Verus
|
Ja sve vreme govorim da ljudi treba da znaju jezik zemlje u kojoj zive. Rodjeni tamo ili ne. Jer njima, je zivot tada laksi. Imaju bolje sanse da dobiju posao, bolje sanse da se presele u grad, iz malih mesta u kojima zive i govore jedino svoj jezik. Znaci, prednost je samo njihova. A opet, i da ne znaju jezik a ostaju u svojim malim okruzenjima i mestima, kome onda smetaju? Kome smeta sto neki Rumun koji zivi tik na granici, i radi kao poljoprivrednik na svojoj zemlji, i zivi od toga, ne zna srpski jezik? Meni hvala Bogu ne smeta. Zivi covek svoj zivot, nikoga ne dira, nikome ne smeta. Ali ono sto ja govorim, i kome se obracam su svi oni koji misle da manjine NE treba da neguju svoju kulturu, pa cak ni oni, koji tecno govore srpski jezik. Uzmimo moju mamu. Madjarica rodjena u Srpskoj Crnji, zavrsila skolu na srpskom, tecno govori srpski BEZ akcenta, udata za Srbina, uvek se izjasnjavala kao Jugosloven. E sad, ista ta zena, koja se nikad nije busila da je manjina, odjednom, nema opciju nego da se izjasni kao Madjarica. Pa kako da se izjasni kao Srpkinja (ako ce po tome da zivi u Srbiji) kad nije. Zar ne? I zasto, ta ista zena (ili bilo koja druga) ne bi imala pravo, da ponekad kupi novine na madjarskom? Ili upali kanal? (ona licno to ne radi, jako je losa u negovanju svoje kulture, pa sam ja, koja je kao dete uz baku i deku tecno govorila madjarski, zbog njenog nemarluka isti "izgubila"-eto ti, velika "Madjarcina" od moje mame khm). ALi sigurno ima ljudi koji zele da neguju tu svoju, drugu kulturu. I recite vi svi meni, zasto bi to bilo kome smetalo? Osim, ako taj neko, bilo ko, nije nacionalista, i ne mrzi sve druge osim "svojih". I da se razumemo, ne upirem prste, nacionalizma ima na sve strane, to svi znamo, nazalost, odrasli smo tamo gde jesmo i znamo vrlo dobro sta se sve odigralo. E sad. Table, natpisi. AKo zivis u opstini gde ima i Madjara i Rumuna (lupam primere) i Srba-zasto bi smetalo Srbinu da na ulasku u sud, ili bilo koju zgradu stoji tabla gde ce pisati naziv na srpskom, pa madjarskom pa rumunskom? To ne kontam. Uzmite Cikago za primer. Nezvanicno tamo zivi oko 2 miliona Srba, ali su opet, u odnosu na Amerikance manjina. Puno njih, ne govori engleski. Nisu imali potrebu da nauce. Rade u fabrikama, druze se sa nasima, idu u nase klubove, restorane. Pored "Greek town-a" gde ima svakakvih restorana, ima puno nasih, rastrkanih svuda po Cikagu. Restoran "kod Zupe". Natpis ni manje, ni vise, nego na cirilici. Ulazis unutra, tipicna srpska kafana, stolice, bar. Jelovnik na srpskom. Konbarica iz Beograda, tecno govori: srpski. Uzme narudzbinu od Amerikanca na engleskom, okrene se i nastavi da govori srpski. Amerikanci veseli ulaze srecni da iskuse tudju kulturu, da se najedu divnog bureka i cevapa i da uzivaju u prizoru lepe srpske konbarice. Boli ih savrseno uvo sto je tabla na cirilici i sto ne razumeju nikoga. Uzivaju ljudi. Disko klub: opet tabla samo na srpskom...da ne nabrajam dalje kapirate me? Znaci, jedan Amer je bolji od nas sto to sve "dopusta" sto daje ljudima ne samo da neguju njihovu kulturu, nego i odluci covek da uziva u njoj i naravno, jede dobru hranu, vec kad je tako kako je. A sto mi ne mozemo da uzivamo jedni u drugima? Sto ne