|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Uvođenje čvrste hrane deci sa alergijama ...
12.7.2012 23:22:33   
Anoniman
Yula, namirnice o kojima cak ni ne razmisljam sem mleka na koje je dokazana alergija su: jaja, riba, jagode, maline, kupine, ribizle, narandze, mandarine, limun, kivi.
Zille, super sto se ne osipate. I super za jogurt, samo polako i oprezno.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 751
13.7.2012 0:23:32   
Anoniman
christabel, u pravi si, necemo ga jesti jos neko vreme..

zille, pozdravi mi puno ljig!!!! user posted image i oca liku ako on jos sluzi!
imam familiju u ljigu i brancicu. user posted image
bravo za jogurt! user posted image navijamo za pekija!!!

tash, drzi se zeno! user posted image i uvek reci sebi - ko zna zasto je to dobro! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 752
13.7.2012 19:47:23   
Yula
Pozdrav drage zenice!

Zille, fenomenalno za jogurtic! Dace Bog da to sve prodje kako treba. Lepo se provedite u Sumadiji user posted image

Tasho, kako su ti danas decica?
Macaki, sta se desava sa vasim osipom?

Nama je danas prvi dan kupusa, nisam mu dala jedan zalogaj, vec sam umesala malo u kasicu, ali bilo je za dobre dve kafene kasikice. Sutra cu mu dati vise jer sam ubedjena da ce kupus proci dobro i necu previse da dramim oko njega.

Inace, Lazar upravo vecera domacu slaninicu, hleb i krem sir user posted image   I uopste, trudicu se da zavoli nasu kuhinju jer zelim u potpunosti da ocuvamo nas  identitet i uzasavam se nasih a i svih drugih tikvi bez korena. user posted image

Ljubav, sreca i najveca radost:

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 753
13.7.2012 21:12:06   
Anoniman
Luka je ustao bez grlobolje. Sinoc je bilo uzasno, nije mogao ni pljuvacku da proguta vec ju je pljuvao, malo antibiotika je resilo stvar, valjda smo opet otisli na vreme, sada samo treba da ga ispije do kraja. Marko za sada ne pokazuje znake bolesti, sve se nadam da nas je Bog pogledao i sacuvao ovaj put. Htela sam ga voditi sutra da radimo KS i CRP, ali sam odlucila da to ipak bude u ponedeljak i da budem sigurna da je zdrav.
Nama je danas drugi dan sveze paprike, rekla bih da mu se dopada vise od paradajza.
Pekla sam mubundevu za sutra, davnoje nije jeo jer nisam imala, a sada sveki nabavila, pa da pojacamo malo imunitet pred vakcinu.
Ide mi se na Exit, nemam kartu, a jednodnevna kosta oko 3500 din, zta nasdvoje 7000,pa toliko bas i ne zelim da dam. Nigde ne mogu da nadjem neke karte "ispod tezge". Tuzna sam!

(odgovor članu Yula)
  Direktna veza do poruke: 754
13.7.2012 21:54:13   
Anoniman
Krenula sam da kuvam grasak za sutra, htela sam ga uz jagnjetinu, onda sam se setila da imam jos jedno dete i ubacila i sargarepu. Uz to cu da skuvam proso, i kupicu pomfrit. Eto rucka za obojicu! user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 755
13.7.2012 22:43:38   
JasnaM
Cao svima, bili kod dr na redovnoj kontroli. Pitala sam je sta da radim posto bebonja reaguje na svo voce koje sam davala (jabuka, banana, kajsija, breskva..) + kako ga stalno zagledam dok jede cini mi se da ima doduse dosta blazu reakciju i na sargarepu i bundevu, tacnije na sve tako jace obojene stvari (dobije crvene pecate na slepoocnici i kod oka koji prodju za nekih 10tak minuta).
Kao sto sam i pretpostavila, dr je misljenja da jos organizam mozda nije spreman za vocke, pauziramo sa istim skroz naredne dve tri nedelje, a u medjuvremenu posto povrcke idu uglavnom ok, da probamo jogurt, pavlaku, meso, zumance...i tako redom. Kad ponovo krenemo vocke ubacujemo kao da nikad nije ni probao znaci kasicicu dve pa povecavati. Ako ponovo bude reakcije, pretpostavljam da ce nas slati kod alergologa. Mada vidim da se nije nesto zabrinula posto dobro napreduje (rodjen sa 3,200 a sad sa 6 meseci 8,700 (kuku meni ko ce to nositi user posted image )
Probacu ovih dana nove stvari ali mi se nesto posebno ne zuri sa zumancetom krenucu od jogurta pa da vidimo.
Koji jogurt ste davale deci? Da li ste ga uvodili cisto kasicicu dve, pa povecavali ili ste ga umesali u neku kasicu isto pitanje je i za pavlaku?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 756
14.7.2012 0:07:24   
Yula
Uh, jogurt, za nas na ovoj temi to je namirnica koja se sa velikim oprezom i zebnjom uvodila, ipak, uglavnom kod vecine beba, rekla bih, dobro je proslo. Prvo se daje jogurt ( od mlecnih proizvoda ) pa onda posle mozes kiselo mleko, pavlaku, sve opusteno, ako jogurt prodje dobro ostalo ne uvodis vec najnormalnije dajes. Uvodi ga bar 5 dana, kreni po malo i svaki dan po malo povecavaj dozu.

