Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 12.5.2012 12:27:12
|
|
|
|
Maslacak15
|
Dragagaga, Neko ko je narucio analize bio je jako pedantan LH sekrecija nije kontinuirana nego pulsatilna pa tri vadjenja omogucavaju bolji pregled kolliki je zapravo nivo hormona u krvi. Kao sto rece little one kod tebe izgleda da postoji blaga inverzija LH je malo veci nego FSH sto je jedna od odlika PCOS sindroma-policisticnih jajnika. Druga odlika su neredovni ciklusi za koje kazes da ih imas. E sad, prolaktin tokom dana je skroz ok ali ovaj jutarnji je bas bas visok. Normalno je da bude najvisa vrednost ujutru ali hiljadu je dosta poviseno. Za prolaktin je najbitnije utvrditi, da li je povecanje konstantno jel je to hormon koji moze da reaguje na trenutni stres. Tako da ce doktorka verovatno ponoviti jutarnji prolaktin. Androgeni su svi ok, koliko ja vidim i prvi put da vidim da je neko u Srbiji narucio u startu i DHEAS, SHBG i 170h progesteron Ali kazes da si radila analize u KBC tako da oni ocigledno znaju sta rade. Estradiol je isto malo snizen na pocetku ciklusa. Sve u svemu nije idealno ali nema niceg dramaticnog. OGTT se radi da bi se proverio metabolizam secera jer je on cesto poremecen kod PCOS sindroma. Najcesce je prisutna takozvana insulinska rezistencija, nivo secera je normalan ali za njegovo odrzavanje telo luci vise insulina nego sto je normalno. I to moze da ometa jajnike i blokira ovulaciju. I za to postoji terapija i puno devojaka na forumu je zatrudnelo uz terapiju metforminom (siofor glukofaz itd). Nemoj mnogo da se brines, treba utvrditi do kraja cinjenicno stanje, da li ovuliras pre svega, postoje terapije i zene sa PCOSom po pravilu pre ili kasnije zatrudne. I da ponovim jos jednom deluje mi da si na pravoj adresi, tj u dobrim rukama a i to je isto od presudne vaznosti. Ako mogu jos nesto da ti pomognem samo se javi
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 12.5.2012 13:12:47
|
|
|
|
little_one
|
Potpisujem Maslacak, ona to uvijek najljepse objasni. Ja samo mogu da kazem svoje iskustvo i ono sto sam ja naucila o svom problemu tokom godina. Naime, i ja sam pila kontracepciju zbog mikrocisticnih jajnika, jer u tom trenutku to je po mom ginekologu bilo najbolje rjesenje jer nisam planirala djecu. Pila sam niskohormonske pilule kao sto su logest i yaz dugo godina...5-6 godina. To je funkcionisalo odlicno dok nismo poceli da radimo na bebi. Menstruacije su postale neredovne i nisu dolazile po 4-5 mjeseci a to je nenormalno. Prvo mi je pomogao caj od vrkute ali sam znala da to nije rjesenje mog problema. PCOS se nazalost ne lijeci ali moze da se regulise. Jedan od razloga koji dovodi do pcos-a je kao sto je kod mene bio slucaj upravo taj problem sa inzulinom. Ovdje ima i clanica WOrld, sa istim problemom, koja je isto kao i ja nakon dva mjeseca terapije zatrudnila. Naravno, ne moze se napamet samo uzeti siofor i poceti piti, vec treba napraviti pretrage. Srecom pa si u dobrim rukama pa spomeni i taj ogtt sa inzulinemijama da ti se uradi pa da se utvrdi da li je u tome problem. Sretno i nadam se da ces uskoro i ti da budes trudna i da mi posaljes poruku o svojim crticama P.S. Maslacak, ajde svrati do ove teme
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 13.5.2012 23:11:47
|
|
|
|
Zoja83
|
Cao drage moje!Dugo nisam pisala ,ali to ne znaci da nisam bila sa vama .Prosli put sam stavljala vrednosti hormona i tada je dr rekao da su ok a i vi ovde,ali trudnoce i dalje nije bilo.Onda sam otisla na UZ posle kasnjenja ciklusa od 15-ak dana i receno mi je da imam policisticne jajnike.Nikada prije mi nije toliko kasnio ciklus.Sokirala sam se,jer su hormoni bili ok.Sada idem na ogtt test,ali mi je dr rekao da ocekuje insulinsku rez.jer kako on rece imam skolski primer pcos.Jos mi je i rekao da spermok.mog muza nije ok iako je njemu dr.rekla da je sve odlicno.Zbunjena sam nacisto Stavicu poslednje nalaze hormona pa ako neko moze da prokomentarise.Izvinite na podugackoj poruci:)) 2 dan ciklusa fsh 5.45 3.5 -12.5mlU/ml lh 5.02 2.4 -12.6 prola 160 40 -530 estr 32.9 25 -195 pg/ml proge 0.588 0.15 -1.10 ng/ml testo 0.267 0.06 -0.82 t3 1.61 1.3 -3.1 t4 115 58 -161 tsh 0.840 0.400 -4000
