|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe 6-9 meseci-IV deo
12.7.2013 17:11:35   
JANA S
moje msljenje ja obrnuto, bebama treba davati vodu,moj sin je poceo vec sa par dana malo na kasikicu,sada ima 7 meseci I popije bar 50 ml rose na dan I nocu pije vodicu. sada kada je toplo bebe lako dehidriraju I treba im ponuditi vodicu. sve e to ok, cajevi,mleko I ostalo ali voda je voda. zamislite da mi sad kad je toplo pijemo samo sokice I cajeve I mleko... postujem svaku odluku,kako ko misli da je ok,ja ovakouser posted image . mi sa 2 nedelje pijemo I cajice hippove pogotovo onaj od kima I komoraca taj nam je pomogao za grceve.
e a za zumance,dobro ajde malo sam poslusala pa sam dala samo cetvrtinu,smazao je sve. sta mislite da li I sutra da mu dam? stavila bi u spanac na primer a? kako da skuvam spanac,vidim da su podeljena misljenja sto se tice njega ,ne moguda ga kuvam u mleku,nismo probali mleko josuser posted image

(odgovor članu Sandra_n)
Direktna veza do poruke: 376
12.7.2013 17:24:06   
Moiraina
Ima tema VODA

(odgovor članu JANA S)
Direktna veza do poruke: 377
12.7.2013 22:10:37   
Ana RR
Jana, nemoj mu u istom danu davati dve namirnice koje prvi put jede. Moj savet je oprezno sa jajetom ali naravno, odluka je tvoja. Kreće se sa 1/8 jajeta a neki pedijatri savetuju sa 1/16, pa ti vidi. Ja sam dugo uvodila žumance, dva puta nedeljno osminu, sledeće sedmice dva puta četvrtinu, pa sledeće polovinu i tek poslednje celo. Iskreno, ne vidim čemu žurba, ništa mu od toga neće pobeći, a bolje je sa nekim namirnicama malo sačekati. No, svako radi po svom nahođenju.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu JANA S)
Direktna veza do poruke: 378
14.7.2013 8:42:57   
adulence
apsolutno se slazem da treba polako uvoditi,nego zasto se zumance bas toliko polako uvodi,koji je razlog,bas me zanima...

...u srcu moje mame i moje srce kuca...<3

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 379
14.7.2013 10:40:05   
milicicak
Adulence, nisam nutricionista pa samo mozdikam user posted image zumance je puno holesterola i masti (i kao takvo izuzetno zdravo za bebe) ali sadrzi i proteine koji mogu da izazovu alergijsku reakciju (prilicno retko ali desava se) pa pretpostavljam da je to razlog sto se tako postepeno uvodi...

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 380
14.7.2013 12:17:02   
JANA S
zdravo mamike,onaj dan kad smo ruckali malo zumanceta,nije bilo reakcije,hvala Bogu,hvala vama na odgovorima,u pravu ste da ne treba zuriti... dacu mu opet sutra malo 1/8,mislm da je to ok. nego vise ne znam sta da mu spremam za rucak svaki dan manje vise slicno,ima li neko neki fin receptuser posted image koliko puta jos dajete bebi da sisa ako ste uveli hranu u toku dan? user posted image je l vam se jos bude nocu da ruckaju?

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 381
14.7.2013 15:40:22   
Torbica
Jano, sastav majcinog mleka je takav da je 70-80% voda. Ja imam troje, i svi su iskljucivo dojeni punih 6 meseci, tek sa uvodjenjem hrane sam im nudila vodu. Dvoje su cak letnja deca, jedno majsko, jedno junsko.
Sto se rucka tice, zavisi sta ste im uveli od mesa, jedan dan npr teletina sa tikvicom i sargarepom, pa junetina sa karfiolom i krompirom, pa jagnjetina sa brokolijem, uglavnom, stalno menjam mesa i povrca, nikad nije isto. Zumance sam svima uvodila po nedelju dana, 7-i dan bi dobili celo, uzastopce 7 dana. I tad bi jeli 4 dana meso/povrce a 3 dana zumance/povrce.
Nocne podoje sam im izbacila sa 4-6 meseci, kako kome i od tad spavaju po celu noc. user posted image Pozz

