Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 8:37:33
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
Citam sad ovo o ne davanju sike odmah nakon obroka, ali ja prosto ne mogu s ovom mojom da izadjem na kraj ona se toliko dere kad zavrsim davanje cvrste hrane prosto sika je sika. Hoce sve da jede i lepo rucka. Probala je milupine kasice sa pirincem, krompir, sargarepu, tikvice,brokoli,karfiol, jabuku, sljivu,breskvu, kajsiju, bananu, dinju. Ne prija joj jabuka od koje ima strahovite gasove i ne prija joj sargarepa koja joj stvori zatvor. I sad jos uvek ima problem sa zatvorom pa sam prestala da joj dajem i milupinu rizanu kasicu jer i pirinac zna da zatvori. U svakom slucaju mi se igramo hrane i mozda sam joj svega dva ili tri puta dala pun obrok, a ona je opet i nakon toga htela siku i ja joj dam i na kraju je bljuckala blenta mala. Ali smo pretezno na sisi iako mislim da nije sita. Nije gladna to sigurno jer mi ne place ali pocela je da mi se budi nocu i preko dana bas imam poteskoca da je uspavam Nego postavljam izgleda ova pitanja gde stignem nisam videla ovu temu ranije. Ja u basti imam puno povrca, mladog krompira, sargarepe,persun,tikvice, krastavce,paradajz, boraniju, grasak i td. Imam cak i bostana pa sam mislila da mojoj curi dam malo lubenice a onda sam procitala da ne treba davati lubenicu bar do 8mog meseca. a zasto? Sta to ima lubenica? Boraniju do 7 i grasak takodje do 8. I sad kad imam sve sveze u basti, neprskano, organsko (plus komsija takodje ima sve organsko pa se razmenjujemo sta kome fali) ona pola toga ne moze da jede pa cu posle vaditi iz zamrzivaca. Gluposti. Jako se nerviram zbog toga.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 8:49:07
|
|
|
|
Trcosava
|
Ljišo, mahunarke se ne preporučuju ranije zbog gasova. Kažeš da si joj dala brokoli, jel imala posle problema sa stomakom, gasovima? Grašak i tad kad joj budeš davala, probaj bez opne prvo (kroz onu cediljku) Za lubenicu pojma nemam kako ide.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 9:35:16
|
|
|
|
Anoniman
|
MiLJ, ja nisam toliko pazila sa povrcem, grasak sam dala normalno sa opnom i brokoli i karfiol sam probala ranije nego sto je dr rekao i kad sam videla da joj ne smeta, normalno sam joj davala. Jedino pasulj, socivo i kupus nisam.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 9:46:36
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja bas pazim na sve a sto vise pazim valjda sve gore Ima bas problem sa gasovima i sa kakenjem od rodjenja. Znala je i po sedam dana da ne kaki i da je sve to muci, pa sad jako pazim da joj nesto ne stvori gasove i zatvor. Ima bas oset_ljiv stomacic. Ja bih nju i dalje samo cisto dojila ali vidim da joj nije dovoljna sisa. U svakom slucaju ne preterujem ni sa cim i trudim se da sve pravim iz baste ali mi prosto krivo sto cu morati svo povrce da zamrzavam pa da joj dajem kasnije umesto da sad jede sveze. Nego imam jos jedno pitanje. Kad krecete sa cvrstom hranom da li im razmaknete vreme izmedju dva obroka ili i dalje na tri sata kao i na sisi. Ja se nekad mislim da mozda ima zatvor jer mozda ne stigne jedno da svari a trpam joj naredno. I koliko moze soka i vode na dan? Ja kad prokuvam kajsije dam joj tu vodicu da popije. Nikad ne odbija ni vodu ni sokic. Pa zna da popije i vise ood 2 dl na dan. Jel to normalno ili je previse? I da li time sto dam taj kompotic da popije da li se razvlaci vreme izmedju hranjenja?
< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 11.7.2013 9:49:42 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 9:48:21
|
|
|
|
little_one
|
ni mi nismo imali problema sa brokolijem ni sa karfiolom...MLJ pa prilicno ste vi toga uveli a nemate jos ni 6 mjeseci...uspori malo vrti malo hranicu da ne zaboravi ukuse..a grasak isto mozes pokusati, pogotovo sto je mladi al pazi kako reaguje jer to su mahunarke pa hoce gasovi da se jave ili da muce stomacic...polako daj stomacicu priliku da se navikne na varenje hrane...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 9:52:53
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
pa isprobavam jednu hranu otprilike tri dana. Onda nova i onda kombinujem ali kazem ne dajem ja njoj pune obroke. A nekako sve vrtim u krug ko ludak. Od voca breskve, kajsije kruske i sljive a od povrca vrtim u krug krompir, karfiol i tikvice najcesce.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 10:00:23
|
|
|
|
Trcosava
|
IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha Nego imam jos jedno pitanje. Kad krecete sa cvrstom hranom da li im razmaknete vreme izmedju dva obroka ili i dalje na tri sata kao i na sisi. Ja se nekad mislim da mozda ima zatvor jer mozda ne stigne jedno da svari a trpam joj naredno. Sad ću ti odgovoriti kako meni kažu nutricionisti - ne samo bebe i mi veliki bi trebali da jedemo na 3 sata PO MALO. Kada sam Ani uvodila čvrstu (a mleko bilo i dalje 'glavni obrok') davala sam joj umesto užine. To ono, za probu po malo. Ali ja sam Anu uobročavala odavno, tj nije sisala, a i da jeste - sa toliko meseci joj ne bi davala na zahtev. Već mora da navikava kada je doručak/ruča/večera. Čudi me da joj jabuke prave gasove. Moje dete ima problem sa kruškom. Nego da... jesi probala da joj daješ one tačkaste banane? One bi trebalo da 'otvaraju' Npr moj sestrić kako pojede bananu, tako se ukaki.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 10:12:08
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
pa ja sam nju isto odavno uobrocila iako sisa, nije to problem ona meni standardno jede svaki dan u isto vreme, kad kad se poremeti nesto ali je to stvarno retko, pa bas sad zato i pitam jer sam ja njoj i dalje ostavila sve obroke u isto vreme. Dodala sam eto jedino kompotic izmedju obroka. Nekako znam da se majcino mleko vari tri sata pa je zato i jela na tri sata tj sisala a sad kad jede cvrstu hranu nekako mi logicnije da pomerim da bude bar na 4 sata. Kao treba joj sigurno duze da svari cvrsto. Nisam pametna. sto vise razmisljam i vise se informisem manje znam. I ja od jabuka imam gasove tako da je tu ocigledno na mene. A pod tackastim bananama pretpostavljam da mislis na ove zrele sa vec malo potamnelom koricom?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 12:02:46
|
|
|
|
Anoniman
|
milj, nemoj da joj dajes one pirincane kasice, to mnogo steze stolicu. M je bila bas mala (da li je imala 3-4 meseca, ne secam se, nismo jos bili uveli nista od cvrste hrane) i imala je zatvor od mleka pa nam je dr rekao da joj slobodno damo kasicicu cedjene pomorandze ili kivija (sto je teze iscediti) i to je resilo problem, ali kratkotrajno. onda smo presli na hipp i vise nije imala problema. i sad kad joj iscedim pomorandzu odmah se lepo iskaki. dok npr. na paradajz lose reaguje i ne dajem joj ga, dobije proliv i zacrveni joj se guza.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 14:27:27
|
|
|
|
Misha i Ljisha
|
ja mogu da joj dam paradajz??? Meni je isto jedna zena rekla za kivi ali sve mislim mala mi je za citruse. A koliko narandze iscedis? i moja Dunja je kakila svakih 7 dana a samo sam je dojila i bas smo se vec tad namucili. Bas nam ne ide nesto sa kakenjem. Ne dajem joj vec neko vreme te pirincane kasice ali zato gledam da ja sve pravim jer je sve kupovno na bazi pirinca, jabuke i sargarepe a ona bas problema ima satim
