RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem

Poruka

*Maki* -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (10.4.2012 21:33:29)

Branki,da li je u folikulu bila jajna celija,to jedino mogu da utvrde embriolozi,znaci ne moze klasicnim proverama hormona i slicno.Kada se radi vantelesna,prilikom izdvajanja-aspiracije jajnih celija i njihovom oplodnjom se moze utvrditi da li je ista dobra,kvalitetna. AMH moze da pokaze jedino kolike su rezerve jajnnih celija.To je sve i mene interesovalo pa sam ispitivala doktora i ovo mi je rekao

branki* -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (10.4.2012 21:38:10)

hvala,maki.citala sam otprilike sta si pisala,pa sam se ponovo bacila u dubiozu[sm=ocala.gif]

ivannna -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (10.4.2012 21:43:50)

AMH 0,572 r.v. ( 5-6 dan ciklusa 0,000-5,290) ng/ml
cut off 0,100-0,100 sta god da im to znacilo!

mozda da napisem i ostale: ( referentne vrednosti su sve za folikularnu fazu)
FSH 4,19 r.v.(3,5-12,5)
LH 3,27 (2,4-12,6)
prolaktin 208 (zene-40,0-530)
estradiol 27,7 (25-195)
progesteron 0,894 (0,15-1.10)
TSH 2,29 (0,400-4,000)

sve je ovo radjeno 2dc
brine me ovaj AMH[sm=smiley19.gif]

nicy -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (10.4.2012 23:53:58)

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Draga nicy,
Dobrodosla[sm=smiley36.gif] Za pocetak- nisi u menopauzi niti blizu iste. Ali nema ovulacija. I treba da otkrijes zasto ih nema. Imas malo niske hormone hipofize pocetkom ciklusa FSH, LH. To je verovatno razlog zasto se ne dogadja rast folikula ( estradiol ti ostaje konstantno nizak tokom meseca i nema skoka progesterona u drugoj polovini ciklusa). Kazes radila si i stitnu ali nisi napisala rezultate. To bi bilo interesantno s obzirom da kazes da si dobila i na tezini. Osim toga mogla bi da odradis i nivo muskih polnih hormona ( testosterona) i OGTT test+ insulinemija- za utvrdjivanje prisustva insulinske rezistencije. Ali sigurna sam da ce i tvoj doktor kada mu pokazes rezultate predloziti dalje testove posto je ocigledno da problem postoji. Nemoj da se plasis i ocajavas, hormoni se vrlo cesto brzo promene, samo ako se nadje pravi problem. Pozdravljam te.

Hvala puno draga Maslacak[sm=rozica.gif]

vec mi je malo lakse...drago mi je da ovdje mogu da dobijem pomoc i savjet....imam 38 godina, planiram bebu, ali izgleda kako stvari stoje icice teze

Zaboravila sam napisati rezultate za stitnu, znaci drugi dan ciklusa:

Ultra hTSH 2,110 ref 0,465 - 4,68

Free T3 6,760 ref 4,26 - 8,10

Free T4 17,600 ref 10,0 - 24, 2

Da li mislis mozda da bi mogli biti PCOS uzrok sto nema ovulacije? Po ovim nalazima, i odnosima LH i FSH?

U iduci ponedjeljak idem kod endokrinologa pa cu zatraziti da mi da i uputnice za ovos to si navela.

U svakom slucaju laknulo mi je da nije prerana menopauza

Hvala punoooo

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (11.4.2012 8:39:56)

