|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kako uspavljujete bebu?
4.2.2011 21:36:16   
Brana
na siki!user posted image

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 326
4.2.2011 21:37:14   
Nensi*
Potpuno sam se pronasla u pesmi user posted image

Nena+Danilo=Vuk :)

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 327
4.2.2011 21:46:22   
mirks
IZVORNA PORUKA: Trudnicica83

Jel ima iko cije dete jos ne hoda, ne puzi i nema bas mnogo nacina da se izmori a da zaspi samo u krevecu bez posebnih "rituala"? I kada deca mogu to uopste, da li tek kad prohodaju, pa sto kaze Brana izmore se do besvesti?user posted image

ima........ mojeuser posted image ...kupanje, mleko, dok ne podrigne ja malko blebecem sa njim (sva deca spavaju da porastu bla bla bla jednolicnim tonom) i posle kazem laku noc i izljubim ga i on se sam uspavljuje u krevecu

(odgovor članu Trudnicica83)
Direktna veza do poruke: 328
4.2.2011 22:01:37   
Anck Su Nmaun
Nasa muka je od kad je pocela da ustaje  samostalno, tj. da se penje da stoji  itd itd...kad je stavim da spava ona odmah ustaje i penje se user posted image user posted image user posted image user posted image ma koliko da joj se spavaa ...uopste ne znam kako da izadjem na kraj sa tim....
jer onda nemogu joj nista vec je uzmem pa uspavam na mom krevetu i vratim u njen, al necu tako da je navikavam, jer  ona je ranije uvek sama zaspala u svom kreveticu...uffff kako se sve promeni za par dana user posted image

(odgovor članu mirks)
Direktna veza do poruke: 329
4.2.2011 22:17:00   
dijana1*
uspavam ga na ruke u roku od 30 sekundi user posted image i spava kao top kada hoce ali kada nece kao nocas budi se na svakih 5 minuta.
Nocas sam ustala 100 puta i oko 4 ga prebacim kod nas u krevet, nisam ga ni spustila a on je vec mene zagrlio i zaspao user posted image user posted image , posle toga se gurkao i stavio glavu na moju i tako spavao ja sve bezim a on zamnom user posted image . Onda je lepo zagrlio moju ruku, stavio glavu na nju i spavao jos malo dok nisam izvukla, pola sata je trebalo da se krv vrati u ruku user posted image na kraju me je izgurao pa sam spavala na cosku kreveta a noge vise user posted image

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 330
4.2.2011 22:19:54   
magnetic
Imamo tri nacina,pa kad koji upali
-u kolicima uz fen
-na siki
-i moj omiljeni:legne,okrene se na bok i zaspe samauser posted image

Dunja 27.07.2010.
Visnja 23.01.2012.

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 331
4.2.2011 22:25:27   
Anck Su Nmaun
IZVORNA PORUKA: dijana1

uspavam ga na ruke u roku od 30 sekundi  i spava kao top kada hoce ali kada nece kao nocas budi se na svakih 5 minuta.
Nocas sam ustala 100 puta i oko 4 ga prebacim kod nas u krevet, nisam ga ni spustila a on je vec mene zagrlio i zaspao , posle toga se gurkao i stavio glavu na moju i tako spavao ja sve bezim a on zamnom . Onda je lepo zagrlio moju ruku, stavio glavu na nju i spavao jos malo dok nisam izvukla, pola sata je trebalo da se krv vrati u ruku na kraju me je izgurao pa sam spavala na cosku kreveta a noge vise

(aaa kako me iznervira kad mi cela poruka ode grrrrrrrrrr)

Ovo mi sve poznato...na ruke je odmah uspavam al necu da je navikavam cesto, nocu s ebudim 100 puta da je pokrijem...jer nesto ne podnosi kad je pokrivena...
cesto se probudi negde izjutra , nekad odmah zaspe a nekad je prebacim kod nas u krevet jer nemam zivaca da je uspavljujem...ali onda u nasem krevetu il brzo zaspe pa je vratim u njen..ili  ostane pa me taaako isuta, sve ide zamnom i  ujutru sam sva izlomljena

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 332
4.2.2011 22:29:39   
Dada81
Ja malo kao Brana,Dijana,malo kao Magnetic,pa malo kao Anck..user posted image A,da sam izlomljena i neispavana-to jeste!

U trenutku,ceo svet je stao,kada me je gledalo lice malo ..I moj ceo svet u jednom trenu što sam baš ja majka njemu!

