BojanaV
|
Tako je Little One, mada bolje je kad sami posedujemo neka znanja, jer evo, da ja nisam cackala po ovim hormonima, ja bih mislila da tu nema niceg, jer me je dr uveravala da su nalazi dobi i to bi se tako zavrsilo, medjutim, ne dam se, Cushingov sindrom je skup simptoma koja se uglavnom javljaju kod osoba kod kojih je duzi vremenski period povisen nivo kortikosteroidnog hormona-Kortizola...Kod mene su posumnjali na Cushingov sindrom, zato jer mi je utvrdjen visok nivo kortizola u krvi, a i hormona ACTH koji stimulise rad nadbubreznih zlezda, koje luce Kortizol...Znaci Cushingovog sindroma su: lice u obliku polumeseca, centralni tip gojaznosti, dok su ekstremiteti mrsaviji, nekad se desi da se bolesnici goje samo u predelu ekstremiteta, strije na bokovima, grudima, stomaku i ekstremitetima, bivolja grba, pojacana maljavost kod zena, dijabetes, povisen krvni pritisak, poremeceni ciklusi, glavobolje, itd...Jako retko oboljenje, ciji su uzroci uglavnom tumor hipofize ili nadbubrezne zlezde, hiperplazija nadbubrezne zlezde, karcinom nadbubrezne zlezde...Da bi se potvrdile sumnje na Cushingov sindrom, bitno je utvrdjivanje dnevnog ritma Kortizola, najvisi je ujutru, tokom dana polako padaju njegove vrednosti, medjutim kod obolelih, Kortizol se tokom dana ne smanjuje, vec ostaje na visokom nivou...Takodje se sprovodi i prekonocni dexametazonski supresioni test, gde se uvece popije obicno 1 mg dexazona i ujutru uzimaju krv da bi izmerili vrednosti kortizola, ako je sve u redu, vrednosti bi trebalo da budu <50 nmol/L, vise vrednosti ukazuju na Cushingov sindrom, jer je izostala supresija, delimicno ili u potpunosti...
|