Draga Ivanna,
Kao sto si i sama rekla AMH je nizi od pozeljnog sto moze imati znacaja ali i ne mora. Vrednost ukazuje na broj preostalih antralnih folikula, to jest na to kolika je rezerva jajnika. U tvom slucaju rezerva je smanjena ne treba da donosis preterane zakljucke samo na osnoovu te brojke. Nivo jos uvek nije kritican (to znaci cutoff 0,1 , ispod 0,1 je prilicno izvestan los odgovor na stimulaciju). FSH je jos uvek top vrednost, ispod 5, u idealnoom je odnosu sa LH sto ukazuje na to da jajnici jos uvek dobro reaguju na stimulaciju hipofize. Estradiol je malo nizi, ali imali smo primera devojaka koje to nije sprecilo da zatrudne. Bilo je devojaka koje su i sa niziim AMH dobro odgovarale na stimulaciju.
Moj ti je savet da ipak budes opreznija sa stimulacijom. Sad probas klomifen ako se ne varam. Vidi kako ces da reagujes (mozda i zatrudnis, to je vrlo moguce!!) ali nemoj klomifen da uzimas puno ciklusa u slucaju da izostanu [sm=modricrtici.gif]. Posavetovala bi se sa endokrinologom. Ali budi optimista. Glavu gore. Pitaj doktorku da ti uradi AFC-ultrazvucno brojanje malih folikula na pocetku ciklusa. To je isto nezavistan parametar za procenu rezerve.

Nicy, ne ne mislim da je PCOS. FSH i LH su u dobrom odnosu, samo su malo nizi nego sto je uobicajeno 3 dana, a to nije odlika policisticnih jajnika. TSH ti je sasvim ok!Javi sta ti je rekao doktor[sm=smiley36.gif]Pozdravljam te.

ivannna -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (11.4.2012 9:53:52)

maslacak hvalaaa puno!

da,videla sam da su devojke i sa nizim AMH zatrudnele,samo je bitno ,koliko sam zakljucila, da nemam bas toliko vremena za cekanje vec da krecem na sledeciu iui ili kasnije i na vestacku,drago mi je da sam sve ove analize uradila jer upravo od njih zavise sledeci koraci

estradiol mi je prosli put pred ovulaciju bio 249 sto su mi rekli da je dobra vrednost
da,sad 1.put koristim klomifen,i sutra idem na uz pa ce mi dr.reci kakvo je stanje i sta dalje,svidja mi se doktorkin pristup,polako korak po korak,dosta sam toga vec uradila!
secam se da sam jednom na uz na pocetku imala puno folikula,pa se dr zabrinuo,ali vec na sledecem uz se izdvojio jedan,da li su to ti antralni folikuli?
veliki pozdrav[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

zvezdi -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (11.4.2012 13:56:38)

Pozdrav za sve.
Imam ja pitanje.Da li je bitno kog dana se rade testovi za stitnu zlezdu i da li je bitno da to bude pre bilo kakvog jela,koje doba dana,ili je to sve jedno?Hvala

dunja RR -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 11:08:02)

Devojke, molim za pomoć.

Moram da isplaniram kako ću raditi analize za VTO, jer sada znam kada ću otprilike imati sledeći ciklus (konačno sam danas dobila ciklus, posle par meseci).

Šta mi je bitno da uradim od analiza a da je vezano za neki dan ciklusa, hormoni? Koji dan ciklusa se rade?

*Maki* -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 12:06:46)

Dunjice,od II do IV dana ciklusa polni hormoni: LH,FSH,Estradiol,Progesteron,Testosteron,Prolaktin(on moze bilo kog dana ciklusa ali odradi sve hormone od jednog bockanja),AMH,inhibinB. Hormoni stitne zlezde se isto rade bilo kog dana ali ti uradi ujedno i to: TSH,T3,T4.

Posto ti trebaju i analize(koje mozes bilo kog dana ciklusa da uradis) za hepatitis B,hepatitis C,HIV, kao i Toxoplazmu i Rubelu ne znam kako je kod vas to organizovano i da li se radi sve na jednom mestu ali meni su na primer hormone i kompletnu krvnu sliku radili na jednom mestu,ovo za hepatits B i C,HIV na drugom,krvnu grupu na trecem mestu...izboli su me skroz.. [sm=smiley13.gif]