Licno mislim da bi prvo trebala da krenes sa mesom, ako vec nisi jer je bebac vec veliki i pored povrcki treba da jede i meso, zatim zitarice ( jede li vec zitarice ? ), pa tek onda jogurt i ostale mlecne preradjevine, a zumance bi trebalo da saceka bar do punih 7 meseci. Mnogi pedijatri savetuju onako kako rade ceo svoj vek, slabo prate novija istrazivanja i preporuke. 
I da, ja bih sacekala malo vise od 2-3 nedelje sa vocem, sacekaj bar 5-6 nedelja, to je nekih mesec i po dana, da mu se odmori organizam i da se iscisti od alergena. Za to vreme taman uvedi meso, zitarice, povrcke, pa i jogurt i onda opet kreni sa vocem. Mislim da ce to sve biti ok.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu JasnaM)
Direktna veza do poruke: 757
14.7.2012 0:21:23   
Yula
IZVORNA PORUKA: Tash

Krenula sam da kuvam grasak za sutra, htela sam ga uz jagnjetinu, onda sam se setila da imam jos jedno dete i ubacila i sargarepu. Uz to cu da skuvam proso, i kupicu pomfrit. Eto rucka za obojicu! user posted image

E, Tasho, jel ti to kada spremas Maretu klopu, stavljas meso i jednu vrstu povrca samo ili nisam dobro razumela? Ja stavim obavezno bar 3, ali uglavnom ne vise od 4. Evo danas je bila jagnjetina na meniju za rucak ( sada su porcije svezeg mesa od 60-70gr. da li je to ok? Do prekljuce su bile od 50-60gr. ), od povrca sam stavila malo kupusa, komorac, 2 kolutica praziluka i brokoli. Brokoli sam skroz za*ebala, ostavila sam ga da se kuva a ja usisavala i umesto 6 minuta, kuvao se sigurno 15. Bas sam krele.
Kada kuvam rucak sa graskom, obicno bude ovako: meso, grasak, luk, sargarepa, krompir. Luka stavim tek malo, grasak uglavnom bude dominantan. Nekada ga spremam i bez mesa. Pasulj takodje kuvam bez mesa.
Kako je Mare prihvatio kupus, voli li da ga jede? I uopste, kakav mu je sada apetit, jede li i dalje dobro, raduje li se novim ukusia ili je postao probirac?

Moguce da se nece on razboleti. Ljubi Luku da ga brzo prodje.

Meni je Lazar danas ukrao keks sa stola, sakrio se ispod u samo cose i gricao ga. Ja sam ga dozivala, nisam mogla nigde da ga nadjem, prestravila sam se bila gde je, cak sam pomislila da je u wc solju upao cim se ne javlja, a nigde ga nema! Kad vidim ga, u jednoj ruci drzi plazmicu u drugoj taj speculos sa cimetom ( u njemu nema jaja, ali mu ga ne dajem jer je pun putera i secera ) i samo se sladi user posted image

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 758
14.7.2012 4:15:24   
Verus
Yula: krenuli sa breskvom, danas 2 dan, ali smo dali manje nego juce. NE znam jel slucajnost ili ne, ali mi se cini da je dobijao od nje kiselinu jer je juce posle toga dosta kasljao, onako, kao da ga kiselina gusi. Grasak ok uveden: danas je rucao grasak i sargarepu, sutra cemo kuvati jagnjetinu...uf ne znam vise sta da dajem, mislim da ce sledeca biti banana.

Jasna: nije mi jasan tvoj pedijatar, jer je rekao da ne jede voce a da krenes sa stvarima koje su puno veci alergeni...ja ne bih zumance jos uvek, ali pokusaj 1 malu kasiku jogurta pa vidi kako ide...

