cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

Supe i čorbe

  
clock-img

13.05.2011, 10:28

clock-img

Anoniman

Na nagovor moje saforumašice Ane user posted image otvaram novu temu.
Dolaze lepi topli dani, kad nam najviše prija lagana klopa, pravo vreme za klopu na kašiku user posted image
Postavite vaše recepte, omiljene čorbice i supice vas i vaš najbližih, pa da svi uživamo u dobrom zalogaju

clock-img

13.05.2011, 10:28

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

13.05.2011, 10:33

clock-img

Anoniman

ČORBA OD KELERABE:

Potrebno:
1 keleraba
2 srednje šargarepe
1 srednji krompir
šaka spanaća
začiniti po ukusu(so, biber, vegeta...)

Priprema:
Skuvati kelerabu, šargarepu i krompir u slanoj vodi dok ne omekšaju (možete dodati i kašiku vegete ili živinsku kocku umesto soli). Skuvano povrće izblendirati da se dobije kaša/pire, pa vratiti na šporet i dolivati vode toliko da se dobije željena gustina čorbe. Kad čorba počne da vri ubaciti nacepkani spanać i pustiti da vri još 1 minut. Služiti toplo ili rashlađeno- idealno i za bebce (ukoliko se ne začini user posted image )
Prijatno!!!

clock-img

13.05.2011, 10:43

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Potrebni sastojci:

1 kom pilećih grudi
1 glavica crnog luka
3 šargarepe
3 bele šargarepe
komadić celera
vegeta, biber, mirođija
malo pavlake
1 ili 2 kesice tajnog sastojka


Priprema:

Luk iseckati u blenderu (secku) i dobro prodinstati (ako ne možete da čekate, dodajte malo sode bikarbone ili praška za pecivo i luk je odmah gotov).
Meso iseckati na kockice i ubaciti u šerpu. Kada meso pobeli dodati šargarepe i celer koje ste isto iseckali u blenderu. Naliti vodom (otprilike da prekrije povrće) i dinstati. Kada povrće omekša, i kada voda ispari, dodati tajni sastojak - C pileću krem supu daće divan ukus i potrebnu gustinu. Začiniti vegetom i biberom.
Dobro promešati, naliti vodom i ostaviti da se kuva na laganoj vatri oko 35 minuta.

Pošto je nas samo dvoje a to je količina koju mi jedemo bar dva dana (ili tri), pre služenja ja odvojim u manju šerpicu onoliko koliko ćemo pojesti za ručak, u šoljici razmutim kašičicu pavlake sa malko vode, sipam u čorbicu, pospem mirođiju i i gotovo

Prijatno



_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

13.05.2011, 10:45

clock-img

Rivana

pencil-img

3210

Moja mama pravi najbolje supe i corbice ( ja to ne znam, znam samo iz kesiceuser posted image ) Pitacu je da mi da recepte za njene supice i corbice pa cu da stavim ovde!

clock-img

13.05.2011, 11:09

clock-img

Anoniman

Evo još jedne prolećne:

ČORBA OD TIKVICA:

Potrebno:
1 tikvica
2-3 mlada luka
mirođija
pavlaka
sirće/belo vino
začiniti po ukusu

Priprema:
Na malo putera (ili ulja-ako postite user posted image ) izdinstati sitno iseckan mladi luk (sa sve peruškama) na nekoliko minuta, pa mu dodati krupno rendanu tikvicu (na rendi ona strana za jabuke). Ne treba odmah dolivati vode, pošto će tikvica brzo pustiti svoj sok. Kad se sok oslobodi, dodati vegete, bibera i mirođije po ukusu i nadoliti vode po ukusu (ako je sitnija tikvica trebaće vam manje vode i obratno). Ostaviti da se krčka oko 5 minuta, a u međuvremenu razmutiti kašiku-dve pavlake u malo vode i doliti u čorbicu. Ova čorba ima poseban šmek, pošto treba da je malo kiselkasta, pa joj se doda još 2 kašike jabukovog sirćeta ili belog vina (ko kako voli).
P.S. Ukoliko volite "obojene" čorbe, slobodno dodajte kašičicu aleve paprike
Prijatno!!!

clock-img

13.05.2011, 11:19

clock-img

Anoniman

Verkina corbauser posted image

4 glavice luka, 4 vece sargarepe, jedan pastrnjak (samleti u cudu zvanom secko). Iseckati na sitne kockice 200gr junetine, ili obarenu piletinu skinuti sa kostiju i sve staviti u serpu. Dodati dve kasike vegete, soli po ukusu, par zrna bibbera i solju za belu kafu vode. Krckati dok voda ne ispari, onda opet sipati vodu i proces ponavljati dok se povrce ne pretvori u kashu. naliti litar i po vode ( a moze i vise, ako volite redje corbe) i kuvati dok se junetina ne raskuva (za pilecu je potrebno manje kuvanja). Kad je skuvano umutiti jednu pavlaku (jos bolje ako imate mileram)sa malo corbe i polako dodavati u ostatak corbe konstantno messjuci, da se ne bi stvorile gromuljice. Useckati list od celera,skloniti corbu sa vatre i staviti celer.
I to je to...
Lepa je i kad se u sve to naprave i knedle, ali to je za ljubitelje gustih corbi.