Evo sta sve treba za VTO mada to sigurno vec znas [sm=smiley1.gif] http://www.lat.rfzo.rs/download/Vantelesna-lat.pdf

ivannna -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 14:30:48)

evo da se javim posle odlaska kod doktorke
maslacak -dr mi je rekla isto sto i ti,ogtt je super,hormoni isto,onaj AMH kaze da je greska ( jos kod par zena se javio isti problem-svi smo radile u konzilijumu) jer po hormonima nema sanse da mi je tako nizak,tako da sam sad bas [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sloncek.gif[/image]
super sam reagovala na klomifen,imam nekoliko folikula,i u utorak idem opet na uz,i ako ne puknu tada cu raditi moju 2. iui,kaze dr.bilo bi steta sad ne iskoristiti te folikule! bas sam se obradovala!

posle sam popricala sa nekom drugom dr.-specijalista interne medicine,dosta me toga ispitala i zato sto su mi ciklusi na 28-35 dala mi da pijem siofor ili gluformin ili tefor 500 mg,kaze iako su mi hormoni i ogtt ok,da sam blizu pco,to mi malo nije jasno...evo pise na papiru-EHO jajnika:PCO strukture,DG: ( valjda je ovo dijagnoza)-Infertilitas primaria,Sy PCO,kaze da ce ti lekici pomoci i da jajne celije budu kvalitetnije a i da mi se ciklusi srede i da ne setaju!
maslacak mozes li da mi objasnis ovo Sy PCO?hormoni su ok,oggt isto,na uz sam uvek imala po 1 folikul,i uvek ovulacije i zuta tela,imam cesto bubuljice i masnu kozu,52 kg visina 162 cm ( ovo sam ti napisala jer sam videla da ima veze i kilaza ali ja sa tim nemam problema)citam sad na netu nemam nista od onih navedenih karakteristika...

dunja RR -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 14:48:51)

Maki mila, hvala ti puno, sada ću sve pogledati. Znači mogu bilo koji dan ciklusa da radim te hormone, tj. mogu i 3. i 4. dan ciklusa? To mi je bitno, jer računam da ću se tek 3. dana ciklusa vratiti sa puta, mnogo mi je laknulo ako mogu te hormone da uradim i 4. dan :)

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 15:25:05)

Draga Ivanna,
Bas mi je drago da si bolje volje[sm=bravo.gif] I treba biti pozitivan narocito sto su rezultati ok...Moram priznati da mi ta doktorka internista nije najjasnija.Ok, verujem joj na rec da su jajnici na ultrazvuku Policisticnog izgleda iako nema klasicnih cisti posto bi ih videla druga doktorka. Ali zasto ti dade gluoformin ne razumem. To je tacno da su dugi ciklusi indikacija za pcos i kasna ovulacija.Ali tvoj oggtt sa insulinemijom je bas super i jasno je da nemas problema sa metabolizmom secera ni insulinsku rezistenciju. Tako da ne vidim sta moze da promeni gluoformin koji olaksava transport secera u celije. Sa druge strane vidim i ne znam zasto mi je promaklo da nisi uradila testoteron. To je jako vazno jer eventualni visak androgena moze biti uzrok dugih ciklusa i policisticne strukture jajnika. Isto tako masna koza i bubuljice koje pominjes pre ukazuju na androgene nego na secer. Dugorocno mislim ako bude potrebno, uz dusno postovanje gospodje, treba ti pre pre endokrinolog a ne internista[sm=smiley2.gif] Pozdravljam te[sm=smiley36.gif]
Dunja srecno sa nalazima[sm=smiley36.gif]

ivannna -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 15:40:26)

draga Maslacak,hvala ti puno na odgovoru!
ni meni nije jasna ta doktorica,kaze sve ok ali napisa da nije i da pijem ta cuda
mada sad gledam papir napisala mi je da uradim anti TPO  i anti TG at
a mislim da sam radila testoteron u februaru i da je bio ok ali moracu da proverim,da li ima veze kad se on vadi? kad budem radila ove druge da uradim i njega
pozdravljam te puno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

*Maki* -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 15:57:02)

