Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 19.9.2011 21:46:51
|
|
|
|
Hristinica
|
E drage moje, sada da vam odgovorim... pa ja sam od uvek imala neredovne menstruacije, a i od uvek imam oscilacije u kilazi, a jesam se sada ugojila , ali sam pocela neki rezim ishrane kod nutricioniste, pa cemo videti kako ce biti kad i ako smrsam ... A nije sigurno do stitne zlezde, jer tsh drzim uvek pod kontrolom , izmedju 1 i 2...jedino ta antitela nisam radila...ne znam sta bih mogla na svoju ruku da odradim osim ovih svih hormona 2.dana ciklusa...sad cu ja muza da oteram da radi spermogram e a koja je razlika izmedju spermokulture i spermograma? jer sam gledala u katalogu u nasoj privatnoj laboratoriji, rade samo spermokulturu..
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 19.9.2011 23:01:22
|
|
|
|
degu
|
Naravno Hristinice, moraju se podudarati bar hormonski nalaz i UZ, a takođe i neredovne menstruacije i još dosta toga da bi se dala dijagnoza PCO. Iskreno i meni je sve to zbunjujuće, a vidiš da se ni mišljenja lekara ne slažu. U svakom slučaju je važno da svi nađemo dobre doktore koji će da nas vode. za TSH, odličan ti je. A spermokulturom se izoluju bakterije,ukoliko postoje u ejakulatu i prema antibiogramu se određuje antibiotik na koji je bakterija osetljiva, a spermogram ti je br,pokretljivost, vitalnost, morfologija spermatozoida...
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 1:19:30
|
|
|
|
madre
|
za maslacak rezultati hormona na drugi dan ciklusa: T3 1,96 T4 126,7 TSH 1, 76 estradiol 56,31 LH 12,45 FSH 6,19 progesteron 0,654 prolaktin 147,4 testosteron 0,222 kortizol 441,0 androstendion 2,9 menstruacije su mi neredovne oduvek, bez ikakvog reda i pravila, ali ne traju dugo... po nalazu ginekologa oba jajnika su mi diskretno mikrocisticne teksture. nisam gojazna ( cak sta vise kazu da sam mrsava), nemam problema sa maljama i aknama. ali kosa mi je masna i tanka i u poslednje vreme imam bas problem sa opadanjem ... slatkise jedem u neogranicenim kolicinama i ne mogu im odoleti (imam utisak da je i ovo vazno da pomenem ). imam dete i nisam imala problema sa zatrudnjivanjem, ali mislim da je to, s obzirom na ovakve cikluse, cista sreca endokrinolog je primetio ovu inverziju LH i FSH, ali mu s obzirom na normalan nivo testosterona, nista ne znaci. uputio me da radim test opterecenja glukozom ( rezultate si videla tamo u temi) koji je u redu, tako da mi je na kraju dao terapiju Yasmin kontaceptivnim pilulama da probamo tako da sredimo cikluse, pa da dodjem na kontrolu za 6 meseci. eto... ako jos nesto treba ti me pitaj hvala ti
< Poruku je uredio madre -- 20.9.2011 1:21:27 >
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 9:46:36
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zdravo Madre Moram da kazem da nije jednostavno :) Kao sto je i endokrinolog vec ustanovio odnos LH i FSH je jedini parametar koji bode oci uz naravno mikocisticne jajnike i neredovne menstruacije. Tako da je ocigeldno da ti imas problema da ovuliras. A da li si ikad probala da ih ubedis da probaju sa stimulacijom klomifenom i prate ultrazvucno kako reagujes? Da malo poguraju sistem...Dali je bila puka sreca ili ne to sto imas dete je naravno ogroman plus jer dokazuje da mozes da zatrudnis i uspesno izneses trudnocu. Ako imas tako neredovne menstruacije onda i tajming odnosa, to jest ubosti ovulaciju verovatno nije jednostavno. Mozda za tebe nebi bilo lose ni da probas Vitex (ali to nikako sa klomifenom). To je cefanom ako se ne varam u Srbiji biljni preparat koji je vekovima u upotrebi. Pokazano je da deluje na hipofizu i harmonizuje ciklus, a narocito je blagotvoran kod regulacije dugih ciklusa. Na zapadu je jako poplaran i ne moze da skodi. To je sve sto mi trenutno pada na pamet ! :) Drzim fige
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 11:03:16
|
|
|
|
degu
|
Madre sad kad ti vidim sve hormone, stvarno je drugačija slika, testosteron ti je stvarno nizak. Negde sam čitala da treba da bude preko 1 da bi se smatrao povišen. Imaš jedino tu inverziju LH i FSH. KOd mene je sve potpuno drugačije. Maslačak i ja sam razmišljala da počnem da pijem Vitex agnus, posebno zbog prolaktina, ali sam se uplašila jer sam pročitala da povećava nivo LH, a LH mi je svakako visok. Da li ti znaš nešto o tome? Trenutno mi je terapija Siofor i Euthyrox, mislim da bi sa tim lekovima smela da je pijem, samo me zabrinjava to što utiče na LH.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 13:44:50
