RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju

Poruka

Torbica -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 9:24:22)

Pocahontas, to sto se bojis da ce se smanjiti mleko, to je normalno. Ionako se stvara spram potreba. Pa kad krene jedan po jedan podoj da se zamenjuje hranom, i dalje ces dojiti, onoliko koliko treba. Sa 9 punih meseci ostaju dva podoja, ujutro i uvece i to ne znaci da ce mleko nestati. Meni je islo dok god su zeleli da sike. Mogli su dokle god su hteli. [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 11:04:50)

juce je sisao oko pola 12 h pa u sedam jutros, i onda bukvalno minut oko pola 10 i sad ne trazim da sisa, ne znam da li je to ok?
to u pola 10 nije ni bilo sisanje, povukao je samo par puta... tako da ispada da je razmak od sedam vec cetiri sata[sm=zmeden.gif]

Olga75 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 11:06:53)

jovice a da li ste bili na merenju ? koliko je napredovao ?

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 11:26:49)

jesmo... ispada da je od 5.12 do 11.1 napredovao sedamsto grama... ali je jako puno izgubio zbog bronhitisa.. na otpustu iz bolnice 29.12 je imao 4 i 900, a u dispanzeru 11.1 5 i 700 gr, sto je meni super.
a sad ga merim na kucnoj vagi i ispada da ima 6 i 100, ali ona nije precizna.

Olga75 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 11:29:09)

zncai da napreduje , ne gubi i ne stagnira
iski , kaki , guce , spava
onda verovatno dovoljno sisa
mada ako ti se cini da nije ok uvek mozes da mu das flasicu
ali jos malo pa ce biti vreme za uvodjenje cvrste hrane

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 12:49:48)

ma ne znam vise... valjda ce da sisa popodne.. ne znam koji mu je djavo, do danas je normalno sisao. lepo vidim kad koliko izvuce mleka, i po peleni, i po njegovom stomaku, i po sisama... a sad vidim da ne sisa. nadam se da mu je samo takvo jutro..

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 13:09:32)

tek sto sam ovo napisala i lepo je sisao[sm=smiley36.gif] a i pelena je prilicno puna[sm=smiley36.gif]

MarijaBg -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 13:17:07)

Jovice, pa majku mu drugo ti je dete, sto panicis bezveze? Ne poredi ga sa Aleksom, svako dete je prica za sebe [sm=smiley1.gif] I idi spavaj, odmaraj malo, gledaj neku glupu seriju, opusti malo mozak [sm=smiley31.gif]

Olga75 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 13:23:00)

Jovice , daj , doji bebu , ne racunaj , nemoj da meris
on jede , piski , kaki , spava , napreduje
emoj da filozofiras
jos meseca dana se strpi i poceces da smanjujes podoje i jos par meseci , dojenje je gotovo , Maksim je veliki decak i rucka cvrstu hranu
i ok je i stres i bronhitisi i njegovo budjenje i sve
sve smo to prosle
i deca su porasla i prestala da sisaju

Torbica -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 13:48:37)

Olga legendo [sm=smiley36.gif]!
Jovice [sm=smiley31.gif]!
Ovaj moj buckis bi samo sikio, da se on pita. Hrana tako-tako. Nekad vise, nekad manje, i dosisa obavezno... Ma sva su deca razlicita, i nas pedijatar kaze, svako ima svoj ritam. Seka i bata su brze zamenili podoje, no, sta nas briga, rastemo, napredujemo, veseli smo, smejemo se i lepo pajkimo, sad vec i puzimo. A sika je tu, dok god zeli. [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 17:22:56)

pa normalno je da se zabrinem ako beba koja uvek sisa na 2 sata, ne sisa sest sati, svakom bi to bilo cudno..
mislim ne kazem da se ne tripujem previse, definitivno sam isprepadana zbog te bolnice i njegovog nesisanja pre bolnice, ali svako bi bio.. mislim na sta ono tamo lici u bolnici, sto bi rekli ko nije doziveo ne moze ni da zamisli. mislim ne mislim da sam ja nesto posebno fina ili tako nesto.. ali tako kazu ko zavrsi u bolnici i slina se boji[sm=smiley1.gif] ali da sam hipohondar to i ptice na granama znaju[sm=smiley36.gif]
meni se uopste ne zuri sa hranom ako sve bude ok, volela bih da ga samo dojim sest meseci

Bebilina -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 23:15:36)

