nemaš nikog stručnijeg. Nisi ni za amnio zakasnila jer se ona radi do 20. nedelje ako se ne varam. U svakom slučaju mnoge žene šalju na amnio tek posle triple testa koji se radi oko 16. nedelje, tako da se i tad može zakazati.

Sanchy -> RE: Double test (23.5.2012 17:19:09)

Prema adresi stanovanja u knjizici otvaras karton u domu zdravlja,ako ti je adresa van Bgd ne mozes da otvoris karton,ako jeste sve je ok osim sto postoji mogucnost da ti traze stari karton iz ranijeg mesta prebivalista....

ljoljica -> RE: Double test (23.5.2012 18:08:31)

Gae_gr hvala ...a gde se uzima taj uput? posto sam ja kod privatnika na banovom brdu? jel mogu da odem direktno u Nfront i da mi tamo otvore karton i upute gde treba da li znas mozda?

Sanchy hvala i tebi,prijavljena sam ovde na Cukarici 10 god ali se nisam lecila hvala bogu...a taj karton stari ko ce ga znati gde je...valjda nece biti problema...

Sve pohvale za sve devojke ovde i uopste ovaj sajt od velike je pomoci ,trudnice koje su same makar i privremeno kao ja kao ja znaju koiko sve ovo znaci... [sm=bravo.gif] <3

Sanchy -> RE: Double test (23.5.2012 18:11:21)

Ne mozes da otvoris karton direktno u bolnici moras u Domu Zdravlja da bi dobila uput za bolnicu a privatnik to ne moze da ti da..a svakako ti od juna treba izabrani lekar u domu zdravlja prema opstini kojoj pripadas jer neces moci bez toga da overis knjizicu..

Anoniman -> RE: Double test (23.5.2012 18:20:15)

Ne mora prema opštini stanovanja. Izabrani lekar je doslovce izabrani lekar i možeš da biraš bilo kog na teritoriji grada Beograda. Ja živim na Voždovcu a imam karton u dz Savski venac, i ja i beba. Tako da izabereš dom zdravlja koji ti najviše odgovara, odabereš lekara i otvoriš karton. Odeš kod lekara i tražiš uput.

ana77 -> RE: Double test (23.5.2012 19:06:51)

Najbolje ti je da kazes da pre i nisi imala nigde karton da si se lecila kod raznih privatnika i ponesi neki od nalaza koje vec imas da ti to stave u karton. Na B. Brdu imas veliki Dom zdravlja koji je OK i ima OK ginekologa. Tamo sam isla na trudnicke vezbe u prosloj trudnoci. Ja pripadam toj opstini ali idem u DZ Vozdovac kod ginekologa tako da ih ne znam tacno. Na B. Brdo idem kod zubara koji ti je npr. besplatan u trudnoci :)!
Sve u svemu to sve mozes da obavis za par dana, a samo od njih i mozes da dobijes uput jer se u te eksterne ustavnove ide samo sa uputom.
Ja sam u prosloj trudnoci imala losije rezultate double testa, a posle i triple - nisu bili katastrofalni ali su bili tako "ne bas sjajni" i posto nisam imala 35 godina niko nije hteo da me posalje na amniocentezu, a u ovoj trudnoci su me poslali sa mnogo boljim rezultatima tako da... :). Ja bih ti isto savetovala N. Fronta ili Institut za majku i dete. Kad sam u prosloj trudnoci bila u Visegradskoj na genetskom savetovalistu oni kao da nemaju sistem nego samo daju svoje misljenje, ne salju te ONI na amniocentezu nego ti samo kazu "idi, ne idi", a ti se sama snadji. U N. Fronta i Institutu je druga prica, kad im udjes u sistem oni te vode posle dok ne saznaju da li je sve u redu ili ne daj boze nije. Imas genetsko i u bolnici na Zvezdari ali tamo sam cula da nisu tako precizni sa amniocentezom. Ja sam radila na Institutu i sve je proslo u najboljem redu. Znaci isla sam bez bilo kakve veze, samo sa uputima.

ljoljica -> RE: Double test (23.5.2012 19:30:08)

ana77 ,gae_gr ,sanchy hvalaaaa :) sada mi je puno lakse bar znam odakle da pocnem i gde da idem ...

ana, jel si u trudnoci isla kod zubara? jel se i on bira? jel imas preporuku za B brdo? ja bih trebala da vadim zub ali ne znam da li smem da primam anest. u trudnoci ? jel znate vi?

ana77 -> RE: Double test (23.5.2012 20:20:34)

Super zubarka na B. Brdu je Biljana Takic ali kod nje je uvek guzva, mislim da ce tek pocetkom jula biti slobodna posto sad ide na godisnji, a sve joj je zakazano dok ne ode. Meni je stavila lek pre neki dan i to sa sve anestezijom posto je bio dubok kvar, tako da moze, pitala sam je :)! Stvarno je sjajna :)!

