RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju

Poruka

adulence -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 14:31:07)

divno jovice,bas lepo sto pajki celu noc,strava,koliko je to lakse...

zvezdi -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 9:16:54)

Majke pomagajte.Nisam nasla adekvatnu temu ali stvarno mi treba pomoc.
Ja sam sebi sama napravila problem,znam ali sad ne znam kako da ispravim.
Moja bebica ima danas 25 dana,jos nema pun mesec i jos nismo isli na kontrolu.Merilas am je na kuhinjskoj vagi i izgleda da je dobila oko 700g,medjutim ta vaga nije dugo radila sad opet radi odjedanput pa ko zna.Ja sam non stop u "Dal imam mleka dovoljno" nedoumici.Ona piski lepo ja bih rekla,razlicito doduse,nije svaki put isto mokra kad je presvlacim.Kaki zuto braon,ali ponekad bude malo zelekasto.Procitala sam negde da zuta kaka kad odstoji u peleni pozeleni pa se tesim time.Nije placljiva beba.
Ja sam gledala da se vodim onim prirodnim,da ne gledam na sat koliko je i kad dojim vec da joj dajem kad god trazi,da joj ne otimam siku iz usta na silu vec da cekam da pusti i tako.Medjutim to me je dovelo do ovde.
Ona je od starta meni sisala danju a nocu spavala,samo sam je ja budila jer kazu da tako male bebe moraju i nocu da jedu.
Medjutim ona je bila slaba,nije dobro i dovoljno vukla,pa je prakticno spavala na sisi i po sat vremena,pa je ja ipak skinem medjutim dok se okrenem da jedem,nesto uradim,izmuzem se,ne prodje ni sat vremena,ona se probudi i trazi jos,a ja se npr tek izmuzla.I dam joj da sisa pa mi je navukla previse mleka a ja od njenog tempa nisam stizala da se izmuzem pa mi se 6 ti dan upalile grudi dosla sam do injekcija.To je proslo,ali od onda nikako ne mogu da povratim mleko.Ona sisa jednu uglavnom,nekad pomalo i drugu dojku,ali ja iz te druge pune i ove sisane izvucem nekad 20,30ml,nekad 40,60,a retko 80ml ali to nocu jer spava po 6 sati pa se bas napune za tih 6 sati.A ja sam glupaca koja umesto da nocu ustajem da se muzem ja se komiram i spavam jer sam od dana umorna jer ili sisa ili hoce da se nosa na ruke pa sve sa njom na rukama radim i kuvam i sve pa sam premorena.A imama i curicu koja je krenula u skolu pa domaci sa njom,pa igraj se sa njom,jedva stizem za sebe nesto.
Ja sam kupila i sad opet pijem caj za doilje hipov i kupila sam neki malteks da jedem kasiku dnevno,ne znam nasla neki recept na internetu pa pokusavam,nisam smela caj odmah posle mastitisa,bojala sam se.A sat na mobilnom sam gasila u snu ni ne secam se ujutru samo vidim da sam se uspavala i nisam se muzla.Nocas sam je probudila na svaka 3 sata i navila 3 moba za to,ali uspela sam da se probudim.
Pomozite molim vas,ako imate savet sta i kako da radim,da imam vise mleka,jer ovo mi pivecava i stres.

caca81 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 9:39:50)

Ja ti savetujem da bebu dojiš na 1,5-2h samo iz jedne dojke po 10-20min. Da imaš tri obroka dnevno, a između obroka da piješ dosta tečnosti i grickaš plazma keks. Kuvano žito, žitarice i kornfleks sa mlekom takođe povoljno utiču na proizvodnju mleka u dojkama, što se tiče ishrane savetujem bareno juneće i pileće meso sa povrćem, dakle dosta čorbica i supica. Nema potrebe da se izmlazavaš posle svakog podoja, jer se tako stvara više mleka nego što je potrebno. Sada ste ti i tvoja beba još uvek u fazi ponude i potražnje i treba neko vreme da se to uspostavi. Naravno i san ti je potreban, bebu nemoj da meriš i da je noću budiš da bi jela. Za 5 dana ćete na kontrolicu, tamo će je izmeriti i dobićeš savete od svog pedijatra kako i šta dalje.

zvezdi -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 11:04:14)

Hvala Caco,skuvacu zito danas.Kornfleks jedem vec danima,ali slabo sam iskreno jela jer ne stizem.Nemam pomoci puno,samo svaki 4,5 dan kad mi mama dodje na par sati.Hvala puno.