Na temu dojenja: moj sinak ove nedelje puni 6 meseci i jos uvek ima 5 podoja na koje smo samo dodali cvrstu hranu izmedju. Spava i dalje 7-7/8, super raste, super sisa, super prihvata nove namirnice i ukuse, otima mi i komade i kasiku i casu/flasicu, ali i za majicu vuce i gura glavu da sisa. [sm=smiley36.gif] Zna kad i koliko mu je dosta, ne prejeda se, ne guram mu jos ako stane. Podoji su mu 10-15min max i mene je zato interesovalo koliko on to izvuce za to vreme. Zato sam pre neko vece u ponoc ukljucila pumpicu i za 4min izvukla 130ml iz jedne dojke. To je pumpica, a i mrzelo me da duze pumpam za ono zadnje mleko, al mi je znatizelja zadovoljena.

Sto se tice dojenja nakon uvodjenja cvrste hrane ja podrzavam teoriju da bebama bar do godinu dana majcino mleko treba da bude glavna hrana, a da se cvrsta ne forsira previse vec vise kao navikavanje na ukuse, ucenje, igru i ono sto se iz majcinog mleka njenom zdravom ishranom ne moze dobiti dovoljno (gvozdje). Sve treba biti vodjeno bebinim zeljama i potrebama.

Na tu temu potreba se slazem sa stavovima bojanice [sm=smiley1.gif] Cerkicu smo uspavljivali kako god je htela i kad god je htela. Imala je rutinu u odredjeno vreme uvece (uvek 7/8) ali uz mazenje, pricicu, podoj i ostajanje sa njom ako trazi. Do 4m je spavala u kolevci do mene, pa kada je u to vreme ostala na jednom jutarnjem podoju oko 5 presla je u krevetac sa spustenom stranicom opet do mene. Tako jos mesec dana i prestala je i taj podoj da trazi, pa smo krevetac locirali tako da joj ne smetaju nasi zvuci i svetlo. To je sve fenomenalno funkcionisalo, ona nijednom nije uz plac zaspala, a razvila je zdrave navike i jako je rano postala samostalna u smislu spavanja u svojoj sobi, odlazenja u WC sama. Nama dodje na mazenje ujutru [sm=smiley1.gif] i tako oduvek. Imala je jednu fazu kada smo se preselili da je dolazila usred noci, ali u novoj kuci je to normalno.
E sve ovo pisem da bih vam pokazala da deca nece steci lose navike za zivot samo zato sto se nece u odredjenom dobu propisanom po nekoj knjizi navici da se sama uspavljuju po tacno utvrdjenoj rutini. Deca kroz nas odgovor na njihove potrebe razvijaju samopouzdanje koje ce im za zivota trebati. Spavanju se svi pre ili kasnije nauce i to je po meni manje bitno.

E neko je pomenuo prvo dete. Tad roditelji koji su i sami nesigurni misle da ce im knjige dati sve odgovore i zaboravljaju da prate instinkte i osluskuju bebu. Meni je sveki mnogo puta ponovila da ce mi jednog dana nedostajati sve ono sto mi je u tom trenutku smetalo: budjenje, deljenje kreveta... Iz ove perspektive majke cije se drugo dete od prvog dana samo uspavljuje i spava citavu noc od 2.5m vidim da je bila u pravu. Ja jedva cekam da se on u toku noci probudi (sto je retkost, ponekad kad mu procuri pelena) da bih ga ostavila kod nas. I u toku dana zagrljeni spavamo, i sa tatom isto. I ne, ne "kvari" mu to navike, a nama mnogo znaci. [sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif][sm=9nebesa.gif]

Jovice normalno je sto svaku promenu preispitujes, sve to ide u staz roditelja [sm=smiley1.gif] Probaj jedino da ponekad lezis pored sina i da ga posmatras, smireno, da se ta intuicija koja ce ti dati vise samopouzdanja razdrma malo [sm=smiley1.gif] Po tvojim stavovima vidim da je tu, da si jako povezana sa svojom decom, samo je ponekad tesko "cuti" je izmedju svih huka, buka i galama svakodnevice [sm=smiley31.gif]

mamamikka -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 23:23:57)

bebilina divno napisano! [sm=bravo.gif]

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (28.1.2013 23:43:31)

bebilina [sm=smiley31.gif]
joj i meni malo maksim nedostaje od kada spava u svom kreveticu[sm=smiley9.gif]
ali on to prihvata bez bilo kakve pobune, tako da neka g[sm=smiley1.gif]