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle

(odgovor članu JANA S)
Direktna veza do poruke: 382
14.7.2013 19:05:36   
2002m
i mi vrtimo jedno te isto u krug i bas bi mi dobro dosli neki receptiuser posted image
od mesa sam uvela samo piletinu i curetinu,iz razloga sto to imam u zamrzivacu,Sa uvodjenjem zumanceta samo na polovini,vidim da dosta vas nece da uvodi plazmu,ja sam je uvela sa vocem a Iva je obozava

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 383
14.7.2013 19:08:23   
2002m
a sto se tice vode,od par dana sam pocela da joj nudim vodu a kasnije cajeve,nije htela da ih lizne sve dok nismo presli na cvrstu hranu.Znaci dok je samo sisala nije joj bila potrebna,ima logikeuser posted image

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 384
15.7.2013 10:05:35   
adulence
mi cemo uskoro da uvedemo i dorucak,e sada ona u vreme rucka jede meso ili zumance sa povrcem,pred kupanje jede zitarice nekada same a nekada sa vocem,e a sta je sa doruckom?zanimame sta dajete za doruca,isto me zanima da li voce da bude ujutru a za veceru zitarice...hvala puuuno mislim da me dorucak najvise muci od svega..

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 385
15.7.2013 11:38:59   
bea83
Mi smo uveli rano doručak tako smo od od 4 i po meseca do 9,10 meseci doručkovali žitarice+voće, a za večeru čiste žitarice, s tim da kad smo uveli gluten sa 7 meseci onda se asortiman za večeru  malo proširio (keks i mleko, popara, griz...). Tek sa 9,10 meseci smo počeli da menjamo doručak jer smo tad ipak uveli više namirnica, izmedju ostalog i belance oko 10 tog kroz proje,pite i slično, pa pečenicu,pršutu,slaninicu mada i danas ponekad jede voće i žitarice za doručak

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 386
15.7.2013 15:13:11   
tanjicak79
IZVORNA PORUKA: adulence

mi cemo uskoro da uvedemo i dorucak,e sada ona u vreme rucka jede meso ili zumance sa povrcem,pred kupanje jede zitarice nekada same a nekada sa vocem,e a sta je sa doruckom?zanimame sta dajete za doruca,isto me zanima da li voce da bude ujutru a za veceru zitarice...hvala puuuno mislim da me dorucak najvise muci od svega..

Adulence, za doručak možeš da joj daješ voće sa žitaricama (npr. bezmlečne milupa žitarice koje napraviš sa vodom, pa u to dodaš voće, količinu odredi sama prema svojoj bebi, ne moraš da pratiš uputstvo sa kutije žitarica), a možeš i da uvedeš palentu, ako dosad nisi. Pa uz palentu da uvodiš mlečne proizvode tipa jogurt, pavlaka, mladi sir. Kako bude rasla, voće će postati užina. A za večeru i dalje možeš da daješ mlečne žitarice.

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 387
15.7.2013 20:37:02   
adulence
jede ona i palentu,svasta nesto nego nisam znala da mgu zitarice i uvece i ujutru...

(odgovor članu tanjicak79)
Direktna veza do poruke: 388
16.7.2013 6:27:36   
Misha i Ljisha
Drage mame dobila sam na poklon keksolino i pise da se spravlja sa mlekom u prahu. Da li je to obicno mleko u prahu ili adaptirano. I takodje pitanje da li ja mogu recim taj keksolino da dodam vocnim kasicama koje pravim ali da ne dodajem mleko? Necu da uvodim plazma keks iako sam probala da joj dam i svideo joj se ali posto ima problema sa redovnom stolicom a plazma sadrzi med ne bih da se igram previse. Evo mi cemo za koji dan da imamo pola godine a sa 4 meseca sam pocela da joj uvodim cvrstu hranu. Necu jos poceti sa mesom bar jedno jos nedelju dve dana, nekako mi rano za nju posto bas ima osetljiv stomacic. Jadna se pati sa gasovima. Inace sam sam se vec uvezbala sa kasicama i sve su lepse kad ih napravim user posted image trebalo mi vremena da provalim ovaj moj blender.

Nego kako pravite palentu? Kao i za odrasle? Voda malo soli i margarin ili samo cisto s vodom? I kad pravite griz jel pravite sa kravljim mlekom? Ja sam izgubljena u ovoj hrani, prvo sto znam da se ne daje deci kravlje mleko a onda naidjem tako kaoo mogu to i to sa mlekom pa ne znam na sta misle. Ja dojim moju curicu ali prosto kad uzmem pumpicu ne mogu da izvucem vise od 30 ml. Tako da spravljanje sa mojim mlekom ne ide.