Sanchy -> RE: Double test (23.5.2012 20:32:28)

Diskutabilno je da li moze ili ne,posto je i meni zub pukao malo sam se raspitivala ,u principu anestezija samo lokalna,lecenje zuba u trudnoci hmmm,neko smatra opravdanim ,neko kaze ako ne boli sacekati porodjaj..u svakom slucaju svi se slazu da samo odredjeni lekovi ako je hitno mogu da se koriste pri lecenju zuba u trudnoci,ne svi!Ali posto ja inace slabo kome verujem resila sam da sacekam porodjaj jedino ako me zaboli zub ili vidim da to nece moci da ceka...raspitaj se jos malo ,znam da mnoge trudnice popravljaju zube u trudnoci pogotovu sto je i besplatno ali ja cu ipak sacekati..ali ja i nemam jos puno do poradjaja ,ko je na polovini mozda je bolje ici,sta znam...

ana77 -> RE: Double test (23.5.2012 21:14:10)

Pa inace zubarka daje samo lokalnu anesteziju, a u trudnoci zubi propadaju brze, pa je onda bolje ici na vreme. Ja sam u prosloj trudnoci popravljala cetvorke gore - one su mi se pokvarile u prosloj trudnoci, doduse bez anestezije, sad mi je kvar na toj istoj cetvorci otisao dublje i ona je sama predlozila da mi da, a inace je zestoki protivnik, kad god popravljam zube ona me nekako "predje" i ne da mi, a sto je najgore mene nesto ni ne boli :)!

No, da ne masimo temu :)! Mozda bi mogli administratori ovo da kopiraju u temu "u trudnoci kod zubara" :)!

ljoljica -> RE: Double test (24.5.2012 9:33:54)

Definitivno promasena tema :) ali hvala vam... :D

djdb -> RE: Double test (31.5.2012 13:23:13)

Drage zene, danas sam dobila rezultate double testa, kada sam ga radila trudnoca je bila 10+4, double test je 1:263, age risk 1:1119 a risf of trisomy 1:10000, ovo je sve ok, ali ono sto me zabrinulo je vrednost PAPP-A i fb-hCG.
PAPP-A je 0.6mlU/ml, tj. 0.56 MoMs
fb-hCG je 121.0 ng/ml, tj. 2.23 MoMs

ana77 -> RE: Double test (31.5.2012 13:51:47)

A koliki ti je NT po UZ? (to je vratni nabor)
Hormoni pokazuju povecan rizik za Daunov sindrom (kad je HCG povisen, a PAPP snizen, u toj kombinaciji) ali to ne mora nista posebno da znaci, posebno ako ti je UZ dobar. Meni je ta statistika bila losija nego tebi u prosloj trudnoci, pa je sve bilo OK.

Ivana. -> RE: Double test (31.5.2012 20:01:01)

Meni se cini da si ti bas rano radila taj test. Meni moja dr rekla da je on najmerodavniji u 12+ nedelji.

Sanchy -> RE: Double test (31.5.2012 21:08:02)

Los odnos,meni je samo hcg bio povisen,odnos 1:350 znaci bolji nego tvoj pa sam odmah zakazala amniocentezu da ne zakasnim a u medjuvremenu radila tripl po dogovoru sa dr koji je bio ako je tripl dobar nista od amnio ako nije onda moram na amnio i nije bio dobar...morala sam na amniocentezu jer bih se jela do kraja trudnoce da li je sa bebom sve u redu...i amnio je pokazala da jeste znaci i dabl i tripl su pogresili tako da znas da je i to moguce,sve zavisi od tebe u sustini...

djdb -> RE: Double test (1.6.2012 10:38:00)

Upravo dolazim od dr, rece da je nalaz ok i da dodjem za mesec dana da uradimo UZ za triple test. Meni se cini da je rano uradjen double, a pri tom je radjen obican UZ, ekspertski je skroz preskocen, tj.kako vidim nece ga ni biti, nisu izmereni ni nuhalni nabor ni velicina nosne kosti

ana77 -> RE: Double test (1.6.2012 14:24:16)

Kakav ti je to dr? Pa NT i nosna kost su jako bitni da se gledaju kao parametri double testa. Ja bih na tvom mestu otisla kod drugog dr da vidim kakav je NT bebi i da li se vidi nosna kost. Hormoni mogu da daju laznu sliku ali ova dva UZ parametra su stvarno bitna, narocito NT.

Sanchy -> RE: Double test (1.6.2012 14:28:18)

IZVORNA PORUKA: djdb

Upravo dolazim od dr, rece da je nalaz ok i da dodjem za mesec dana da uradimo UZ za triple test. Meni se cini da je rano uradjen double, a pri tom je radjen obican UZ, ekspertski je skroz preskocen, tj.kako vidim nece ga ni biti, nisu izmereni ni nuhalni nabor ni velicina nosne kosti

Slazem se sa Anom,hormoni ti nisu dobri ,ne znam sta mu je tu ok...a jos nije meren ni vratni nabor sto je najbitnije i nosna kost..60 posto beb a u tom periodu sa Daunovim sindromom nema nosnu kost i kod jos veceg procenta tj 80 posto beba sa d.s. ima nuhalni nabor preko 3mm,ne vezano za hormone...nemoj da te mrzi,idi kod drugog dr...

Ivana. -> RE: Double test (1.6.2012 21:36:37)

Slazem se sa Sanchy, menjaj dr pod hitno. Za triple se ne meri NT. tada je kasno. a on je najbitniji cinilac u double testu. Double se radi do 13+6.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  73 74 [75] 76 77   Sledeća stranica >   >>