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (29.1.2013 9:10:01)

ja se sve slazem s bebilinom [sm=smiley1.gif]

i da, ja ne mogu da docekam da dojim martu... izgleda da sam se navukla[sm=smiley36.gif] takav mi oroskop [sm=jezicek.gif]

Torbica -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (29.1.2013 9:24:43)

Bojanice, [sm=bravo.gif], najlepse iskustvo mi je dojenje sva tri puta, nema nista lepse i prisnije za mamu i bebu, skroz te razumem! I uopste, neznost sa decicom se ne moze ni sa cim porediti. Jedan od najlepsih razloga koji zivotu daje prelep smisao. Jos malo Bojanice [sm=smiley1.gif] pa cete da uzivate! [sm=smiley1.gif]

Olga75 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (29.1.2013 11:12:18)

Jovice , normalno je da se zabrines sto sest sati nije trazio da jede ali kazem ti , imas razne parametre i ako su oni ok mozda nije bio gladan , takav mu je bio dan [sm=smiley1.gif]
ali ponavljam , ako lepo napreduje , piski , kaki normalno ( a merila si pelene ) zadovoljan je onda je i dojenje ok

Bebilina -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (30.1.2013 1:11:28)

Mamamikka, jovicaa i bojana [sm=smiley31.gif]
Jeste, divno je iskustvo dojiti, dar Boziji [sm=smiley1.gif] Moja cera je sama prestala sa nesto preko 14 meseci, a sin nadam se nece tako rano. Volela bih da ga dojim do drugog rodjendana mozda, al videcemo kako ce njemu odgovarati jer opet sam za to da je i tu sve na njima i od njihovih potreba zavisi.
E i jako mi je drago da sada poznajem jos par mama koje decicu doje iza 6 meseci. [sm=bravo.gif] Sa cerom sam bila usamljena jer sve su tada prestajale... Jedna samo prijateljica nije, ona je svu svoju decu, njih petoro, dojila dok god su zeleli. [sm=smiley1.gif]

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (30.1.2013 9:12:48)

bebilina, bas to! i ta potreba za sisanjem je drukcija kod svakog deteta. nekom nije potrebno posle devet, a nekom je slatko i sa godinu i po. ni ja nisam za stavlojanje dece u isti kalup... i mnogo je lepo kad znas da ima mama koje bi uradile kao ti. ja sam se u jendom momentu osecala kao vaznemaljac sto dojim dete od 22 meseca. nisam se dala, al mi nije bilo ni svejedno uvek... i da, ako marta ne bude uzivala u sisanju kao gala i bude htela da se mane cike ranije, super. ako bude htela 30 meseci, nemam nista protiv[sm=smiley9.gif]

i bebilina, popravi tiker za sina. pise da se tek rodio.[sm=smiley1.gif]

Bebilina -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (30.1.2013 22:36:30)

Bojanice [sm=bravo.gif]
Znam tacno na sta mislis za vanzemaljca. Mene je cak i majka savetovala da prestanem, tj pitala me: sto jos dojis, ajde prestaj, sta ce joj, dosta joj je [sm=smiley13.gif] Ja njoj kapu skidam jer je pocela da radi pre nase navrsene godine pa je kuci dolazila za rucak da nas podoji. Mislim svaka cas_t, stvarno pozrtvovano, pa mi je zato bilo cudno da mi kaze bilo sta. Verovatno je navikla na dogmu "do godinu dana" i tacka na bilo koji nacin.
A ovde tek- ta dogma je 6 meseci. Moja sveki je prvo dete dohranjivala, a sledece dvoje dojila i kaze da bi da je cetrvrto imala davala samo adaptirano. Navodno ih je jako cesto dojila, pa nisu spavali sve to vreme i ja sad ocekujemo da kaze svih godinu-dve, kad ono 6 meseci... Jertrva dojila 8 i to smatra za iha-haj, sve prijateljice prestale sa 6...
Mm mi je bio i ostao najveca podrska, uvek tu da me ohrabri, pozitivac do srzi i to mi je znacilo i jos uvek mi znaci. On i patronazni brat, covek suvi genije. A sad sam vec tako samouverena da bih se svakom u lice nasmejala da cujem bilo sta slicno na tu temu. Svasta se u nasoj kuci drugacije radi, pocev od ishrane, preko dojenja, visekratnih pelena itd. Sto mm kaze: "my way or highway" [sm=smiley36.gif]

