Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 5.12.2011 19:10:37
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Yag, Kazes da su hormoni radjeni 3. dana posle pobacaja? Koliko je poodmakla bila trudnoca? Mislim da je onda tesko procenjivati hormone jer se ne radi o uobicajenom ciklusu. Odnos 3:1 FSH:LH ukazuje na nesto slabiju ovarijalnu rezervu kao i jako nizak estradiol. Ja ne vidim problem u tvom progesteronu posto je normalno da je on na pocetku ciklua nizak. Za trudnocu je naravno od presudnog znacaja ali u folikularnoj fazi sto je nizi to je bolje. Nisi napisala jedinice za cortisol a zbunjujuca je i vrednost prolaktina. Samo 6 miiU? Oba hormona su povezana sa novoom stresa u organizmu. Nemoj da se brines, koliko iskustvo pobacaja bilo mucno i bolno znas sigurno da mozes da zatrudnis sto je jako jako vazno! Bice sve samo glavu gore
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 5.12.2011 22:34:40
|
|
|
|
monini
|
Yag meni nijedan dr nije nista rekao,cak i kada sam trazila neka objasnjenja, sve sto me interesovalo saznala sam preko googla i foruma raznih... sutra ides kod dr koji je za tebe najvazniji, tako da ces cuti sta ce ti reci.. ne se sikiras, ima nade, ima dana..a ti ipak mozes ..tako da
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 12:35:51
|
|
|
|
Yag
|
meni je doktor bas danas rekao da je i njumu zabrinjavajuci prolaktin nista posebno poslo me na provjeravanje prohodnosti jajovoda glupost ali eto mm mora raditi spermogram ja moram ponovo raditi nivoe prolektina ali ovaj put na svaki pola sata...i to je to zakazamo mi ponovo 17.1 nije mi cak rekao ni papa test da uradim ali ipak ja sam se narucila za to pa vidjecemo
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 12:40:06
|
|
|
|
malenac76
|
aussie a zasto na HSG? mozda im je to neka standarna procedura kod tebe je bila matericna trudnoca ako si pod streson hoce prolaktin da bude povisen..a naravno sa si pod streson kroz sta si sve prosla draga nasa hrabrice bice to sve dobro
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 12:45:10
|
|
|
|
Yag
|
ma glupost i to mi kaze molim lijepo obavezno uradi test na trunocu i to BETR HCG da slucajno nebi bila trudna ja samo nako gledam u njega i reko ok i na vrata pokupila hrpu neki papira sto mi je dao i kuci sad cekam novi dan pa u akciju sad ode na spavanje mrtva sam u mene je prolaktin nizak duso
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 12:50:08
|
|
|
|
malenac76
|
ahaaa ..kidaj na spavanjac ...trebas ga svavako ponoviti, mozda je to trenutno tako bilo laku noc aussie
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 14:44:12
|
|
|
|
Miki3
|
Pozdrav za sve! Molim vas za pomoc. U braku sam 2g,hsg-ok, hormoni 3 dan: tsh-1.66 ref. 0.35-4.94 t4-95.8 ref. 62.7-150.8 t3-1.97 ref. 0.89-2.44 fsh-6.2 ref. 2.8-11.3 lh-5.1 ref. 2.4-6.6 estradiol-130 ref. 0-587 testosteron-1.92 ref. 0.45-3.75 progesteron-1.64 ref. <3.6 prolaktin-197 ref. 25.2-628.5 Unapred hvala!!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 6.12.2011 17:33:35
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zdravo Miki, Tvoji hormoni, barem ovo sto si kontrolisala su odlicni. Funkcija stitne zlezde ok, FSH i LH super u odnosu 1:1 uz nizak FSH-dobra ovarijelna rezerva. Solidni prolaktin i testosteron, estradiol i progesteron najnormalniji.... Pretpostavljam na osnovu ovoga da imas normalne i redovne cikluse i ovulacije? Ako to nije slucaj razlog se krije negde drugo a ne u ovim rezultatima Sve najbolje
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 10:56:37
|
|
|
|
Miki3
|
Hvala Maslacak na brzom odgovoru! Kod dr tek trebam da zakazem, a posto nemam nikakva iskustva sa horm.tvoj odgovor mi bas znaci! Puno hvala jos jednom!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 12:54:42
|
|
|
|
Anoniman
|
zene zna li neko nesto o povecanim vrednostima Tg-tireoglobulin? meni je 292,60 a ref. v. <78,00. Meno ovo ne mirise na dobro
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 13:16:48
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Jacq, Znaci da stitna nije ok. Uzroci mogu biti razliciti, tj vise razlicitih stanja dovodi do povecanja thyreoglobulina tako da ne treba nagadjati. Zar nisi ti rekla da treba da operises stitnu uskoro? Onda znaci da si vec pod lekarskom kontrolom i sigurno znaju sta rade. Jeste neprijatno, ali stitna zlezda je u organizmu najlaksa za "popravku". Bice sve ok! bez brige