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 333
4.2.2011 22:30:19   
Brana
magnetic sada cu da odem totalno offuser posted image videla sam tvoju sliku na fb i moram ti reci da si stvarnoo jedna prelepa mamika!izvinjavam  se na off ali videh da si na ovoj temi!user posted image

(odgovor članu magnetic)
Direktna veza do poruke: 334
4.2.2011 23:55:18   
choopa choops
IZVORNA PORUKA: Brana

na siki!user posted image

Isto user posted image

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 335
4.2.2011 23:59:36   
Brana
user posted image
cuti dobro je da imamo siku zamisli beskrajno ljuljanje!user posted image

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 336
5.2.2011 0:06:26   
mati
Na ruke, ne ruke , ne ruke... Uhhhhh... Ali ja sam navikla i nije mi tesko, iako je on tezak... Desi se ponekad na siki i za kompjuterom uz omiljenu pesmicu, ali retko...

(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 337
5.2.2011 0:07:50   
choopa choops

user posted image

I to sto kazes user posted image Ali tako bi mogao i MM da ljulja user posted image , a ovako samo moram ja user posted image

(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 338
5.2.2011 0:10:04   
Nensi*

IZVORNA PORUKA: choopa choops

user posted image

I to sto kazes user posted image Ali tako bi mogao i MM da ljulja user posted image , a ovako samo moram ja user posted image

Nismo mi te srece...

Direktna veza do poruke: 339
5.2.2011 0:14:35   
choopa choops
nensi user posted image Kad dodje drugo, moracete se nekako dogovorit user posted image I ja sam L uspavljivala dok je bila sama, ali sada "svako ima svoje dijete" user posted image

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 340
5.2.2011 0:15:56   
Nensi*
Pa da,kad dodje drugo dete,Vuk nece vise sisati,i moci ce mm da ga ljuljuska...user posted image

Direktna veza do poruke: 341
5.2.2011 3:45:48   
Iwana87
ja cu morati da krenem sa nekom metodom.Nemam vise zivaca da budem sisa,dosta mi je toga.Da se nasisa pa da spava ok,on sad opet ima fazu da visi na sisi,i tako spava,ne mos ga spustiti nikako.Vise sizim od tih faza.Sad jos ustaje pa cim legnemo on se pentra po nama skace po krevetu,cirkus pravi.I nikad ne legnemo pre 2,ovo mi vise ide na zivce.A ja kad oni zaspe uvek se setim nesto da odradim.razbije mi se san user posted image

(odgovor članu Nensi*)
Direktna veza do poruke: 342
5.2.2011 9:04:34   
isidora88
u kolicima uz konstantno ljuljanje ili na siki i nema sanse da spava u krevecu,uvek spava sa nama u krevetu i neznam kako da ga odviknem od toga jer mrzi krevetac,cim ga spustim odmah se probudi user posted image

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu Brana)
Direktna veza do poruke: 343
5.2.2011 22:55:04   
Vika
Primanjujemo nešto od sledećeg arsenala, pa šta upali:

- ljuljanje na rukama uz pesmu "nuna nuške" i šššššššš
- sika
- noćni obroci, podrigivanje i onesveščivanje u krevetiću
- danju, mami na grudima
-novootkriveni način- baby projektor

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 344
6.2.2011 9:51:13   
ivaj
IZVORNA PORUKA: isidora88

u kolicima uz konstantno ljuljanje ili na siki i nema sanse da spava u krevecu,uvek spava sa nama u krevetu i neznam kako da ga odviknem od toga jer mrzi krevetac,cim ga spustim odmah se probudi user posted image

Za to sto nece u krevetac ja sam odmah na pocetku pronasla caku-ugrejem prekrivac i stavim u krevetac,tako da ona i ne oseti da sam je spustila.Izgleda da im je onaj carsav hladan,ma koliko bilo toplo u sobi.

