Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 16:19:42
|
|
|
|
adulence
|
rosita nisam sigurna ali mislim da se to pravi ...mada sacekacemo lo da nam kaze...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 16:37:52
|
|
|
|
Zemunka85
|
J inace mojoj ceri dajem da gricka speltine stapice cesto
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 16:50:43
|
|
|
|
adulence
|
A gde ih kupujes?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 17:17:03
|
|
|
|
Zemunka85
|
Pa u DMu. Imas debele i tanke, tanki su slani, ja ogulim so. Oooobozava ih.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 17:57:10
|
|
|
|
World
|
To su neke kuglice, gotove su, izgledaju kao okrugli smoki, samo su od prosa. Kao grickalice.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 18:16:01
|
|
|
|
little_one
|
IZVORNA PORUKA: World To su neke kuglice, gotove su, izgledaju kao okrugli smoki, samo su od prosa. Kao grickalice. Upravo tako....ima smisla dati opet ako dijete ne jede samo pasirano...nesto kao zdravi smoki...samo od prosa....to je OVO bez glutena je i bio...ima i varijanta sa kikirikijem al tu necemo jos da klopamo..ima jos tih dm zanimljivih grickalica al ove smo jedine probali i ok su za duge set_nje npr kad idem od kuce do centra dam joj nesto da se zanima u kolicima dok ne stignemo jer smo udaljeni nekih 5km od centra.. Adulence, sto se tice grozdja, mi smo imali domace, stono grozdje, krupna zrna i samo sam ih npr sjekla na polovine ili cetvrtine i vadila one krupne kospice a kozicu nisam dirala...e kad je sazrela mirisavka (to je ono grozdje sto ga svaka basta ima, sto se kozica sama odvaja od zrna) to sam znala samo da joj ispucim direktno u usta bez kozice...sta znam ni ja ga ne jedem sa tom kozicom i znam da mi je nekako teska za progutati jer se u ustima sama od sebe odvaja pa me to obeshrabrilo da joj tu vrstu dam sa kozicom....
< Poruku je uredio little_one -- 2.10.2013 18:18:19 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 2.10.2013 23:39:55
|
|
|
|
Sandra_n
|
Rosita ja nisam ni znala da ovas sadrzi gluten tako da je moje dete jelo ovas od sedmog meseca i nije mu nista:) inace je jako zdav eto nisam ni znala da sam mu uvela gluten
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 4:02:27
|
|
|
|
Sandra_n
|
Evo jedne informacije ako niste znale.Laneno seme je jako zdravo da se da bebama.Pocinje se od 8-mog meseca.Daje se po jedna kasicica u rucak.Zdrava je za razvoj mozga.Zašto je zdravo laneno seme? Kako se ono koristi? Kada treba početi sa davanjem ovog semena bebama? Lan je višegodišnja biljka koja se uzgaja još od kamenog doba. Od njenih vlakana pravila se odeća, dok se seme koristilo kao namirnica, ali i kao sirovina za proizvodnju ulja. Nutricionisti preporučuju konzumiranje lanenog semena i ulja jer je blagotvorno za svaku ćeliju u organizmu. Leči zatvor Ukoliko vaša beba pati od zatvora, ovaj problem najlakše ćete rešiti ako u njenu kašicu ili jogurt dodate kašiku mlevenog lanenog semena. Ono je bogato vlaknima i supstancama koje pokreću "lenja" creva, čisteći ih i pomažući njihovo pražnjenje. Hrani mozak Da bi vaša beba dobijala dovoljno nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje su potrebne za razvoj mozga i nervnog sistema, trebalo bi da pojede tri porcije plave ribe nedeljno. Pošto retko koja majka toliko često daje bebi riblje meso, laneno seme je odlična zamena za tu vrstu namirnica. Naime, samo jedna supena kašika ovog semena sadrži trostruko više omega-3 masnih kiselina od pomenute količine plave ribe. Štiti sveukupno zdravlje Naučnici su dokazali da su deca koja su konzumirala laneno seme još dok su bili bebe zdravija od mališana koji nisu. Supstance iz ove biljke višestruko su dobre: poboljšavaju varenje, sprečavaju pojavu zatvora, efikasno uništavaju toksine, sprečavaju pojavu srčanih oboljenja i gojaznosti u odraslom uzrastu, kao i mnogih drugih oboljenja. Kada treba početi sa davanjem ovog semena? Većina pedijatara savetuje majkama da počnu sa uvođenjem lanenog semena u bebinu ishranu od osmog meseca života i to u količini od dve kafene kašičice dnevno (uz doručak i ručak). S obzirom na to da je ova biljka prirodni laksativ (čistač creva), nipošto ne smete prekoračiti preporučenu dnevnu dozu. Kako se koristi laneno seme? Pošto je nemleveno seme lana krupno, beba ne bi mogla da ga proguta, pa joj ga treba davati sveže mleveno. Primera radi, ujutro dodajte jednu kašičicu ovog semena u bebinu jutarnju (pirinčanu ili voćnu) kašicu, a drugu kašičicu umešajte u obrok od povrća, pripremljen za ručak. Kako se čuva laneno seme? Mleveno laneno seme čuvajte u zatvorenoj posudi i to u frižideru, jer će u suprotnom brzo užegnuti. Celo (nemleveno) seme nije toliko podložno kvarenju, te će ostati sveže i do dve godine ako ga držite u zatvorenoj posudi na hladnom i mračnom mestu. Da li se laneno ulje sme koristiti za kuvanje? Ne sme! Ovim uljem možete začiniti salatu, ali ga nipošto ne smete zagrevati jer će planuti! Najčešće se konzumira u obliku kapsula, radi regulisanja probave i sniženja nivoa holesterola u krvi.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 5:04:37