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 16:18:05
|
|
|
|
Anoniman
|
da da maslackic, znam da nije ok stitne i da idem na op vrlo brzo. samo sam se malo prepala jer TG smatraju za neku vrstu tumor markera, pa sam se prepala Koliko nisam imala mira morala sam danas da odem i do moje dr da mi to objasni. rekla je da zlezda za vadjenje i da to i pokazuje TG ali nikakve dijagnoze ni ja niti bilo ko sme da donosi dok ne stigne patohistoloski nalaz nakon op. Hvala ti puno, draga na odgovoru
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 16:27:13
|
|
|
|
little_one
|
IZVORNA PORUKA: Jacq zene zna li neko nesto o povecanim vrednostima Tg-tireoglobulin? meni je 292,60 a ref. v. <78,00. Meno ovo ne mirise na dobro Jesu li to ona antitijela..Anti tg?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 17:12:43
|
|
|
|
Maslacak15
|
Nekada je google neprijatelj Draga Jaqc, Tg jeste tumor marker ali je kao sto rekoh povisan i kod drugih poremecaja stitne zlezde, tiroiditisa itd. Uopste ne mora da znaci da je tumor. Veruj svojoj doktorki i budi bez brige. Ne veruj mi da bi krili od tebe takve stvari,to se kosi sa lekarskom etikom.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 7.12.2011 17:21:19
|
|
|
|
Anoniman
|
jaoj, u pravu si skroz maslackic zato mi je dr i rekla da ne smemo tako o tome govoriti jer kao sto sam rekla tek kada stigne nalaz mozemo pricati o nekim stvarima. valjda sam se preplasila kad sam videla, pa onda Google kao sto ti kazes. rekao mi je mm da ce mi iskljuciti trajno net zbog mojih tripovanja
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 12.12.2011 20:50:02
|
|
|
|
Bebana17
|
E... radili su mi IUI 5. i 6. decembra, ovulacija je bila 5. decembra. Ja danas uradim progesteron (7 dana posle ovulacija) i on je 13,1 nmol/L sto je citam u nekom doktorskom radu izuzetno niska vrednost i ukazuje na defekt lutealne faze. Do ovulacije je sigurno doslo, folikulometrija je tako rekla, i nije mi jasno sta sad nije u redu. I kada bi eventualno doslo do trudnoce, sa ovim vrednostima nemam sta da trazim. Do sada nisam nikad merila progesteron u lutealnoj fazi. Ja nazovem ginekologa da mu kazem da mi je nizak progesteron, a on meni kaze da progesteron nije prediktivan znak da je do zaceca doslo i da do trudnoce moze da dodje sa nizim vrednostima, a ne mora da dodje do trudnoce sa visokim vrednostima. I postavio je cuveno pitanje: ko je vama rekao da utvrdjujete progesteron? Da li zaista ne sme covek da se zabrine kada 1,5 godinu pokusava i ne uspeva da zatrudni? I da sam njega cekala nijedan nalaz ne bih imala uradjen (sve sam sama na svoju ruku radila). Kolike vrednosti progesterona trebaju da budu da bi se smatralo da je ovulacija bila normalna, odnosno da je funkcija zutog tela ok?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 12.12.2011 22:44:06
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Bebana17, da li je IUI bila sa stimulacijom i ako jeste da li to znaci da ti nisu dali dodatnu progesteronsku podrsku vaginaletama i oralno? Naime u normalnim okolnostima, po zrelom folikulu u nestimulisanom ciklusu progesteron treba da bude najmanje 30 nmol ili 10 ng/ml sredinom lutealne faze da bi se smatralo da je ovulacija bila ok. Ako je visi 40, 50 tim bolje. U pravu si 13 nmol je jako nisko. Postavila sam pitanje jer je za stimulisane cikluse, IUI i VTO kada sazrevaju multipni folikuli poznat fenomen supresije hipofize i LH koji je neophodan za odrzavanje zutog tela u drugoj fazi ciklusa. Zato se u VTO a i u IUI stimulisanim ciklusima obavezno daje dodatni progesteron!! Dobar primer je dala nasa nova trudnica Malenac76 proslog meseca. Ona inace ima super lutealnu fazu i zatrudnela je ovog meseca posle HSGa ali je proslog posle IUI bez progesteronske podrske dobila samo 10 dana posle ovulacije! Nadam se da te nisam puno razocarala i volela bih da nisam u pravu ali i ja sumnjam da je taj progesteron obecavajuci za ishod ovog ciklusa Sve najbolje
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 12.12.2011 22:57:16
|
|
|
|
hanka
|