Dunjice,moze moze [sm=smiley1.gif] Sva sreca da je tako jer moze da se preskoci vikend ako se bas tada pogodi (mada kod nas laboratorije dezuraju i subotom i nedeljom,meni je doktorka rekla da uvek tamo ima nekog i da mogu da odem da mi uzmu krv bez obzira sto je vikend).Mozes i III i IV dana ciklusa al nemoj preko toga [sm=smiley1.gif] Samo vidi ono sto sam ti rekla,da sto vise analiza probas da uradis iz tog jednog vadjenja krvi da te ne bi bockali sto puta kao mene.Ljubim te i sretno i javi nam sta se desava.[sm=smiley1.gif]

dunja RR -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 16:21:13)

Maki hvala ti puno na korisnim informacijama, javljam se sa novostima svakako :)

[sm=smiley31.gif]

Bebana17 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 20:04:05)

Danas sam radila progesteron, 7-8 dan posle ovulacije, rezultat je svega 25 nmol/L, sto znaci da je ovulacija mozda bila (a verovatnije je da nije) i to neka vrlo slaba, sa nekvalitetnom jajnom celijom. Da bi potvrdili ovulaciju (pa makar i slabu, mora progesteron biti preko 30 nmol/l, a najbolje bi bilo da je barem 50 nmol/l.

Najvise me nervira sto lekari uopste nece da istraze sta je problem u prvoj fazi pa dolazi do ovako lose (ne)ovulacije!?

Na temi bazalna na poslednoj strani sam okacila graf bazalne, po kome bi rekli da ima progesterona ihahaj... a nema, pa pocinjem ozbiljno da sumnjam u grafove bazalne.
Izgleda da grafovi uopste nisu nikakva potvrda da dolazi do ovulacije.... [sm=zmeden.gif]

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (12.4.2012 20:12:54)

Bebana17,
Nisi u potpunosti upravu. Naime 25 nmol/ ml je vrednost koja svedoci da je ovulacije sigurno bilo!!! Sve iznad 10 nmol je potvrda neke vrste ovulacije. Granica koju pominjes od 30 nmol ili 32 kako figurise negde u literaturi je vrednost kompatibilna sa oplodnjom. Znaci pokazano je da ukoliko je progesteron ispod 30 nmol to trudnoce dolazi otezano ili zbog nedovoljne pripreme endometrijuma za implantaciju ili zbog losijeg kvaliteta jajne celije. Ali 25 nmol je blizu, sigurno nije sjajna vrednost ali ja nebi iskljucila mogucnost da mozes i sa tim progesteronom da zatrudnis. NAravno bilo bi bolje da je visi, i u pravu si da bi trebalo utvrditi razloge... Ali ti ovuliras definitivno! Pozdravljam te

Bebana17 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (13.4.2012 8:06:22)

Maslacak, srce si, nadam se da cu uspeti da ucinim nesto i sa ovako traljavim progesteronom, jer doktori ne zele da se bave time... Daj Boze da jeste tako kako ti kazes, jer zaista imam taj dvofazni graf, i da je iznad 10 nmol/l rezultat koji kaze da je bila ovulacija.
Hvala ti sto si ovde [sm=smiley31.gif]

Maraj -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 14:12:45)

Evo i mene sa rezultatima od jutros tj 2. dan ciklusa:

FSH- 7,51 FOLIKULARNA FAZA 3,5-12,5
FAZA OVULACIJE 4,7-21,5
LUTEINSKA FAZA 1,2-9,0
MENOPAUZA 25,8-134,8
MUSKARCI 0,7-11,1

LH- 7,17 FOLIKULARNA FAZA 2,4-12,6
FAZA OVULACIJE 17,0-77,0
LUTEINSKA FAZA 0,0-14,7
MENOPAUZA 7,7-58,6
MUSKARCI 0,8-7,6

ESTRADIOL- 20,7 FOLIKULARNA FAZA 25-195
FAZA OVULACIJE 66-411
LUTEINSKA FAZA 40-261
MENOPAUZA 10-40
MUSKARCI 00-56

PROGESTERON -0,753 FOLIKULARNA FAZA 0,15-1,10
FAZA OVULACIJE 0,48-1,72
LUTEINSKA FAZA 1,5-22,6
MENOPAUZA 0,00-0,15
MUSKARCI 0,27-0,90