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 345
10.2.2011 13:25:56   
Kvini
Najcesce ljuljanjem na rukama, uz neku pesmicu ili šššššš, nekad na siki, a nekad u kolicima. Neko vreme se sama uspavljivala, ali ta faza je odavno prosla.user posted image

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 346
10.2.2011 13:34:22   
pepeljuga
uvece se od prvog dana uspavljivao dok siki, retko kad je bilo problema... ali preko dana nema sanse da se uspava bez ljuljkanja i pevanja. moja drugarica ima sina koji je rodjen istog dana kad i moj, i kaze da ga spusti u krevetac, on malo negoduje ali se na kraju uspava sam. ovaj moj nema sanse, mislim da bi dva dana skakao po krevecu i urlao user posted image

I''m sweet, romantic and traditional. I''m a bit prissy and naive, and I wont set_tle for less than a picture perfect life. (Charlotte York)

(odgovor članu Kvini)
Direktna veza do poruke: 347
5.3.2011 12:25:14   
Snelle
Niže ispisani tekst predstavlja ustvari odgovor jednoj majci dobijen preko veb stranice “Stetoskop”. Pitanje je glasilo ovako: “Poštovani Dr Stankoviću, obraćam vas u vezi jednog "iscrpljujućeg " problema. Naime, imam bebu uzrasta 11 meseci koja se svaku noć budi po desetak puta i to u drugom delu noći. Pred svitanje je to na svakih 20-30 minuta. Okreće se, ustaje, "ide negde"... To traje po 5 -10 minuta, a zatim se uspava ili sisanjem ili sama. Dojim je samo onda kada vidim da ne može sama da se uspava i da se jos vise razbuđuje. Svodi se na 3-4 dojenja u toku svake noći. Tokom dana lepo uzima drugu hranu, osim mleka. Zato je i tokom dana dojim 4-5 puta. Brine me nespavanje i veliki broj podoja s obzirom na uzrast. Hvala u napred, "neispavana mama"
Imati bebu nije nimalo jednostavan fizički i umni posao

Za ženu to predstavlja i potpuno napuštanje prvog (bezbrižnog) i drugog (trudničkog) stanja i prelazak u “treće” stanje ispunjeno protivurečnim osećanjima, dilemama, konfliktima, ali i emocionalnom ispunjenošću zadovoljstvom kakvu samo roditelji mogu razumeti. Oblast spavanja odojčeta, u nauci, za sada, predstavlja oblast nagađanja više nego znanja, sa neujednačenom stručnom literaturom (više esejističkom nego empirijskom). Ova oblast ujedno predstavlja aktivno polje sukoba dveju psihijatrijskih škola: psihoanalitičke i bihejvioralne, što se odražava kroz različite pristupe i savete o higijeni spavanja odojčeta. Iako obrazci spavanja predstavljaju više odraz temperamenta deteta nego načina roditeljstva, buđenje po desetak puta tokom noći spada u domen poremećaja spavanja i bebe i mame. Deprivacija spavanja bebe utiče na spavanje mame i obrnuto, a deprivacija spavanja mame utiče na partnerski odnos mame i tate. Poremećaj spavanja onda postaje porodični problem. Ukoliko je kod bebe poremećaj održavanja sna, često buđenje, otežano smirivanje i prelazak iz budnosti u lak san jedini manifestni problem (bez povećane dnevne razdražljivosti, poremećaja odnosa u dijadi majka-beba, motornih poremećaja, bilo kojeg regulatornog poremećaja), poremećaj spavanja odojčeta je sasvim pouzdan. Buđenje na svakih 20-30 min. u drugoj polovini noći ima objašnjenje u skraćenju ukupnog trajanja faze plitkog i dubokog spavanja koje se kod odojčeta inače kraće nego kod odraslih, a faze plitkog spavanja dva puta su vulnerabilnije nego kod odraslih. Otuda i češće i lakše buđenje. Kratkotrajna buđenja su dakle normalna i očekivana pojava, nakon kojih se beba samostalno uspavljuje. Ono što nije uobičajeno je da se beba često budi i ostaje budna nakon toga, a posebno ako po buđenju beba postane motorno aktivna ("ide negde").
Razlozi za čestim buđenjem