|
|
|
|
Maslacak15
|
Degu, Mislim da je to pojednostavljeno tumacenje po blogovima da Vitex, agnus castus, povecava LH. Znam, videla sam i ja da se to pominje. Ima vrlo malo pravih studija o njemu, jer je biljni preparat, ali te koje postoje ukazuju na to da harmonizuje ciklus kod zena sa PCOSom i pre svega snizava prolaktin. S obzirom da je biljka u pitanju a ne konkretna aktivna supstanca ne zna se tacan mehanizam kako radi. Meni ga je preporucivala moja doktorka endokrinolog da probam upravo zbog prolaktina. I jesam , samo jedan mesec, odlicno se osecala, ali sam narednog presla na prave lekove i odmah zatrudnela. Ne verujem da vitex moze da pogorsa tvoju inverziju. Na nemackom trzistu se prodaje bez recepta, kao sredstvo protiv PMSa i menstrualnih tegoba. Mozda ne treba ocekivati cuda, ali je nesto sto moze da se proba i verujem da nekim zenama zaista pomogne! Srecno
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 16:00:53
|
|
|
|
Contesa
|
Opet netacna informacija kad je u pitanju upotreba Vitexa i Comifena, gde ste to culi i procitali da su to jako kontraindicirani preparati, ovo definitivno nije profesionalno i ozbiljno za misliti. Ovo niste vi postirali sada i samo jednom, vec para puta, ponavljam da nije tacno i nema tog farmacoloskog sinergizma i antagonizma medju njih, ako mislite da ima molim napisite koji je izvor infos, pa cemo debatirati. Mozda za tebe nebi bilo lose ni da probas Vitex (ali to nikako sa klomifenom). To je cefanom ako se ne varam u Srbiji biljni preparat koji je vekovima u upotrebi. Pokazano je da deluje na hipofizu i harmonizuje ciklus, a narocito je blagotvoran kod regulacije dugih ciklusa. Na zapadu je jako poplaran i ne moze da skodi. To je sve sto mi trenutno pada na pamet ! :)
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 18:12:23
|
|
|
|
degu
|
Maslačak, hvala Do sad sam pila virak i mnogo, mnogo mi je pomogao sa ciklusima i upravo on mi je dao veru u prirodne preparate. A probaću i Vitex, baš zbog prolaktina, jer za njega nemam nikakvu terapiju, s obzirom da mi je u granicama referentnih vrednosti, a ne bi bilo loše da mi bude niži. Contesa i Maslačak, vaše znanje i iskustvo su od velikog značaja za ovaj forum, bez obzira što vam se o pojedinim problemima mišljenja razlikuju, hvala vam mnogo
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 19:11:16
|
|
|
|
Hristinica
|
a jel' znate sta meni nije jasno- kako mi je ginekolog ranije napisala da imam mikrociste, a sada ova druga,posle mesec i po, kaze da su mi jajnici cisti i da nemam nista, i tvrdi da nemam policisticne jajnie, i smeje mi se kad sam je u neverici nekoliko puta pitala da li je to sigurno da nemam pco I jos nesto - sta su to folikuli na jajnicima?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 21:20:44
|
|
|
|
meyo
|
cekajte ja sad nista nisam shvatila dal je il ne kontradiktorno upotrebljavat zajedno cefanorm i clomid?? ukoliko ne rado bih probala ... posto kod nas nema vitexa bez u obliku cefanorma i u krajnjem dal se smije piti sa eutyroxom i sioforom?? degu ukoliko pronadjes vitex javi :) hristinice folikuli su ti da kazem loptice u kojima se unutar jajnika razvijaju jajašca, ah kako to lijepo pojasnih maslackic i contesa ja se pridruzujem degu u velikoj zahvalnici stvarno koristi sto povremeno mozete prenijeti svoje znanje i iskustvo na nas!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 23:26:33
|
|
|
|
Hristinica
|
pa jel treba da imamo folikule ili ne?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 20.9.2011 23:31:58
|
|
|
|
degu
|
Hristinice naravno da trebamo, ali problem je kod PCO, što zbog hormonalnog disbalansa folikuli ne rastu do zrelosti, već su zaustavljeni u zrenju i nazivaju se cistama.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 21.9.2011 13:23:45
|
|
|
|
lidija 011
|
U pomooc ... sedma sam nedelja(tacnije 7 i po) , pijem odavno metformin 500 3x1, u uputstvu pise da se ne smije piti u trudnoci, a do moje doktorke mogu doci najranije 28.09 i to privatno- strasno! Sad nisam pametna da li da nastavim da ga pijem ovako, da li da smanjim dozu ili da ga potpuno izbacim i jos jedna jako bitna stvar, radila sam hormone stitne zlijezde, zbog mog Hasimota, i tsh je na gornjoj granici-4,16(ref.vrijedn.do 4)... je li to strasno? t3 i t4 su ok... bas sam u panici
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 21.9.2011 14:16:55
|
|
|
|
Hristinica
|