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 759
14.7.2012 7:36:54   
Anoniman
Uglavnom ide meso, krompir i 1 vrstapovrca. Izuzeci su npr kupus koji ne voli pa ga malo stavljam uz prokelj, ili mirodjija koju mesam sa graskom, boranijom, ili musake gde obicno mesam tikvice i karfiol, ili u corbice sem tikvice, karfiola dodam i kelerabu.
Pa... jede, ali je poceo lagano da probira. Sve cesce se desava dy upalim komp da se zablene unesto na YT i ne skonta da mu trpam u usta. user posted image
Jasna, i jabih uvodila prvo meso i povrce dalje, mleko i jaje bi sacekali.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 760
14.7.2012 14:52:38   
JasnaM
Hvala svima. Dala sam jutros kasicicu jogurta, nije bas odusevljen ali nema ni reakcije praticu pa cu videti dalje. Meso cu poceti ovih dana, a sa zumancetom cu sacekati.
Yula, jedemo milupine pirincane i kukuruzne pahuljice. To je to, zitarice sa glutenom se jos ne usudjujem, tako da cu i to jos malko sacekati. Jedino sto bih uskoro probala je palenta posto to nismo jeli. A zaista ne znam sa cim da mu dam zato sam i probala sad jogurt pa ako dobro prodje da mu pomesam. Sa cim vi dajete palentu?
Od povrca svasta jedemo, bez reakcije jedino je blaza reakcija na sargarepu i bundevu ili kako ja kazem na obojene stvari.
Verus, kao sto rekoh dr se nije puno uzbudila jer on dobro napreduje, u fazonu je probati ostalo tj. posto on sad ima punih 6 meseci ono sto bi za taj uzrast odgovoralo, pa cemo videti na sledecoj kontroli.
Da li je najbolje krenuti sa piletinom? Pretpostavljam da umesate u nesto, posto je ovako suvo ili je bolje da kupim neku kasicu?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 761
14.7.2012 21:08:21   
Anoniman
Palentu kuvam na vodi, kao i griz.
Nikako ne pocinjes sa piletinom ako sumnjas na alergiju na jaje. Cak si oprezna i sa junetinom i teletinom ako je beba alergicna na mleko (moj mali jos uvek ne jede junetinu i teletinu). Pocni sa jagnjetinom, pa zatim svinjeina (tako sam ja oo preporuci alergologa). Jagnjetina je hipoalergeno meso.
Ja sam sve, pa i meso uvodila 3 dana. Prvi dan cistu namirnicu na vrh kasike, drugi dan recimo kafenu kasiku ciste namirnice, treci dan supenu kasiku umesas u kasicu koju jede od pre.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 762
14.7.2012 21:53:55   
JasnaM
Hvala Tash, a ja sam mislila da je piletina bezbedna...user posted image . Doduse, to sam mislila i za jabuku, bananu itd. Ne sumnjam na alergiju na jaja i nadam se da nece reagovati, ali posto je reagovao na vocke, sad sam oprezna za sve pa cu sa tim sacekati posto znam da je bas jak alergen. Ma ok za palentu da se kuva na vodi, ali da li mu dajes jos nesto uz to ili cistu palentu? Mislim meni je bljaks onako cisto, zato sam i mislila da mu umesam jogurt ako to dobro prodje. Uh, a bas sam mislila da ce biti lakse kad krene sa kasicama...user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 763
14.7.2012 23:35:50   
Anoniman
Ako je dajem cisto - zasecerim je. Ali je uglavnom dajem uz voce, sto vi na zalost ne mozete. No, Zille je davala uz slaninu ako se ne varam, njen mali se osipa na sve sem palente, slanine i... ne mogu se setiti sta je trece. U principu, sta god da iskombinujes, bebi ti gradis ukus. Iako sam stava da bebe ne jedu bljutavo, ne znaju sta je so ali znaju da to sto im dajes je gadno, ipak, takodje sam stava da dok su mali mozes da ih zeznes da svasta pojedu.

(odgovor članu JasnaM)
  Direktna veza do poruke: 764
14.7.2012 23:38:59   
Christabel
je li to neko pravilo da se od mlecnog prvo krene sa jogurtom? To da uzmem obican imlekov jogurt? Ne znam da li da uvodim od ponedeljka jer za 7 dana idemo na Frusku Goru, pa ne bih da me ne-daj-Boze neka reakcija doceka tamo, ali svakako planiram da se uvodjenjem dorucka na kasiku pozabavim tek kad se vratimo. Nama svaki obrok na kasiku traje vecnost, ili nece hranu koju sam spremila (a pre je jela/0, ili nece kasiku, ili jede samo akio se zanima, ovih dana je pocela i da histerise u hranilici, pa onda posle nesto i pojede, joj, muke zive...