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 9:09:31
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Zoja, I dalje vazi, vrednosti ovde svih navedenih hormona su u potpunosti ok. Ne znam koji je uzrok policisticnih jajnika ali je vrlo moguce da je doktor u pravu i da imas insulinsku rezistenciju. Zato ces naravno morati da uradis OGTT test. Korisno bi bilo znati i vrednost SHBG hormona (sex hormone binding globulin). Ako je on snizen, sto se desava cesto u hiperinsulinemiji, onda je moguce da imas relativan visak androgena.Naime tvoj testosteron je 0,267 je vrlo prosecan ali je razlika da li ti je SHBG na priimer 20 ili 80. SHBG vezuje androgene u cirkulaciji , tako da takozvani FAI -free androgen index moze biti potpuno razlicit u zavisnosti od toga koliki je sex hormon binding globulin. Ako je FAI povisen to moze biti uzrok da folikuli ne pucaju. E sad to je naravno teooretisanje. Odradi OGTT test pa da vidimimo jel doktor u pravu za rezistenciju i hiperinsulinemiju. Ako jeste, budi bez brige postoji efikasna terapija metforminom. Spermiogram mozes da postujes na drugom topicu. I da ponovim, ovi hormoni koje si radila 3 dana su svi tip top i to je jako vazno, jel pokazuje da su osnovni preduslovi tu za dobar ciklus.Pozdraavljam te.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 10:27:42
|
|
|
|
hart
|
Pozdrav svima, htela bih da vam napisem moje rezultate hormonskih analiza i da cujem vase misljenje. Unapred hvala. FSH 6.56mlU/ml (3.85-8.78) LH 3.68mlU/ml (2.12-10.89) Estradiol 160.0pmol/L (84-510) Progesteron 2.06nmol/L (0.99-4.83) Prolaktin 317.84 mlU/L (76-566) Tetsosteron 0.94nmol/L (0.35-2.60) t4 14.24pmol/L (9.0-19.05) t3 4.03 pmol/L (2.63-5.7) TSH 2.3 mlU/L (0.35-4.94) AMH 2.08 (0.5-2.3)
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 16:41:55
|
|
|
|
Zoja83
|
Hvala Maslacak puno na brzom odgovoru..Zaista si temeljna i uvijek se trudis da objasnis.Svaka cast ..Ma meni sada kada je rekao za ins.rezis. hvata opsta panika..Ovih dana sam mjerila i glucozu,kuci i bila je cak jedan dan 6.4 ujutro,prije dorucka.Dr,mi je pominjao ako sam dobro shvatila neki periferni testosteron..Doduse ja jesam maljava,ali tako je oduvijek. Evo bas sam trebala dobiti prije 2 dana i kasni..Jedan ciklus ok pa opet kasni.Tek za 15-ak dana imam zakazan OGTT test. E da , trebam da odulicim da li cu doci dan ranije pa da legnem u bolnicu ili tog istog jutra. Ja nemam pojma kakva je razlika i da li uopste utice na ishod testa?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 20:00:24
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zoja draga, Nemoj da panicis ogtt test je rutinska stvar iako nije neki provod Dace ti 75g grama glukoznog rastvora da popijes i uzeti krv najverovatnije pet puta u toku dva sata. Cilj je da se isprati odgovor organizma na opterecenje secerom: nivo secera u krvi, insulin, i c peptid (ne rade uvek ali ako radis u bolnici oce verovatno). Ne znam zasto bi isla vece pre testa u bolnicu. Nista se ne menja i ako dodjes od kuce. Bitno je da samo ne jedes i nepijes nista od nekog doba prethodne veceri, a oni ce ti precizno reci otkad. Da da prica o perifernom testosteronu se dobro uklapa u ono sto sam ti objasnjavala. Ako postoji problem saa secerom to cesto dovodi do snizavanja SHBG (sex hormon binding globulin) i time se povecava relativna koncentracija androgena , pre svega testosterona u perifernim tkivima.Tvoj testosteron nije visok ali ako je SHBG nizak, moguce je da si ipak hiperandrogena. 6,4 jeste bas dosta za jutarnju glukozu ako nisi pogresila sa testom. Ali videces samo polako. Kao sto sam rekla postoji terapija i uz korekciju u ishrani, problem je sigurno resiv. Puno te pozdravljam
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 20:03:50
|
|
|
|
Maslacak15
|
Hart, rezultati su sasvim dobri. Sve vrednosti su optimalne bas. Nizak FSH, odnos sa LH, ok estradiol, nizak testosteron, super ovarijalna rezerva (AMH) . Ne znam da li imas neke probleme sa ciklusom ali ako oni postoje onda su potrebne dodatne analize posto u ovim parametrima stvarno nema nepravilnosti.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 21:38:36