T3 -1,72 1,33-3,1

TSH -1,25 0,400-4,000

GLUKOZA -4,81 3,33-6,10mmol/l

AMH ce biti gotov za nedelju dana. Uh, bas sam se napisala.
Maslacak jesi tu da mi kazes, kako ti ovo izgleda?

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 15:11:21)

Zdravo Maraj,
Pa ok mi se cini[sm=smiley36.gif]. FSH:LH 1:1 tako i treba da bude. Samo je estradiol malo nizi nego sto bi bilo optimalno ali to smo vec vidjali i kod drugih devojaka i nebi trebalo da bude prepreka ako dostize dobru vrednost pred ovulaciji. Vidim da bazalnoj da imas lepe grafike, lici na skolski primer ovulacije, a i lutealna faza deluje optimalne duzine. Mogla bi ipak da uradis sredinom lutealne faze progesteron, a i pred ovulaciju estradiol. Takodje na pocetku ciklusa treba da izvadis i prolaktin i testosteron, oni su najcesce faktori koji smetaju fertilitetu. Puno te pozdravljam.[sm=smiley36.gif]

Maraj -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 15:55:25)

Hvala Maslacak na brzom odgovoru. Evo, glava me zabolela, pa sam morala brufen da popijem. Ne znam, da l bi onda mogla da uradim prolaktin i testosteron u ponedeljak. To ce mi biti 4. dan ciklusa. Ne mogu ranije jer sutra niko ne radi od laboratorija [sm=smiley19.gif] A, ponovicu estradiol 14. dana. Hvala ti jos jednom. Na svakih 15-20 min proveravam da l si mi odgovoorila... Bas sam ocajna...[sm=smiley31.gif]

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 16:03:43)

Samo polako Maraj[sm=smiley13.gif],

znam kako to izgleda... Ponedeljak je isto ok! Koliko dugo pokusavate? Drzi se

Maraj -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 16:07:35)

1. god. sad u aprilu. Do sad je bio problem kod mm zbog manjeg broja ukupnih spermatozoida i pokretljivih. Sad dr kaze da ja proverim hormone, pa me je malo sokiralo ovo. Ne znam sto mi onda nije dala da proverim i ta 2 hormona. Jedva cekam ponedeljak, da i to proverim . Hvala ti jos jednom...

Maslacak15 -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 16:21:17)

Ok Maraj, godinu dana nije mnogo strasno. Znam da tebi jeste !! Kod nas je trajalo dve i po godine ( u mojoj glavi kao 10) dok smo otkrili caku a ovde ima na forumu gomila devojaka koje borbu vode mnogo mnogo duze. Necu da kazem da je tebi bilo sta lakse, to su faze suocavanja sa problemom i napadi panike ... sve znam .. Ali na prvu loptu nema razloga za paniku. To hocu da kazem. Imas redovne cikluse, ovuliras, videcemo kako izgledaju prolaktin i testosteron. Mozda je u pitanju samo neki detalj i da se kockice sloze.
Ovo je off topic ali daj muzu vitamine i L karnitin-2 gr dnevno. Karnitin je dokazano dobar za pokretljivost. Da li si postovala spermiogram? Glavu gore i javi se. Tu sam sta god ti treba [sm=smiley1.gif]

Maraj -> RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo (14.4.2012 16:28:52)

Divna si maslacak. Jesam postavila sam spermogram, ali mi niko nije nista rekao. Bio je losiji al mu je urolog dao nolvadex 3 meseca. Sta je off topic?
Vidi molim te spermogram u temi predvidjenoj za to.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  25 26 [27] 28 29   Sledeća stranica >   >>