jelena038 -> RE: Ranice na grliću materice (11.5.2010 23:31:17)
|
Ja sam pre jedno 6-7 godina imala II grupu na papa testu, tada su mi radili običnu biopsiju, i niko mi ništa nije objašnjavao, to je moj lekar, kao, pazio... ja bila balava, uglavnom, bilo rešeno. Međutim, prošao porođaj, pa vanmaterična, pa u neka doba ja odem na redovnu kontrolu, kod dr. koji me je u medjuvremenu operisao i spasio me posle vanmaterične, i - papa III grupa. Odmah biopsija, loop excisio. To nije spaljivanje, već strujom odstrane ceo deo drlića na kom se ranica nalazi i onda celu tu ranicu - tj. tkivo, šalju na nuklearnu medicinu i čeka se patološki nalaz. Patološki je pokazao CIN III - teška displazija, kako moj dr. kaže - neki lekari u tome vide tešku displaziju, da se razumemo, ja u tome vidim početak karcinoma. Uglavnom, do seledećg stadijuma mogu proći i godine, ali čekamo nalaz. Nalaz je trebalo da pokaže da li se na rubu tkiva nalaze problematične ćelije, tj. da li je ranica sasvim odstranjena. Nalazile su se, na žalost. Onda je trebalo raditi konizaciju. Konizacija je... hm. Grlić je valjak, kako mi je objasnio, oni seku plitku kao kupu, kao olovka, samo sa udubljenjem, a ne vrhom. Plitko seku kod žena koje misle rađati, a dublje kod baka, da bi bili sigurniji, a i ne treba im grlić. Kada iseku taj komad grlića, kao što su mi uradili, šalju opet na patološki i čeka se opet, da li ima ćelija na rubu. Ako nema, dovoljno je, zdrava sam, ako ima, opet seku, još dublje. Sve se radi pod totalnom anestezijom. Uz sve to, radili su mi viruse na dan ovulacije, uzeli su uzorak i ti su se rezultati dugo čekali, jer je ta neka hemija skupa, pa kad otvaraju pakovanje, čekaju puno uzoraka da im se isplati, to sam nezvanično saznala. U pitanju su HPV, humani papiloma virusi, koji izazivaju te ranice, imate o njima na netu dosta. Uglavnom, meni su rekli da ih ima oko 80% polno aktivnih ljudi. Rade se u vreme ovulacije jer su tada najaktivniji. Ima ih mnogo i test se radi na srednje i visoko rizične. Prvo sam dobila patološki nalaz, da NE MORAM više na operacije, da su dovoljno odsekli i da ću moći da rađam opet, a onda su stigli i rezultati virusa - NEMAM ni njih! Ispostavilo se da se meni ranica pojavila bez najčešćeg uzroka... Nisam više htela da ulazim u to je li od stresa, ili čega... Bilo mi je samo važno da se dvomesečna agonija završila. Nisam puno znala o tome, ali me je oduševilo to što su besplatna testiranja na viruse i što je borba protiv karcinoma grlića materice i karcinoma dojke sve glasnija! Eto, to je moje iskustvo, sad sam mirna, ali mi je malo žao što sam o tome svemu morala da saznam na takav način, i što o tome nije bilo emisija ranije, kao o raku pluća, na primer... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
|
|
|
|