Jao znam za ticker, al uvek sa telefona kucam, a odatle ne mogu da sredim profil [sm=smiley13.gif]

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 8:44:45)

bebolino, a gde zivite? cudno mi kad kazes - a tek ovde,..[sm=smiley1.gif]

mm mi je takodje bio najveca podrska sto se tice dojenja. valjda je svakog dana gledao kako ove uzivamo i to mu je bilo nesto najnormalnije i najlepse... svekrva je vec posle godinu i po pocela nekad da joj gvoori: pusti sisu, sta ce ti... (ona dojila drugog sina 14 meseci i generalno je za dojenje) ali mislim da je zelela da gala bude samostalnija i da moze da bleji kod njih, ko sad, bez sise [sm=smiley36.gif] a mama je pocela da me napada otkad sam zatrudnela... stalno mi je pricala kako ne valja... a ja njoj da ja nikad ne bih radila nesto sto mislim da moze da skodi bebi [sm=smiley1.gif] i mislim da sam se napuclaa samopozudanjem bas citajuci i saznavajuci sve vise o dojenju... i posecivala sam roda.hr, juuu, koliko one dugo doje... ja se frapirala, ali i obradovala. tako su blizu a tolika razlika izmedju nas i njih...

nenja22 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 9:34:35)

moram i ja da se pridružim klubu "beba sam svoj majstor" u smislu praćenja bebinih potreba u vezi sa sisanjem, uspavljivanjem i tako tim stvarima [sm=bravo.gif]
kosta je sisao nekih 13i po meseci, recimo da je prvih mesec i po bilo cimanja, u smislu (možda se malo ponavljam, ali svejedno) meni uvučene bradavice, on mala lenčuga, tako da sam se ja izmazala, pa mu davala na flašicu i kombinovala sa veštačkim bradavicama...nikakvih problema nije bilo da pređemo samo na sisanje, bez tih "pomagala" tako da i to se ima u vidu, moje iskustvo je primer (mada ne kažem da toga sigurno nema, ali prosto nije pravilo) da priča da će beba odbijati sisu ako ima i "navikne se" na alternativu, nije tačna...sve to vreme se uspavljivao sisanjem, do 5ipo meseci mu ništa nisam uvodila od dohrane, kad je krenulo, sigurno nekih 2-3 meseca je bilo više igranje i tek po malo pravog klopanja, ali nisam ništa forsirala, pa je opet sad, sa skoro 21 mesec, više nego ješan i maltene da nema šta neće da jede...

dalje, počela sam da radim sa njegovih 3ipo meseca, sreća u nesreći, posao mi je preko puta stana i imala sam dogovor da izlazim po potrebi. do tad sam dojila isključivo na zahtev, što je umelo da bude i na sat i po (pa i manje) a ponekad i na 4-5. noću je jako brzo, od nepunih mesec dana počeo da spava lepo, od oko 21h pa do 3-4-5h ujutro, kad je spavajući sisao i nastavljao bi do 8-9h. međutim, mislim da je taj moj početak rada i to što nisam više uvek bivala sa njim ujutro kad se probudi uticao na to da počne da se budi noću češće i lepo spava samo kad ga prebacim kod nas u krevet (do tad bi onu prvu turu spavanja svakako bivao u krevecu, a ponekad i ovo posle tog pred zoru sisanja) i tako je od nekih 4ipo meseca, malo po malo prešao kod nas u krevet :) onda su krenuli i zubići, pa i u jednom periodu mnogo češće buđenje, kad znam da mu je sisanje bila samo uteha, ali i to se spontano, posle nekih 2-3 meseca vratilo na jedno jutarnje sisanje i nastavak spavanja. naravno, nije sve ovo baš tako striktno bilo, bilo je ovakvih i onakvih noći, ali i tu mi je poenta, ne mora da znači da ako često noćno buđenje i ta neka "prikopčanost" na sisu krenu, neće prestati samo od sebe, lični primer mi je suprotan :)

