|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
22.12.2011 22:37:02   
BojanaV
Tako je Little One, mada bolje je kad sami posedujemo neka znanja, jer evo, da ja nisam cackala po ovim hormonima, ja bih mislila da tu nema niceg, jer me je dr uveravala da su nalazi dobi i to bi se tako zavrsilo, medjutim, ne dam se, user posted image

Cushingov sindrom je skup simptoma koja se uglavnom javljaju kod osoba kod kojih je duzi vremenski period povisen nivo kortikosteroidnog hormona-Kortizola...Kod mene su posumnjali na Cushingov sindrom, zato jer mi je utvrdjen visok nivo kortizola u krvi, a i hormona ACTH koji stimulise rad nadbubreznih zlezda, koje luce Kortizol...Znaci Cushingovog sindroma su: lice u obliku polumeseca, centralni tip gojaznosti, dok su ekstremiteti mrsaviji, nekad se desi da se bolesnici goje samo u predelu ekstremiteta, strije na bokovima, grudima, stomaku i ekstremitetima, bivolja grba, pojacana maljavost kod zena, dijabetes, povisen krvni pritisak, poremeceni ciklusi, glavobolje, itd...Jako retko oboljenje, ciji su uzroci uglavnom tumor hipofize ili nadbubrezne zlezde, hiperplazija nadbubrezne zlezde, karcinom nadbubrezne zlezde...Da bi se potvrdile sumnje na Cushingov sindrom, bitno je utvrdjivanje dnevnog ritma Kortizola, najvisi je ujutru, tokom dana polako padaju njegove vrednosti, medjutim kod obolelih, Kortizol se tokom dana ne smanjuje, vec ostaje na visokom nivou...Takodje se sprovodi i prekonocni dexametazonski supresioni test, gde se uvece popije obicno 1 mg dexazona i ujutru uzimaju krv da bi izmerili vrednosti kortizola, ako je sve u redu, vrednosti bi trebalo da budu <50 nmol/L, vise vrednosti ukazuju na Cushingov sindrom, jer je izostala supresija, delimicno ili u potpunosti...

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 276
22.12.2011 22:38:22   
Maslacak15
Little_one,

Cushing zbog povisenog ACTH i Cortisola. Cortisol se proizvodi u nadbubreznoj zlezdi na koju deluje ACTH. Poremecaj obicno nastaje usled hiperfunkcije prednjeg reznja hipofize koja proizvodi ACTH, i benignih tumora iste koji su operabilni, ali moze biti izazvan i uzimanjem kortikosteroida koji suprimiraju nadbubreznu zlezdu i daju signal da je potreban novi ACTH. Visak kortizola utice onda na ostatak endokrinog sistema. Sve najbolje

Direktna veza do poruke: 277
22.12.2011 22:44:38   
BojanaV
Mene su pre 5 godina lecili Pronizonom protiv astme, ali dr me nije upozorila da se ne sme uzimati duze vreme, vec me je njime lecila mesecima bez ikakvog reda, naravno, nije mi pomogao, pa sam ga batalila, a tako ne sme, vec se postepeno ukida...Da sam tada znala da je to kortikosteroid, nikada ga ne bih na pila, strasno je sta nam sve daju, a mi nemamo pojma sta pijemo, a i ja nisam lekar, nije moje da sve to znam...

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 278
23.12.2011 13:40:22   
little_one
Meni su sad skoro dali kortikosteroid u infuziji kad sam se razboljela i zavrsila na hitnoj...ne bih ni znala da kasnije nisam procitala sta su mi sve dali...a imala sam gusenje ali nije alergijskog tipa...vec viroznog...sta ja znam...

