cookie-img

Stranica koristi kolačiće

U cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, analize online upotrebe, sistema oglašavanja i funkcionalnosti. Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe.

writing-img

RE: Supe i čorbe

  
clock-img

28.05.2011, 12:42

clock-img

Anoniman


IZVORNA PORUKA: ksena

magi, mi to zovemo cuspajz od tikvice, a samo mm to zove supa user posted image  ja dodam i mirodjiju. njam njam.


Mi cuspajz pravimo sa zaprskom user posted image

clock-img

28.05.2011, 13:05

clock-img

Anoniman

ja samo prodinstam malo luka na ulju i onda dodam sve ovo kao ti + mirodjija.

clock-img

15.06.2011, 13:09

clock-img

moja ciklama

pencil-img

1653

Čorba od praziluka

20 g margarina
svinjska kost za supu
125 g luka
750 g krumpira
1,5 lvode
1 kg poriluka
1 češanj belog luka
malo soli, vegete, bibera


Otopiti margarin, popržiti kost, dodati luk i krumpir, koji ste narezali na kockice.
Zaliti s vodom, začiniti s bijelim lukom i biberom, kuvati 30 min.
U međuvremenu očistiti praziluk i narezati na kolute.
Ocedite supu, kosti odvojite i napravite pire od krompira.
Praziluk kuvajte u supi nekih 5 min, onda dodajte pire od krupira.
Začinite vegetom, ako volite možete dodati i 2-3 kašičice pavlake.


< Poruku je uredio moja ciklama -- 15.6.2011 13:14:34 >


_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

clock-img

17.06.2011, 09:25

clock-img

Anoniman

ŽETELAČKA JUHA (za tople letnje dane user posted image )

Potrebno:
1 sveži krastavac
2 čena belog luka
1 kašičica mirođije
jabukovo sirće
začini

Priprema:
Iseckati krastavac na sitne kockice (možete ga ljuštiti, a i ne morate user posted image ) izdinstati na malo ulja i preliti vodom da se kuva. Začiniti seckanim ili ribanim belim lukom, vegetom, mirođijom i ako volite malo kiselkasto, po ukusu dodajte jabukovo sirće.

Supica je super osvežavajuća za letnje periode, a još je ukusnija ako se služi hladna!!!  Možete dodati i malo pavlake, ako želite belu čorbicu i udrobiti proprženi dvopek.

Prijatno!

clock-img

17.06.2011, 19:37

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

 CORBICA OD KROMPIRA I MLEKA (po receptu mog tate)
- 2-3 srednja krompira
- ulje
- brasno
- 2 dl mleka
- aleva paprika
- kim
- po zelji dodati jos neko povrce

Iseckati krompir na sitne kockice i staviti da se kuva.
U drugoj serpici proprziti pola kasike brasna na malo ulja(moze i na maslacu) i naliti sa soljom mleka. Trebalo bi da dobijete smesu kao za palacinke. Tu smesu sipati u serpu sa krompirom. Dodati pola kafene kasicice aleve paprike i malo kima.
Takodje mozete dodati pola solje graska ili kakvog drugog povrca!

clock-img

17.06.2011, 19:55

clock-img

Nina...

pencil-img

2364

Ja ne znam napamet ni jedan recept za corbe. Ubacim sve sto imam od povrca (nekad i sa mesom) i uvek bude super! Moj ukus je po principu- sto sarenije to bolje user posted image  do sad nije omanulo user posted image

clock-img

20.06.2011, 13:49

clock-img

PoisonEve

pencil-img

4352

CORBICA OD PECURAKA

250 g pecuraka (mozete i da pomesate vise vrsta)
2 kasike brasna
2,5 dl mleka
1 sargarepa
pola case pavlake
1 kocka za supu
zacini

- Proprziti na ulju (ili puteru) luka,sargarepu i pecurke isecene na listece tanke. Dodati brasno pa mesati. Dodati mleko. U sve to dodati pola litre vode i cekati da provri. Zatim dodajte kocku za supu,zaciniti solju i biberom. I na kraju dodati pavlaku.
Prijatno!