prestajanje dojenja nam je išlo krajnje postepeno, prvo je prepodnevno izbacio (dok sam ja na poslu) a popodne je duuugo bilo da on sisa, pa zadremamo oboje, to su mi bili super momenti :) mislim da je oko godine ostao na jutarnjam i pred spavanje podoju, pa onda spontano i nekako manje-više istovremeno, izbacio sam i jedno i drugo. dojila bih ga ja sigurno i duže, ali sam prosto primetila da više ne kreće on na sisu, nego mu je nekako ja "guram", recimo ujutro, kad se probudi ranije nego što bih ja morala da ustanem, ja mu tutnem, pa zadrema opet i ostanemo i dalje u krevetu još malo :))) međutum, stvarno sam nije bio zainteresovan da traži, pa sam shvatila da je glupo da ja forsiram...i na kraju, ostadoh ja tužnjikava (da, i dalje me uhvati "sentiment" pa čak i sa suzicom u oku ako su mi posebno osetljivi trenuci:)) a on, kao da nikad ništa nije imao sa njima :)))

da li bih naredni put (nije još isplaniran, ali biće svakako, nadam se) nešto menjala? jedino ćemo se potruditi da uredimo životne okolnosti tako da mogu bar 6 meseci (rado i duže i nekako u tom smeru naredne godine života ćemo okretati) uopšte da ne radim, jer duboko verujem da je to rano odvajanje od mene (iako ga je tata čuvao divno, da lepše da zamislim ne mogu) uticalo da se neke njegove "dobre" navike (spavanje samostalno, recimo, ali pod znacima navoda, zato što to meni ni najmanje ne smeta, iako evo, još uvek traje) malo poremete...prosto zato što, sve drugo, što sam/smo radili prateći njegov tempo i birajući trenutak u odnosu na to kad primetim da njemu jeste pravi, prošlo je krajnje glatko i opušteno. ali što se dojenja i načina na koji sam to radila tiče, apsolutno ništa menjala ne bih (sem što se i tu nadam da će mi bradavice ostati "izvučene" i da će sve ostalo ići jednako glatko :) )

Torbica -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 10:03:38)

Nenja, prelepo napisano!
Svakako da treba pratiti bebin tempo i dojenje je predivno iskustvo. Sva su deca razlicita, evo i ovo nase trece pile najvise voli siku. Hranu tako-tako.. Nista ne forsiram, s tim da ja u produzetku obroka odmah ponudim siku, dakle kasice koliko pojede, cim se rastuzi i pocne da negoduje, dobije siku. I svi sretni. A to sto sa 7 meseci nema nijedan zamenjen podoj, manje je vazno. Sve dok lepo napreduje i veseo je, postujem maksimalno njegov tempo. Seka i bata su bili brzi, sami su diktirali svoj tempo i sa 9 punih tj u 10-om su ostali na ujutro/uvece. Ovo mezimce ce verovatno kasnije, kako god. Ja imam srece da sam sa svom decom bila kuci. Cerka mi je najgore prosla - sa 11 meseci je krenula u vrtic, a sinovi su srecnije ruke jer sam spojila porodiljsko/trudnicko a i sad imam 2 god za trece dete sa punom platom. Zaista je vreme koje smo sa njima najdragocenije i svi mi lepo spavaju i po celu noc, nikad nismo imali problema. Pomalo se rastuzim kad pomislim da ce ovaj bebac ubrzo biti detence, predivno je kad je beba u kuci, bas smo se navukli. No, mazimo se stalno sa svima, umiljati su i mazni svi, bas sam jedna srecna mama. [sm=smiley1.gif]

jovicaa -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 12:10:52)

ja i dalje dojim na zahtev, uopste ne merim koliko, sta i kad.. mislim da su ta merenja najveci neprijatelji dojenja(na kontu onog iz napredovanja).
ali izbacio je nocno, sisa oko 22, 23 ili oko ponoci i onda ne sisa do 6,7 vec par noci tako i to mi jako odgovara, hvala mom bebanu, konacno mogu da se naspavam, barem malo[sm=bravo.gif]

bojanica7 -> RE: Dojenje - vase iskustvo II deo (31.1.2013 13:44:46)

nenja, diivno ti je iskustvo!!! i super si to sve izgurala s tim poslom i ostalim. bravooo!!![sm=bravo.gif]

torbice, i meni je cilj da tako budem kod kuce sto vise. evo, sticajem okolnosti sam s galom dve godine (radim od kuce kad ima posla) i volela ih i da marta ima dugo mamu [sm=smiley1.gif] a cesto cujem da se trece dete najvise mazi. najmenje se opterecen, sve znas, i samo uzivas u njemu[sm=smiley1.gif]

jooviceee, kooonaaacno da je sve super!!! jako sam hepi[sm=smiley27.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  41 42 [43] 44 45   Sledeća stranica >   >>