Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 10:40:32
|
|
|
|
adulence
|
ona obozava sargarepu i tikvicu,to joj je valjda slatko pa potamani skroz...nego mi prosto zao da samo to rucka,jer naravno i dalje imamo samo jedan obrok i to joj je za sada dosta,pa reko da vidim sta jos mogu....potrazicu tu knjgu,hvala Tizi ti si uvek tu i na svim temama...
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 11:27:18
|
|
|
|
Tiziana
|
Da, primetila sam da postajem 'ovisna',potogotovu u vreme radnog vremena jer sam ovde besna na citavu situaciju pa non stop hvatam krivinu
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 15:01:47
|
|
|
|
lokica77
|
drustvance savet please...pocinjem K da uvodim kasice s tim sto su me drugarice savetovale da pocnem sa kupovnim, poslusala naravno, e sad mrvica njupa samo tako sargarepicu(juvitana) danas je treci dan i ona bi cini mi se pojela celu teglicu ali ja nisam smela da joj dam dala sam pola i posle toga ad samo sam smanjila kolicinu umesto standardnih 7 dala sam joj 5 merica. Moje pitanje je koliko ona sme da pojede s obzirom da je tek treci dan i da li odmah posle toga da joj ponudim mleko ili malo kasnije
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 15:07:11
|
|
|
|
lokica77
|
i jos nesto planiram sledece nedelje da uvodim voce jel to uvodim kao prepodnevni obrok a popodne da ostane povrce, ili umesto povrca tu nedelju da dajem voce
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 15:20:31
|
|
|
|
adulence
|
draga zadrzi se na jednom oobroku nemoj odmah i drugi tek ste krenuli...e sad moj pedijatar je meni rekao tj bebin pedijatar da joj ne nudim odmah da sisa nego tek kada trazi da bi ynala da napravi obrok....opet kao i kod svih tema misljenja su podeljena
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 15:33:21
|
|
|
|
jance
|
ako se dobro secam, a i nije bilo tako davno, ja sam zitarice uvodila kao poseban obrok (vecera), pa onda kao poseban obrok povrce (rucak), pa poseban obrok voce (prepodnevna uzina) ovo dvoje zadnjih se u pocetku smenjivalo, iliti cesto je rucak bio kombinacija povrca i voca (sargarepa + jabuka), ali znam da sam gledala, koliko god da je to moguce, da to podelim.
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 15:55:05
|
|
|
|
tijatija
|
Ja sam Nikoli pocela davati sa 3 mes. Super se privikava i dosta smo namernice uveli. Planiram za nedelju dve da mu uvedem jogurt i sir.Zitarice obozava mada ja nesto nisam za to previse jer me podsecaju na cokolino, rizolini i ostle njihove porizvode. Vise sam za cisto voce i povrce. Iskreno dok Martu nisam rodila i dok nisam pocela sa rr nisam ni znala za to , tako da su prvo dvoje nisu nista od toga konzumirali.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 16:02:25
|
|
|
|
tijatija
|
IZVORNA PORUKA: adulence zenice hajde dajte koji savet,Iva ima 5,5 meseci i do sada smo uveli,krompir,sargarepu,tikvicu,bundevu,jabuku,breskvu,kajsiju,krusku i bananu..uveli smo vise voca samo zato sto ne znam sta bih mogla sledece od povrca da joj uvedem,a iskreno vise joj forsiram povrce,pa mi zao da vrti tri povrcke u krug...sta ste uvodile sledeec od povrca? Mozes slobodno karfiol i brokoli.Pa da kombinujes. Samo nemoj preterivati sa sargarepom dva puta nedeljno samo ili u nekoj kombinaciji dovoljno
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 16:17:49
|
|
|
|
Tiziana
|
Jance tacno tako je i meni receno kad sam sinu krenula da uvodim,pa sam kasnije primenjivala isto i sa cerkom. Najpre se menja obrok u 6h,uvodi se mlecna kasa odnosno zitarice,pa se onda uvodi povrce,menja se podoj u vreme rucka, pa se onda uvodi voce koje za pocetak menja onaj neki podoj oko 9,a kasnije kad se uvede pravi dorucak,taj se obrok pomera na nekih 11h- 12h kao uzina. Dakle receno mi je zamenjuju se podoji tako da se tezi ka 5 obroka,tri glavna:dorucak,rucak,vecera i 2 uzine. Sa cerkom nikad nisam dobacila do 5 obroka,ostali smo do dan danas na 4,ali ona jede buvalno sve, ne bira i fino jede pa mi je dr rekla pogledajte je,njoj peti obrok ne treba.tako je isto bilo i kad je imala 9m! Isto ono sto mi je rekla gledajte da dorucak,rucak pa i vecera bude u isto vreme kada ostali ukucani jedu te obroke,kako bi ste kasnije svi zajedno mogli da sedite za stolom..
