lesica -> RE: Roditeljski dodatak (14.10.2014 21:07:04)
|
IZVORNA PORUKA: wivern Pari to je za roditeljski dodatak, sigurno. Ne gledaj to sto pise grad Beograd, ja sad gledam ovo drugo sto si pitala i nije mi jasno. 2. Право на једнократно новчано давање запосленој породиљи Право на једнократно новчано давање има запослена породиља за свако дете рођено у једном порођају у износу од 10.000,00 динара, без обзира на број претходно рођене деце. Право може остварити запослена породиља са пребивалиштем пријављеним на територији града Београда, или пријављеним боравком у статусу интерно расељеног лица са Косова и Метохије или одобреним сталним боравком за странце најмање годину дана пре дана рођења детета. Запослена породиља може остварити право на једнократно новчано давање ако је укупни месечни приход по члану домаћинства, укључујући и новорођено дете – децу, остварен у периоду од три месеца који претходе месецу у коме је поднет захтев, мањи од 10.000,00 динара. Домаћинство чине запослена породиља, њен супружник или ванбрачни партнер и издржавана деца која са њима живе. Po meni, ako sam dobro razumela, pravo na 10 000 imaju zaposlena lica koja imaju zajednicke prihode max 30 000 (otac+majk+dete) O daaaa, ovo je upravo tako, odnosno jako tužno i banalno. A za nezaposlene porodilje iz Beograda glasi sledeće: "Pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji Pravo na jednokratno novčano davanje ima nezaposlena porodilja za svako dete rođeno u jednom porođaju u iznosu od 20.000,00 dinara, bez obzira na broj prethodno rođene dece. Pravo može ostvariti nezaposlena porodilja sa prebivalištem prijavljenim na teritoriji grada Beograda, ili prijavljenim boravkom u statusu interno raseljenog lica sa Kosova i Metohije ili odobrenim stalnim boravkom za strance najmanje godinu dana pre dana rođenja deteta. Nezaposlena porodilja može ostvariti pravo na jednokratno novčano davanje ako je ukupni mesečni prihod po članu domaćinstva, uključujući i novorođeno dete – decu, ostvaren u periodu od tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev, manji od 10.000,00 dinara. Domaćinstvo čine nezaposlena porodilja, njen supružnik ili vanbračni partner i izdržavana deca koja sa njima žive. U prihode porodice uračunavaju se zarade, naknade zarada, penzije i invalidnine. Za lica koja samostalno obavljaju delatnost kao mesečni prihod uzima se osnovica za obračun doprinosa za obavezno socijalno osiguranje." I uz sve to hrpa papira, čaki i više nego za republički roditeljski dodatak.
|
|
|
|