Tash, hajd pitaj mamu za onaj diprofos, to su navodno nekakve injekcije za inhalatorne alergije ali mi nije bas najjasnije kakvo im je dejstvo i pomazu li, kome se daju i sl.

Yula, ne znam za ger. mislim da je prosao. Ne bljucka vise, a podriguje tu i tamo, 1-3 puta dok pije mleko i na kraju, kad jede cvrstu onda malo redje. Mi smo u pocetku isli na kontrole, ali sve se svodilo samo na to da izmere bebu, nesto kao pregledaju i otkucaju moj izvestaj o njenim obrocima, pa smo jednu kontrolu preskocili iz nekih razloga i posle nismo vise ni isli. Njoj doduse nije radjeno snimanje niti su joj bili uvedeni lekovi iako sam ja pominjala stalno da ona odbija da pije mleko posle podrigivanja, vrpolji se, zabacuje glavu, ali ti dr tamo u Bgu u bolnici nisu smatrali da je to za lekove, tako da smo odlucili da je ne maltretiramo dugim putovanjima i cekanjem po bolnickim hodnicima samo zarad merenja. Ona sad meni mleko pije odlicno pu pu, narocito od kad smo presli na bebelak, kamo srece da me je muz ranije izgrdio pa da smo nar neke 2 nedelje ranije krenuli bebelak. Mada lako mi je sad to da kazem, a posteno sam se brinula, iskreno sad mi je malo lakse, jos samo mlecno da krenem... Mnogo mi je veci problem sad privoleti dete da opet lepo jede cvrstu hranu i na kasiku

(odgovor članu JasnaM)
Direktna veza do poruke: 765
14.7.2012 23:46:00   
Anoniman
Evo poslala sam joj mail, cim dobijem odgovor, javim ti.

