nina26
|
IZVORNA PORUKA: Contesa Postovana Nina26, Profesionalno se bavim ovim podrucjem i uzimam sebi slobodu, da o ovome govorim sa malo vecim izvorom infos. Stem cells, su maticne celije, samo sam dotakla to celo podrucje, oko kojega su se stvorile takve kontraverze, a jako mi je drago da na Balkanu se vec nasa javnost dodatno informirala i afirmirala, da se krenulo u krioprezerviranju istih, jer je to po meni i jako kompetentnih ljudi u nauci, velika buducnost iste. Jedno veliko Bravo za sve, koji si mogu priustiti da friziraju maticne stanice svojih bebe, vjerujte to se moze ite kako jednog lepog dana isplatiti, na nekoliko nivoa. Ako ima interesa postiracu i vise, ako je auditorium ikako zainteresovan za stvari u podrucju nauke, i to elitne i refleksija istih, kad se radi o hormonalnom statusu zene, aspekt folikula a uz sve to i neplodnost. Samo jedan prost primer za kraj, jako dugo se PCOS lecio manje vise simptomatski, samo povezivanja hormonalne sprege, skontalo se, da je PCOS jaki hormonalni fenomen, i da je insulin ite kako bitan faktor istog, pa je pocelo lecenje i antidijabetikom. Sve to u refleksiji neplodnosti, ima impakta i na rad hypofize-nivo prolaktina, plus impakt na lucenje nadbubrezne zlezde, i efekat na tireoideu, zato po meni, kad se radi hormonalni status zene i muskaraca isto, mora se raditi sve, sa T3, T4, toelrancija glukoze je MUST, i eventualno UZ stitnjace, nadbubrezne zlezde, MRI hypofize, sve, da bi se uhvatio disbalans hormona u startu. Nakon toga se razgledavaju opcije i sledi se plan lecenje, Hvala. E jesam duduk mogla sam prevesti i sama :) Da, Conti na Balkanu su poceli uveliko da zamrzavaju maticne celije, i mogu da ti kazem i cenu, oko 1300eu mislim da je za 10god. Ako Bog da i ja cu to uraditi. Sto se tice PCOS, slazem se da je jako bitna tolerancija glukoze, to obicno i savetujem devojkama da rade kad vidim da imaju simptome, i ja sam ga sama radila na svoju ruku, i hvala bogu nije to u pitanju. MRI hipofize, Conti kod nas salju DR, tek kad su vrednosti prolaktina abnormalne, u drugom slucaju nece te poslati niko. Sve u svemu, hormonalni disbalans, je jako slozen, i zahteva puno vremena i dobrog Dr koji ce ti sve to protumaciti i dati adekvatnu terapiju. Hvala tebi Conti na kratkom predavanju
|