|
|
|
|
hart
|
Maslacak, hvala puno na odgovoru. Vec vise od godinu dana ne dolazi do zeljene trudnoce. Moji ciklusi su redovni. Radili smo i suprug i ja sve briseve i oni su u redu. Jos jedino nisam radila hsg, sto planiram u skorije vreme. Suprug je radio spermogram i po recima dva urologa on nije los i trebalo bi da dodje do prirodnog zaceca, ali do njega jos nije doslo.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 21:49:25
|
|
|
|
Maslacak15
|
Samo jedno pitanje hart, U koje doba dana si vadila krv? Pitam zbog prolaktina. Inace kako pratis plodne dane tj kad je ovulacija. Iz mog iskustva najbolja je kombinacija LH stapica i merenja bazalne temperature. Da bi bila sigurna da je ovulacija dobra, i pored redovnih ciklusa proveri progesteron 7 dana pred ocekivanu menstruaciju. On treba da bdue iznad 10 ng/ml ili 30 nmol ( u zavisnosti od jedinica u labu) ako je ovulacija adekvatna.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 22:12:53
|
|
|
|
hart
|
Krv sam vadila ujutro, dva-tri sata nakon budjenja. Od januara meseca merim bazalnu temperaturu i po tim grafikonima ovulaciju imam izmedju 12 i 15 dana. U februarskom ciklusu sam uradila i progesteron 21.dan ciklusa i bio je 10,3 ng/ml (1,7-27). U martu smo isli i na folikulometriju kada sam 13.dan cikusa primila ovitrelle injekciju (folikul je bio 23mm), ali opet nista. Doduse sada smo vise skoncentrisani na supruga, koji pije profertil vec 2 meseca. Ja se osecam kao u zacaranom krugu, pa stalno analiziram i moje i njegove rezultate, jer po recima lekara sve je to u redu, a ja vidim da nesto nije...
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 14.5.2012 22:38:43
|
|
|
|
Zoja83
|
Maslacak vidis kako moj muz odabere pravog urologa:) Sa sve jedinstvenim nalazima,hihi. Ne znam vise sta da mislim a tek smo na pocetku puta, rekla bih ,kada vidim iskustva ostalih djevojaka ovde. Hart vidim da pises o folikulometriji..Sve mislim da i mene to ceka..I mi smo isli godinu dana kod dr, dijagnoza je bila...OPUSTI SE! To kada mi kazu malo mi fali da ugrizem tog istog sa tako dobrim savjetom
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 15.5.2012 10:44:49
|
|
|
|
Jole84
|
Hart,Zojo pridružite nam se i na "crticama" da zajedno ubijemo vreme dok čekamo Dobro je da su vam hormonske pretrage u redu,samo napred
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 16.5.2012 19:10:16
|
|
|
|
Zoja83
|
Hej Jole84 Hvala na podrsci..i svih djevojaka ovde..Danas sam mucenica radila test jer mi kasni ali...nista naravno..To su ovi moji pusti jajnici opet odlozili ciklus:( Muzic mi se razbolio , temp. ,malaksao..A za sutra zakazali spermogram.Nista od davanja uzorka,dok ga ne prodje...Imam problem sa otvaranjem sajta,nemam pojma zasto..jedva uspijem da otvorim forum..Nadam se da ce se to popraviti pa se druzimo i na crticama..Pozdravcic za sve jake i hrabre zenske ovdje :)))
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.5.2012 15:20:58
|
|
|
|
monini
|
xej zenice tj Maslacak kada je najbolje da se radi taj SHBG? mislim moze u bilo kom periodu ciklusa? ja bih uradila i DHEAS i Androstendion,pa me i to interesuje kada je najbolje? inace sam sinoc prokrvarila posle druge neuspesne Vto pa aj sad idemo u nove pretrage..uff, ringispil !!! Ogtt sa insulinemijama pretpostavljam da moze da se radi u bilo kom danu ciklusa? hvala ti
< Poruku je uredio monini -- 18.5.2012 15:21:40 >
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.5.2012 16:07:10
|
|
|
|
Maslacak15
|
Monini draga Mnogo mi je zao da VTO nije uspela , ali bice treca sreca sigurno. Ako ne zatrudnis i prirodno cekajuci VTO. Samo ti budi vredna... Najbolje uradi SHBG androstenedion i DHEAS, pocetkom ciklusa, 3. eg dana. Da u pravu si, OGTT mozes raditi kad bilo posto to ne zavisi od ciklusa. Znam da je mucno raditi nove anallize stallno, ali ko zna, mozda nesto ispliva i ponudi ti jednostavnije resenje od VTO. Javi se !