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Ja sam ostavljala laneno seme da odstoji u vodi pa sam joj davala tu vodicu. Imam celo zrno lana u kuci uvek ali ne znam kako bih ga samlela. Moram potraziti mlin za kafu i iskreno bas bih joj uvela lan u redovnu ishranu bas zbog stolice. Ja ga koristim tako sto ga ostavim da prenoci u jogurtu jel mogu i bebi tako da ga dam '
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 9:48:26
|
|
|
|
jole82
|
Da se pohvalimo...juce je T smazala celu punjenu papriku (paprika prvi put) sa sve zacinima (bosiljak origano aleva paprika) naravno sve po malo...i preko kasika pavlake...mmmljac..trazila je jos, pa kad je shvatila da nema, pocela da se duri
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 12:28:48
|
|
|
|
Rosita
|
Bravo za Teodoru Nesmo, dakle, joste stasali za te kuglice, no ipak hvala na objasnjenju Ja ni ne znam koliko moj bebac pojede cega. Narocito povrca oko kog se natezemo samo tako. Na pocetku sam sipala u teglice pa gledala, ali sam jednog dana cvrsto odlucila : 1. nema merenja kolicine pojedene hrane, hranu u cinijicu pa koliko pojede; 2. nema merenja bebe van redovnih kontrola, pa makar to bilo jednom u tri meseca. I cvrsto se drzim toga. Makar malo briga da eliminisem, ja tu i tako nista ne mogu, samo bih se vise nervirala.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 12:56:43
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Ne pojedu oni uvek isto kao ni mi. Evo moja danas slabo nesto rucka, ali generalno joj je opao apetit od kad je bila bolesna, skoro da jede duplo manje. Ali bitno je da jede. Mi za rucak dzigericu pilecu. Treba mm da kolje kokoske tj petlove a ja da redim (tj cerupam i vaadim iznutrice) ali mi je to taaaaakoooo grozno. Pozelite mi srecu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 13:21:49
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Mame imam pitanje. Kako ste bebama uveli crni i beli luk. Ja bih mojoj pocela da dajem luk jer ga ja volim a i smatram iskreno da od belog luka nema zdravije namirnice. Plus mozda joj se spusti pretisak pa joj se pridzonja hehehe...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 14:40:07
|
|
|
|
jole82
|
MLj ja sam prvo beli luk onaj u granulama sipala u vodu u kojoj se kuvalo povrce..pa sam onda samo cose od jednog cena ubacivala u spanac da se kuva zajedno i posto ima tu jos nesto uvek, onda sam mixala stapnim mixerom i sve je pomazala..i tako od nekih 6,5 m A crni sam od skoro..prvo samo kuvan sa ostalim povrcem, a juce sam ga sa punjenom paprikom.. Na malo maslinovog ulja/ulja od semena grozdja sitno seckan crni luk, al sporet je na 3 pa bukvalno samo malo da "uhvati" i dolijem malo vode i pokopim da se vise dinjsta u vodi a ne przi na ulju..dodam teletinu (komad krtine kupila i ublenderu ga ja mlela) to je jos malo dinsta dok ne promeni boju ubacim na vrh spicas_tog noza (cisto da se stekne utisak koliko je to malo) alevu papriku, bosiljak, origano i persun...doddam pirinac..prmuljam to malo...napunim papriku..zatvorim je krompirom, a ostatak krompira a moze i tikvica bacim okolo u vodu i to se kuva..posle ogulim kozucu malo izblendam dodam pavlaku...i vrh vrhova! A praziluk sam isto prvo samo baren u vodi sa ostalim povrcem...a sad joj se bas svidja..isto na srednjoj vatri ubacim kockicu butera i preko tanko praziluk, dok se buter ne istopi i malo da uhvati samo..nalijem vode ubacim povrce i meso ili samo povrce i bas bude fini smek a ona sve smota... Napominjem da sam u pocetku jako malo stavjalja svega da "proba" pa postepeno povecavala
< Poruku je uredio jole82 -- 3.10.2013 14:43:08 >
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 15:11:25
|
|
|
|
adulence
|
mi smo uveli crni luk i praziluk,beli jos nismo,za njega smo odlucili malo da sacekamo,ali sada cemo jos malo...praziluk obozava...