clock-img

13.05.2011, 11:32

clock-img

Anoniman

Prvo jedna koju svi znate:

PARADAJZ SUPICA
iseckati pola manje glavice luka i proprziti na ulju. Narednati nekoliko svezih paradajza i dodati na proprzen luk. Dodati i vode u to (mislim da treba otprilike da bude pola paradajza, pola vode), jednu knorr pilecu kockicu, malo secera i ostaviti da kuva. Kad se lepo rastopi paradajz dodati rezance ili knedle i na kraju bosiljak. Ponekad dodam i malo ljute papricice.

SUPA OD KARFIOLA
Prodinstati jedan luk, dodati vodu, iseckanu sargarepu, so, biber, persun, vegetu. To neka provri. Kad pocne da vri staviti dodati malo mleka i kad ponovo provri dodati ociscen i iseckan karfiol. Kad se karfiol skuva, supica je gotova. U gotovu supicu mozete dodati kiselo mleko ili jogurt.

clock-img

13.05.2011, 11:38

clock-img

Anoniman

Corbica od kukuruza

Rastopiti komad putera i na njemu proprziti kasiku brasna. Kad pozuti, dodati kesu smrznutog kukuruza, naliti vodom da ogrezne, promesati i posoliti. Kuvati 10 min od momenta kad prokljuca. U pavlaku staviti zumance, so i biber i promesati dobro. Iskljuciti corbicu i umesati pavlaku, ne treba da prokljuca. Staviti zacin po ukusu. Od kolicine brasna i vode, zavisi i gustina corbe. Sluziti uz nadrobljen dvopek

Moze se praviti od bilo kog povrca ili kombinacije. Ko voli moze i da izmixa pa da dobije krem corbu.

Posle kukuruza, najvise volim kombinaciju sitno seckan brokoli, rendana sargarepa i rendane pecurke. Nekad dodam i meso koje stavljam direktno na puter, pa onda brasno.

clock-img

13.05.2011, 11:40

clock-img

Lilly*

pencil-img

3854

Staviću vam jedan neobičan recept. Nisam neki ljubitelj jaja, ali ova čorba me je potpuno iznenadila.
ČORBA OD JAJA
Potrebno:
2 jaja,
4 kašike griza,
2 kašike kisele pavlake,
so, Vegeta, biber, peršunov list.

Priprema:
Jedno jaje skuvajte da bude tvrdo.
U 1,5 l vode sipati griz, so, Vegetu, biber, i kuvati nekoliko minuta da se griz skuva.
Pomešati sirovo jaje sa pavlakom, pa sipati u vrelu supu, promešati, po potrebi još malo začiniti. Staviti neseckan peršunov list.
Skuvano jaje narendati, pa sipati u svaki tanjir sa supom i posuti sa još malo peršunovog lista.



_____________________________

Nemoj plakati, bata je tu

clock-img

13.05.2011, 11:44

clock-img

Lu

pencil-img

15094

Ja najviše volim i najčešće pravim od domaće koke, fino iskuham meso, dodam korijenasto povrće (mrkvu, paštrnjak, peršun, celer), moja mama doda i na plati preprženu glavicu crnog luka, ali meni žao moje keramičke pločeuser posted image
Kad je gotova, dodam domaće rezance i sitno sjeckan list peršina i celera.
Isto radim i sa telećom kosti.

Evo jedna povrtna i dijetalna:
Skuhati karfiol i mrkvu, izmiksati, povegetiti i dodati malo cary-ja, dodati vode u kojoj se kuhalo do željene gustine.
Može i sa brokulom umjesto karfiola.

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

13.05.2011, 11:45

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

Lu, meni supa bez luka na plotni nije supa user posted image ja stavim foliju na ploču pa onda luk i sve ostane čisto user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

13.05.2011, 11:48

clock-img

Lu

pencil-img

15094

E bravo Anauser posted image
Vidiš kako ti imaš skrivene talente, znala sam ja da će doći vrijeme za otkrivenjeuser posted image

_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

clock-img

13.05.2011, 11:48

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Lu, meni supa bez luka na plotni nije supa user posted image ja stavim foliju na ploču pa onda luk i sve ostane čisto user posted image



Zet mog muža je kuvar, i kaže da upravo luk sa plotne daje bistrim supama tu čar! Tako da mi uvek malo "ugljenišemo" glavicu user posted image
A bistra supa (pošto je ja uvek pravim u džinovskom loncu-za 4-5 dana) uvek dobro dođe kao "bujon"za brojne druge kombinacije.

clock-img

13.05.2011, 11:53

clock-img

Ana RR

pencil-img

34340

IZVORNA PORUKA: Lu RR

E bravo Anauser posted image
Vidiš kako ti imaš skrivene talente, znala sam ja da će doći vrijeme za otkrivenjeuser posted image



user posted image user posted image


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

clock-img

13.05.2011, 21:23

clock-img

bokicans

pencil-img

1949

Ja volim čorbicu sa krompirićima i pavlakom.Krompir isečem na kockice malo,ga prodinstam da omekša onako na malo vode,dodam soli,vegete,dodam vodu,kada proključa umesam pavlaku, i jogurt( malo )i sipam da se skuva,Dodam i peršun a Kada se ohladi dodam malo sirćeta,pošto volim kiselkasto.