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 18.5.2012 22:51:35
|
|
|
|
monini
|
divna si zeno,fala ti ko zna,videcemo sta ce jos isplivati :) ogtt cu da zakazem uskoro, a ostale hormone kada krene sledeci cklus, jos sam pod hormonima pa dok se malo ne ocisti organizam..planiram i histeroskopiju pa cemo videti..javljam se, jubi tvoga malog guzonju
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 21.5.2012 14:58:53
|
|
|
|
Laska
|
Cao drage moje :) Evo vec godinu dana pokusavo ja i mm da dobijemo bebu, ali jos uvek nista. Njega smo prekontrolisali i on je super. Ja sam vadila krv, kontrolisala sam hormone 3.dana M i rezultati su sledeci: FSH 6,56 (1.2-9) LH 4,13 (1.0-14.7) Prolaktin 337,0 (10.0-530.0) Progesteron 1,16 (3.0-68.0) Estradiol 39,4 (27-246) Ako neka od vas ima iskustva, molim vas recite mi da li su po vama rezultati ok. U zagradi sam navela Ref.vred. u lut.fazi (nadam se da sam dobru fazu navela).
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 21.5.2012 20:20:01
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zdravo Laska, Promasila si naziv faze sve ostalo je super Prvi deo ciklusa do ovulaicje je folikularna, a posle nje lutealna faza. Svi rezultati su u dobri. Mogla si jos da odradis testosteron, on je isto jako vazan jer ako je povisen moze da smeta. Mislim da bi bilo dobro i da ispratis ceo ciklus, pre svega mislim da izvadis progesteron nedelju dana pred ocekivanu menstruaciju. Da bi videla kakva je bila ovulacija. To je jedan od najvaznijih parametara. Ali ovako, bazalni hormoni na pocetku ciklusa deluju super. Pozdravljam te.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 22.5.2012 10:10:55
|
|
|
|
Cecana
|
Malacak da li mozes da mi objasnis kakav je uticaj gojaznosti,(konkretno masnog tkiva na stomaku) na hormone? Meni je dr rekla da moram da smrsam i da ce mi se hormoni srediti (smrsala sam 10kg,provericu hormone sledeceg mesece).Dr je rekla da se masno tkivo ponasa kao jos jedna zlezda sa unutrasnjim lucenjem? I koliko je vremena potrebno da se hormoni srede,ako se budu sredili.Ja sam smrsala za tri meseca. Hvala unapred.Pozdrav.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 22.5.2012 12:58:15
|
|
|
|
Maslacak15
|
Cecana draga, Uticaj masnog tkiva i telesne tezine na endokrinni sistem je kompleksan i kao u svakoj oblasti medicine je jasno da je efekat cesto individualan. Izvesno je da povisena telesna tezina opterecuje hipofizno ovarijalnu vezu i da moze da smeta i da dovede do konkretnih poremecaja i neplodnosti.Nekoliko fenoomena je opisano. Masno tkivo moze da konvertuje androgene u estrogene i stvara visak istih kao izvor estrogena van jajnika. Zatim kod zena sa viskom kilograma prisutna je cesto insulilnska rezistencija. Visak insulina direktno utice na smanjivanje SHBG (sex hormone binding globuline) koji je vrlo bitan za vezivanje slobodnih adrogena. Tako da zene sa povisenom kilazom iako imaju normalan status muskih polnih hormona mogu biti fizioloski hiperandrogene jer SHBG ne vezuje testosteron. Zatim primeceno je da visak kilograma dovodi do hipersekrecije LH koja je jedna od karakteristika policisticnih jajnika i cesto uzrokuje defektnu folikulogenezu. Daleko od toga da su svi mehanizmi razjasnjeni alil ima gomila studija gde je relativno ubedljivo pokazano da smanjivane telesne tezine dovodi do poboljsanja u parametrima fertiliteta kod zena, duzini cikllusa, jacini ovulacije itd... Kod nekih manje kod nekih vise. Nadam se da ce kod tebe imati zeljenog efekta. Sigurno je dobar korak!!! Svaka cast na istrajnosti. Ajde drzim fige pa da rezultati budu dobri. Javi se