Osim generalno povišene budnosti bebe, razlozi za čestim buđenjem mogu biti i zajedničko spavanje mame i bebe, pri čemu uplašena mama budi bebu čestim proverama. Iako mame čuju i najmanji šum koji beba proizvodi, mišljenja sam da je bezbednije da beba spava u ograđenom krevecu. Drugi razlozi mogu biti u vezi sa rastom zuba, što možete prevenirati utrljavanjem lokalnih anestetika, zatim zapušen nos, zeđ, temperaturne razlike, pa i hrkanje mame. Zbog svega, ako je to moguće, treba omogućiti bebi da spava odvojeno od mame u svom krevetiću. Bebe imaju potrebu za toplotom majke i komunikacijom sa njom, ali pre svega, beba ima potrebu za spavanjem kada je vreme za spavanje. Postavlja se pitanje koje su to uzrasne granice kada ono što bebi u jednoj fazi razvoj prija i potrebno joj je, u drugoj fazi razvoja šteti. Buđenje i noćni podoji su do četvrtog meseca imali biološku važnost za bebu, ali sa 11 meseci to predstavlja ponašanje koje se odvojilo od svog uzroka i predstavlja naviku koju održava majka, najčešće iz sopstvenih uverenja i strahova. Od šestog meseca dete ima bolju termoregulaciju i uveliko uzima drugu (čvršću) hranu, tako da se potreba noćnog dojenja smanjuje na najviše jedno buđenje radi dojenja. Posle šestog meseca (najkasnije do devetog) noćno dojenje je nepotrebno jer se očekuje da dete noću spava a ne da vari hranu (70% dece u uzrastu od 9 meseci spava najmanje 5h u kontinuitetu bez buđenja). Međutim, razumljivo je i zašto majke ne prekidaju sa noćnim dojenjem. Bebin plač je neverovatno snažna draž (po inezitetu plač može dostići buku nteziteta pneumatske bušilice za razbijanje betona), i u mozgu majke predstavlja signal za lučenje mleka. Uz sadejstvo materinskog instikta, strahova za zdravlje bebe i prirodne potrebe mame za snom, nastaje snažna pokretačka snaga za automatizovano nuđenje dojke pri prvom plaču bebe tokom spavanja. Zbog svega, uspavljivanje sisanjem nakon buđenja treba prekinuti. Istina je da to bebi daje osećanje sigurnost, toplote, hranu (mada sa 11 mes. retko ima potrebu za pravim podojem), ali je ometa u razvoju i učenju samoumirivanja. Ukoliko se u preteranom i prezaštićujućem roditeljskom ponašanju učvrste obrasci ponašanja deteta koji bi trebali da isčeznu na mlađem uzrastu, nastaje problem koji ometa detetov razvoj.

Poremećaji spavanja između prve i druge godine života bivaju udruženi sa lošim apetitom i zaostajanjem u rastu, razdražljivošću tokom dana, problemima u socijalizaciji i usvajanju razvojnih veština. Dodatnu zabunu unose i medicinski pamfleti koji promovišu fizičko zdravlje deteta dojenjem do dve godine. Problem sa takvim savetima je što su uvek generalni i ne poštuju individualni razvoj već su skoncentrisani na jednu ili dve varijable npr. imunološki status deteta i enzimska podrška, a zanemaruju sve ostalo, pogotovo emocionalni i umni razvoj, pa i činjenicu da mleko tada nema ni približnu hranljivu vrednost potrebnu detetu, a da su komunikativne sposobnosti deteta daleko naprednije, tako da ono sa majkom ostvaruje mnogo složeniji emocionalni odnos od onoga koji se dešava tokom dojenja.
Dakle, šta onda činiti kada se dete probudi?

Dve su mogućnosti. Kada ih pročitate, pre svega zapišite spisak koraka koji ćete preduzeti, kako se ne biste uspaničili na bebin plač, koji će se i pojačati na promenu dosadašnjih navika. I)

Prva mogućnost - ukoliko ne možete da tolerišete bebin plač već je uzimate u ruke, nunate, ljuljate dok ne zaspi, činite to sve dok se beba potpuno ne opusti ("oklembesi") i dublje ne zaspi. Nestrpljivost i požurivanje samo doprinosi da nakon spuštanja bebe u krevetac ponovo začujete plač. A onda sve iz početka, ali svaki put sve duže. Tek nakon 20-tak minuta nakon uspavljivanja beba ulazi u dubok san iz koga se teško budi. Ukoliko se tokom noći probudi, ponekad je dovoljno pomaziti je po leđima ili lagano pevušiti pa da se beba ponovo uspava. Ovaj metod često pomaže, ali je nepouzdan i može pomoći u konverziji jednog načina uspavljivanja u drugi, a da se fragmentisano spavanja ne menja. Dobra strana je što ne podazumeva nuđenje dojke, a podrazumeva uključenje drugog roditelja kako bi mama predahnula. Tehnički, svaki od ovih postupaka predstavlja potkrepljujuću reakciju na bebino ponašanje, tako da se suštinski bebi ne pomaže bitno u učenju samouspavljivanja. Naravno, ovaj metod se preporučuje roditeljima koji sumnjaju i pored dokaza o dobrobiti drugih metoda.II)

