minavb
|
Mislim da bi morala malo da razgraničiš neke stvari. Ti nikako nisi odrasla bez žitarica, a nisam ni ja, niti bilo koja druga generacija. Žitarice su jednogodišnje biljke iz familije trava (Gramineae), čiji zrnasti plodovi (žita) služe za ishranu i kao sirovina u prehrambenoj industriji. Nazivaju se i hlebna žita ili cerealije. Plodovi žitarica su bogati ugljenim hidratima,belančevinama,celulozom,mineralnim materijama i vitaminima. U prvom redu to su: pšenica (tricium), raž (secale), ječam (horedum), pirinač (oriza), ovas (avena) i kukuruz (zea mays). Pored navedenih u žita se ubrajaju proso (panicum), sirak (sorgum), heljda i hibrid pšenice i raži pod nazivom triticale. Dakle ovo su žitarice i svako od nas ih jede, ili ih je jeo na ovaj ili onaj način. Hleb je proizvod od žita, dakle izvor žitarica, kao i pšenični ili kukuruzni griz. Uskratiti detetu žitne kaše ako nema nutritivnu alergiju ili neki drugi problem, velika je greška i tu nema rasprave. Da li će žitarice unositi kroz gotove mlečne ili nemlečne kaše, popare, griz na mleku, ovsenu ili ječmenu kašu, pirinčanu kašu koju možemo sami da meljemo i pravimo, sasvim je svejedno. Moj nije jeo gotove žitne kaše iz određenih razloga, do kasno, ali sam 7 korn koja je vrlo kvalitetna forsirala na razne načine. Moje dete ne jede hleb. Umesto toga jede proizvode od punog zrna, a najviše voli Wassa dvopek. Griz smartam nekvalitetnim obrokom i radije sam birala palentu. Mnogo puta sam napisala, pa ću i sad, pahuljice (ovsene, ječmene, ražene...) i pirinač nikad ne kupujte na meru, već uvek upakovane sa jasno napisanom deklaracijom, naročito ako dajete deci.