RE: Krštenje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Venčanje, krštenje, godišnjice …

Poruka

Anck Su Nmaun -> RE: Krštenje (28.3.2013 9:51:53)

Ja sam cula da treba do prvog, al ja sam ih krstila kad sam ja htela, Za prvi rodjendan!

lanajelena -> RE: Krštenje (28.3.2013 9:56:05)

IZVORNA PORUKA: Cindarella

Lj,i meni su svi pricali da dete ne valja krstiti u parnoj godini.Pitala sam svestenika,rekao je da to nema veze,da se moze krstiti bilo kada.

I nama je upravo bio svestenik povodom Uskrsa i bas sam ga pitala on kaze da to nema veze ali ko ce to babama objasniti [sm=jezicek.gif]

Snelle -> RE: Krštenje (28.3.2013 9:58:21)

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Mi treba da krstimo Dusana e sad da li da ga krstimo u vreme ovog posta ili da ubijem babe u pojam sto mi govore da treba da se ksti do treceg rodj.ili da ceka do 5-og,jel cuo neko za taj "obicaj"

Lj, pusti babske priče! Nema pravila kad treba krstiti dete. Krsti ga kad se ti i tm dogovorite i odlučite. Pa i sam Isus se krstio u svojoj 33 godini [sm=smiley1.gif]

Olga75 -> RE: Krštenje (28.3.2013 9:59:40)

Lj , ja sam samo cula da dete treba krstiti sto pre za svaki slucaj da ne drzis tatarce u kuci ( sta god to znacilo )
a ovo - ono nisam cula
a to kad ce ko i da li ce krstiti dete pa to je stvar roditelja i njegovog ubedjenja
a babe , pa babe su za to da pricaju [sm=smiley36.gif]

lanajelena -> RE: Krštenje (28.3.2013 10:01:40)

Ok ubedile ste me[sm=smiley36.gif],krstice se posle Uskrsa [sm=smiley1.gif]

New Mom -> RE: Krštenje (8.4.2013 21:36:11)

Krstili smo juče Nikolaja [sm=smiley1.gif] (danas mu je 1.rođendan), u manastiru Hopovo, kao i sestru mu, a kum mu je mm venčani kum.

rakic -> RE: Krštenje (4.6.2013 22:54:03)

Da li neko moze da mi pomogne?
Situacija je sledeca,kumovi koji su vencali supruga i mene su muz i zena,i ja sam njih vencala,ja sam krstila njihovo dete,e sad pitanje je da li neko od njih dvoje moze da krsti moje dete?

Ne razumem se u to,i u ta poklapanja kumstva.

Hvala na odgovoru!

nela79 -> RE: Krštenje (5.6.2013 8:01:24)

Ja mislim da to nema veze. Mozes da odaberes koga hoces. Neka me neko ispravi ako nisam upravu.

branki* -> RE: Krštenje (5.6.2013 10:26:30)

mogu biti isti kumovi,naravno.

Ana RR -> RE: Krštenje (5.6.2013 10:29:34)

Rakic, kod nas je ovako: mm je krstio drug koji mu je posle bio i venčani kum, a par godina kasnije je mm njemu bio venčani kum. Treba da krstimo decu i mm će krstiti njihovog klinca a oni našeg. Nismo se udubljivali u to da li tako sme ali niko nam nije pravio problem.

Maraj -> RE: Krštenje (14.6.2013 12:17:22)

koliko ste placale moja sestra 50e

Alexxa -> RE: Krštenje (27.6.2013 21:46:29)

Cure, našla sam se u nebranom grožđu i osećam se strašno glupo, iznenađeno, čudno i neupućeno!
Naime, krstimo devojčicu i zvali smo dugogodišnjeg jako dobrog prijatelja sa juga Srbije za kuma. On se obradovao i prihvatio, međutim malopre zove i kaže da mu njegovi kažu da to kod njih ne ide baš tako: On želi i krstiće Mašu, ali on ima samo jednog kumašina i ne može da ih ima više. Kod njih je običaj da se kumašini posećuju o većim pravoslavnim praznicima...

Uopšte ne znam šta sad da mislim. Molim bilo koga ko išta zna o tim običajima da mi javi i da me posavetuje šta da radimo.

Sad ću da iščitavam temu i hvala Bogu na Ringeraji!

Ana RR -> RE: Krštenje (27.6.2013 21:52:36)

Alexxa, običaji na jugu Srbije su u najmanju ruku čudni a da ne kažem i glupi.. potpuno se razlikuju od svih običaja za koje sam čula. Kod njih je običaj npr da kum prvi ode sa slavlja da se slučajno ne bi desilo da ga neko uvredi, ko se napije ili slično. Drugaricini su iz Vranja pa sam se naslušala raznoraznih gluposti. Meni je sve to bzvz, iskreno.

Alexxa -> RE: Krštenje (27.6.2013 21:55:45)

I meni to sve zvuči neverovatno! Ne znam uopšte šta sa time misli, da li je on nam onda kum ili nije??
Osećam se nekako glupo![sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

Ana RR -> RE: Krštenje (27.6.2013 22:00:16)

Pa verovatno nije jer je verovatno već nekome kum i po običaju je u obavezi da njih posećuje, ne može na dve strane.
Ma, ova Srbija je dno dna.. kakvim se glupostima mi bavimo i čime se zamaramo, pa to nigde nema.

