minavb
|
O Vuko... -sto rece Olga, ziveli ljudi i pre pasterizacije i steriliacije, ali umirali od upale pluca, gripa, dizenterije... svaki dan. Evo moja baka rodila osmoro a prezivelo joj petoro. Drugoj baki umrla oba sina iz prvog braka od tuberkuloze -po meni, bezbednije su kupovne kasice -dete koje jede kasice, tek isporbava ukuse i namirnice, pa ni ne zna sta su sveze voce i povrce. kontrola kvaliteta namirnica-tacno, testira de odredjeni broj uzoraka iz oderedjene serije, ne svaki proizvod. Zasto i bi? Ako ja u ogromnim kiperima napravim kasu, sterilisem je u duplikatorima i uzorkujem, pa posle asepticno punim sterilnu ambalazu, cemu uzorkovanje svakog proizvoda? Kad se radi o smrznutom vocu i povrcu, testira se berba. SVi plodovi su isto sejani, sadjeni, djubreni, brani... zasto bi se svaki testirao? -kod proizvodnje decije hrane, sirovine se gaje posebno, kontrolisano, pomolosko tehnoloska klasifikacija je strozija... za uzorkovanje tokom proizvodnje ne znam, vrsi ga proizvodjac a moze ga vrsiti i eksterna kontola. Obzirom da se kod nas decija hrana uglavnom uvozi, granicna inspeckija ponovo uzima uzorak i salje na analizu. Ja, kao krajnji korisnik, a moju firmu neku robu ponovo uzorkujem tako sto iz iste serije uzimam tri nasumicna uzorka. -deklarisanje je strogo propisano. Proizvodjac je zakonom obavezan da napise cega u kasi ima, kako je proizvedena , kako se cuva, koliko dugo..ne mogu na ambalazi da pisu sarene laze -napisala sam sta je pasterizacija, ne i kako se sve moze vrsiti. U prhrambenoj industriji, upravo da bi se sacuvala nutritivna vrednost namirnica, najcesce se koristi metod koji sam pomenula -UHST kada se na veoma visokoj temperaturi , u uslovima povisenog pritiska, namirnice sterilisu svega nekoliko sekundi. Tako se sacuvaju hranljivi sastojci a uniste mikroorganizmi i njihove spore. Mislim da sam odgovorila na sve. Dodala bih i ovo-bebama se, ako vec zelite samo da spremate, KUVA hrana. Hrana se kuva na visokim temperaturama, i uglavnom duze vreme. Ja kombinujem kuvanje i gotove kase.