clock-img

20.06.2011, 14:07

clock-img

Anoniman

ČORBA OD PAŠTRNJAKA

Priprema:
2 velika paštrnjaka
začin
kari
vlasac
pavlaka

Priprema:
Skuvati paštrnjak dok ne omekša, izblendirati ga u pire, nadoliti vode, začiniti solju, biberom, karijem, vlascem, pa pred kraj umutiti kašiku pavlake. Ukrasiti svežim vlascem user posted image

Prijatno!

clock-img

28.06.2011, 12:18

clock-img

moja ciklama

pencil-img

1653


Čorba od Cerske mešavine (Frikom)

20 g margarina
pileće grudi
1 luk
0.8l vode
1 češanj belog luka
cerska mešavina
malo soli, vegete, bibera


Otopiti margarin, ubaciti pileće grudi (bez kožice), dodati luk i Carsku mešavinu.
Zaliti s vodom, začiniti s bijelim lukom i biberom, kuvati 30 min.
Ocedite supu, kosti odvojite i meso i povrće izmiksujte blenderom.
Sve sjedinite (vodu i miks, bez kostijuuser posted image ), začinite vegetomi stavite da još jednom proključa.
Ako volite možete dodati i 2-3 kašičice pavlake.


< Poruku je uredio moja ciklama -- 28.6.2011 12:20:04 >


_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

clock-img

29.06.2011, 12:13

clock-img

Anoniman

SUPA OD BROKOLIJA i/ili KARFIOLA

Potrebno:
1 manji karfiol ili veći brokoli
(ako kuvate mešanu, po pola od oba je dovoljno)
1 veći krompir
3/4 vode
1/4 mleka (kravljeg ili biljnog)
1 glavica luka
začini

Priprema:
U 3/4 vode kuvati očišćeno povrće (mera se odnosi na bilo koji litražu- npr750ml na litar, ili 1125ml na litar i po i sl.). Kad je dobro skuvano, odvojte nekoliko lepih sitnih cvetića da ostanu u celo, a ostalo izblendirajte (osim luka) da dobijete pire. Luk možete izvaditi, pošto za nekih 30 minuta kuvanja on pusti svoj sok, a za čorbicu je to dovoljno. Ko voli neka i njega izblendira user posted image . Vratite na vatru, začinite vegetom i biberom i dolijte 1/4 mleka (preostala količina). Kad počne da vri ubacite odvojene cvetiće. Supa može biti posna (ako se pravi sa biljnim mlekom), a ko voli i ne posti može da u serviranu čorbicu umuti kašiku pavlake.

Prijatno!

< Poruku je uredio n i n a -- 29.6.2011 12:14:53 >

clock-img

12.07.2011, 14:18

clock-img

Anoniman

BORŠČ

Potrebno:

500gr mesa (junetina sa kostima)
3-4 cvekle
1 malena glavica kupusa
2-3 krompira (zavisi od veličine)
1.5l mesnog temeljca
šargarepa, celer, luk, paprika (sve može u celo da se kuva)
2 čena belog luka
svež paradajz (ili tomatelo)
vegeta, peršunov list, biber

Priprema:
Skuvajte u ljusci cveklu (ako imate express lonac u njemu se najbrže skuva user posted image ). Meso, krompir, šargarepu, celer, luk i papriku stavite da se kuvaju. Ako želite jači temeljac, ubacite jednu kocku juneće supe. Kad se sve lepo skuva, ogulite cveklu, pa sa povrćem iz temeljca (osim paprike-nju odstranim) napravite pire u blenderu. Meso skinite sa kostiju i isecite na kockice. Temeljcem prelijte pire i mešajte da se masa lepo zgusne. U čorbu ubacite narendani ili na kockice naseckani kupus, meso, beli luk i paradajz, pa začinite po ukusu. Čorba je zasitna, služi se sa pavlakom po želji, a recimo možete skuvati i pire od krompira kao prilog.
P.S. u zavisnosti kakvu gustinu želite sipajte vode po potrebi