Danas sam otisla kod endokrinologa i uradila opet ultrazvuk, cvorica sad vec nema..prekinula mi je terapiju naredna dva mjeseca ali nije imala vremena da mi objasnjava vise...user posted image

Kod ginekologa je losa situacija, folikula nema na jajnicima,endometrij je 4.3 mm iako je estradiol bio visi ovaj ciklus tako da i ovaj ciklus ce biti poduzi...vise ne znam sta mi utice na te cikluse, polako gubim smjer...mozda bih i ja trebala to provjeriti, taj kortizol ali sad ne znam kako da dobijem uputnicu da radim to...ko ce me uputiti da to uradim...uzas...

(odgovor članu BojanaV)
Direktna veza do poruke: 279
24.12.2011 8:01:18   
wish7
uh,izgleda da ja imam na svakoj temi ponesto da napisem user posted image .
Ja sam pre tri godine imala jedan cvoric na stitnoh zlezdi i granicno uvecan tsh.Sada imam dva cvorica,a tsh nikad bolji.Predlazu mi lekari da uradim scintigrafiju,ali zbog zracenja meni se nikako ne ide....
MEni stres jako utice na hormone.Dok sam bila u stresu haos je bio sa njima,i sa repriduktivnim,a i tsh je bio malo povisen.
Sada sam u malo mirnijoj fazi hvala Bogu i hormoni su prilicno ok.
jedna prijateljica mije dala savet da pijem casu vode sa medom i kasikom jabukovog sirceta nataste,jer se vrsi detoksikacija organizma....mislim i to da probam ako ne poludim od svega sto koristim..
A i ja pijem metformin....i imam problem sa kilazom

Direktna veza do poruke: 280
24.12.2011 8:14:01   
little_one
Wish, dobro dosla i pridruzi nam se na crticama, takodje. Otkad pijes metformin? Cudno da ti nije djelovao na kilazu...i kod tebe je isto inzulinska rezistencija u pitanju.

I ja mislim da stres generalno utice na hormone...naravno pored svega ostalog...

(odgovor članu wish7)
Direktna veza do poruke: 281
24.12.2011 9:43:10   
meyo
meni je stres dosao glave .. na nekog utice na nekog ne al ovako osobe koje to potiskuju odnosno ne umiju se sipoljiti vec to "gutaju" stradaju iznutra
sad sam gledala moje nalaze kortizola radjenih pododavno bili su ok. user posted image
mozda za koji mjesec ponovim kompletne hormone ...

Direktna veza do poruke: 282
24.12.2011 11:38:48   
wish7
bas tako.Secam se kad sam pod najvecim stresom bila meni je kortizol bio super,ali zato reproduktivni i stitna haos.
Ali sad se stabilizovalo.
A metformin pijem skoro dva meseca mislim.Nadam se da ce biti pomaka sa kilazom nadole....A bas me zanima da li cu dobiti na vreme ovaj mesec....uz to i virak pijem pa cemo videti.
uglavnom pisacu kako se odvija situacija

(odgovor članu meyo)
Direktna veza do poruke: 283
24.12.2011 11:43:29   
hanka
Wish dobrodosla user posted image
Pridruzi nam se na ostalim temama user posted image

(odgovor članu wish7)
Direktna veza do poruke: 284
24.12.2011 11:55:23   
maca821
Drage moje evo ja došla od endokrinologa, korigovala mi je terapiju jedan dan od 25mcg, drugi dan 50mcg i za dva meseca da ponovo vadim TSH, ako u međuvremenu zatrudnim da se javim odmah sa nalazima TSH,FT4 i FT3. Eto, ona kaže da ovo više nije prepreka trudnoćiuser posted image već da se sad napijemo za Novu godinu i napravimo bebcauser posted image

(odgovor članu hanka)
Direktna veza do poruke: 285
24.12.2011 12:09:05   
pandica
user posted image user posted image user posted image bravo maco znala sam da ce biti ok.

samo nemojte bebca praviti pijaniuser posted image

maco posle  praznika cekam da nam javisuser posted image

(odgovor članu maca821)
Direktna veza do poruke: 286
24.12.2011 12:11:20   
little_one
Maco super...malo se opustite za novu godinu i veselje...ima bebac da stigne u septembru user posted image