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 16:23:17
|
|
|
|
lokica77
|
a kolicina kasica na pocetku da li da joj dajem koliko hoce ili ipak da ogranicim? Pirincane pahuljice joj dajem uvece mada pojede jedva pola kasicice i to na jedvite jade i odmah posle trazi mleko bas ih ne voli, a ja razmisljam da joj ih vise i ne dajem bar neko vreme
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 16:40:42
|
|
|
|
Moiraina
|
Ja sam ovako: kad sam uvodila prve namirnice, prvo bih davala 3-4 kašičice, drugi dan malo više, posle koliko hoće (uvodila sam na 2, nekad 3 dana) s tim da bih uvek ponudila da sisa dok nismo uveli više namirnica. Posle toga sam već znala koja količina mu je otprilike dovoljna, pa sam pravila kašicu u količini koliko inače jede od već uvedenih namirnica, a novu namirnicu bih u to dodala u maloj količini, pa posle malo više, itd, to je bilo već kada je ceo obrok bila kašica, bez dosisavanja. Mada se po pravilu nova namirnica uvodi sama, pa tek posle u kombinaciji, ja se toga nisam striktno pridržavala, sa prvim detetom jesam. Ako neće pirinčane pahuljice, ja bih na neko vreme prekinula sa njima, ne bih forsirala (doduše, moj ih ni sada ne jede, ali to je neka druga priča). Pogotovo što mislim da je sa 5,5 meseci sasvim dovoljan jedan obrok čvrste hrane.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 21.5.2013 16:49:20
|
|
|
|
lokica77
|
IZVORNA PORUKA: Moiraina Ja sam ovako: kad sam uvodila prve namirnice, prvo bih davala 3-4 kašičice, drugi dan malo više, posle koliko hoće (uvodila sam na 2, nekad 3 dana) s tim da bih uvek ponudila da sisa dok nismo uveli više namirnica. Posle toga sam već znala koja količina mu je otprilike dovoljna, pa sam pravila kašicu u količini koliko inače jede od već uvedenih namirnica, a novu namirnicu bih u to dodala u maloj količini, pa posle malo više, itd, to je bilo već kada je ceo obrok bila kašica, bez dosisavanja. Mada se po pravilu nova namirnica uvodi sama, pa tek posle u kombinaciji, ja se toga nisam striktno pridržavala, sa prvim detetom jesam. Ako neće pirinčane pahuljice, ja bih na neko vreme prekinula sa njima, ne bih forsirala (doduše, moj ih ni sada ne jede, ali to je neka druga priča). Pogotovo što mislim da je sa 5,5 meseci sasvim dovoljan jedan obrok čvrste hrane. ovo mi se svidja prepisacu, a sto se tice pahuljica probacu jos danas pa ako se buni izbacujem do daljnjeg... hvala
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.5.2013 10:02:45
|
|
|
|
lesica
|
IZVORNA PORUKA: adulence e pa mamice ako vam nije tesko pisite kako izgleda dnevni meni vase bebe,mislim da ce mnogima pomoci,kao i meni naravno...a ovako isgleda nas sa 5,5 meseci.. 7-8 siki 10-11 siki 13-14 povrce,voce naizmenicno(pojede malo manje od velike teglice od 190g) 16-17siki 18:30 siki 20:30 pred spavanje siki
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.5.2013 14:32:33
|
|
|
|
Rosita
|
Danas mi je pedijatrica rekla kada dete udje u 4/ti mesec da polako uvodim neke kasice koje su predvidjene za taj uzrast, to ce, po njoj, da bude dobro i za probavu ako grcevi i gasovi do tad ne prestanu. Necemo se videti do 3.jula osim ako bude trebalo pre, a on 20.juna puni 3 meseca i ulazi u 4. Jeste li vi pocele tada da dajete nesto sto nije mleko i sta i kako? Hvala!
