Buba Mira
|
Izvini, ali da li ti imaš svoje mišljenje? Uopšte? Imalo? Ili kao slepa vidiš samo ono kako ti drugi ispričaju? Ako ti muž kaže da si nikakva, šta, ti nemaš sopstvene oči i ogledalo pa da vidiš da vrediš, da si lepa, vredna? Ako ti majka kaže da je život interes - da li ti možeš, smeš da pogledaš i iz svog ugla, pa da sama stekneš stav o tome, ili samo slepo prihvataš da je istinito samo ono što ti drugi kažu? Majka ti je verovatno i sama nesrećna, pa po automatizmu i tebi prognozira apsolutnu nesreću, a kad se na to doda i činjenica da se još nisi "razmnožila", i da se žena u njenim očima samo po tome vrednuje, onda mi je i jasno što ti nije podrška, jer takav mentalni sklop, bez uvrede, ne može ni sebi da pomogne, a kamo li drugima. Meni je moja majka mnogo pomogla kada sam odlučila da se razvedem. Imala sam uvid u oba mišljenja glede mog lošeg braka - otac je bio konzervativan i za njega je žena bila ta koja je rođena da ćuti, trpi i rađa, pa kada sam se prvi i poslednji put požalila ocu na muža, rekao mi je - ajde ne izmišljaj, ćuti tu. To je rekao pred mojim tadašnjim mužem, a ovaj dobio krila. Kasnije, u tom braku, kada je moj otac preminuo, imala sam veći konflikt sa tadašnjim mužem, koji me je gadno opsovao pred mojom majkom. Moja majka mu je tada i te kako pokazala zube. Možda je čak i gore prošao nego da mu je neko muško pokazalo svog Boga, verbalno, naravno. I kada sam definitivno odlučila da se razvedem, mama mi je bila ogromna podrška, i sada je. I bez podrške je jako teško. Mama mi je stalno ponavljala ono što dugo nisam čula - da sam lepa, sposobna, da treba da budem srećna, da će sva gorčina proći. Ohrabrivala me da se aktiviram povodom društvenog života, išle smo da kupujemo novu garderobu, šminku, štikle... i uživala je dok me gleda kako se spremam za izlazak, nova, sveža, ponovo živa. Sada imam novi život, novog partnera, a taj prethodni život mi je tako dalek, kao da nije bio moj. Sada, kada imam zdravu vezu, bez stresa, bez ikakvih sumnji, kada sam potpuno i na pravi način emotivno ispunjena, tek sad vidim pravu razliku. I vidim svojim očima da zaista jesam lepa, jesam fantastična, da umem sve i mogu sve, a oni koji misle drugačije odavno nisu tu i sve je na svom idealnom mestu.
|