clock-img

12.07.2011, 14:22

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Nina, šta je života ti, mesni temeljac? Mnogo me je zasmejalouser posted image user posted image

clock-img

12.07.2011, 14:23

clock-img

Anoniman

Bujon - mesna supa user posted image user posted image user posted image

clock-img

12.07.2011, 14:26

clock-img

Vika

pencil-img

1767

Pretpostavila sam, ali kako na drugoj, vrućoj temi mislim o koje čemu, ovo me je asociralo na onu latinsku penis bonus, pax in domususer posted image
 
Izvinjavam se...

clock-img

22.07.2011, 08:59

clock-img

Anoniman

Predlog za jedan ukusan ručak "na kašiku"

GUSTA ČORBA OD PILETINE SA ŠARGAREPOM, TIKVICOM I SLANINOM


Potrebno:
250-300gr pilećeg mesa (može belo iseckano na kockice, ili krila, ili karabataci)
1 crni luk
2 srednje šargarepe
1 tikvica (srednja, manja)
200gr šarene slanine
4 srednja krompira
1 uvršna kašika brašna
2 kašike ulja
peršunov list, majčina dušica, lovorov list, biber, vegeta

Priprema:
U šerpu/lonac od 3-3.5 litre sipajte ulje da se ugreje. Ubacite piletinu da se dinsta 10-ak minuta (ako su krilca i karabataci okrećite ih da blago porumene), izvadite meso na tanjir. Sad na istom ulju izdinstajte šragarepu sečenu na krugove, neoguljenu tikvicu isečenu na kockice, slaninu isečenu na kockice. Kad slanina pusti svoju masnoću i počne da rumeni izvadite povrće i slaninu i ostavite na tanjir pored piletine. Na tom ulju upržite jednu kašiku brašna, pa dolivajte vodu, kao za bešamel. Kad dobijete gust bešamel, ubacite povrće, meso i slaninu i prelijte vodom da dobijete čorbu. Crni luk kratko oprlite na plotni, pa ceo ubacite u čorbu. Krompir očistite, isecite na veće kockice, pa dodajte čorbi. Začinite vegetom, biberom, ubacite 2-3 veća lovorova lista, na vrh noža majčine dušice (ko voli neka stavi i više) i svež sitnonaseckani peršun. Ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi dok se povrće ne skuva (najviše 1 sat). Po ukusu dolijte vodu da bude ređa čorba ili je ostavite gušćom.

Čorba može da se služi ovako bešamel ili dodajte aleve paprike da dobije boju, a ako ste za intenzivniji ukus, pred kraj kuvanja dolijte paradajz sok. Ako želite, možete još ukuvati u čorbu sočivo ili proso. Prijatno!!! user posted image

clock-img

25.08.2011, 11:00

clock-img

Anoniman

RIBLJA ČORBA (za 4 osobe)

Potrebno:
1kg bele rečne ribe (ja mešam šarana i soma)
2 veće šargarepe
1 veliki paštrnjak
1 srednja cvekla
1 veći krompir
2 korena peršuna
1 koren celera
1 velika glavica luka
2-3 čena belog luka
2-3 kašike belog vina ili sirćeta
aleva paprika
tucana ljuta paprika (po ukusu)
biber, vegeta, bosiljak, peršun

Priprema:
Ribu odvojite od kostiju i isecite na kockice, blago posolite da otpusti višak vode. Sačuvajte i glavu i rep-odlični su da daju čorbi lep ukus user posted image Svo povrće očistite isecite i stavite da se kuva (savet: cvekla se dugo kuva, pa je možete ili posebno prethodno skuvati, ili je baš sitno iseckati da se brže skuva). Kad je povrće gotovo stavite ga u blender i sve izmiksajte u kašu. Ja lično izvadim glavicu crnog luka, jer mi je jaka izblendirana, pogotovo sad kad i Miša ruča ovu čorbu user posted image Pire stavite u šerpu od 3-4 litre, nadolivajte postepeno vode, začinite vegetom alevom paprikom i biberom po ukusu (naravno i ljutom tucanom paprikom-mi zbog M nju dodajemo u tanjir). Kad ste zadovoljni gustinom čorbe ubacite ribu i dolijte belog vina ili sirćeta (da se riba ne raspadne), nakon 20-30 minuta izvadite glavu i rep, nasecite bosiljak i peršun i zakuvajte u čorbu.