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.5.2013 15:13:05
|
|
|
|
Moiraina
|
Rosita, Kao prvo, čestitam na odličnom napredovanju A kao drugo, mislim da ti je stvarno rano da sad razmišljaš o uvođenju kašica. A nisam baš najbolje razumela tu dr. Kad uđe u 4. mesec? Da li to znači kada bude imao puna 3?! I to savetuje za dete koje se muči sa grčevima i varenjem majčinog mleka? Meni ta dr stvarno nije jasna, izvini ako sam nešto pogrešno razumela (je l' to ista ona koja vam je savetovala AD?) Znaš i sama da je njihov digestivni trakt nezreo i da u periodu od puna 4 do punih 6 meseci sazreva i da tek tada (uz druge znakove spremnosti bebe za čvrstu hranu) može da se razmišlja o uvođenju. Eto, to je moje mišljenje, ja bebi od 3 meseca ne bih davala ništa drugo osim mleka.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 22.5.2013 15:38:00
|
|
|
|
Rosita
|
Jeste Mo, od 3+ je mislila, tj. tokom 4og. Po kasicicu, dve, pa ako lepo prihvata povecavati do pune teglice. I ja mislim da je to rano, a narocito sad da mislim o tome, nego eto, velim sta ona kaze. Nije ista ona sa ad , ovo je @nasa@ koju prvi put posteno vidimo. Hvala Evo vidim gore da tijatija kaze da je pocela nesto davati sa tri meseca, pa me samo zanima sta, kako i zasto?
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 23.5.2013 15:16:21
|
|
|
|
tijatija
|
IZVORNA PORUKA: Rosita Evo vidim gore da tijatija kaze da je pocela nesto davati sa tri meseca, pa me samo zanima sta, kako i zasto? Pocela sa zitaricama , pa polako uvodila ostale namernice. Kako ( e to mi nije jasno pitanje) Bez uvrede -kasikom Nikola je od pocetka na AD mleku i zato sam malo ranije pocela uvoditi sa zitaricama, jer mu ni 240 ml AD mleka nije bilo dovoljno po obroku
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 23.5.2013 15:48:52
|
|
|
|
Rosita
|
Tijatija, hvala. To sta , kako i zasto sam napisala onako, kolokvijalno, ne razmisljajuci i da ces odgovoriti na svako pojedinacno i taksativno . Tako da nema uvrede.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 9:38:46
|
|
|
|
lokica77
|
Mi za sada ovako ruckamo: 07.30 - mleko oko 210ml 11.30 - kasica voce ili povrce pojede vise od pola one male teglice msm da je 130gr 13.30 - mleko oko 210ml 16.30 - pirincane oko 30 ml ja ponudim svaki dan nekad porucka sve nekad pola nekad nista 17.30 - mleko oko 210ml 21.00 - mleko oko 210ml, ovo joj je poslednji obrok jer posle njega zaspi i budi se sledeceg jutra oko 07.30 kako vam se cini? jedino me malo brine sto je smanjila vodu od kada smo poceli uvodjenje pije tek nesto malo vise od 100ml sto je po meni malo, do tada je pila 300-350ml
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 12:33:34
|
|
|
|
adulence
|
nas dan ovako izgleda.... 7-8 podoj 9-10 podoj 13h ruckic oko 200g 16 podoj 18:30 zitarice(pirincano kukuruzne) 20:30 podoj to je to do sledeceg jutra....e sada se nesto razmisljam da joj rucak pomerim malo kansije pa ako treba pre podne da ubacim jos jedan podoj,jer mi tako vise odgovara...
