vaca
|
Drage moje, danas sam dobila ovaj mail. Da li ovim neko hoce da smakne naseg Tomicu ili ima istine u ovemu? Vise ni sama ne znam sta je najpametnije. Za sad molim Boga da me nije uhvatio ovaj glupavi grip jer mi T nesto varira, a i sva sam slomljena. Ewa Kopaz, пољска министарка здравља, говори у пољском палраменту о вакцини против свињског грипа! Јутјуб линк да погледате лично: www.youtube.com/watch?v=RhZesZe33cw 5.11.2009. “Желим да нагласим да је током мог дугогодишњег рада као лекара опште праксе моја главна максима била „ Пре свега не чинити ником зло/не наудити ником“. То сам правило понела са собом при доласку на место министра здравља. Када сам била у ситуацијама да неком препоручим лек, увек бих се, као и, верујем,већина доктора, прво запитала „Да ли бих овај лек дала својој старој мајци, свом детету?“. Управо ме је та мисао нагнала да са великим опрезом преиспитам информације везане за лек који би ускоро пољско министарство здравља требало да препоручи сваком Пољаку, милионима Пољака који немају никакво медицинско образовање, нити оно које њихов министар здравља има, а посебно не оно знање које има један стручњак: професор Бридак који као стручњак ради на проблему грипа већ преко 40 година. Он ради у једном од 189 истраживачких центара широм света који се баве проблемом грипа, један од тих центара је управо у Пољској. Може ли нас ико оптужити да немамо потребно знање о грипу? Може ли ико да доведе у питање знање неког ко се више од 40 година бави грипом, и то не само једном његовом врстом , и који је објавио на стотине чланака о томе? Имам само једно основно питање: Желимо ли да се боримо против пандемије грипа? Данас знамо да неки чланови споразума које су произвођачи вакцине потписали са другим, много богатијим земљама, садрже одређене додатке/прилоге (ставке којима се те куће ограђују од одговорности од штетних последица вакцине). Такође знамо шта је предложено Пољској. Пошто су преговори тренутно у току, не могу о свему да говорим,али могу вам рећи једну ствар: наше Министарство правде пронашло је најмање 20 ставки тог будућег споразума које изазивају подозрење. Шта је дужност Министра здравља? Да потпише уговоре који су за добробит пољског народа, или да потпише уговоре који иду у корист фармацеутских компанија?? (аплауз) Постоје три вакцине на тржишту, све три од три различите комппаније. Свака има другачију количину активне супстанце а опет, за чудо, свака се третира на исти начин? Није ли стога оправдано да министар здравља и други стручњаци сумњају у њих? Можда је једна од вакцина која у себи садржи само трагове те активне супстанце у ствари само „света водица“ за коју треба да верујемо да лечи свињски грип? Треба ли да за то платимо? Дајем пример Немачке која је купила 50 милиона вакцина, до сада је употребљено тек 10%. Данас само 13% Немаца жели да узме тај „магични лек“. Али тај податак је необичан јер Немци имају веома висок проценат људи који примају вакцине, тако да када у Пољској од 1000 људи 53 прими вакцину , у Немачкој на 1000 људи прими њих 238 (23%). Шта се то дешава кад само 13 % Немаца жели да прими ту вакцину против грипа а не оних 23% колико их редовно прима сезонску вакцину против обичног грипа? Њихова влада им је купила вакцине и даје их бесплатно а они их неће? Шта се десило? Могу ли нас ове чињенице натерати да се предомислимо у вези куповине ових вакцина или не? Предомишљати се да ли да купимо вакцину која је на неки начин и тајна? Постоје интернет странице на којима произвођачи вакцина имају обавезу да објаве могуће штетне последице узимања вакцине. Вакцинације су у Европи почеле 1 октобра. Замолила бих вас да посетите те интернет странице и прочитате има ли икаквих штетних последица код овог лека. И најмања ситница, барем алергијски свраб на месту убода игле. То се може појавити и код најбезбеднијег лека. Тога нема. „Савршени“ лек. Па пошто је тако чудотворан, зашто онда фармацеутске куће неће да га пусте на слободно тржиште и преузму одговорност за њега? Зашто једноставно не кажу „ Ово је диван, безбедан лек и стога ћемо стати иза њега и преузети одговорност, ставићемо га на тржиште и све ће бити јасно и отворено.“ Уместо да сву тежину одлуке пребаце на нас-купце. Немамо резултате клиничких испитивања, детаљан састав лека,податке о штетним последицама. Вакцине су сада у четвртој фази испитивања, веома кратког испитивања, и још увек немамо те податке. Такође је било и веома мало узорака, једна врста вакцине је испитана на само 160 доборовољаца, 20-60 година старости,сви су били здрави, ниједан није био заражен вирусом (па да је онда испитан лек). Друга врста вакцине је тестирана на њих 600, 18-60год, сви здрави. Је ли то довољно, поготово за овде присутне докторе? То по мени није довољно добро. Желим да будем довољно уверена/сигурна да бих могла да препоручим ову вакцину. Ми нисмо исапли из реда за вакцину, желимо да одвојимо довољно времена током ових преговора како би смо сазнали што више можемо о тој вакцини. Па ако комитет за пандемију одлучи да је потребно, купићемо је. Такође, око милијарду људи сваке године оболи од сезонског грипа, милион их сваке године умре. И то се не дешава тек последње годину, две. То се дешава већ дуго времена. Да ли је ико игде прогласио пандемију због тога? А обични сезонски грип је много опаснији од свињског, последице су веома озбиљне и некад смртоносне. Да ли је икаква пандемија проглашена? Ви који ме притискате да купимо вакцине, питам вас: „ Заштио нисте вриштали и викали прошле године, пре две године или 2003? 2003. године је 1.200.000 Пољака оболело од сезонског грипа! Да ли је ико у овој просторији викао „ Купимо вакцине против грипа!“ ? Не сећам се тога. На крају бих хтела да кажем једну ствар: пољски народ је веома мудар. Пољаци умеју врло добро да разликују лаж од истине. Такође могу да виде шта је објективно, а шта је само „игра/превара“. ............ Ето како треба да се постави министар једне државе – ОДГОВОРНО!
|