(odgovor članu Christabel)
  Direktna veza do poruke: 766
14.7.2012 23:47:04   
Anoniman
evo ovako..
juce smo se dogovorili da danas idemo kod mati Zinovije u matastir Ravanicu, da vidimo ima li nesto od lekova za K ili mene. ja zvala, najavila se da cemo danas doci.. K je vec par dana unazad imala onako malo.. pa ne bas proliv, ali neformiranu stolicu, pomalo zelenkastu. i desavalo se kao da se ne iskaki dovoljno, pa posle nekog vremena ponovo malo kaki. zapravo od kada je pila one dve vrste antibiotika zbog navodne upale uha malo joj se poremetila stolica, zato smo i kupili biogaia kapi. ali su stolice ovakve od pre par dana, to je novo.. prosle noci je kakila, sto se obicno nocu ne desava, vec samo kad sedi na nosi. ja je presvucem u polumraku, krenem u hodnik da bacim pelenu i bez veze pogledam, kad ono pred kraj kakenja malo slizi i krvi, par koncica. probudim mm odmah, pogledamo zajedno. beba mirna, nastavila da spava do jutra.. ujutru se ponovo ukaki cim se probudilla, opet isto.. na nosi opet isto.. resimo mi da odemo do doktora za svaki slucaj pre nego sto krenemo na put. mi tamo kad ono u dispanzeru dezurna bas ona dr koja se inace bavi alergijama kod dece i mozda se neko seca, kod nje smo prvo isli, pa onda kod ovog dr nastavili.. ja mm-u kazem: da sad iskoristimo priliku kad je ona tu, pa da je ispitamo sve sto se tice bebine alergije. hteli smo da odemo kod nje posle zadnjeg pric testa i dogovarali se, cisto da se konsultujemo, pa nikako da stignemo.. ispricam joj ja za stolicu, pokazem pelene, kaze ona: nije nista to strasno.. valjda kako moze da izgleda, pojma nemam sta je ona imala prilike da vidi. ja krenem da pricam o bebinoj alergiji.. i pitam da nije jer sam uvela mlecno u ishranu, premda sam ga uvela pre mesec i po, dva.. a ovo se desava zadnjih par dana. ispricamo za celu nasu kompleksnu situaciju, pokazemo papire sa sva pric testa i kazemo da pocinjemo da ocajavamo, jer nam se cini da se stalno vrtimo u krug. na njen nagovor dogovorimo se da uradimo sledece: tIgE i optigen universal 20. jos rece ako nam je puno sto se tice finansija to, onda da uradimo samo spec IgE na mleko, tj. ovo prvo. uradicemo oba. kaze da ona nije za pric testove tako malim bebama, jer je njihova koza jako osetljiva i moze da pokaze r-ju, a da mozda nije to u pitanju... uglavnom, ja pitala da nam da da radimo koprokulturu, kaze ona nema potrebe jer nije proliv nego samo neformirana stolica. rece da uzmemo probiokidimuno od ivancic i sinovi, ja rekoh da smo popili biogaia kapi i bas sinoc kupili jos jednu bocicu, kaze ona: ne, nego uzmite ovo sto sam vam rekla, ima razloga zasto vam to kazem! i dogovorismo se da izbacim mlecno iz ishrane dok ne stigne rezultat, a to ce biti za neke dve nedelje, za svaki slucaj. zapravo, rekla je: izbacite na dva dana cisto mleko, pa pratite ima li poboljsanja. ja rekoh: pa ja i ne pijem cisto mleko, koristim samo fermentisane mlecne proizvode.. resila sam da ih izbacim dok ne vidimo sa njom sta i kako.
moje misljenje.. da nije od mleka. jer ona vec par dana ima problema dok jede, podriguje, posle obroka stuca, od vode stuca, na pola rucka stuca.. a takvih problema nismo imali mesecima. sumnjam na voce, jer sam i sama kao beba zavrsila u bolnici zbog bakterije klebsiele iz breskve, tri nedelje sam imala krvavi proliv i zamalo da ne uspeju da me spasu. ja sam primetila da ona voce izbegava, tj. nisam joj ga zadnjih dana mogla ugurati u usta. ja bih joj ujutru izblendala sirovo voce i nije htela da ga lizne dok ga ne bih pomesala sa pahuljicama.
svejedno... pije lek, jede bareni pirinac i sargarepu, jede pirincane cerealije, pecenu jabuku i bananu! nadam se da ce biti ok. a sto se rezultata tice, jedva cekam. videcu kako ce se ova dr pokazati, mozda i predjemo kod nje nje, ali necu jos da pricam nista, rano je.. ponekad pomislim da je greska sto smo je uopste menjali.
posle toga smo dosli kuci, spakovali se, i krenuli na put. mati Zinovija je puna ljubavi, tako nas je toplo docekala, kao da smo joj rod najrodjeniji. ljudi, ono je fantasticno sto oni tamo rade! oni imaju ceo pogon za spravljanje prirodnih preparata, tinktura, cajeva..imaju masine, sve! apoteka je ogromna i nema sta nema. nakon sto smo objasnili o cemu je rec, ona se zbunila jer nije bila sigurna sta sme da nam da, pa smo zvali i doktorku sa kojom se konsultuje i ja sam sat vremena pricala sa njom telefonom. na kraju nista nismo uzeli, ni za mene ni za K. razlog je sto je nasa situacija kompleksna i nisu hteli da rizikuju da nam prodaju nesto sto bi detetu moglo da naskodi. razlog je sto su preparati na bazi bilja, a mi ne znamo na sta je ona jos alergicna, jer je na drugo sem hrane nismo testirali. mm je uzeo dve tegle eliksira mladosti, da se malo podmladi covek user posted image , jednu sebi, a jednu meni kad zavrsim sa dojenjem. mama je uzela sami lekove protiv astme, sirup za iskasljavanje i lekove protiv zakrecenja krvnih sudova jer se sprema za koronarografiju. tati smo uzeli punu kesu kojecega, jer ima candidu albicans u crevima. proveli smo divan dan u prirodi, manastir je divan, u blizini ima lep izvor, pa smo rucali i sedeli dva sata da se ne bi vracali po vrucini.
K je rasplozena super, lepo izgleda, sem sto ima masnicu na obrazu (tata je cuvao pre neki dan user posted image ), nista ne ukazuje na to da joj nesto fali. malo su joj cak i rucice izgorele danas jer nisam htela da je mazem kremom za suncanje.. da, to nisam napisala, osip se skoro potpuno povukao, ima jos po negde neku tackicu, i sigurna sam da je od vrucine jer je prolazio od pudera. ima isti takav u kosi, ka vratu, a nije ni cudo kad joj je kosa neprestano mokra koliko se znoji. na rukama, podlakticama ima neke ujede, lepo se vidi da je nesto izujedalo, dal je komarac ili sta pojma nemam..ali joj se malo podljutilo od vrucine i zato nisam htela da joj mazem kremu za suncanje, nego sam joj veceras posle kupanja namazala ui tankom sloju hloramfenikol.
rizolino smo potrosili, sutra bi trebalo da nacnemo nestle riza pahuljice, ali nismo ih jeli do sad. tj. jesmo riza i kukuruz, ali nismo samo riza. ma valjda je to isto, nadam se da nece biti problema. nista od hrane ne uvodimo dok se K ne sredi kaka. kupila sam konacno curetinu i spremna mi je za uvodjenje.

