Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 9:30:21
|
|
|
|
Minja23
|
Estradiol nisam radila,kao ni DHEAS,jer mi doktor nije rekao da je i to potrebno .Nisam samo napomenula da su mi ciklusi neredovni i da su na 43,44 dana a kad imam srece budu i na 39,pa me pms malo manje muci.Trebala bih da uradim mikoplazmu,hlamidiju i ureaplazmu ,ali to sam htela na svoju ruku zbog sebe,da eliminisem ako je to ok.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 11:14:23
|
|
|
|
Jole84
|
Maslačkić danas sam primila jednu inekciju estradiola,kakvo tačno dejstvo ima? Ne znam treba li da odmaram,jer slava mi je pa je neizvodljivo. Inače folikuli su mi 14 i 15 mm,14dc,da ne skrećem s teme,mnoooogo sam srećna
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 11:16:06
|
|
|
|
Maslacak15
|
Minja draga, Bakterijske infekcije mozes da proveris tvog zdravlja radi, da bi bila mirna, ali one sigurno nemaju nikakve veze sa neregularnim ciklusima. Ti definitivno imas PCOS samo je pitanje uzroka. PCOS je endokrinoloski poremecaj, infekcije ne narusavaju po pravilu endokrinolosku ravnotezu jel bakterije ne prodiru do jajnika.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 19:07:41
|
|
|
|
Nataša1
|
Maslačak, Kako i da li može da se utiče na kvalitet ovulacije, tj. jajne ćelije? Moj FSH je blago povišen, progesteron mi je niži, mada je ovulacija prisutna i redovna, a lutealna faza mi je skraćena na 11-12 dana. Imaš li neki savet? Da li da probam sa klomifenom i IUI?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 20:19:05
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga Natasa, Ovulaciji mogu da smetaju prolaktin, androgeni, insulinska rezistencija... Ako je sve ok, a koliko se secam jeste, mogla bi mozda stvarno da probas IUI + stimulaciju. Ali iskreno, ukoliko si u mogucnosti da biras ja bi IUI radila uz stimulaciju gonadotropinima a ne klomifenom. Tu je verovatnoca za uspesnost znatno veca. Klomifen bi mozda mogla da probas pre toga samog par ciklusa (bez IUIja) iako je on indikovan za anovulatorne zene. Ako sumnjas da jacina ovulacije nije adekvantna, progesteron bi trebalo da bude veci posle klomifenske stimulacije. Klomifen ako radi , radi efikasno, znaci nikako duze od tri ciklusa da ne trosis jajnike i rezervu. I tebi bi bila dosta i najniza doza 50 mg dnevno posto vec i sama ovuliras, a da se izbegnu negativni efeekti klomifena na endometrijum. Sve u svemu ja bih licno isla prvo na klomifen, sto da ne, da "pokvaris" ne mozes nista ako probas par ciklusa. Naravno uz lekarsku pratnju. Pozdravljam te.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 21:10:32
|
|
|
|
Nataša1
|
Da, sve je ok, i hormoni i OGTT i insulin. Dr mi je pominjala da bi probala IUI, ali ne znam dal je uopšte razmišljala o nekoj stimulaciji. Pitaću je da probamo sa gonalom. Hvala Maslačak!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 23.5.2012 21:17:22
|
|
|
|
Maslacak15
|
Pa uvek je bolje sa stimulacijom IUI, kad je vec radis, a narocito ako sumnjas da ovulacija nije 100%. Vece su sanse sa 2 ili 3 folikula. Gonal je odlicna opcija. Ovde se inseminacije na klinikama uvek rade sa gonadotropinima.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 24.5.2012 12:17:52
|
|
|
|
vesnam
|
Da li neka od vas zna gde radi Milka Drezgić? Ne mogu nigde da nađem adresu, sve jedno je da li je privatno ili državno, samo da dođem do nje.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 24.5.2012 18:39:34
|
|
|
|
Nataša1
|
Vesna, svi hvale tu dr Drezgić Radi ovde: Institut za endokrinilogiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbija Dr Subotica 13 011 361 6317
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 26.5.2012 12:46:24
|
|
|
|
bellica
|
Pozdrav svim forumasicama evo rezultata mog hormonalnog statusa radjenog 4 dan ciklusa...Sta vi mislite... FSH 6,76 (1,98-11,6),LH 4,95 (2,58-12,1),PROLAKTIN 778 (64-395),TESTOSTERON 2,22 (0,198-2,67) Trenutno sam na bromokriptinu 2 puta po pola tablete vec drugu kutiju trosim.Hvala unaprijed...!!!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 26.5.2012 19:42:17
|
|
|
|
Maslacak15
|
Draga bellica, Rezultati hormona su ok, osim prolaktina koji je i dalje prilicno povisen. Najbolje porazgovaraj sa lekarom, ili da ti pojjaca terapiju ili da ti promeni lek. Alternativa bromokriptinu je dostinex koji se pije samo par puta nedeljno i potentniji je. Testosteron je blizu gornje granice, ali je jos uvek ok i mislim da je to delom moze biti sekundarni efekat zbog opsteg "stresnog" stanja i prolaktina.Verujem kad se prolaktin regulise da ce uslediti i trudnoca. Ako nema dodatnih nepovoljnih faktora ( spermiogram, prohodnost tuba itd). Jos nesto: da li si proveravala stitnu? Povisen TSH oce da prouzrokuje poviseni prolaktin...Pozdravljam te.