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 12:11:20)

zvezdi znam kako ti je ja imam dvogodisnjaka i bebu, plus mi mali vise ne ide u vrtic.
moras da spavas, znaci nemoj nocu da se budis da se izmlazas. daj samo bebi da sisa kad god zeli i budi je stipaj ako zaspi u toku podoja, onako posle par minuta. samo opusteno, ne mozes biti pod takvom tenzijom. bice mleka, jedi sto vise testa, meni recimo od bureka jako nadolazi mleko. boza je dobra, kvas... generalno jedi sto vise i sto raznovrsnije. i samo opusteno. daj joj kad trazi i gledaj da sisa aktivno.

zvezdi -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 13:30:57)

Hvala Jovice,probacu burek i pivo bezalkoholno danas,a bozu kad budem stigla cu kupiti.
Ja sam se izmlazala nocu jer me je strah da mi se ne upale dojke opet.
Mene ubi to sto nemamo nikakvog reda.Ja nisam gledala na sat,nego joj dam kad trazi i nisam joj merila koliko dugo ce sisati,ali ona mislim ne bi ispustala tri sata da joj ja ne izvucem.
A kao drogu da joj dam.Kako uzme da sisa,kroz par min odmah zadrema,ali kao vuce kad krenem da joj izvadim napolje,medjutim to je vise lickanje,ono bas da pije je par puta u toku dojenja po desetak gutalja.Pretpostavljam da se ne nasisa jer kako je spustim budi se.Spava i kad joj izvucem,ali dok je drzim,kako je spustim budi se i trazi opet da sisa i ja lepo ne stizem ni da jedem,ni da se izmuzem ni nista.A rekli su mi da moram da se izmuzem da bi imala dovoljno mleka za sledeci podoj jer njoj sve vise treba.Brine me da za par nedelja kad joj bude trebalo vise od mojih bednih 80ml ja necu imati i da cu morati da je dohranjujem.Evo ona je ustala jutros u pola deset i tad je sisala dugo,zatim oko 12 opet,i to opet dugo sisala,zaspala,spavala malo na mom ramenu dok sam je drzala da podrigne i opet se probudila i opet trazi da sisa,i sisa upravo dok ovo kucam,dva cuga pa spava i to zato sto se mrdam da bih kucala,inace da sam mirna samo bi dzonjala.Ne mogu ni do wc-a,ni da pijem vode ni nista,a ako joj izvucem i spustim je opet se probudi.Nemam kad ni da izmuzem da bi mi nadoslo vise mleka.Ne znam vise ni da li je gladna ili samo zeza,a varalicu nece.

nenja22 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 14:08:08)

što su ti gore devojke napisale, skroz se slažem, posebno da ne diraš dete noću, ali ni sebe, tj. po to pitanju malo da se opustiš i ne izmužavaš noću to svaki čas, nego lepo spavaj, ako ti ona dozvoli...merenej ćeš imati uskoro (tj. beba) ako ti je napredovala i malo manje od tih 700g, nije to loše uopšte, polako, srediće se...

a ono što bih ti dodala kao predlog, nema konkretne veze sa dojenjem, ali vidim bebica ti je takva da voli da je stalno uz tebe, pa ako imaš mogućnost nabavi neku od onih marama za nošenje, tipa hug bug, to će nju držati stalno blizu tebe...možda izgleda da traži da sisa, a u stvari bi samo da ti je do tebe, moj sin je prosto bio takav, najlepše i najduže i najmirnije je spavao na meni ili mmu ili uz nas, pa je mene marama spašavala to u početku, jer jako lepo možeš da ušuškaš bebicu, a da se pri tom ruke oslobode i budeš apsolutno pokretna...