mozemo da uzivamo u prizoru Slovakinja obucenih u narodne nosnje, i njihove plesove? Ili bilo sta drugo, sto moj sad umorni mozak ne moze ni da se set_i da nabroji....Sto umesto toga BIRAMO da pljujemo, da ponizavamo i da isticemo samo ono sto je nase, jer je to Bogom dano i jedino dobro? MOLIM VAS nemojte da se NIKO oset_i prozvanim, uvredjenim, itd. Ovo sve dolazi od nekog ko je iz mesanog braka, kome je sestra od tetke polu Madjarica polu Rumunka, udata za Muslimana. Mojim venama tece svakakva krv i ja se toga ponosim. A evo sad i nesto da vam kazem sto malo hit home ili ti sto pogadja u srce. Vec sam navela da su mm i njegova porodica dosli iz Hrvatske. Napricasmo se vec ovde o izbeglicama, nemam nista da kazem na tu temu. Osim da, pred nasu svadbu, njegova majka pita mene " Da li bi se tvoja mama ljutila ako se u koloni kola vijori zastava Republike Srbije ili ti Srpska zastava"?? Znam da nekima od vas, klikerasima ne moram da komentarisem, a za druge koji ne bi nista cudno videli u tome, evo sta sam rekla: "Pa ta zastava je zastava drzave moje majke". Jel kapirate vi koja sam vam ja sad TUGU napisala? Pa jel moja mama rodjena u Madjarskoj pa da je vredja vijorenje srpske zastave? Pa ta ista zastava je i NJENA, ona i njeni su tu generacijama pa cak i duze od mog muza i njegovih roditelja. Ispade, ni manje ni vise, da su oni, kao Srbi iz Hrvatske imali vece pravo da vijore tu zastavu od moje mame, Madjarice iz Srbije, RODJENE tu. Jel vi svi shvatate sta ja vama pisem? Jel shvatate da odgoj dece od takvih ljudi ne vodi nicemu drugome nego zacaranom krugu, i stvaranju novih ljudi koji ce pogano da razmisljaju? Da se razumemo, ne kazem da su losi ljudi, niti da su pogani, naprotiv, divni su i ne bih ih menjala, ali misle, po meni jako primitivno. Odgojena sam kao kosmopolita i necu to nikad nikad menjati. NEcu uciti moje dete ili danas sutra decu, da je samo moje dobro, i da samo moje treba da bude na vrhu. Ucicu ih da POSTUJU svoje, da uvek vode racuna o svom, da neguju svoju kulturu i sve ono lepo u njoj, sve ono lepo sto nosi to, biti Srbin. A da nikako ne gaze tudje, niti da misle da je tudje gore od naseg. Nabacala sam puno toga, kasno je, umorna sam, gladna sam, iscrpljena sam, i od zivota i od ove teme i od nekih stvari koje citam. Pustite table i pustite gluposti, volite jedni druge takvim kakvi smo, batalite raspodele koje su nas dovele tu gde jesmo. Koje su nas dovele, i na ringeraju i na ovu temu. Spojile vas iz Srbije, sa izbeglicama, sa nama koji smo iz raznih razloga u inostranstvu i citamo sve ovo. Da nije bilo tih podela, da nije bilo takvih ljudi-SVI MI BI caskali na ringeraji tamo odakle smo pobegli, tamo gde pripadamo, tamo gde smo trebali da budemo. Ja u NS, mm u Osijeku (jeste da ga ne bi znala, ali to je druga prica), ma svi tamo gde nam je pravi dom. I tada, ova tema ne bi ni postojala.... Procitajte moj post, ko zeli, ko ima vremena i koga uopste briga. Ovo je samo jedno, na kraju krajeva apsolutno ne bitno misljenje, koje nece nista promeniti. Nemojte se oset_iti prozvanim, popljuvanim, kako god. Hajde da se diskusija nastavi normalnim tokom... Ajd sad: ZIVELI! egészségedre cheers salut
< Poruku je uredio Verus RR -- 21.4.2011 3:20:19 >
|