Druga mogućnost nosi gotovo sigurnu promenu noćnih obrazaca spavanja, u periodu od 3-5 dana, najduže do dve nedelje, u zavisnosti koje se bihejvioralne tehnike primenjuju. Generalno, bihejvioralni terapeuti predlažu dva osnovna postupka: a) primena pozitivnih rituala pre spavanja kao predvidljiv znak za umirivanje bebe, a povezani su sa pozitivnim interakcijama između deteta i roditelja. Kao posebno povoljan metod predlaže se masaža odojčeta ili deteta. Osim promene obrzaca uspavljivanja i spavanja, primena masaže povezana je i sa pozitivnim efektima na učenje, rast, razvoj, jer umanjuje nivo stres hormona kortizola, adrenalina i noradrenalina, a dovodi do povećanja tzv. "hormona sreće" - serotonina. Kod adolescenata pad bunosti primenom masaže registruje se i na EEG aktivnosti mozga. Kada se uvedu rituali kao signal pred spavanje, onda se i vreme odlaska na spavanje može pomerati ka željenom terminu. Pozitivni rituali se odvijaju van detetovog kreveca. b) Trening samouspavljivanja, u svom izvornom doktrinarnom pristupu, isključuje roditeljske intervencije tokom spavanja. Podrazumeva stavljanje deteta u krevetac dok je još uvek budno ("pospano ali budno") i dopuštanje da se dete "plačući uspava". Tehnički, neintervenisanje roditelja, umanjuje ponavljanje "neprikladnog" ponašanja bebe u vreme uspavljivanja i spavanja. Plakanje, bes, pozivi deteta, moraju biti ignorisani potpuno (nemodifikovan program), izuzev ako je dete bolesno, povređeno ili nebezbedno. Očekivano je da se tokom prve noći ponašanje dramatično pogorša (dugo plakanje, češće buđenje), ali se nakon 3 do 5 noći ponašanje dramatično menja. Uspeh zavisi isključivo od doslednosti roditelja. Ukoliko roditelji budu reagovali na plač deteta, program postaje neefikasan i dolazi do pogoršanja, jer se plač i bes onda potkrepljuju. Modifikovani progaram (za roditelje koji slabo tolerišu ponašanje deteta doživljavajući ga kao patnju, a ne kao učenje novog ponašanja) podrazumeva da roditelj može biti u istoj sobi sa detetom i mogućnost da verbalno ili dodirom uteši dete (ne duže od 60 sekundi u intervalima od 20 minuta). Ove intervale treba produžiti kako roditelji postaju opušteniji.

Iako preporučeni program može izgledati surovo, on je u mnogim državama sveta preporučen od strane pedijatrijskih asocijacija i dečjih psihijatara i pokazao se kao najuspešniji metod koji uči dete i pomaže mu u razvoju potrebnih veština, a roditelje odvaja od prezaštićujućeg ponašanja koje, ako pošteno analiziramo, nije ništa drugo nego nuđenje poruke detetu da nije bezbedno.

Izvor

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu pepeljuga)
Direktna veza do poruke: 348
5.3.2011 12:27:48   
Lu
IZVORNA PORUKA: choopa choops

Evo dotakli smo se te teme, pa ne bi bilo lose da mozemo ovdje da razmjenjujemo iskustva da nam bude preglednije. Ukoliko ima vec neka tema u koju moze da se uklopi, vi prebacite.user posted image

Znaci pricamo o dvije metode:

Cry it out  (Isplaci se metoda)
i
The no cry sleep solution (Kako uspavati dijete bez plakanja)

Ako imate nekakva iskustva sa ovim knjigama, ili ukoliko znate jos neku metodu slobodno pisite.