(odgovor članu JasnaM)
  Direktna veza do poruke: 767
14.7.2012 23:54:27   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Christabel
Nama svaki obrok na kasiku traje vecnost, ili nece hranu koju sam spremila (a pre je jela/0, ili nece kasiku, ili jede samo akio se zanima, ovih dana je pocela i da histerise u hranilici, pa onda posle nesto i pojede, joj, muke zive...

identicno!
jedino kada jaaaako izgladni lepo jede. moj zakljucak - treba izgladneti dete! user posted image

iju, tek sad vidim koliki post sam napisala user posted image

tash, znas li koliko je IgE pouzdan? ova dr nam rece nesto u fazonu kako se to ne menja tako lako kao na pric-u.. na pric bismo mogli svakih mesec dana, a i manje i uvek bi bilo ralike, zato ga i nema smisla raditi. sta mislis o ovome? kad vec dajemo pare, bar da nesto vredi..

(odgovor članu Christabel)
  Direktna veza do poruke: 768
14.7.2012 23:57:30   
MicinaMama
Drage moje,zelim da vam pruzim potpunu podrsku...ipak nije lako kada vam dete ima alergiju na neke namirnice,ja sam jedno od te dece.
Volela bih da se malo opustite po tom pitanju,ja sam bila alergicnana jaja i na jagode...a u to doba mog odrastanja jaja su se stavljala u gotovo sva jela.Mozete zamisliti kako je mojoj mami bilo tesko da pazi oko toga,nekada sam i pojela nesto sto ima jaja i kaze mama da sam se toliko osipala i drapala po telu ali je ona uvek imala strpljenja da me ceska,cak mi je i ona davala namirnice sa jajima iako sam bila alergicna,cisto iz razloga jer sam ja bas tu hranu volela...obicno te decije alergije prodju,ja mislim da je mojoj mami rekao doktor da do trece-cetvrte godine prodje u potpunosti...a mene je drzalo do trece.

Dugo nisam bila alergicna ne nesto i onda mi se pojavila alergija na bundevu i tikvice...nju sam stvarno slabo jela tokom svog zivota ili skoro nikako...ali nemam bilo kakvu alergiju do alergiju od koje se otice i gusi.Malo je falilo da se ugusim,dr je rekao da je sva sreca sto sam uspela da je ispovracam.

Neznam opet,plasim se da opet ako ne pokusavate uvek barem malo da uvodite nekakvu hranicu na koju je dete alergicno nece stvoriti imunitet.Jer kao u susret virusu,kada organizam dodje u kontakt sa njim izgradjuje anti-tela...mozda tako funkcionise i sa alergijama.Tako da sam ja svojoj milici uvela sve alergene kada je navrsila godinu dana,ali pratila sam je da vidim ima li napad alergije i nije imala na srecu.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 769
15.7.2012 0:08:39   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: MicinaMama
kaze mama da sam se toliko osipala i drapala po telu ali je ona uvek imala strpljenja da me ceska,cak mi je i ona davala namirnice sa jajima iako sam bila alergicna,cisto iz razloga jer sam ja bas tu hranu volela...

user posted image user posted image

hvala ti sto si podelila sa nama svoju pricu.
ja nisam alergicna ni na kakvu hranu, samo na polen drveca i duvan, ali eto moja beba je od mene nasledila sklonost ka alergijama. bolje bi joj bilo da je na tatinu familiju, oni su zilaviji. user posted image
dobro je znati da na kraju ipak sve prodje. user posted image