(odgovor članu pandica)
Direktna veza do poruke: 287
24.12.2011 12:12:01   
hanka
 user posted image   user posted image
Vec te vidim na januarskom posteru user posted image
Popite nesto i za mene user posted image

(odgovor članu pandica)
Direktna veza do poruke: 288
24.12.2011 12:21:44   
maca821
hehehe user posted image biće bićeuser posted image

(odgovor članu hanka)
Direktna veza do poruke: 289
27.12.2011 11:29:38   
virvirko

IZVORNA PORUKA: virvirko

cao zene, nadam se da ima neko ko mi moze pojasniti moju novonastalu situaciju jer sam potpuno zbunjema user posted image Naime, pre 2 god su mi ustanovljeni pcos i tada, kada sam radila hormonsku analizu rezultati su ukazivali na to (inverzija lh i fsh, nizak progesteron...)
E sada, ja navodno imam i dalje pcos (tako kaze UZ od pre 2 meseca), ali su moji hormoni skroz drugaciji:
3. dc FSH 3.1 (2.5-15)
LH 1.3 (4-20)
estradiol 53 (105-217)
i 21.dc progesteron 41
Ja nista ne razumem, pa molim da mi neko objasni sta bi moglo da se sad tu dogadja! p.s. imam 25 god.

Maslacak molim te, kad budes imala vremena, da bacis pogled na ove moje rezultate!! Hvalaaa unapred!!! user posted image

(odgovor članu virvirko)
Direktna veza do poruke: 290
27.12.2011 16:36:55   
Maslacak15

Zdravo virvirko,

Ako je estradiol izrazen u pg/ml onda su svi rezultati ok !user posted image Kazes ultrazvuk kaze PCOS, onda je glavno pitanje kakvi su androgeni: testosteron, androstenedion, DHEAS. Vidim nisi ih testirala. Iako deluje da imas OK ovulaciju, progesteron 41 je pristojan rezultat 21. og dana ciklusa poviseni androgeni bi mogli da ometaju proces zaceca. Da li inace imas redovne cikluse ? Sve najboljeuser posted image

(odgovor članu virvirko)
Direktna veza do poruke: 291
27.12.2011 23:19:13   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: BojanaV

Mene su pre 5 godina lecili Pronizonom protiv astme, ali dr me nije upozorila da se ne sme uzimati duze vreme, vec me je njime lecila mesecima bez ikakvog reda, naravno, nije mi pomogao, pa sam ga batalila, a tako ne sme, vec se postepeno ukida...Da sam tada znala da je to kortikosteroid, nikada ga ne bih na pila, strasno je sta nam sve daju, a mi nemamo pojma sta pijemo, a i ja nisam lekar, nije moje da sve to znam...

To je opasan lek, jako opasan. Moja drugarica ga je pila citavu trudnocu, zbog bola u abdomenu na pocetku 7-og meseca zavrsila u bolnici, hitan carski rez jer joj je jetra bila na sat-dva do eksplodiranja zbog pronizona. nazalost, bebica nije prezivela infekciju koju je dobila. Lekar joj je nesavesno dao pronizon i uopste je nije pratio. Jetra joj se duvala i zamalo da umre i ona. Uzas!user posted image

(odgovor članu BojanaV)
  Direktna veza do poruke: 292
28.12.2011 0:10:33   
virvirko
Maslackic, hvala na brzom odgovoru! user posted image Nisam uzela rezultate, jer imam zakazano kod endokrinologa tek 26. januara, samo sam ih pogledala i zapisala ove koji su mi se bili "kriticni" , ostali su bili manje-vise ok,tj. u referentnim vrednostima, secam se da je testosteron bio 0.8 (blizu donje granice,cini mi se). Imam uredne menstruacije, ali i ja imam problem sa hipotireozom,pijem letrox od 25mg.