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 13:56:44
|
|
|
|
Moiraina
|
IZVORNA PORUKA: lokica77 jedino me malo brine sto je smanjila vodu od kada smo poceli uvodjenje pije tek nesto malo vise od 100ml sto je po meni malo, do tada je pila 300-350ml Ako ti je za utehu, moj je tek sada "povećao" količinu vode, pije oko 20ml (da, dnevno), ali polako radimo na tome, do skoro nije hteo uopšte da je pije. Po meni ni 100ml dnevno nije malo, da je žedna, sigurno bi pila više.
|
|
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 15:01:21
|
|
|
|
jance
|
IZVORNA PORUKA: lokica77 a kolicina kasica na pocetku da li da joj dajem koliko hoce ili ipak da ogranicim? Pirincane pahuljice joj dajem uvece mada pojede jedva pola kasicice i to na jedvite jade i odmah posle trazi mleko bas ih ne voli, a ja razmisljam da joj ih vise i ne dajem bar neko vreme ja sam ogranicavala samo zitarice, iliti ono prvo sto je ogi dobijao, dok se jos navikavao na novu strukturu... napravila bi bas onako dosta retko i stavila mu bukvalno na vrh jezika, da se igra.... kad je vec lepo jeo zitarice, ostalo sam mu davala koliko je hteo. i da, imajte na umu da se oni jaako brzo naviknu na neku vrstu hrane i postane im dosadna, pa moze da vam se cini da im se ne svidja... tijatija bas sam htela da ti predlozim da mozda Nemanji malko ranije krenes sa cvrstom hranom, frapirah se kad sam procitala da vam 300g NANa ode za 1 dan! reko ovaj je jesaaan :)
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 15:58:25
|
|
|
|
lokica77
|
K nije htela zitarice u poceku (pisala vec o tome) sad uspevamo oko 30ml tako da joj to ne ogranicavam vocne kasice je ona par dana ruckala super a meni bila frka u pocetku recimo dam joj breskvu prvi put a ona hoce celu teglicu ne znam mogu li da joj dam tu kolicinu s obzirom da prvi put rucka to, e sad iskusnije drugarice kazu moze cela teglica sve osim kajsije i kruske, mi to jos nismo uvele ovih dana cemo
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 28.5.2013 16:03:41
|
|
|
|
lokica77
|
IZVORNA PORUKA: Moiraina IZVORNA PORUKA: lokica77 jedino me malo brine sto je smanjila vodu od kada smo poceli uvodjenje pije tek nesto malo vise od 100ml sto je po meni malo, do tada je pila 300-350ml Ako ti je za utehu, moj je tek sada "povećao" količinu vode, pije oko 20ml (da, dnevno), ali polako radimo na tome, do skoro nije hteo uopšte da je pije. Po meni ni 100ml dnevno nije malo, da je žedna, sigurno bi pila više. ma slazem se nego mi se cini da cim pije manje vode muci se kad kaki i ne kaki svaki dan, a ne dojim je odoh u off sorry necu vise
|
|
RE: Ishrana bebe od 3-6 meseci-III deo 29.5.2013 8:27:34
|
|
|
|
jacagoga
|
malo sam citala temu pa poceh da se zabrinjavam. Naime H ne moze da popije vise od 180ml po obroku mleka, cesce popije 150ml bebelaka, uvele smo do sada krompir, sargarepu, milupa zitarice, tikvicu, bananu, jabuku, sljive, kajsije, breskvu, brokoli nece. E sad ona dnevno popije 4-5 flasica mleka + jedan vocni ili povrcni obrok. Jel to u redu? I kada da uvedem jos jedan obrok tj da zamenim mleko? Kad poceti sa pavlakom i jogurtom
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Hidratacija najmlađih u letnjim danimaTokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!
Više >>
Anketa
Да ли су вам менструације болне?
пеперутка16
У последње време имам толико болне менструације да се и онесвестим..хитно је, она ми да ињекцију и то је то..И сад кад старим како сам старија. Имам 29 година, нисам се још породила итд.