JasnaM
|
Eh da podelim utiske sa porodjaja u gradskoj. U petak uvece na doceku srpske mi je onako filmski pukao vodenjak i krenuli smo polako u bolnicu oko 22 h, doduse iz vise pokusaja (posto jel curis na sve strane kad ti pukne vodenjak). Nisam imala neke bolove niti kontrakcije. Stigli smo u bolnicu i ustanovili su da sam otvorena 3 prsta. Ja sam se iskreno nadala da cu docekati 15. januar jer sam znala da je tad dezuran anesteziolog koji daje epidural. Na zalost, iako sam imala spreman onaj izvestaj, tu noc nije radio anesteziolog koji je za to obucen. To je inace situacija u gradskoj, imaju nekoliko anesteziologa ali nisu svi prosli obuku za epidural pa se sustinski svodi na faktor srece tj. da li ce taj neki koji je obucen biti tu. Takodje, kada sam ranije razgovorala sa anesteziologom, rekli su mi da oni bas i nisu preterano radi da dolaze na poziv (ono tipa u sred noci ili kad god itd), iako sam ja bila spremna da to platim. Posle pripreme, klizma i tusiranje, oko 23 sam bila na stolu. Iskreno ja sam se plasila te klizme ali zaista nije strasno. Preporuka je da odmah krenete da pripremate wc, iako oni tvrde da je cist tj. da cisti posle svake zene, ja sam ponela alkohol u spreju, vlazne maramice i naravno toalet papir (sto je sigurno sigurno). Takodje, bilo bi dobro da to kao i peskir imate sve u jednoj kesi spremno pri vrhu torbe. Posto je bio docek, sustinski me je sacekala zurka :), ono klopa, pice i muzika, posto se trenutno niko nije poradjao. Do 12:30, nisam imala neke bolove niti kontrakcije a do tad sam se otvorila oko 6 prstiju. E onda je zurka prestala i tada je valjda pocela da deluje stimulacija koju mislim da prikace preko infuzije svima, pa je pocelo ozbiljno da boli. Iako nisam isla na vezbice, prosto sam prirodno predisala te najvece bolove na nacin koji se valjda uci u skolici (prosto su bili iznenadjeni da nisam isla u skolicu). Ti bolovi koji su se pojacavali su trajali tu negde do pola tri, u 2:45 rodio se moj zabac. Doktor Ljatifi i babica Sneza su bili super, tako da sam imala srece da kao prvorotka ne budem secena i u sustini super prodjem. Posle porodjaja ostanete na stolu jos oko 2 sata. Preporuka da spakujete vodu, plazmu ili tako nesto jer cete biti i gladni i zedni :) NOVOST - U GRADSKOJ JE SVUGDE SADA BABY FRIENDLY, a apartmani se trenutno renoviraju. Ja licno to nisam znala, i bas sam bila iznenadjena. Dakle nema vise izbora da li hocete ili necete baby friendly. Koliko sam cula tako je od nove godine. U mom slucaju bebca su doneli posle 3 sata od kad sam dosla u sobu, tj. nekde oko 9 ujutru. Tu noc su ga odneli u box kako bi se odmorila. generalno sestre su ok, pokazu previjanje par puta, ali generaln. Glavna problematika kod mene je bila sto mi nije krenulo mleko, pa je bila potrebna dohrana. Tu je zapravo moja glavna zemerka, jer se ne drze bas satnice na 3 sata, tj. to zavisi od smene sestara, tako da sam morala par puta da urgiram za dohranu, jer malac je gladan i place, ja nemam mleka a proslo je dosta vremena tipa i 4-5 sati. Ja sam bila na prvom spratu koji inicijalno nije bio baby friendly pa je moguce da je i do toga tj. da se i sestre jos uhodavaju u tom smislu prebacivanja na drugi sistem tj. baby friendly. Eto ja se raspisah ali se nadam da ce nekom moje iskustvo pomoci.
|