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 27.5.2012 22:00:45
|
|
|
|
zmajče
|
zdravo devojke radila sam danas 21 dan ciklusa progesteron i iznosi 54.4nmol/L ref.vred.(13.9-90) za lut.fazu Da li je ovaj rez. ok i značili to da imam ovulaciju?Ciklus nije stimulisan. molila bih za mišljenje pozz
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 27.5.2012 22:39:53
|
|
|
|
degu
|
Zmajče, bila je ovulacija i to dobra
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 28.5.2012 7:13:09
|
|
|
|
zmajče
|
hvala degu, za par dana idem kod endokrinologa da nosim i ostale rezultate
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 28.5.2012 10:05:50
|
|
|
|
Maslacak15
|
Zmajce, Stvarno prvoklasna ovulacija !!!Pozdrav
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 7:34:48
|
|
|
|
zmajče
|
Hvala maslačak15 Znači super ovulacija a mi nikako da ubodemo pravi trenutak
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 7:35:46
|
|
|
|
daca77
|
Zmajce, sta ima?
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 7:39:02
|
|
|
|
zmajče
|
Daco da ćaskamo u kafančetu da ne zatrpavamo temu
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 10:00:46
|
|
|
|
vesnam
|
IZVORNA PORUKA: Nataša1 Vesna, svi hvale tu dr Drezgić Radi ovde: Institut za endokrinilogiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbija Dr Subotica 13 011 361 6317 Hvala ti, čula sam da je odlična, kad budemo stigli do nje, javiću utiske :*
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 10:02:38
|
|
|
|
babby
|
ahh nadam se da mi neko moze pomoci u tumacenju ovih mojih cudnih rezultata.ovog meseca sam u vto iz prirodnog ciklusa zbog e2koji je bio 90 a fsh 7.6. 2 dana e stvar je u tome da sam ja tada imala samo malo i ni celi sat. dr je rekao to je bio ciklus takav , medjutim ja par dana posle dobijem pravi ciklus i tada uradim e2- 38 ,lh-15 a juce 9 dan e2-31 lh-30,kaze dr. sad je e2 nizak nista ovog meseca od vto probacemo ponovo sledeci,ja nerazumem cini mi se da je meni ovulacija dosta kasnije.inace mm ima slepljene spermatozoide -3- to dr. nije ni komentarisao pa mi treba neki savet i za to hvala unapred
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 16:18:13
|
|
|
|
dunja RR
|
Evo i mojih, na 2 dan ciklusa (mada sam pre toga bila pod Janinom, pa mi je ciklus i trajao 2,5 dana): Estradiol 61 LH 3,22 FSH 10,77 Progesteron 0,5 Prolaktin 449,76 Testosteron 2,65 T3 2,93 T4 146,20 TSH 0,93 Ako neko zna da li je ok, etradiol mi je niži malo od normalne vrednosti ...
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 18:28:21
|
|
|
|
degu
|
Dunja Maslačak će ti već napisati, po ovom što vidim sve je ok. Nisi napisala referentne vrednosti, pa mi je malo teže da tumačim Malo je fsh viši, al još uvek je dobar. TSH je super, malo je testosteron čini mi se povišen, al mislim da to nije neki problem, sve u svemu mislim da su ti ok nalazi. Babby E2 zna da bude niži na početku ciklusa i treba ga pratiti, kod dužih ciklusa ovulacija je kasnije i trebalo bi uhvatiti momenat pred ovulaciju da ga uradiš. FSH ti je ok. Bolje sačekaj još jedan ciklus, pa uradi drugi dan, jer ovde stvarno ne znam šta ti je bio ciklus a šta ne, može se desiti i da zbog neke cistice prokrvariš, a i ona bi uticala na hormone kako je meni DR objasnio.
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 19:48:30
|
|
|
|
babby
|
tako cu i da uradim
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 20:37:00
|
|
|
|
Maslacak15
|
Dunja, Posto kazes da je estradiol ispod granice pretpostavljam da je lab radio rezultate u pmol. Nesto visi FSH u kombinaciji sa nizim estradiolom, moze da znaci malo smanjenu funkciju jajnika. FSH je u odnosu na LH 3:1 sto isto moze da govori u prilog smanjenju rezerve. Ali da bi ovo utvrdila potrebni su ti dodatni testovi. Jedan od parametara procene koliko je preostalih jajnih celija je AMH. Zatim Inhibin B 3. eg dana ciklusa je koristan pokazatelj. Ultrazvucno, moguce je prebrojati koliko je malih tzv Antralnih folikula pocetkom ciklusa. Sve ovo sto sam navela moze da pomogne da se vidi da li kod tebe postoji problem sa rezervom ili ne. FSH nije mnogo povisen, itekako je moguce zatrudneti sa tolikim FSH, ali mislim da ne bi bilo lose da imas kompletniju infromaciju da bi znala kako da se ponasas. Slabija rezerva (ponavlljam, ako je stvarno slabija, sto ne mora da znaci na osnovu ovih rezultata ) je znak da treba istovremeno pozuriti sa postupcima/lecenjem ali i prilagoditii strategiju. Npr klomifen je kontraindikovan sa visokim FSH jel "trosi" jajnike. Ostali rezultati su u granicama normalnog, premda bi prolaktin mogao biti i malo nizi. Ne znam kakvi su ti ciklusi i koliko dugo vec pokusavas da zatrudnis kao ni da li normalno ovuliras ili ne. Puno te pozdravljam!
|
|
|
|
RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo 29.5.2012 21:22:44
|
|
|
|
micaubica
|
crtice i trudilice kako ste mi??? ja sam danas dobila uput za endokrinologiju u Frontu,pa me interesuje koji endokrinolog radi u frontu i koga mi vi,koje ste bile tamo,preporucujete??? hvala vam unapred!!!
|
|
|
Anketa
Ime za devojčicuLJuBiPDa li Vam se sviđa ime Mila?Da (
71%)
Ne (
29%)
Ukupan broj glasova: 123Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi
svoju anketu!