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.7.2013 14:39:48
|
|
|
|
Anoniman
|
mozes sigurno 1-2 kasicice (za sad ja ne bih vise). meni je dr od pocetka rekao da mogu u slani obrok da dodam malo paradajza ili soka od limuna (kasicicu), ali M nije dobro reagovala na to tako da nisam to radila. nedavno sam ponovo probala sa paradajzom, ali opet ista prica, tako da...jesce ga kad odraste
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 20.7.2013 12:51:24
|
|
|
|
jole82
|
Taman smo bili lepo krenuli sa pir. pahuljicama...i kukuruzno-pirincanim...nismo vise dopunjavali obrok mlekom, jer bas lepo pojede oko 100 g.... kad prosle subote popodne krenemo da jedemo...i vrisak...hehe prvi zubic...sutradan popodne, u isto vreme klopa, ista prica...vrisak i plakanje, kad eto ti jos jednog zubica ..pomislila sam da od pirinca rastu zubi ustvari smo izgleda kasikom "pomogli" zubicima da probiju... i tako 3 dana nije htela/mogla da jede...prosao smor od zubica medjutim i dalje odbija/brljavi te pahuljice...cula se sa dr...rekla da joj dam krompir, jer moguce da je zbog ta 3 dana za redom povezala kako je "bole zubici od kasice" i stvarno dam joj krompirka pojela 2 velike supene kasike (inace je zderonja ) sutra dan malo jace od 3 sup. kasike...i juce nekih 120 g (merim po onoj kupovnoj teglici)..i nastavila je da jede i pahuljice..uz malo neckanja....al evo jede...pu pu... A danas smo probali sargarepu, svidela joj se na keca ...pojela oko 90g, sto je super za prvi put i s obzirom da joj se spavalo...sto upravo sad i cini
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 24.7.2013 13:50:23
|
|
|
|
Peace*
|
IZVORNA PORUKA: dunja RR Kako cedite lubenicu, u sokovniku? Kontam da ne cede. Kada sečeš lubenicu, bude mnogo tog soka. Ja sam recimo Marku taj sok sipala u kalupe za sladoled, i bio je baaaaaaaš fin slađa. No, ipak, lubenica bebi od 4 meseca? Zašto?
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 24.7.2013 13:54:17
|
|
|
|
Peace*
|
IZVORNA PORUKA: jole82 pomislila sam da od pirinca rastu zubi
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 30.7.2013 13:13:18
|
|
|
|
jole82
|
Jos 2 dana smo na ovoj temi Do sada smo uz pir. pahuljice uveli krompir, sargarepu, tikvice i kafriol....tikvice su definitivno favorit...al cini mi se da joj je karfiol malo tezak...pojede ona lepo (doduse prvi dan je bilo bljakss) oko 150 g...i bila je nervozna ta dva dana..samo je kenjkala....pa nisam sigurna jel od vrucine..napravili smo pauzu par dana...sad sam joj dala opet karfiol ali sa krompirom(koji joj odgovara), posto je zaladilo, da vidim jel uzrok bio karfiol ili vrucina...pojela je 140 g i evo je igra se na stomaku al prducka svako malo ...videcemo do kraja dana
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 16.8.2013 12:33:01
|
|
|
|
M.mama
|
Kad smo bili sad na vakcinu doktorka je rekla da mogu da krenem sa cvrstom hranom. Uvela sam mu kravlje mleko i plazmicu iako je doktorka rekla da ne bi trebalo zbog glutena. Pocela sam i krompiric i sargarepu ali bas mrljavi. Znam da je to normalno u pocetku ali sve me strah da mi dete ne ostane gladno. Samo mleko popije u toku noci a preko dana jako malo bez plazme.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 16.8.2013 12:50:30
|
|
|
|
little_one
|
Izabrala si dvije najgore namirnice za poceti...kravlje mlijeko i plazma.... Mi imamo skoro 11 mjeseci i jos uvijek to nismo probali... Krompiric i sargarepicu kad pravis dodaj malo svog mlijeka ako dojis ili AD mlijeka kojim hranis pa ce mozda lakse da prihvati.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 17.8.2013 10:06:44
|
|
|
|
M.mama
|
Pa ja se ne slazem da su to dve najgore stvari... Ali o tome necu da raspravljam. Moj sincic rucka fino, kaki redovno za razliku od onda kada je bio na AD. Manje bljucka, smeje se, cvrst je i zivahan. Pisala sam ovde zbog krompira, mozda neko ima savet kako da olaksam pocetak sa slanim kasicama...