Prva izgleda otprilike ovako:
Njen prijedlog za "akciju": prije spavanja dijete mora bar 4 sata biti budno. Neposredno prije spavanja osigurati djetetu posebno intenzivan period s roditeljima (igranje ili sl). Dijete staviti u svoj krevetic (ili gdje vec spava) dok je jos budno, poljubiti ga pozdraviti i otici iz sobe. Ono ce naravno plakati ako nije naviklo na to. Nakon tri minute roditelj(i) ponovo idu k djetetu i provode s njim jednu minutu, govoreci mu stvari poput "ne brini, ne boj se, ja sam tu za tebe". Autorica misli da su te fraze najbolji izbor, cak i ako je dijete premalo da ih razumije. Nakon te minute roditelj ponovno odlazi, ovaj put pusta dijete 4 minute samo, pa opet jednu minutu provodi s njim. Slijedeci put 5 minuta, pa 6 itd. do 10, nakon toga se period dalje ne produzuje. Period placa do 10 minuta ne ostavlja nikakve psihicke posljedice po dijete (kaze autorica). Najvaznije od svega je biti dosljedan: ako se pocne s "tretmanom" onda ga se mora i provesti. Nedosljednost roditelja ce pokazati djetetu da se stvari postizu placom.

A druga:
1. pripremite svoju bebu: pobrinite se da dobije dovoljno hrane preko dana (po potrebi povecat broj podoja), pobrinite se da bebi nije pretoplo ili prehladno, i svakako provjerite dali ima neki 'problem' (prehlada, zubici...)
2. razvijte rutinu odlaska u krevet: to moze ukljicivati kupanje, masazu, citanje slikovnice, pjevanje uspavanki, setnju, ljuljanje, dojenje i slicno, bitno je da se uvijek krece u isto vrijeme, da se ide istim redosljedom i da sat vremena prije spavanja aktivnosti budu mirne, tihe i u zamracenoj prostoriji
3. uspostavite rani odlazak na spavanje: mnogi ljudi kasno stavljaju bebe na spavanje jer misle da ce bolje spavati ako budu stvarno umorne, ali to nije istina nego upravo suprotno.
4. slijedite fleksibilnu ali predvidljivu dnevnu rutinu: budjenje otprilike u isto vrijeme, igranje, spavanje i sve ostalo takodjer, jer to pomaze bebinom bioloskom satu da dobro radi (naravno, sve je to otprilike i treba biti fleksibilan i spreman na odstupanja, ali tih par tjedana dok se sprovodi plan i pokusava 'nauciti bebu spavati' treba biti sto tocniji i odstupati sto manje)
5. pobrinite se da beba dobro spava danju: dnevna spavanja ne bi trebala biti kraca od 1h jer se inace beba ne naspava. Za bebu od 6. mj. starosti potrebna su 2 dnevna spavanja u duzini od 3-4h (zbrojeno, naravno). Prekratka dnevna spavanja mogu se produziti tako da mama dezura pored bebe, i cim se beba pocne budit mama ponovo krene s uspavljivanjem (identicnim kojim ju je uspavala prvi put). Takodjer, kad beba stekne neki priblizan raspored dnevnih spavanja trebalo bi razviti i dnevnu predspavajucu rutinu (koja je jednostavna i puno kraca od nocne)
6. naučite bebu zaspati bez tudje pomoci:
-pokažite bebi da je njen krevet ugodno i sigurno mjesto tako da se par puta tokom dana poigrate s njom dok je u krevetu
-pokusajte uspavljivat bebu na razne nacine
7. odaberite 'lovey' (plisanu igracku ili sl. predmet, ne znam kako bih prevela...) koji se moze staviti izmedju mame i bebe za vrijeme dojenja, i mama (ili tata) ju mogu povremeno stavit u majcu da poprimi njihov miris. Na pocetku bi taj predmet trebalo davati bebi samo za vrijeme uspavljivanja da ju poveze sa spavanjem, a njegova uloga je da tješi dijete dok nema mame i pomogne mu da samo zaspe.
8. napravite razliku između dnevnog i noćnog spavanja: preko noci ne pricati, ne paliti svjetla, ne mijenjati pelene osim ako se bas mora, izbaciti igracke iz krevetica...
9. osmislite rijeci koje ce beba povezivati sa spavanjem, npr. 'shhhh, noc noc', i upoznajte bebu s njima tako da ih izgovarate dok beba tone u san. Kasnije bi one trebale smiriti bebu kad se probudi nocu. Ne koristite ih dok beba place ili je lose volje, jer ce onda to stanje povezati s tim rijecima.
10. koristite muziku ili neke druge zvukove kao asocijaciju za spavanje. To bi trebale biti jednostavne, repetitivne melodije kao tradicionalne uspavanke, zatim zvukovi prirode ili 'bijela buka' , uglavnom bilo kakvi opustajuci zvukovi koji odgovaraju i vama
11. promijenite asocijaciju za spavanje (ovo moze pomoci onima koji uspavljuju bebu dojenjem, bocicom ili dudom): Da bi promijenili bebi asocijaciju na spavanje, morat cete zakomplicirati nocna budjenja na tjedan ili cak mjesec dana, ali dugorocno ce se isplatiti.
Ovo je nazvano Pentley's gentle removal plan: tokom dojenja bebu bi trebalo maknuti sa grudi ili joj lagano izvuci bocicu ili dudicu iz usta neposredno prije nego zaspi, te ga njezno pridrzati za bradu (i usput koristiti 'uspavljujuce rijeci') . Ako se pocne buniti vratiti joj nazad dojku/bocicu/dudicu pa ponoviti proceduru. I tako sve dok ne zaspe.
12. pomozite bebi da sama zaspe dok nastavljate dojiti i zajedno spavati:
-nemojte mu nuditi dojku dok niste sigurni da je budan, jer nekad bebe u snu ispustaju svakakve zvukove i meskolje se (a mame im automatski nude dojku)
-skratite nocno vrijeme dojenja
-'maknite mlijeko', tj. nakon podoja se odmaknite od bebe, npr. odite u drugi krevet
13. pomozite bebi da sama zaspe tako da ju preselite u kinderbet, sto bi trebalo ciniti postepeno (jedna od ideja je postepeno pomicati kinderbet sve dalje i dalje od bracnog kreveta dok ga ne preselite u bebinu sobu)
14. nek druga osoba uspavljuje bebu (za bebe koje doje ili spavaju u zajednickom krevetu)
15. Pomozite bebi da zaspe u kinderbetu (za bebe koje spavaju u kinderbetu, naravno):
Prva faza: uspavljujte bebu svojom standardnom metodom i stavite ju u krevet dok tone u san (a jos nije skroz zaspala), ako se pocne razbudjivati koristite 'uspavljujuce rijeci', muziku ili druge zvukove za spavanje ili ju lagano ljuljajte i mazite dok lezi, a ako pocne plakati ju dignite i ponovite proces. (nekad ce to trebat ponoviti i 4-5 puta, ali sve za dugorocno dobro :roll: )
Druga faza: uspavljujte bebu standardnom metodom i stavite ju u krevet kad postane mirna i pospana, ali prije nego tone u san. Ako se razbudi i pocne plakati, treba ponoviti proces
Treca faza: Kad se probudi nemojte ga uzimati i uspavljivati na stari nacin nego mu pustite muziku ili druge zvukove za uspavljivanje, mazite ga ili ljuljuskajte dok lezi sve dok ne zaspi. Dok tone u san koristite 'uspavljujuce rijeci'. Ako se razbudi i place vratite se na prethodne faze.
Cetvrta faza: isto kao treca, ali sve to tise i krace
Peta faza: kad se beba probudi javite joj se samo s ulaza u sobu
Sesta faza: javite se bebi dok ste izvan sobe, da vas ne vidi ali cuje ('uspavljujuce rijeci')