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 14:21:52)

zvezdi nemoj da joj dozvoljavas da se igra. kada je stavis da sisa, mora aktivno da sisa, znaci cim krene da drema razbudujes, stipas, razgolicujes, drmusas, dignes da podrigne i sl. i znaces tacno kada vuce cuje se neki specifican zvuk i dok guta. znaci prvo to, mora da sisa lepo i aktivno, da ne bi trazila non stop. ali pazi i ja sam isto imala osecaj da non stop dojim to prvo vreme, to je normalno! ali procice veruj mi, ona ce polako skracivati podoje, dok na kraju ne budu trajali najvise 10 -15 minuta, videces. znaci jako je bitno da je razbudjujes.
i nama je maksim bio takav a i dalje je, ali manje, znaci stalno trazi telesni kontakt i paznju. mene je spasila kikabu marama, u pocetku sam ga stalno nosala u tome i on je odmah padao u komu cim ga stavim u nju. uzela sam tu kikabu zato sto je jeftinija od hug bug marame, ali su u principu iste.
veruj mi da ce ti sve ovo delovati tako daleko za par nedelja, samo da se malo ustalite.
i ako bude napredovala 700 gr to je skroz ok. moja doktorica kaze da je cak i 600 gr ok. tako da ne brini!
i izmuzas se samo kada mleka ima previse, znaci kada oset_is napetost. a bebi dajes kad god trazi da bi se uspostavila kolicina koja joj treba.

zvezdi -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (4.2.2013 14:36:24)

Poslusacu sve sto ste rekle,hvala vam puno.
I gledala sam bas juce na net_u za te marame,sigurno su bolje nego onaj kengur za njih,a vidim da cu morati jer nije lako jednom rukom sve raditi,a srce me boli da mi place i da joj uskracujem bliskost,ionako porastu zacas,propuze,prohodaju i onda nema toliko mazenja vise.
Iskreno,drago mi je da kazete da smem nocu da je pustam da spava jer jako lepo spava pa cu moci da napunim baterije.Pustala sam je i samnom u krevetu da spava,pa nocu dohvati cicu kad hoce.Moram samo da naucim i sebe i nju preko dana,da je malo razbudjujem sto kaze jovica na cici,i mozda da nabavim tu maramu pa ce mozda manje traziti siku jer cu je vec drzati.Posto ona hoce i da zaspi kad je nosim i radim nesto sa njom,ja joj i pricam i pevam pa bi mi to bio spas.Iskreno,jedva cekam tu kontrolu vise da mi ili kazu da nemam mleka dovoljno ili da me razuvere,da je sve ok pa da se smirim vise.Ovo mi je drugo,a ja kao da nikad dete nisam drzala,mada je meni mala sisala malo i morala sam da je dohranjujem od starta pa sam uvek znala koliko je popila i da je sita,a sad...
Mnogo vam hvala,divne ste [sm=smiley31.gif]
Nekad ne znam sta bih bez RR i vas!

pocahontas -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (10.2.2013 23:59:08)

moja beba je pocela da ispusta neke cudne zvuke dok siki, ne znam ni kako da opisem, kao da prede i cvili u isto vreme (svesna sam koliko glupo zvuci ali ne znam kako drugacije da opisem). to je pocelo juce, nije kod svakog podoja, samo kad uvece sisa i samo dok je na desnoj dojci. prvo mi je bilo smesno, ali sam se veceras malo zabrinula jer ne znam da li je to mozda neki vid protesta jer ima manje mleka ili mleko sprije curi ili vec nesto sa mlekom nije uredu..sem toga je sve ok, lepo spava, kaki, vesela je... da li je neko imao slicno iskustvo?