Direktna veza do poruke: 293
30.12.2011 17:28:28   
monini
Maslacak draga cestitam od srca na bebcu user posted image , nadam se da ti je porodjaj bio lagan i da te taj guzonja nije puno namuciouser posted image ..
maco821 odlicno, samo napred i da nova god bude plodna, ali bas!!!
user posted image ostale cekalice i hrabro zenice..izvojevacemo mi ovu nasu bitku,tesku i surovu,ali bitna je pobeda, nema poraza!!!

Moze mala pomoc,radila sam 2.dan ciklusa hormonski status i deluje mi ok mada me nesto progesteron buni, dakle:

FT4 - 17,8 (ref vr. 12-22 pmol/L)
hTSH Ultra - 3,171 (ref vr. 0,55-4,94 mIU/L)
Prolaktin - 167 (ref vr. 59-619 mU/L)
Testosteron - 0,44 (ref vr. 0,04-0,48 ng/ml)
Estradiol - 53,74 (ref vr. folikularna faza 12,5-165 pg/ml)
LH - 10,19 (ref vr. folikularna faza 2,4-12,6 IU/L)
FSH - 10,55 (ref vr. folikularna faza 3,5-12,5 IU/L)
Progesteron 2,24 (ref vr. folikularna faza 0,2-1,5 ng/ml)
Takodje sam 20.dana ciklusa radila progesteron i bio je - 30,1 (ref vr luteinska faza14,0-89,1 nmol/L)
U toku je izrada AMH i Inhibin B ,prosli put mi je AMH bio ok 2,6 (ref vr 0,5-5,3),a sada cemo videti..
inace spremamo se za drugu Vto..pred prvu mi je Fsh bio 12,8 i jednom 15,2 user posted image tako da znam da 10,55 nije idealno, ali ipak je bolji nego sto je bio..
sve vas user posted image

Direktna veza do poruke: 294
30.12.2011 18:06:05   
degu
Monini evo dok ti se Maslačak ne javi, setila sam se da je već pisala na ovu temu:

IZVORNA PORUKA: Maslacak15
granicno visok testosteron i blagi visak progesterona na pocetku cuklusa. Najboji parametar za proveru je tzv 17-0H progesteron i androestenedion koji su produkti nadbubrezne zlezde. Pisala sam o tome vec na forumu, adrenalna hiperplazija, tj blaga hiperfunkcija nadbubrega moze da proizvede visak muskih polnih hormona a i taj extra progesteron na koji ocigledno niko ne obraca paznju. Poenta je da se jako efikaasno leci nisko doziranim glukokortikoidima i dolazi brzo do trudnoce. Ja bih u svakom slucaju potrazila misljenje drugog endokrinologa pre odlaska na VTO. Najlakse im je poslati ljude na vestacku, ali je i za njen uspeh presudnna uskladjenost endokrinoloskog sistema....

Vidim da je tebi testosteron blizu gornje granice, a da je Progesteron malo povišen, tako da sam se setila ove situacije. Najvažnije je da se lako i uspešno rešava.

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu monini)
Direktna veza do poruke: 295
30.12.2011 19:29:53   
Maslacak15
Monini hvala draga na cestitkama,
user posted image
Imala sam carski pod epiduralom inace ne znam kako bi se izborila sa delijom user posted image . Hvala i Degu sto se potrudila i iskopala moj stari post jel zaista moze da posluzi u ovom slucaju user posted image Generalno gledano rezultati su solidni, FSH bi mogao biti nizi kao sto i sama kazes ali su kljucni parametri u redu. Najvaznije od svega ima spontane ovulacije, a to potvrdjuje progestgeron od 30 nmol. TSH bi isto mogao biti malo nizi, endokrinolozi vole da je ispod 2. Elem da, kombinacija visak testosterona i progesterona na pocetku ciklusa bi stvarno mogla biti poreklom iz nadbubrega a ne od jajnika. Da bi to proverila u principu ti trbea samo jedan parametar 17-OH progesteron. To je jedan od prekursora iz nadbubrezne zlezde koji je povisen ukoliko je prisustna hiperfunkcija. Videla sam da se 17-OH progesteron moze rutinski odrraditi u svim labovima u Srbiji.
Androgeni su cesto glavna smetnja fertilitetu, i posto kod tebe nema nekih velikih ociglednih poremecaja, nebi bilo na odmet potraziti uzroke u detaljima. Narocito ako vec imate jednu VTO iza sebe! Sve najbolje i puno uspeha