A volim i onu od paradajza,sipam paradajz iz tetrapaka ili domaci i dodam vode ,zacina,kada pocne da vri  ubacim jedno celo jaje direkt da bih ostalo  onako celo.a drugo razmutim viljuskom i sipam i to je to ,isto moze peršun naravno,Ova čorbica bas ima svoje pravo ime ali ja ga,ne znam.

clock-img

13.05.2011, 22:34

clock-img

choopa choops

pencil-img

9258

Obozavam supe i corpe user posted image

u jednom restoranu jedemo cesto telecu corbu i odlicna je. Sramota me da pitam kuvaricu za recept, ali corba je strava, tako da cu vjerovatno jednog dana da se usudim i da je pitam user posted image


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

clock-img

13.05.2011, 22:49

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Ana RR

Lu, meni supa bez luka na plotni nije supa user posted image ja stavim foliju na ploču pa onda luk i sve ostane čisto user posted image



ja jos nisam pravila na novom sporetu, planiram za vikend. a luk cu ispeci u tosteru user posted image

clock-img

13.05.2011, 23:48

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Bravo za temu!user posted image Supe i čorbe po meni mogu biti jedino i glavno jelo, naprosto ih obožavam, posebno posne, samo na povrću.

Evo jedne na koju smo se navukli poslednjih mesec dana:

Izdinstati na ulju luk ili praziluk. Dodati u to dve veće šargarepe iseckane na kockice, prodinstati, a zatim naliti vodom. Kuvati 10 minuta, a potom dodati jednu manju tikvicu iseckanu na kockice i kuvati još 10 minuta. Dok se krčka sama šargarepa, napraviti tanku zapršku: ugrejati malo ulja i dodati u to 3-4 čena sitno seckanog ili rendanog belog luka, kratko prodinstati i dodati brašno. Upržiti i zatim naliti supom ili vodom. Kad se doda tikvica, doda se i ova zaprška i sve se to krčka 10 minuta. Pred kraj dodati začine (so, biber, vegetu, alevu papriku i na kraju peršunov list).
Probala sam da dodam i malo celera, bude ok. Tikvica treba da dominira.
Inače, ja ne volim zapršku i izbegavam da je stavljam, ali ova čorbica je skroz drugačijeg ukusa sa njom, pa pravim baš tanku, jedva se i primeti da je gusto.

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

16.05.2011, 13:13

clock-img

Anoniman

Evo za danas.....

SUPA OD ŠARGAREPE:

Potrebno:
4-5 šargarepa
1 srednji krompir
peršunov list
kukuruzni griz
začini

Priprema:
Skuvati krompir i šargarepu dok ne omekšaju, pa ih izblendirati i nadoliti vode po ukusu (koliko gustu supu želite), začiniti peršunom i vegetom (može i mesni bujon) i kad baci ključ umešati 2 kašike kukuruznog griza (palente). Brzo, lako i ukusno!!! user posted image
Prijatno

clock-img

19.05.2011, 12:20

clock-img

Didy

pencil-img

7274

Nina, danas pravim ovu tvoju supicu (čorbicu), samo ću dodati i malo karfiola u nju.user posted image

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

clock-img

19.05.2011, 12:58

clock-img

Anoniman

IZVORNA PORUKA: Didy

Nina, danas pravim ovu tvoju supicu (čorbicu), samo ću dodati i malo karfiola u nju.user posted image



user posted image Prijatno!!!

clock-img

28.05.2011, 12:07

clock-img

moja ciklama

pencil-img

1653

ja sam pre neki dan kuvala Mišovu čorbicu, ali umesto kukuruza, ubacila sam povrće za rusku salatu!
Odlično je!
MM oduševljen!

_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

clock-img

28.05.2011, 12:11

clock-img

Anoniman

Krem corba od tikvice i sargarepe:
1 tikvica
2 sargarepe
2dl mleka
so (c zacin)

Izrendati tikvicu i sargarepe sitno, dinstati dok se ne skuvaju u malo vode, naliti mlekom i eventualno dodati malo vode ako je suvise gisto.
Prijatno!

clock-img

28.05.2011, 12:27

clock-img

Anoniman

magi, mi to zovemo cuspajz od tikvice, a samo mm to zove supa user posted image  ja dodam i mirodjiju. njam njam.