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 8:08:03)

moja gala je to radila... posle nekih godinu dana. i to nekad i tokom celog podoja, nekad preskoci, kad joj kako dodje... ja sam mislila da pevusi. uglavnom skroz mi je to znak uzivanja. bas to sto si rekla: prede! [sm=smiley1.gif]

tanjicak79 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 18:34:21)

Mame, imam pitanje, tj. tražim savet od vas.

Kako moja Petra sad već ima dve donje jedinice, počela je ponekad da me ujeda za bradavicu kad završi sikenje ili kad joj ponudim da siki, a ona još nije gladna. Ako odmah odreagujem jaukom ona se uplaši i rasplače. Zasad joj još nije prešlo u naviku da me svaki put grize, ali ja se sad već pribojavam podoja, jer svaki put iščekujem da li će me ugristi ili neće.

Kako da je odučim od "destruktivnog ponašanja" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 19:25:37)

jooj, i meni je to gala radila nekoliko puta... uf. i to gleda u oci i ugrize. ja sam joj uzimala sisu i govorila da joj vise necu dati... i tako svaki put a pri tome joj smao gledam pogled jer je uvek zlocesto gledala pre nego sto bi me ujela. dakle, uzmes joj i ne das dok ne skontas da joj je jasno... i tako dok ne upali. mada sam i ja uemla i da vrisnem i da placem i svasta...

tanjicak79 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 19:34:49)

Hvala, Bojanice!

Sad na poslednjem podoju je bila dobra. Čini mi se da kada je baš gladna onda lepo siki i ne glupira se, a kad joj nešto ne odgovara onda postaje rizična po mene [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

MarijaBg -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 21:02:09)

I ja sam skidala sa sise i pretila da vise nema [sm=smiley36.gif] Posle nekoliko dana je ukapirala...

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 21:04:14)

nema na cemu. i samo te utesim, nije to dugo kod nas trajalo. mozda jedno dve nedelje, al ne svaki dan... i onda u jos jednom navratu s godinu dana i to je to [sm=smiley1.gif]

pocahontas -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (11.2.2013 22:31:13)

bojanice fala [sm=smiley31.gif]
ja se bas zabrinula da nesto sa mlekom ne valja, a onda razmisljam da bi u tom slucaju prilikom svakog dojenja ispustala te zvuke, a ona to radi samo kod poslednjeg dojenja, pre spavanja, danas takodje i samo dok je bila na desnoj dojci...jao boze ja se previse opterecujem oko ovog dojenja..samo pipam grudi ko poludela, pijem tecnost, imam utisak da mi pola dana prodje na wc solji i vec se brinem da cu mozak ispiskiti....[sm=smiley13.gif]

mica0 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 21:31:25)

pocahontas a ti je samo dojis, ne ukljucujes joj kasice??

I ja se pipam stalno sve mislim nemam mleka, ona siki po 40 min i vidim da mi isprazni dojku, a onda posle sat vremena pozne da sisa rucicu, ludim, a kad se izmuzem dam joj na flasicu 100 ml, ona cuti. Ne znam sta da radim, pocela sam da se izmuzujem dva puta dnevno. I imam za 3 do 4 podoja, koliko je to dobro? Inace kad sisa ponudim joj samo jednu siku. Da mi nije izmuzivanja ne bih bila sigurna da li je sita, neki kaze da tako prestaje melko, sta vi mislite? ima li neka iskustvo sa tim?

i druga stvar, bili smo kod dr juce, stomak joj je pun vazduha jer sisa i jede halapljivo, dr mi je rekao da mora razlika izmedju pdoja da bude tri sta, i ako place i trazo da joj ne dam , jer ne moze da svari. zato ima jake grceve, evo vec drugi dan hranim je na tri sata, znaci 8 podoja u toku 24h, dajem joj 3 do 4 flasice po 100ml i sisa 4 puta. Malo joj je tesko da podnese, ali zavaravam je lazom izmedju podoja i hipp cajem,