(odgovor članu MicinaMama)
  Direktna veza do poruke: 770
15.7.2012 0:47:50   
Yula
Macaki, ja sam malo u frci, procitam sve sto pisete, ali nekada nesto ne registrujem, kao npr. to da si ti uvela mlecno u svoju ishranu. Drzim palceve i nadam se da si u pravu, ali ovo sto si opisala je identicno onome sto se desavalo mome Lazaru kada sam prekinula dijetu i za vreme pre dijete. S vremena na vreme su mu se pojavljivali neki plikcici, delovalo je kao da ga je nesto ujelo, cak mu se jednom iz cista mira pojavio plik pored samog analnog otvora i do jutra je spao, bio je identican ujedu komarca! Tada nismo znali sta je to user posted image   Posle dijete uvela sam prvo jaja a nedelju dana kasnije i mleko, ali ne cisto km, vec mlecne proizvode, tek 10 dana od toga pojavila se vidna krv u stolici! Gastroenterolog je tvrdila da je to moglo biti i od jaja, a ja sam bila ubedjena da je od mleka. Ipak, kasnije sam pocela razmisljati da je zena mogla biti sasvim u pravu. Ne zaboravi da si krenula sa piletinom i da je malena negde u to vreme pocela imati promene, ili gresim? Takodje, kada se Laletu u to vreme pojavila krv u kaki, on je delovao potpuno ok, nije plakao, uobicajeno se ponasao, osim sto cim sam prekinula dijetu stolice su ucestale, krenulo je podrigivanje, s vremena na vreme bljuckanje, sadrzaj usiren... POcinjao je da divlja na sisi, tacno se videlo da mu nesto predstavlja problem u mleku. Ah, kada se samo setim tog perioda, svaki put prozivim taj stres, tu sekiraciju, taj BES sto ne mogu da otkrijem sta je u pitanju, sto detetu dajem s ljubavlju da sisa, on obozava da sisa, a to mleko je za njega na neki nacin otrov! Uzas, uzas, uzas.... A doktori? Pa, da sam cekali njih ko zna dokle bi smo dogurali, verovatno do bolnice, jer dok oni ispitaju sve moguce i nemoguce, pojede vuk magarca. Mi imali problem pocetkom oktobra a sastanak kod dr dobili 2. decembra. Po ko zna koji puta kazem, hvala Bogu sto postoji internet i ovaj forum i hvala zenama koje su pisale o svojim iskustvima sa alergijama.

Mnogo mi je zao sto vam se to desava, ali meni zaista nije bilo jasno zasto se  preporucuje uvodjenje piletine kod dokazane alergije na jaja user posted image   Pazi kada Lazar, navodno nema alergiju na termicki obradjena jaja, ali je alergolog savetovala da se ne krece sa zivinskim mesom pre testa u bolnici na ziva jaja. A ovde su doktori maksimalno opusteni, pa ti vidi.

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 771
15.7.2012 0:58:32   
Yula
Draga moja MicinaMama, prvo, hvala na podrsci, a drugo, nije bas jednostavno to sto preporucujes, hajde zamisli da ti s vremena na vreme jedes namirnice od kojih pocinjes da se gusis, neka deca ovde imaju izuzetno jake alergijske reakcije na pojedine namirnice i ne verujem da je iko toliko hrabar ako se to moze nazvati hrabroscu, za mene je to pre ludost,  da da detetu nesto za sta zna da moze da izazove anafalticki sok. Za sada se pokazalo, bar iz par slucajeva sa ovog foruma, a i naseg licnog, da apsolutno uzdrzavanje od kontakta sa alergenom dovodi do prerastanja alergije. Mozda bi je prerastao i da je bio u kontaktu sa njim, ali meni je bilo zaista vise nego strasno da gledam kako mi dete krvari, kako mu izlazi ekcem a ja da necu da mu pomognem, nezamislivo.

Nego, draga, kada ti vec dete nema tih problema, opusti se i uzivaj, imala si srecu jer je sansa 50% da dete nasledi sklonost ka alergijama ako jedan od roditelja ima alergiju. Moj Lale je bio u onih drugih 50% user posted image    I umesto da citas neke vesele teme ti se ovde ganjas po forumima user posted image  user posted image

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 772
15.7.2012 1:11:58   
Yula
 Sada sam opet preterala sa pisanjem i necu moci svima da odgovorim. Muz mi je rekao da da sam pisalu knjigu ovoliko koliko ovde pisem, da bih napisala deblju od Seseljeve user posted image

Ovako, danas bio 2. dan kupusa, to smo uveli. Kupus mora dugo da se kuva user posted image   Bebac nije bio nesto odusevljen, ali mislim da je zato sto sam mu pojacala kolicinu mesa ( niko mi ne rece da li je 70gr ok kolicinski, ukupna kolicina kasice je 240ml - to kada se skuva dodje kao jedna malena pljeskavica, eventualno kao dva mala cevapa ) . Uglavnom, pojeo je sve, ali nevoljko.

