Yula
|
Uh, ja cu verovatno dobiti pecku sto idem dalje u off, ali moram da ti Nedo pojasnim sta sam rekla u predjasnjem postu, da ne bi doslo do zabune, a vidim da jeste. Dakle, majcino mleko je siromasno gvozdjem, ali to malo sto ima u njemu beba potpuno iskoristi, ali to je obicno nedovoljno. Neke bebe imaju dobre zalihe jos iz maminog stomaka, p aim to bude ok do uvodjenja nemlecne hrane. Ja nigde nisam rekla da je ad mleko bolje od majcinog, niti to mislim, vec sam rekla da u majcinom obicno nema dovoljno gvozdja. I da, bebe koje piju kravlje mleko pre navrsenih godinu dana su najcesce malokrvne jer su molekuli proteina kravljeg mleka izuzetno krupni, cepaju bebina nezrela creva i tako beba gubi krv! Zato se bebama ne daje kravlje mleko do navrsenih godinu dana. Druga stvar, iz licnog iskustva tvrdim i znam da dojenje apsolutno ne pomaze kod alergija, cak naprotiv, bebe se preko majcinog mleka senzibilisu alergenim namirnicama, jer sve sto mama pojede prelazi u njeno mleko pa kod bebe. Insistira se na dojenju ( mada cesto i sami doktori ne znaju da li je to bas pametna ideja ) da bi se sto duze prolongiralo uvodjenje nemlecne ishrane kod dece sklone alergijama, jer ako mama doji do 6 meseci, smatraju da ce tek onda krenuti sa nemlecnom hranom ili sa dohranom jer bebe najcesce alergijom reaguju upravo na kravlje mleko, pa i na ad mleko jer ono je ipak isto kravlje, doduse sa izmenjenim i obogacenim sastavom. Da ne davim o tome ovde, koga zanima sve to moze procitati na temama "Alergija na proteine kravljeg mleka" i "Uvodjenje cvrste hrane deci sa alergijama". Znaci, licno nisam cula, niti poznajem dete kome je dojenje pomoglo oko alergija, stavise, sve odrasle osobe koje znam a imaju alergije su uglavnom do godinu dana dojene, pa moj svekar je sisao do pune 4 godine! Kako god, kada odes kod pedijatra pitaj bas na koji nacin to dojenje pomaze kod alergija, ja jesam pitala, njih cetvoro, i niko nije znao da mi odgovori. I da me ne shvatite pogresno, ja jesam za dojenje ali uz strogu dijetu majke ako u porodici postoji istorija alergija.