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 389
16.7.2013 11:07:42   
Moiraina

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

Nego kako pravite palentu? Kao i za odrasle? Voda malo soli i margarin ili samo cisto s vodom?

Samo ću ovo da prokomentarišem. Margarin nikako! Ni za odrasle, a još manje za bebe. Puter (tj. maslac) može. Najbolja varijanta je maslinovo ulje.
I ne so za tako malu bebu.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 390
16.7.2013 11:17:55   
Ana RR
Palentu pravim sa vodom i puterom. Izmerim šoljicu vode i sipam u šerpicu, kada proključa sklonim sa šporeta pa dodam nekoliko kašika palente i promešam žicom, vratim na šporet pa kuvam nekoliko minuta neprestano mešajući, na kraju umešam puter. Najčešće jede sa jogurtom ali nekad umešam pavlaku ili kiselo mleko.

Što se kravljeg mleka tiče, ja sam ga uvela tek sa 14 meseci, čini mi se, tako kroz kašice. Keksolino možeš parviti sa ad mlekom, napraviš po uputstvu i onda dodaš keksolino.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 391
16.7.2013 21:59:16   
Misha i Ljisha
da da jasno za margarin nego ja to sve zovem istim imenom puter i margarin posto iskreno ne koristim ni jedno ni drugo preterano mnogo, jedino kad mesim nesto margarin ili bas kad hocu nesto gurmanski da napravim pa koristim puter.

Bezveze mi je da kupujem neko ad mleko kad je dojim samo da bih spravila keksolino pa zato pitam da li mogu npr taj keksolino da dodam vocnim kasicama kao sto neke mame dodaju plazmu?

A sto se tice soli ja nisam pametna. Ja inace jako malo solim tako da moja jela svi dosoljavaju ali mi je bezveze da ne osolim ni malo. Cak sam gledala i na tim kupovnim kasicama pise kuhinjska so. Znaci dodaju je, patronazna sestra me je savetovala da osolim malo, doktorka mi je rekla ako cu vec soliti tek tek da osolim a i ne moram ili jos bolje neslano zbog bebinih bubrega. I ja sad nisam pametna, nekad malcice osolim vodu u kojoj kuvam krompir ili neko povrce ali to se prakticno ne oseti a nekad joj spravim bez soli. U svakom slucaju kazu da se bebi ne daje ni secer a onda doktorka sama sebe "pokopa" i kaze za stolicu jako zaseceriti vodu od prokuvanih suvih sljiva. Glupost. Ne znam ja sam i protiv secera ali nakon par dana patnje sa kakenjem bogme sam joj osladila tu vodicu

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 392
16.7.2013 22:20:01   
Moiraina
A što ti je bezveze da ne soliš? Ja ni sada ništa ne solim bebcu, a tamani povrće i meso, ništa ne odbija. Starijem sam počela da solim negde sa godinu dana i to po malo. A tvoja još nema ni 6 meseci. Ako lepo jede nesoljeno, mislim da stvarno nema potrebe da dodaješ so samo zato što se tebi čini da je bljutavo. Ja ni malom neću soliti do godine, mada vidim da ima mišljenja da treba soliti od 8-9 meseca, sasvim po malo (ja se sa tim ne slažem i radiću kao i sa prvim detetom, znači tek od godine, a ti naravno odluči za svoju bebu).

Direktna veza do poruke: 393
16.7.2013 22:32:05   
adulence
ni ja za sada ne solim i beba ne pravi pitanje nikakvo,....

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 394
17.7.2013 9:57:44   
Misha i Ljisha
a koliko treba beba od pola godine da pojede? Ona meni place kad joj dam onu teglicu od 125 gr povrca da li to znaci da hoce jos? Nijednom mi nije jezikom odbila da joj je dosta. Prosto valjda takvo dete kao sto mi nijednom nije odbila sisu da je sita.

eh da ja sam u nedoumici kad ja ustvari dajem bebi da sisa? Izmedju obroka? Ja sam skroz pogubljena iskreno da vam kazem. Mislim hvala bogu sve lepo tece i nemam problema ali eto npr kako kod nas tece dan. Ujutru sisa u 5 pa u 8, onda joj u 11 dam vocnu kasicu, pa u 14 joj dam slanu i u 17 joj dam zitarice i u 20 sisa. I tako mi svaki dan s tim sto nekad trazi sisu izmedju obroka. Recimo redovno moram da joj dam sisu izmedju 11 i 14. Bojim se da je ne pretovaram.

< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 17.7.2013 10:07:38 >

(odgovor članu adulence)
Direktna veza do poruke: 395
17.7.2013 10:14:23   
Moiraina
To je sve individualno i zavisi od bebe. Mi smo počeli sa 5,5 meseci i već sa 6 je jeo oko 180g, činilo mi se da jede previše, ali toliko je sam odredio. Ako plače i traži još, ja bih joj dala, ako primetiš da je muči stomak i da se prejeda, onda bih joj ograničavala, ne znam...
Mi ćemo danas da probamo kinou, upravo se kuva, izmiksaću sa voćem i malo jogurta.

Direktna veza do poruke: 396
17.7.2013 10:15:45   
Moiraina
To je sve individualno i zavisi od bebe. Mi smo počeli sa 5,5 meseci i već sa 6 je jeo oko 180g, činilo mi se da jede previše, ali toliko je sam odredio. Ako plače i traži još, ja bih joj dala, ako primetiš da je muči stomak i da se prejeda, onda bih joj ograničavala, ne znam... I da, mi smo do nekih 7 meseci imali samo jedan obrok, pa mi je normalno što je jeo količinski dosta.
Mi ćemo danas da probamo kinou, upravo se kuva, izmiksaću sa voćem i malo jogurta.

< Poruku je uredio Moiraina -- 17.7.2013 10:16:03 >

(odgovor članu Moiraina)
Direktna veza do poruke: 397
17.7.2013 10:17:43   
bea83
Nikad ga nisam ograničavala u količini, od početka (sa 4 meseca) je jeo veliku teglicu (190g) a posle i više oko 250,300g
Počela sam da solim vodu u kojoj se kuva povrće i meso kad sam uvela meso, otprilike sa 5,5 meseci

Direktna veza do poruke: 398
17.7.2013 10:21:19   
Misha i Ljisha
danas cu probati da joj dam vise. Napravila sam tikvice sa krompirom i ispasirala sam i napunila onu vecu teglicu znaci oko 190 gr. Pa cu bas videti meni nekako to mnogo za nju obzirom da je dojim i da do nedavno joj nisam nikad dala pun obrok. Jer sam joj davala po par kasičica pa pola male teglice pa sad celu a kako sam pocela da dajem celu teglicu prestala sam posle toga da joj dajem da sisa.

A kada ih vi dojite posto sam procitala da sa 5-6 meseci i dalje treba da imaju 5 podoja.

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 399
17.7.2013 11:05:50   
Moiraina

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

eh da ja sam u nedoumici kad ja ustvari dajem bebi da sisa? Izmedju obroka? Ja sam skroz pogubljena iskreno da vam kazem. Mislim hvala bogu sve lepo tece i nemam problema ali eto npr kako kod nas tece dan. Ujutru sisa u 5 pa u 8, onda joj u 11 dam vocnu kasicu, pa u 14 joj dam slanu i u 17 joj dam zitarice i u 20 sisa. I tako mi svaki dan s tim sto nekad trazi sisu izmedju obroka. Recimo redovno moram da joj dam sisu izmedju 11 i 14. Bojim se da je ne pretovaram.

MiLJ, da li si razmišljala da pokušaš da izbacite jedan čvrsti obrok i da umesto toga ide dojenje? Ona je mala i sad joj je potrebnije tvoje mleko od bilo koje kašice. Ne znam, ja bih tako, mi smo sa 7 meseci uveli drugi obrok, malo pre 8. i treći. Sa starijim sam drugačije, ali on je bio na adaptiranom mleku, a pošto mlađi sisa, nekako mi bilo žao da mu to izbacujem zarad čvrste hrane, super je napredovao. Naš raspored sa 2 čvrsta obroka je bio 10-11h voće ili voće sa žitaricama, 13-14h povrće sa mesom, sve ostalo podoji, ne sećam se tačno rasporeda, ali bilo je nekih 4-5-6 podoja (eto, već sam zaboravila).

Direktna veza do poruke: 400
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Hidratacija najmlađih u letnjim danima
Tokom letnjeg perioda i visokih temperatura koje su sve češće, najvažnije je redovno se hidrirati. Ovo se najviše odnosi...
Praktična i zdrava užina tokom aktivnih su...
Za više uživanja u prirodi i svežem vazduhu, važan faktor je i odabir zdravih i kvalitetnih alternativa u odnosu na hran...

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here