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 16:03:20
|
|
|
|
Rosita
|
Da pitam i ja- kad ste poceli dodavati ulje? Koliko, koliko cesto, koje, znam da je maslinovo opste mesto, je l ima jos neko dobro i preporucljivo?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 16:05:42
|
|
|
|
Rosita
|
U kuvaru za bebe koji ja imam pise- "crni luk kuvan u supi - iz koje se pre serviranja izvadi - od 7. meseca, beli posle prve godine". Ajd mu ga znaj. Ma treba probati kad se svakom od nas ucini da moze, pa molim lepo.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 16:10:11
|
|
|
|
Maslacak15
|
Ja sam vec uvela maslinovo ulje. Stavim pola cepa na otprilike pola litra kasice. Inace ovde se pored njega za bebe zvanicno preporucuje i kanola ulje. Dobila sam prosle nedelje info materijal zdravstvenog osiguranja sa savetima za ishranu odojceta i oni preporucuju kanola ulje. Isto od samog pocetka, znaci od 5 og meseca.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 16:14:44
|
|
|
|
Rosita
|
E ok Maslacak. To mu dodje mozda jedna kasicica na 200g? Ti pravis veliku kolicinu kase pa ne mogu da se orijentisem . Kad smo istrazivali sta je mom detetu i zasto ne moze da sisa, pa kad se sumnjalo na refluks, dali su nam u svrhu testa neku kasu da napravimo. Elem, to je sad nebitno, poenta je da je u tu kasu islo ulje od kukuruznih klica. Ja sam se odusevila njime, stavljala sam ga u salate, bas ima fin ukus. Nije skupo, ima ga u zdravim hranama. Zdravo je. Kapiram da moze i ono (s obzirom da smo tad imali tek tri meseca).
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 16:17:13
|
|
|
|
adulence
|
ja sam maslinovo uvela sa 6.meseci i stavljam joj u skoro svaki rucak znaci povrce+meso/zumance i stavim malo manje od kafene kasicice...a sto se tice luka i ja sam tako cula za beli zato ga i ne dajem jos,a crni ako stavim stavim malo u supicu u kojoj se kuva tako i sa prazilukom par kolutica ali ih ne vadim nego zajedno izgnjecim
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 20:17:06
|
|
|
|
Rosita
|
Malopre sam videla u zdravoj hrani i brasno od prosa i od spelte. Kupicu proso sigurno. Pa eto da znate. Bacih pogled, jako je hranljivo. Pricam mm, a on veli da zna iz filmova, to je sirotinjska hrana :). I na brasnu od heljde pise da je bez glutena.
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 20:47:46
|
|
|
|
Maslacak15
|
Ja pravim za dva dana Nekako kolicinski mi je lakse tako . Pa cuvam u frizideru. A i to trenutno pola bacim, posto mozda pojede 100 gr po obroku. Naviko decko na mleko da siki pa nikako da se sprijatelji sa kasikom. Ali cini mi se da ima malih pomaka. Treba strpljenja a i krenula sam tek pre desetak dana...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 21:23:59
|
|
|
|
little_one
|
Maslacak nisi valjda prije zaboravila kako to sporo ide u pocetku Uglavnom, sretan vam pocetak dohrane... Sto se tice ulja, mi smo uveli maslinovo negdje kad i meso....sredinom sedmog mjeseca...tako nesto...nisam prije stavljala mada znam da moze od pocetka dohrane...a za luk....crveni luk smo uveli kroz supice jer meni supa bez luka - nije supa...a bijeli jos uvijek nismo uveli..planiram uskoro.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 21:35:04
|
|
|
|
Rosita
|
Je l znate do kad ima bundeve da se kupi ovako regularno, bez da idem u fensi markete i kupujem fensi pakovanja? Da l da pravim stek u ostavi?
|
|
RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo 3.10.2013 21:45:25
|
|
|
|
jole82
|
Naravno da je svaka beba prica za sebe..neke su jos uvek osetljive na sargarepu iako jedu kasice par meseci, a neke kao moja mislim da bi mogle i beton da jedu bez problema naravno da takvima ne teba preterivati..al ja sam bas pitala pedijatra i pokazala joj koliko je to belog luka jednom nedeljno i ostalih zacina..rekla zena da moze..T se svidja i nema problem sa stomacicem i lepo kaki svako jutro posle dorucka...ona se vec ushemila Mi jos nismo uveli gluten..tek od 9m, kao ni kravlje mleko u kasicama, al jesmo kiselo, pavlaku i jogurt.. S paradajzom (za koj je dr rekla da moze prvo kuvan pa posle i svez) cemo da sacekamo i 8. zubic, jer nas je poteralo svaki dan po jedan(za nedelju dana 3 zubica)..pa joj inace bude kiselija stolica, a hoce i od paradajza da se zacrveni guza, pa da mogu da napravim razliku
|
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?