Izvor: KLIK i KLIK

IZVORNA PORUKA: Lu RR

Choopa, imamo temu o uspavljivanju, evo prebaciću post tamouser posted image
KLIK

p.s. Tash, ti si znala za temu, zašto ne stavi linkuser posted image

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 349
5.3.2011 12:33:31   
bojana86
uhhhh kod nas je bilo raznih faza.... sin mi ima sada 16 mj. kada je bio mali na siki se uspavljivao ili kada lezi na meni ili muzu tako zaspe,malo poslije je znao sam da zaspe lezeci u krevetcu,pa onda ljuljanje na rukama,e sada cesto sam u sobi zaspe a ako nece ja legnem kraj njega i tako zaspe,svasta smo izmjenjali al nista nije bilo napornouser posted image user posted image

"Ne idi onuda kuda staza vodi.
Radije kroči onamo gdje puta nema
i ostavi trag..."

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 350
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  12 13 [14] 15 16   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Dojenje: "Bubuljice" na bradavicam...
Neverovatno je koliko priroda pažljivo brine o svakom detalju! Pogledajte video o tome koliko su važne te sitne tačkice ...

image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Бррррр....
пеперутка16

Да ли сте се икада сусрели са нечим непознатим на било који начин, са било чим натприродним нама људима?! Духови, ђаво, шејтане.....

Click Here