nela79
|
IZVORNA PORUKA: Ana RR Danas prvi dan vrtića Bili smo nekih 40 minuta, ja sam ušla sa njim (i malo uznemirila drugu decu, čiji roditelji više ne ostaju). Mare je malo bio uplašen i ukopao se na vratima ali je sa mnom ušao. Nema puno dece, ukupno ih je 12 ali danas ih je bilo možda 7 ili 8. Međutim, prostorija je jako mala i ona im služi i za igranje i za jelo i za spavanje Maretu je bilo interesantno ali je plašljivo prilazio svemu i uglavnom me vukao za ruku da idem i ja sa njim, onda ga je pozvala mlađa vaspitačica pa je sa njom nešto crtao dok smo druga vaspitačica i ja pričale. Onda sam ja izašla, htela je da vidi kako će on reagovati. Posle nekih 15-20 minuta je izvela Marka, kaže tražio me par puta, ona mu je rekla da sam otišla da kupim smoki (tu je već trebao da pretpostavi da laže, haha), pa su mu dali smoki da gricka (to mi se već ne dopada, to ni kući ne jede), bio je ok, ali kaže da očekuje burnu reakciju od njega, po svom iskustvu. On nije navikao da boravi u jednoj prostoriji, navikao je na prostor, na dvorište (ovde nemaju dvorište, ima neki minijaturni deo oko vrtića ali nemaju ništa tu), dok mu je zanimljivo biće ok, ali kada mu postane dosadno ili ako ga neko bude gnjavio, on će tražiti mene.. Kada ima više dece on se uglavnom povuče i posmatra sa strane ili se igra sam. Ako ga niko ne dira ok je ali čim ga neko bude dirao, gnjavio, ne daj bože gurao, čupao ili šta ja znam, on će se povući u sebe, tražiće mamu i počeće da plače. Uh, videćemo, danas je tek prvi dan.. Anci nemoj toliko da brines. Znam da ne mozes protiv sebe ali tako je. Sjecas se kad sam ti pricala da me dusa bolila sto sam Vanju morala prebaciti u ovaj vrtic nakon onog naseg iz komsiluka, sa ogromnim dvoristem, puno igracaka u dvoristu.... Ali kako je tako je. Meni je jako bitno sto su se moja djeca navikla. Vidi se da se sa djecom radi. Koliko je samo cvjetica Vanja donio nacrtanih na ruci jer je dobro naucio pjesmicu i izrecitovao je pred djecom. Za smoki se isto ne brini. To je samo sad dok su na adaptaciji, cisto da im odvrate paznju. Nas su bas zbog toga pitali da li ima neko ko je alergican na kikiriki ili tako nesto. Jeste sve malo al sta da se radi. Izvode ih ponekad na ono igraliste pored vrtica. Ja sam cak za to da ih zamolim da ih izvedu sto vise (da potegnemo inicijativu mama :-)). Mozda je njima i lakse tako. Ali i jako se boje povredjivanja djece. Na ostalo se sve oni naviknu. Ono sto ih u vrticu nauce, znas kako primjenjuju i kuci :) Matija ne da nikom da ga gnjavi.I pitao je za MAKA jutros :) A Vanja je kmezo, ja se vise za njega brinem iako je stariji, jako je emotivan. Rekla sam ti da sam imala osjecaj ko da ih u rat saljem, a sve to prodje i onda se samo nasmijes na te stvari. Nece i ne moze da mu bude kao kod kuce, ali vjeruj da ce im biti lijepo. Sve koje do ima svoje, mali vrtic manje djece. U veliko vrticu jesu vece sobe ali ih i ima vise. I opet se svede na isto prostora po djetetu :) Ne mozes dva dobra sastavit pa to ti je.
|