Anoniman
|
Kod nas se stanje stabilizovalo. Četiri dana se Peka osipao, dva dana je primio Urbason, i sad je čist. Par dana je bio na strogoj dijeti. Polako mu uvodim opet sve nemirnice. Ujutro popije Allernovu, doručak kačamak(ne usuđujem se da ubacim slaninicu opet), ručak pileće meso iz supe sa šargarepom i paprikom, užina voće, večera sutlijaš na vodi. Mislim da je problem bio u celeru, da se od njega osipao. Celer nisam svakako imala nameru da mu uvodim, jer ga ni mi ne jedemo, nego sam u supicu stavila jednu kašiku domaćeg začina koji sadrži i celer. To je, otprilike, na vrh kašike u 1,5l vode, a P je od toga pojeo 0,5 dl. Ja sam preosetljiva na celer, ne nešto specijalno, ali ga ne jedem nikako. Taj domaći začin je moja svekrva pravila, pravi ga svake godine i stvarno je fantastičan. Očisti se kg šargarepe, peršuna sa lišćem, crnog luka i dva srednja celera sa lišćem, i to se sve samelje i dobro izmeša sa kg soli. Spakuje se u tegle i može da se čuva u špajzu, ne mora u frižideru jer ga so konzerviše pa je stabilan. Tako su ljudi ranije pravili začine, pre nego su se pojavili ovi dehidrirani što se kupuju u prodavnicama. Elem, pošto mi ne koristimo celer, sveki će mi napraviti turu tog začina bez njega i sa prazilukom umesto crnog luka. Eto, možete i vi to sebi i svojoj deci da pravite Chris, razmišljala sam o pahuljicama, pirinčanim ili kukuruznim, ali bi one morale biti prazne, bez ikakvih dodataka. To mu onda dođe isto kao kad mu ja skuvam kačamak ili sutlijaš na vodi Videću ovih dana, možda se i osmelim da probamo neke.
|