HisRoyalHighness -> RE: Spermogram i spermokultura II deo (23.7.2016 15:53:22)
|
Pozdrav svima. Nov sam clan pa se nadam da mi neko nece zameriti ako se ponovim u ovako dugackoj temi. Vidim da vas dosta zeli da zna detaljnije sta znace rezultati koje vasi partneri dobiju nakon spermograma, sto je i logicno. U takvoj situaciji sam se i sam nasao nakon dobijanja rezultata mog spermograma, sta, kako, zbog cega. Guglao internetom, trazio odgovore na pitanja koje ni sam nisam znao kako da postavim. Stoga vam je moj savet da nekon dobijanja rezultata spermograma "batalite" internet, barem u prvoj fazi, a faza ce biti dosta kod lecenja steriliteta kod muskaraca, i uputite se pravac kod urologa. Dalje tu predstoje analize, brisevi...gomila nekih sitnih stvari koje partner treba da uradi da bi se utvrdilo zasto je takav rezultat. Tek kad prodjete te faze, moja je preporuka da se uputite u dodatne istrazivacke vode na internetu. Zasto? Iz prostog razloga zato sto je to izuzetno tezak period za svakog, a posebno za muskarca koji taj problem ima. I potrebno je da u tim kljucnim trenutcima postupa po nalozima lekara, pre svega urologa. S druge strane sto se tice samog spermograma nije dovoljno gledati samo jednu ili dve stavke, sto sam ja na tezi nacin naucio. Potrebno je sagledati i broj spermatozoida i pokretljivost i morfologiju. Cak i u procesu VTO bitno je, mozda cak i vise od ukupnog broja (jer svi znamo da je 1 potreban) da je morfologija spermatozoida dobra. Urolozi umeju, kao i dosta lekara drugih specijalista da budu jako skrti na recima i da ovu, za mene naverovatno vaznu stvar, pojednostave recima "ovo ne valja". Ali oni jesu druga adresa, odnosno prva nakon dobijanja rezultata spermograma. Ovo sam napisao, da ponovim, ne zato sto smatram da ne treba citati ili razgovarati o problemu. Naprotiv to je zdravo i potrebno, ali kada sam prvi put dobio rezultate prvo sam se isplakao pa otisao na net, pa citao, pa sam se u moru clanaka hvatao za svaki clanak i informaciju koji su isli u pravcu uspesnog resavanja problema, dajuci ponekad i lazni osecaj da se sve moze srediti i da ce se srediti. Pozitivan stav je izuzetno vazan, ali je put pred partnerima u tim situacijama jako tezak, a posebno ako resavanje potraje. Zato obidjite prvo lekare, razgovarajte sa njima, saslujate sta oni ima da kazu, a onda svoju bazu informacija prosirite. Uporedite, pa cak idite i kod drugog lekara, sto da ne. Pozdrav svima
|
|
|
|