Alexxa -> RE: Krštenje (27.6.2013 22:06:59)

Potpuno se slažem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mi sad ne možemo da povučemo poziv, glupo je, jer hoće da je krsti, ali se osećamo baš bezveze!!!!!
Sutra ćemo da ga zovemo da razgovaramo još o tome, da nam malo bolje pojasni.

Skroz mi je besmisleno da mi devojčicu krsti neko ko joj neće biti kum?!?!?!?!?![sm=smiley19.gif]
Baš me sve ovo jako oneraspoložilo![sm=smiley19.gif]

Bebilina -> RE: Krštenje (27.6.2013 22:39:25)

Nisu ni svuda na jugu isti obicaji, od Nisa do Preseva ima stotinu sela i isto toliko razlika...
Ja za ovo sa jednim kumasinom nisam cula, moj deda je imao 6 kumasina, sve ih vencao i decu im krstio, svima bio i ostao kum. Evo sad su braca nasledila ta kumstva kod onih koji imaju sinove...
Alexxa neka vam objasni detalje, ne znam zaista kako moze da krsti, a ne bude kum... To se ne moze odvojiti...
To za kuma na svadbi jeste stari obicaj, takodje i da stari svat svadbu zapocinje i zavrsava. Ali niko nije primo ran da ih se pridrzava, tj ne znam, zavisi od porodice, mozda neko i jeste. Mi smo birali sta cemo i kako i na svadbama i na krstenjima, nas i nasedece dan, nasa odluka.[sm=smiley1.gif]

Bebilina -> RE: Krštenje (27.6.2013 23:27:09)

Mi smo krstili sina pretproslog vikenda. Moj i mm-ov brat su bili kumovi, dve jako bliske drugarice kume. Nema skidanja deteta, potapanja u vodu, samo se glavica malo pokvasi.
Sinak je bio super, sve mu je bilo interesantno- biblija, knjiga pesama, svestenikov mikrofon... Super proslo, svestenik ga ishvalio kako je vesela beba. Zaspao je u kolima u povratku iz crkve, probudio se za secenje torte.
Parti smo imali kod mm-ovih, oko 40 odraslih + deca. Hrana u nasem izvodjenju, svako od najblizih pomogao i sve bez problema. Imali smo i fotografkinju, slike su predivne. [sm=smiley1.gif]

viking -> RE: Krštenje (27.6.2013 23:34:05)

Bebilina, dete ima četvoro kumova?

dunja RR -> RE: Krštenje (27.6.2013 23:38:10)

IZVORNA PORUKA: Bebilina

Alexxa neka vam objasni detalje, ne znam zaista kako moze da krsti, a ne bude kum... To se ne moze odvojiti...

I ja mislim kako i Bebilina, onaj ko krsti dete je kum.

Alexxa -> RE: Krštenje (28.6.2013 9:35:11)

To i mi mislimo, da onaj ko te krsti ti je kum. Ali baš je zbunujuće. "Ja želim i krstiću je, ali ja ne mogu da ti budem kumašin, jer već imam kumašina", to je rekao mom mužu doslovce.

Olga75 -> RE: Krštenje (28.6.2013 9:41:33)

i zvercica ima dva krstena kuma ,tj kuma i kumu
a zasto ?
moj brat je pravoslavne vere a posto je M krstena u rimokatolickoj crkvi uz njega je kuma bila i moja zaova jer je rimokatolkinja ( tako nam rece velecasni , moze kum da bude pravoslavac ali rimokatolik mora biti tu da potvrdi da ce se dete vaspitavati u duhu katolicanstva ) i u krstenici pise ko je krstio ( sa datumom primanja sakramenata ) tj brat je doneo krstenicu iz crkva sv velikomucenika Dimitrija gde je krsten

Bebilina -> RE: Krštenje (28.6.2013 13:28:36)

IZVORNA PORUKA: viking RR
Bebilina, dete ima četvoro kumova?

Da, obicaj je troje, mi nismo mogli da odvojimo jednu drugaricu od druge i ima ih cetvoro, sretnik mali [sm=smiley1.gif]
Za devojcice se biraju dve kume, jedan kum, za decake obrnuto. Mi smo isli po starosti i birali i iz mm-ove i moje familije oba puta.

Alexxa ovo za kumasina mi nije jasno... Kum je onaj ko krsti i vencava, vencani i krsteni su kumasini. Ali opet kazem, mozda je drugi grad/selo u pitanju... Mnogo se i gradskih obicaja promenilo sa migracijom iz sela u grad i obrnuto. Sad je sve izmesano, svaka kuca ima svoje.
Ja volim stare obicaje i vecine se drzimo i postujemo, al ono sto mi se vezano za pravoslavno vencanje nije svidelo to smo izbegli. Pravili smo hriscansko, tamo gde vera ne mora da se menja, gde je nebitno dal si pravoslavac, katolik, protestant itd... A u Sr smo samo kod kuce strizbu za malu pravili, da obelezimo, posto moj brat kao jedan od kumova nije mogao doci ovde na krstenje.

Alexxa -> RE: Krštenje (30.6.2013 22:33:24)

Opet ja? Svi me ubeđuju da Maši občem belu haljinu, a ja imam nešto drugo na umu. Je li i to običaj?

World -> RE: Krštenje (30.6.2013 22:40:32)

Moje dijete nije imao bijelu haljinu, a niko nije rekao da mora. Mislim da to nema nikakve veze, mozes da obuces sta hoces.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sledeća stranica >   >>