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.8.2013 1:09:41
|
|
|
|
bigmama
|
Mi imamo 4 meseca i jos uvek samo sikimo :-) A ako se dobro secam sa kcerkicom kako je bilo, mislim da su nam rekli da nikako ne krenemo prvo sa slatkim jer posle nece slano, tako da M.mama mislim da si se mozda tu prevarila. Dasi se svidja sad plazma i nece krompir, ne bih ni ja :-) Ja mojoj devojcici nisam davala plazmu dugo zbog glutena i generalno sam izbegavala keks i mleko jer je bila bucka, a resenje za uvaliti krompir ili sta god jeste dodati mleko. Bar je kod mene sve prolazilo sa mojim mlekom!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 31.8.2013 21:25:17
|
|
|
|
M.mama
|
Guramo polako... prvih par kasicica se mrstimo a posle ruckamo lepo. Ma videh da se mrsti na sve nove ukuse, par zalogaja i posle rucka fino.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 10.9.2013 14:04:56
|
|
|
|
Rosita
|
Da se i ja upisem ovde. Poceli smo sa breskvom i jabukom, po savetu gastroenterologa, sa 4.5 meseca jer bebac nije imao redovnu stolicu. Na jabuku je dosta lose reagovao, imao je proliv par dana, ok, verovatno i nije samo od jabuke, ali uradili smo koprokulturu, rota i adeno virus i sve je bilo cisto. Onda smo batalili voce i krenuli na povrce. Do dana danasnjeg oprezno smo uvodili opet po malo voca, izuzev jabuke. Zasad smo probali- krompir, sargarepu, tikvicu, bundevu i karfiol od povrca. Od voca jabuku, breskvu, bananu i suvu sljivu. Pahuljice smo samo probali i ne dopadaju mu se, sa njima cu pricekati dok ne uvedem veceru. Sta mi savetujete sledece, za 10 dana punimo 6 meseci? Kada ste pocele davati sirovo voce?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.9.2013 21:26:10
|
|
|
|
majared
|
E sad nisam pametna. Trebalo bi da pocnemo sa pirincanom kasom a on nije kakio vec tri dana. Posto pirinac zatvara da li da sacekam? I jos jedno pitanje - da li da pocnem pirincano kukuruznu kasicu kad istrosim pirincanu ili odmah posle tri dana?
< Poruku je uredio majared -- 11.9.2013 21:27:17 >
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 11.9.2013 23:04:42
|
|
|
|
Rosita
|
Majared, meni je gastroenterolog rekao ne pirincanu kasu nego palentu, jer pirinac zatvara. Ja bih rekla da sacekas, ako hoces pirinac. Niko? Nema veze, vec sam skovala planove...
< Poruku je uredio Rosita -- 11.9.2013 23:07:57 >
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 12.9.2013 9:54:50
|
|
|
|
little_one
|
Rosita svjeze voce dajem od pocetka, jedino sam jabuku i krusku u pocetku kuvala jer su mi bile puno tvrde da ih umijesam u kasicu...a ako ce ti biti lakse, i mi smo imali problema sa svjezom jabukom, nama se ispoljilo kao osip i tek sad u 11tom mjesecu nije reagovala na njih...inace sam na svakih 4-6 nedjelja davala onako probno da vidim kako reaguje i svaki put je imala osip a evo sad smo pregurali i to.. Sto se tice ishrane od 6 mjeseci, imas dosta toga na temi od 6-9 mjeseci...mozes da uvedes mnogo toga a sve zavisi od tempa koji si imala dosada...ja sam stava dda se meso ne uvodi dok se povrce dobro ne prihvati...mozes uvesti palentu ako vec nisi i poceti s mlijecnim proizvodima (jogurt) i ako si za to mozes i gluten uvesti jer kazu sada da je bolje ranije a prije je bilo bolje kasnije...ja sam s nekih 8 mjeseci uvela gluten...grasak isto moze od 6tog mjeseca...brokula isto,..uf ne pada mi na pamet sad jos sta...uglavnom procackaj temu ishrana od 6-9 mjeseci ja sam tamo dosta toga nasla od smjernica. I slazem se s tobom da ako beba vec ima zatvor treba izbjegavati pirinac....
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 12.9.2013 9:59:35
|
|
|
|
Rosita
|
Hvala LO. Meni je isto receno od pocetka sveze voce, ali ja se malo pokolebala zbog te reakcije i kuvala do dana danasnjeg, ali hocu uskoro opet da probam sveze ili makar jaaaako kratko bareno pa sveze. Ne smem mlecno, ovo sto pominjem gastroenterologa je posledica toga sto je moj sin alergican na proteine kravljeg mleka i intolerantan na laktozu . Pitala sam nesto i na toj temi, mlecno necu uvoditi bar jos dva meseca do sledece kontrole. Procackacu temu
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Draga "NEPLANIRANA BEBO"...Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.