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 22.5.2012 17:02:21
|
|
|
|
Minja23
|
Maslackice,ja sam nova,ali pomazi molim teee :) Ovo su moji rezultati: 3.dan ciklusa: LH 4.9 FSH 6.8 Testost. 0.4 Androstendion 3.5 SHBG 46 FT4 13.8 TSH 1.7 TG 12.6 Anti TG AT 4.2 Anti TPO 30.2 Prolaktin 378 21.dan ciklusa progesteron 0.2 OGTT sa insulinemijama glukoza 0' 5.1 90' 5.2 120' 4.9 insulin 0' 8.0 90' 38.8 120' 38 Inace imamo PCO i pijem SIOFOR vec mesec dana ,sada vec 2x1000mg dnevno.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 22.5.2012 21:02:38
|
|
|
|
Maslacak15
|
Minja 23 zdravo draga , Prvi info, al to si znala verovatno, na osnovu progesterona 21. dana nema ovulacije. To se slaze i sa tvojom izjavom da su jajnici policisticni. E sad pitanje je zbog cega. Doktorka te je stavila na jaku dozu siofora, sto meni i nije baj najjasnije zbog cega na osnovu tvog OGTT testa koji je po meni ok, al ajde. Ja ne vidim uopste da ti imas insulinsku rezistenciju ali siofor je trenutno koliko vidim u srbiji jako popularan, svima ga prepisuju. Negde kao i pomogne, ne znam... Nece stetiti, pretpostavljam. Drugi moguci uzrocnik blokiranja ovulacije su androgeni. Nisi napisala jedinice za testosteoron i androstenedion. Ako su u pitanju ng/ml onda su prilicno blizu gornje granice, narocito androstenedion. A SHBG, koji vezuje slobodan testosteron je malo nizi tako da je moguce da je tvoj FAI (free androgen index) povisen. Zbog toga su vazne jedinice. Da li imas problema sa bubuljicama i maljavoscu? Mozda nebi bilo lose proveriti i DHEAS i 17-oh progesteron, da bi se kompletno utvrdio status nadbubrega i androgena. Posto androgeni delom se proizvode u jajnicima a delom u nadbubregu. FSH i LH su ok to je dobra vest. Estradiol nisi napisala koliki je ali je verovatno ok. TSH je odlican.Sve u svemu sve sto sam napisala o androgenima je potencijalno objasnjenje sta bi moglo da smeta ovulaciji i cini jajnike policisticnima. Treba kompletirati analize i videti da li postoji visak i odakle dolazi. Za sve postoji terapija i problem je resiv. Tako da nemoj da se brines. Pozdravljam te
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 22.5.2012 23:06:16
|
|
|
|
Cecana
|
Hvala Maslacak na odgovoru.Divna si.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 9:17:57
|
|
|
|
Minja23
|
Maslacak,pa ti si zaista divna Ni meni nije bila jasna ova doza,ali dobro.Da jedinica za moje rezultate androst.i test.je ng/ml i videla sam da je poviseno,ali zapravo nisam znala sta to znaci,sada mi je sve jasnije.Nego me zanima da li SIOFOR moze i to regulisati ili je za te hormone potrebna druga terapija? Sto se bubuljica tice ,pa nemam ih nesto puno,ali kako ranije nisam imala ama bas ni jednu,sad kad se pojavi jedna na licu,svi dizu paniku .Sto se maljavosti tice,kako gde,ali sam to jos odavno sa genima povezala,pa kako se godinama depiliram,kad me je doktor pitao za maljavost ja kao da ne znam sta to znaci...a ne daj boze da se obrijem 5 puta setila bih se .salu na stranu ,mene zanima postoji li lek za tu ovulaciju uopste ili kako to da se ....ma ne znam ni sta da pitam kad se ne razumem u svakom slucaju maslacak ti si divna i nas si licni lekar,samo sto se razlikujes od svih ostalih-radis to bez ikakve nadoknade i iz srca Meni je devojke drage danas rodjus,a vi se pocastite po jednim parcencetom tortice
|
|
|
Anketa
KIšalilianaVolite li kišu?da (
34%)
ne (
66%)
Ukupan broj glasova: 76Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!