Jel moze neko da prokomentarise moj hormonski status?Radjen 3 dana ciklusa TT4 132.0(55-165) TT3 2.2 (1.2-3.0) TSH 2.6 (0.17-4.05) TG 4.1 (do 50) TG Ab 10 normalan TRO-Ab 48 (do 130) KORTIZOL 254 (150-638) FSH 4.1 (2-15) LH 6.7 (1-10) Estradiol 11 (25-100) Progesteron 4.6 (1-9.5) Testosteron 0.34 (0.2-1.0) Prolaktin 350 (170-800) DHEAs 2.2 (0.40-2.17) Androstendion 1.3 (0.3-3.3) Maslacak
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 7:10:53
|
|
|
|
Bebana17
|
Maslacak, od 2 do 6 dana sam uzimala 2 tablete klomifena, a 13 dan ciklusa sam primila jednu od 5000 pregnila. I to je to. Znaci jeste bila stimulisana, imala sam jedan vodeci folikul na levom jajniku 20mm na dan primanja pregnila i jedan od 18 mm. I to je to. 14 dc bila ovulacija i radjena IUI. A za progesteron niko nista nije rekao, uradila sam ga na svoju ruku, jer imam gomilu simptoma nedostatka progesterona. I ne nadam se nicemu posle ovog rezultata progesterona. Hvala ti Maslacak.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 14:30:33
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Bebana17, Nemoj da se nerviras, ali mozda je vreme da promenis doktora Tacno je da progesteron 7 dana L faze nije prognosticki faktor u smislu uspeha ciklusa, ali pod uslovom da je dostignuta odredjena minimalna vrednost. Progesteron priprema endometrijum za implantaciju, i razvijanje tzv sekretornog epitela, i kao sto sam navela cut off je 30 nmol ispod kojeg su sanse za uspesnu trudnocu mnogo manje. A ako je nekome progesteron 50 nmol to ne znaci unapred da je trudnoca verovatna, samo da je ovulacija bila jaka i uspesna. U principu postoje dve opcije, ili da se pojaca kvalitet ovulacije i time popravi funkcija zutog tela ili da se suplementira progesteron. A koliko je normalno dugacka tvoja lutealna faza? Sve najbolje
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 14:42:15
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zdravo hanka, Mogu da kazem nije bas jednostavno istumaciti tvoje rezultate Ne odstupaju puno od normale ali ima par nepravilnosti.... Ono sto upada u oci je blaga inverzija FSH i LH ( LH je veci od FSH). To je skolski jedan od dijagnostickih indikatora za policisticne jajnike. Pri tome, tvoj testosteron je nizak sto ne cini klasicni PCOS verovatnim. Ono sto je isto primetno je relativno nizak nivo estradiola ( estrogena) na pocetku ciklusa. Pretpostavljam da su jedinice pg/ml a ne pmol ali je 11 prilicno nisko. Nizak estradiol nije odlika policisticnih jajnika, a s obzirom na nisku vrednost FSH nije mi jasno zasto je nizak. No najbitnije je kako raste. Kakvi su tvoji ciklusi?Dugacki? Da li spontano ovuliras? Ono sto moze da utice na ceo sistem a nisi odradila, je SHBG (sex hormone binding globulin) i insulinska rezistencija. To bi malo upotpunilo sliku. Prolaktin i nadbubreg deluju ok ( androstenedion i DHEAS). Sve najbolje i izvini sto ne mogu da budem konkretnija ali mislim da je tesko izvuci definitivne zakljucke samo na osnovu ovih podataka!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 16:19:06
|
|
|
|
Bebana17
|
Lutealna faza nekad traje tacno 14 dana, a nekad bude skracena na 10-11-12 dana. Prvo sam bila opustena pa nisam ni vodila racuna o tome, ali kako beba nije dolazila pocela sam da obracam paznju (jednom mi se desilo da mi je bila 8 dana, kad sam bila na moru, sto je bas kratko).
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 17:28:34
|
|
|
|
meyo
|
moja stitna je opet u haosu antitjela su ogromna.. sad sev iz pocetka
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 18:38:38
|
|
|
|
Bebana17
|
Meyo, zao mi je zbog tvog stanja. Ja sam juce otkrila da mi lutealna faza nije dobra, to jest da nemam kvalitetnu ovulaciju (iako tako izgleda na folikulometriji). Progesteron mi je ispod granice za lutealnu fazu i sad znam da nista od uspeha uradjene IUI, a vec mi je svega dosta
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.12.2011 21:00:20
|
|
|
|
meyo
|
ej hej Bebana da se to lako srediti nakon ovulacije dodatak progesterona i bit ce super makar znam dosta zena kojima je takav postupak bio bingo a da je meni doci do IUI
< Poruku je uredio meyo -- 13.12.2011 21:01:17 >
|
|
|
Poslednje teme sa foruma
Najčitaniji sadržaji u rubrici Kako se ponašati nakon embriotransfera?Prokrvite svoje krvne sudove kretanjem i svežim vazduhom. Šetnja definitivno oslobađa od stresa. Takođe je značajno i sk...
Anketa
Расположење у трудноћи.
пеперутка16
Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?