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 22:34:27)

moja preporuka je da joj dajes kada trazi, i maksim je imao bas jake grceve, ali sam ga svejedno dojila na zahtev, znaci kad trazi, mozes eventualno ne cesce nego na sat vremena, ali tri sata je previse.
jedino kada dajes bebi kada trazi onda se stvara kolicina koja je potrebna.
i moj savet IZBACI FLASICU, ona je neprijatelj dojenju. koliko sisa neka sisa, flasica je visak, samo ces sebi na duze staze napraviti problem.
daj joj da sisa kada trazi, a flasicu i izmuzavanje batali.

mica0 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 22:54:51)

Jovice ne preporucuju dojenje na manje od dva sata, bila sam i kod privatnog i drzavnog lekara, a otkako sa pocela na 2h prosle nedelje pojacali su se grcevi a sa tim naprezanjem dobila je i pupcanu kilicu i ne smem da rizikujem zato sam otegla na 3h, inace flasicu odlicno prima jer je dojim na silikonsku pa sisu ne odbija jer joj ima isti ukus valjda

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 23:00:21)

koliko ja znam preporucuje se dojenje na zahtev kao najbolja varijanta. e sad ne znam kako idu stvari kada se pojavi bruh..
nas privatan lekar je skroz u fazonu samo na dojku, kad god... bas cu ga pitati sledeci put kada odem, a pitacu i nasu doktoricu u drzavnoj.
mislim beba nije masina da jede na tacno 2 ili tri sata... meni je to logicno... plus je njima mleko i voda i hrana. e sad bruh, to vec ne znam

mica0 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 23:08:30)

Ma znam da nije ja kad god stavi rukicu u usta ja na sisu, pa me svi prekoravaju, a ona se muci sa grcevima i naprezanjem, kad je budna evo za 7 nedelja retko kad je bila mirna da ne place, ludim zavidim zenama cije su bebe mirne, molila sam boga juce da ne pocne da place u savetovalistu medju ostalom decom jer ne zna da se smiri, vristi bukvalno a nista joj nije, vodila sam je za mesec dana 3 puta kod dr misleci da je nesto boli, kaze dr ne moze da svari mleko za dva sata, pa zato da je hranim na 2,5h do 3h. jer je mnogo halapljiva, kuckala je po stomaku odzvanja kao serpa, pun je vazduha, znas koliko strasno zvuci

Sanchy -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 23:14:42)

Mico samo ti radi kako ti je dr.rekao ,covek je apsolutno u pravu i sto se flasice tice i moj je u pocetku na silikonsku sisao jer sam imala ragade i odlicno je prihvatio flasicu,nocu je sikio danju na flasicu i nikakvih problema nisam imala,proci ce i grcevi ,polako..[sm=smiley1.gif]...kad bas jako place uzmi pavlovicevu pa joj masiraj stomacic kruznim pokretima i onda toplu krpu preko ,mom M. je to dosta pomagalo ako vec nisi probala..

pocahontas -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 23:30:32)

nisam joj jos uvela kasice, samo siki, ne dajem joj ni vodu ni caj, i tako do 6. meseca, tako su nam rekli u savetovalistu...
a ja umesto da budem sve opustenija, ja sve napetija..imala sam krizu sa kolicinom mleka u decembru i od tada se bas opterecujem. evo nije kakila dva dana i sad se nerviram da li dovoljno jede..veceras nije ispustala zvuke, kao prethodne dve veceri. ne znam, nisam pametna, jedva cekam 4.mart da idemo na kontrolu.

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (12.2.2013 23:56:17)

pocahontas opusti se malo, sve je ok[sm=smiley31.gif]
i ja cu najverovatnije samo dojiti sest meseci ako bebac bude ok napredovao ...

Stranica: <<   < Prethodna stranica  42 43 [44] 45 46   Sledeća stranica >   >>