U utorak krecemo na more i do tada mu necu uvoditi nista, a dole cu pokusati sa ananasom i lososom. Ovde je vreme kaNtastrofa, jutros je bilo 14°C. Znam da vas za to boli uvce, kod vas je toplo i velite ko sisa nas na zapadu, ali brate slatki ne mogu ves da osusim kao covek, nosim rolku, pokrivam se sa jorganom, ne mogu dete da izvedem napolje, aaaaaaaaaaaa....  Valjda ce na Mediteranu biti toplije user posted image

A da, nosim sa sobom baby cook, ali cu kupiti i nesto gotovih kasica, probali smo ih vec i jede ih, mada su mi one totalno drugacije od mojih domacih, dodju kao neki pire, sa po nekim parcencetom krompirica i zargarepe, koji su onako malo kao zaobljeni, sitni... A ja kada napravim detetu klopu, pa to je zakon, lepo vidis bre svaku povrcku, osetis, a ono tamo je bukvalno pire od povrca i to za decu od 12m.

Idem da spavam, mrtvosana sam. Veliki zagrljaj za sve vas i vasu divnu decicu! A poseban za ovu moju drugaricu trudnicu sto viri na nasu temu i njenu Milicicu.  

Lazar 06.06.2011.

Stevan 20.08.2013.

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 773
15.7.2012 13:17:21   
Christabel
Yula, ja bih mesa stavljala bar trecinu. Mada ja to nikad ne merim, vec odokativno. Inace, imam vise knjiga i u svakoj pise razlicito o kolicini mesa!
Macaki, zao mi je sto se sad patite sa stolicama. Ali mi nesto nije jasno-ako vi nikad niste imali krv u stolici od mlecnog, kako sad? I kako nije bilo dok je ona jela mlecno? Ja nesto mislim da je to neki virus ili bakterija. Inace, mi smo pili bacilac infantis probiotik uz sirupe. A i moja ima po rukama tacke i bubuljicice, ne znam od cega je, kaze dr nije alergija, pa mislimo mozda od popadaca, a ima ih neke 2 nedelje, neke prodju, nove izadju

(odgovor članu Yula)
Direktna veza do poruke: 774
15.7.2012 13:33:36   
Anoniman
Macaki, super ti je ova dr, kaze ti da ukines mleko a da ti probiotik koji je uzgajan na kravljem mleku i jos tvrdi da zna zasto ti je to rekla. user posted image
Specificni IgE i PRICK treba da pokazu isto. Cak moja dr tvrdi da je prick pouzdaniji. Nama su IgE pokazali blagu reakciju na mleko a prick anafilakticku.
MicinaMama, je ne verujem u tu pricu da unosom alergena mozes stvoriti otpornost naa njega, majku mu, ja disem vec 31 god, i i dalje nisam otporna na polene.... dakle, ta prica bas i ne pije vodu kod mene.
Marko je nocas imao gasove... grasak? Prvi put sam ostavila sve ljuske... ali usput je i vikao "necu mama" rekla bih da je nesto i sanjao. A sta cemo sa psovanjem, ja ne znam. Zna da nije lepo jer tiho opsuje, onda dodje kod mene, nakezi se i kaze "rekao Maka" user posted image
Uveli smo i svezu papriku. Sada necu nista uvoditi, sutra vadimo krv, prekosutra vakcina. Jedva cekam da prodje.
Yula i ovde se pokvarilo vreme, ali ja se radujem, da malo odmorimo od sunca, skuvali smose. Patim za farmerkama, bas mi se nose a po onoj vrelini nema sanse. user posted image
Za kolicinu mesa nemam odgovor... jagnjetinu meljem i pravim kuglice, pa onako da mistanu izmedju ruku, malo vece. A svinjetinu i piltinu seckam na sitne kockice, recimo 1,5 x 1,5cm, pa mu stavim nekim 6-7 takvih kockica. Ne znam koliko je to gr.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 775
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 [31] 32 33   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
Praktična i zdrava užina tokom aktivnih su...
Za više uživanja u prirodi i svežem vazduhu, važan faktor je i odabir zdravih i kvalitetnih alternativa u odnosu na hran...

image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

prvo dete
icika26

sa koliko godina ste dobile prvo dete

pre 20te (8%)

20-25 (31%)

26-30 (33%)

30-35 (21%)

preko 35 (7%)

Ukupan broj glasova: 533

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here