Čorbu možete služiti uz skuvanu testeninu, kačamak ili proju user posted image


clock-img

11.10.2011, 12:45

clock-img

Anoniman

Ja sama na mojoj temi-kako je to super user posted image Evo jedne super jesenje čorbice koju mi često pravimo

ČORBA OD BUNDEVE I SPANAĆA

Potrebno:
500gr rendane ili seckane bundeve
150gr spanaća
150gr graška
1 manji praziluk
začini, muskatni oraščić

Priprema:
U začinjenoj vodi skuvati bundevu da omekša (ja stavim samo vegetu). Ako želite da čorba bude gušća možete skuvati i jedan krompir. Procedite bundevu, ali sačuvajte vodu. Izblendirajte je kratko da dobijete kašu (ako je rendana sama će se raspasti u kašu). Na malo ulja propržite praziluk, pa postepeno dodavajte kašu i vodu od kuvanja dok ne dobijete željenu gustinu. Ubacite grašak i kuvajte dok grašak ne omekša. Pred kraj začinite sa muskatnim oraščićem (na vrh noža) i dodajte spanać (iscepkan na sitno) na par minuta. Ako mislite da vam nije dovoljno slano, dosolite i pobiberite po ukusu.

Predlog za serviranje: ja ovu čorbu najviše volim uz proju user posted image Prijatno

clock-img

11.10.2011, 12:56

clock-img

IVA 11

pencil-img

3859

Evo moje corbice:
1 crni, 1 crveni i cesanj bijelog luka
Pakovanje "Zlatne mjesavine"
2 kese "Corbe od pecuraka"
Persun, mirodjija, biber, vegeta i kasika pelata.

Izdinstati luk, sipati vode. Ubaciti zamrznuto povrce i lagano promijesati da se luk sjedinii. Na kraju staviti gotove supe od pecuraka i brzo primijesati. Zaciniti. Prijatno. user posted image

clock-img

11.10.2011, 12:57

clock-img

Anoniman

Iva koliko supe dobiješ? Oko 2 litre?

clock-img

11.10.2011, 13:00

clock-img

IVA 11

pencil-img

3859

Za oko 6 osoba, ne stavim previse vode da bi bila corbasta. Kad pravim za mene i mm-a, stavim jednu supu mjesto dvije. I ima je za dva dana. user posted image

clock-img

11.10.2011, 13:30

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

nina,bravo-citas mi misli!Moze li ova corba bez spanaca ili je bas u spanacu neka fora?

clock-img

11.10.2011, 13:31

clock-img

Anoniman

Može naravno! Ja sam napisala recept u originalu... Mislim iz porodičnog kuvara, ali verovatno može sa varijacijama da se pravi, samo ja nisam probala user posted image

clock-img

11.10.2011, 13:33

clock-img

minavb

pencil-img

12959

Ja uopšte ne volim supe i čorbe.user posted image

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

clock-img

11.10.2011, 13:35

clock-img

Anoniman

Nutricionista ne voli supe i čorbe?! user posted image  user posted image A je l' ih bar preporučuješ?

clock-img

11.10.2011, 13:39

clock-img

Tea2

pencil-img

1014

Mina,ne volim ni ja -ali forsiram sina da ih jede.Beba jos uvek bojkotuje hranu.Ja pomesam svakakvo povrce,meso,izmiksam.U to dodam pavlaku ili fidu ili jaje....Brokoli daje svakoj kombinaciji povrca lep ukus.