Yula
|
IZVORNA PORUKA: Tash Ti ne možeš, ali Marko je mali, on još može. nama je teško da ih izbegnemo jer imamo neke navike u ishrani, Marko ih takođe ima, ali on i dalje nema pojma o nekim uobičajenim ukusima, pa nije toliki problem. Pre neki dan sretnemo neku poznanicu u prodavnici i ona kao da kupi Lazaru neku cokoladicu ili keksic. Mi kazemo da nema potrebe jer on to svakako jos ne jede. A kada zena cu da nemamo namere ni da mu dajemo u skorije vreme, ona se prenerazi. Pa kao kako je to moguce, dete treba da jede kekseve i cokolade, pa njen unuk od 4 godine tamani slatkise, ne mogu da ga odvoje od njih! Gledam tu zenu i pitam se da li ona slusa sebe?! Njena cerka, majka od tog malenog ima preko 120 kila, a i mali je bucov. Ne razumem zasto ljudi tutkaju deci slatkise pre vremena, pa oni ce ih svakako jesti i zar nije bolje da se to grickanje nezdrave hrane odlozi za sto kasnije? Neko od vas ovde jednom prilikom pomenu, nesto u fazonu: " A sta ces kada ti dete ode negde na rodjendan ili u goste, a ono tamo slatkisi i druga deca jedu?" Pa, nista, pojesce i ono nesto slatko, ali ce znati da se to ne jede svaki dan, vec katkada, a mozda i svaki dan, ali po malo. A ne daju malom detetu kutiju keksa i posle se pitaju sto dete nece da jede slanu hranu, sto je debelo, sto ima kvarne zube, sto ima lose navike sto se ishrane tice... Sve je to do roditelja i kako naviknete dete. Macaki, dala sam kakao tako sto sam vrh njegove kasikice umocila u kakao i dala mu da pojede. To je cist kakao, bio. Bilo mu je bas zanimljivo, jer to je potpuno novi ukus i dugo je mljckao po ustima. Mislim da cu mu sutra umesati malo u jutarnju kompot, u griz cu staviti tek kada ga potpuno uvedem, jer zitarice dajem uvece. Mislim da uopte ne moras svaku od zitarica da uvodis posebno, pa niko do nas to nije radio, ako smo uvele gluten onda smo uvele i sve zitarice sa njim, a pre toga smo uvodile kukuruz i pirinac. Jedino bi valjalo biti oprezan zbog kakaa i ostalih dodataka, npr. vanile ako je do sada nije probala. Ako to sve prodje ok, znaci uvela si i kakao. Ja mislim da sam ti vec pisala na onoj strani gde si ostavila linkove kasica koje si kupila, da mislim da si super pazarila i da ce to sve super proci.