Čerupač Pilića
|
Kao što se iz gore napisanog može zaključiti, daleko sam od vernika. Iz tog razloga sam i postavio sva ova pitanja. Odgovori koje sam dobio na žalost ni najmanje me nisu čak naveli ni zrnom mozga da razmotrim, ne iz prepotentnosti, inata i sl, već iz praktično/teoretski neodrživih argumenata. Kao što već rekoh, jako dugo slušam iste takve priče, iste takve odgovore dobijam, čak su u reč iste, sklop rečenica isti... Samo da napomenem, kako već reče, ni blizu udžbeničkog primera vernika nisam, niti ću po svemu sudeći biti, ali svakako verujem u nešto što je jače (u svakom smislu te reči) od nas smrtnika, ali ne kao nešto što crkva/vera (bilo koja bila) nameće dugi niz godina/vekova/milenijuma. Smatram da je to jedna velika obmana, krivljenje stvarnosti, zloupotreba neznanja ljudskog roda (čemu drugom prepisati neobjašnjivu pojavu/sliku/zvuk koje ljudski mozak apsorbuje, npr teške mentalne bolesti se, zapanjujuće još uvek pripisuju zaposednusti od strane đavola, demona i sl...), pribavljanje svake moguće koristi (setimo se samo inkvizicije...) i na kraju krajeva težnja ka samo jednom, ultimativnoj i bezuslovnoj MOĆI ! Zašto uopšte postoji strašni sud (?!?!), pakao i raj? Zašto ceo život moram da živim u stalnom strahu od odmazde božije? Slažem se da vera nema preterane veze sa crkvom, ali evo konkretnog primera : Svojevremeno najbolji moj prijatelj je bio vernik, odlazio u crkvu, poštovao boga i zaista verovao u njega...Ali sticajem nesrećnih okolnosti je poginuo. Nedelju prokletih dana nije mogao biti sahranjen ni na jednom groblju u gradu i okolini, prosto, nije bio kršten i trebalo je debelo podmazati mantijaše!!! O čemu mi onda pričamo, ako je crkva kuća božija i ako su sveštenici božiji predstavnici na zemaljskom svetu ???? Ja jesam kršten, da se razumemo, ali bih voleo da postoji i tu opcija undo, samo zbog ovog gore navedenog. A da ne pričam o tome kakva je osoba pomenuti bio u najboljem mogućem smislu, kao prijatelj, brat, sin i najvažnije kao ČOVEK! A na kraju tretiran kao komad mesa bez ulaznice za dušu na onaj svet i pred tako STRAŠAN sud božiji! Opet se izvinjavam prvo ako se iko osetio prozvanim, a onda zbog eventualno teških reči koje sam upotrebio i na kraju zbog opširnosti posta. Sve najbolje svima!
|