IZVORNA PORUKA: degu Hristinice naravno da trebamo, ali problem je kod PCO, što zbog hormonalnog disbalansa folikuli ne rastu do zrelosti, već su zaustavljeni u zrenju i nazivaju se cistama. aaaaxa, tako znaci sad mi je jasno!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 21.9.2011 14:18:44
|
|
|
|
Hristinica
|
Lidija ja nisam upucena u to, sacekaj strucnija lica da ti odgovoe Javice se u toku dana!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 21.9.2011 17:22:08
|
|
|
|
nina26
|
pijem odavno metformin 500 3x1, u uputstvu pise da se ne smije piti u trudnoci, Lidija to sam i ja procitala u uputstvu i isto sam se bila zacudila kako to sad, ali sobzirom da je ovde bilo puno trudnica koje su to pile pa ja mislim skoro i celu trudnocu (ako ne gresim) nemoj da brines. Bilo bi lepo kad bi se neka od njih javila da te smiri malo. Sto se tice TSH, jeste ti povisen,a jel ne uzimas ti neku vec terapiju? Ne znam ni je puno o tome
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 19:10:06
|
|
|
|
helijana
|
Tsh 5,50 endikrinolog mi prepisao letrox 25.Sta vi mislite ?Meni to deluje malo?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 19:29:42
|
|
|
|
degu
|
Helijana moj je 6 i nešto i pijem Euthyroh od 25, posle 2 meseca kontrola pa ćemo korigovati dozu ako bude bilo potrebno. Mislim da uvek kreću sa minimalnom dozom, čak i kad je 10, pa se postepeno povećava, ne brini ništa.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 19:50:33
|
|
|
|
little_one
|
A sto je meni lupio onda letrox 50? A tsh mi je bio nizak 0,877 mislim. Pa dobro, valjda svaki doktor to individualno ocijeni prema nalazu pacijenta.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 20:18:19
|
|
|
|
neron
|
tsh je58 a max normalno je 4 at tpo je preko 600 a nesme preci preko 34 svi ostali hormoni uredni a polni hormoni savrseni endokrinolog mi ne preporucuje vto jer nece uspjeti a ginekolog mi kaze da to nije problem za vto . ima li iko pametan da me posavetuje?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 20:21:15
|
|
|
|
helijana
|
degu hvala
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 21:54:40
|
|
|
|
meyo
|
lidija .. nemoj panicarit mila znam da su siofor pile cini mi se ajd lupit cu al negdje do 13-te nedjelje a neke i do kraja trudnoce.. 28-mi je za koji dan mislim da nece skoditi ..jer je valjda dokazano da zenama kod pcos sprecava pobacaje jesi isla kod ginekologa?? ti pokusaj mozda u telefonskom razgovoru da pitas za savjet i dobit ga nekako sledece sto znam to je meni receno cim ostanem trudna da se javim endok. izvadim TSH jer se tad mora povecati doza nije sad alarmantno stanje al mislim da ti treba povecati dozu eutyroxa... i redovno kontrolisi TSH .. ja mislim cak i jednom mjesecno @ helijana meni je nivo TSH bio kao i tebi pocela i za sad sam jos uvijek na eutyroxu od 25mg. i za dva mjeseca mi se doveo u normalu sad mi je ispod dva sto je idealno za crtice @neron sa tolikom vrijednosti TSH i ja sumnjam da bi VTO uspjela to je jako velika smetnja za zacece uopste tako da kreni prvo sa terapijom jel ti dao nesto endokrinolog?? ja bih rekla da je to hasimoto jel tako?? stitna se da jako brzo srediti uz redovnu terapiju za antitijela ja ti preporucujem selen meni je bas pomogao i sad jedem tri brazilska oraha dnevno i super su mi nalazi
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 24.9.2011 22:14:58
|
|
|
|
Odri Hepbern
|
Lidija meni je dokt rekla da cu ga piti do 12.nedelje trudnoce, tako da mislim da nemas zasta da brines. 28.9. je ionako za nekoliko dana, sve ce biti ok.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 25.9.2011 0:01:38
|
|
|
|
neron
|
bila sam kod jednog endokrinologa i on mi je rekao da je sve u redui dao mi letroks koji sam prestala piti zato sto mi je bas lose djelovao. a u ponedeljak idem drugom endokrinologu pa cu vidjeti sa on kaze. problem je sto nemam nikakvog simptoma da stitna neradi, slucajno otkrili kako sam vadila nalaze za vto.a letroks mi je stvorio ogromne probleme.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 25.9.2011 0:32:54
|
|
|
|
helijana
|
@neron,kakve probleme si imala sa letrox?ja pijem i nista ne osecam?mogu reci da sam smirenije,ali nista negativno....sad si me zbunila @meyo,draga jel i kod tebe tsh bio problem za zacece?hvala na savetu
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Kako se ponašati nakon embriotransfera?Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i sk...
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?