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 296
30.12.2011 19:36:01   
monini
degu draga hvala ti puno, i mene je to malo zabrinulo..pre prve Vto nisam imala ovaj problem, ali eto sada..poslacu uskoro i rezultate u Le, pa cu cuti sta ce mi i oni reci..
Naravno cekam i AMH i Inhibin B pa da vidim sta se desava..uff, jadne mi sa svim nasim mukama dok ne dodjemo do nasim dragihuser posted image
sve naj ti zelim degu kao i svim cekalicama..da nam Nova 2012 god donese bar po jednog user posted image za pocetak..user posted image

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 297
30.12.2011 19:48:05   
monini
Hvala Maslacak draga sto si potrudila i izdvojila vreme pored malog delije koji je sigurno zahtevan user posted image ako ako i treba..user posted image
S obzirom da nemam endokrinologa (bar mi do sada nije trebao), videcu da posle N.god samoinicijativno odradim 17-OH progesteron, a i da sacekam jos ova dva rezultata (AMH I Inhibin B), pa cemo videti sta dalje..kog dana ciklusa se vadi 17-OH progesteron?! ima li to znacaja ili ne?!
Nadam se takodje da cu kada posaljem rezultate Prof Stojkovicu, dobiti neko misljenje i od njega..
Fala draga puno jos jednom, uzivaj sa dragim bebcem u Novoj godini i od srca vam zelim sve naj naj najboljeuser posted image

Direktna veza do poruke: 298
30.12.2011 20:06:59   
Maslacak15
Draga Monini,

Izvadi ga najbolje pocetkom ciklusa, izmedju 2 i 4. og dana jer se menja tokom folikularne faze. Vidim spominjala si u drugom postovima da ciklusi umeju da ti budu i kraci. To moze da bude indikacija da ti je lutealna faza kraca od optimalne a i tu moze biti uzrak blagi visak androgena u sistemu koji nije toliki da blokira skroz ovulaciju ali mozda ometa kvalitetnu folikulogenezu, formiranje kvalitetnog ztog tela ili da utice na endometriujum i implantaciju. Zelim ti lep docek 2012. i da se radujemo zejdno tvojim user posted image vrlo vrlo brzo!!!user posted image

(odgovor članu monini)
Direktna veza do poruke: 299
30.12.2011 23:57:30   
monini
fala na svemu Maslackic draga..user posted image sad opet treba da cekam pocetak ciklusa, jao meni..mogla bi da nadjem i nekog endokrinologa da bi sto pre primenila adekvatnu terapiju. Saznacu uskoro nadam se, sta ce mi i prof Stojkovic reci, samo da mi se sad ne odlozi Vto..vec smo pravili veliku pauzu, a iovako ne mozemo kod njih pre aprila na Vto, pa da se jos ne oduzi..
Vec sam gledala po labovima za taj 17-OH progesteron, vidim da moze i iz krvi i iz urina..da li su oba validna u istoj meri?! ja malo imam problem sa vadjenjem krvi, namucim i sebe i ljude oko sebe, pa bi mi znacilo da moze iz urina!!!
javi se kada mozes, mazi bebca i uzivajte u doceku Nove goduser posted image sve naj user posted image

Direktna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?
Ringerajina tabela za praćenje plodnih dana
Želite da zatrudnite, a ne znate kad vam je ovulacija? Volite prirodni metod kontracepcije? Pratite plodne dane pomoću R...

image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here