Anoniman
|
Kako sam se nadala da je alergija prošla i da će naš jelovnik da se menja više ka jelovniku prosečnog čoveka, nisam se udubljivala u razmišljanje. Sada mi je jasno da nam predstoji još bar godinu, godinu - i po, ako ne i 5-6 godina ovakvog života (ipak se nadam da ovo neće biti doživotno), u svakom slučaju, moram početi da kuvam nešto što sme, a uklapa se u ishranu odraslih ljudi. Tako da, ovih dana ću verovatno kopirati neke postove sa raznih foruma, i baviti se tim razmišljanjem, ako vas smaram, nemojte me čitati. Sve što bojim crvenim ću za sada izbacivati iz recepata. VARIVO OD ŠARGAREPE Potrebno je, za cetvoroclanu porodicu, oko 2 osrednje glavice crnog luka, u prosebu jedna osrednja sargarepa po glavi, mrvljeni bosiljak, bio zacin, so, biber po ukusu, jedna kasicica brasna. Luk se isecka, a sargarepa izrenda, sve u isti lonac.Dolije se malo vode da se dinsta.Pred kraj se doda jos vode, koliko ima i mase.Svi zacini i bosiljak pred sam kraj. Da bi bilo gusce razmuti se kasicica brasna u vodi i doda varivu. Ko voli, moze i malo biljne pavlake, tek toliko da se obogati ukus, ali ovo je vec od osobe do osobe. PROJICE SA PRAZILUKOM ILI MLADIM LUKOM 500gr kukuruznog brasna 150gr praziluka ili 3 veze mladog luka 4dl kisele vode 150ml ulja prasak za pecivo so U kukuruzno brasno pomesano sa praskom za pecivo sipajte kiselu vodu i dobro izmesajte.Praziluk sitno isecite,prodinstajte ga na ulju i kad se malo ohladi,umesajte u pripremljenu smesu.Testo razlijte u nauljene modlice i pecite na 220 stepeni dvadesetak minuta. (prašak za pecivo ne mora, od njega testo samo naraste, vizuelno je lepše, ali ne menja ukus) ĆUŠPAJZ OD TIKVICA Naseckati jedan luk i dinstati. Dodati i naseckanu sargarepu. Dodati i jednu tikvicu isecenu na kockice, kratko proprziti pa naliti casu vode. Zaciniti dodatkom za jelo, biberom, vecim cenom belog luka (usitnjen) i kasikicom sirceta. Kad voda skoro skroz uvri dodati naseckan persunov list i kasiku brasna i uz mesanje kuvati par minuta. Beli luk ću uvesti, kao i sirće. PINDŽUR 3kg. mesnatih paprika 1kg. plavog paradajza 1kg. paradajza 1 glavica belog luka 1 veza celerovog lista sirce maslinovo ule morska so Paprike ispecine na poltni, a plavi paradajz u rerni,ocistiti i zajedno samleti na krupnoj resetki vodenice za meso.Paradajz oljustiti, iseci na kriske i kuvati da potpuno zgusne. Sve izmesati, zaciniti iseckanim belim lukom, iseckanim celerovim listom, posoliti i dodati ulje po ukusu
|