RE: Krštenje (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Venčanje, krštenje, godišnjice …

Poruka

branki* -> RE: Krštenje (30.6.2013 22:48:01)

ja sam bozu obukla u pantalonice,kosulju i dzemper,onako lepo,moderno..ne znam to za belo.ako se tvoj muz slaze sa tobom,obuci joj sta ti hoces.

Sanchy -> RE: Krštenje (30.6.2013 22:56:18)

Obicaj je belo,e sad malecka od jednog brata je bila skroz u belom,malecka od drugog brata je imala beli bodic i roze haljinicu,nas bebac bele pantalonice i crveno teget belu kosuljicu,mislim da je dovoljno da samo jedan komad odece bude beo..

Trcosava -> RE: Krštenje (1.7.2013 7:56:14)

To za belo je ja mislim povučeno sa zapada. Moji sestrći - ni jedan nije kršten skroz u belom.

A za kumove... jug je dizaster. Roditelji bivšeg su oboje sa juga. Malo je falilo da se svadba otkaže zbog istih.. ali to je možda druga tema?

Lu -> RE: Krštenje (1.7.2013 8:32:58)

IZVORNA PORUKA: Alexxa

Opet ja? Svi me ubeđuju da Maši občem belu haljinu, a ja imam nešto drugo na umu. Je li i to običaj?

A šta je OBIČAJ?
Oružje kojim nam neko kreira život?
Uh što sam nabrušena[sm=smiley36.gif]
Živi svoj život a ne nečije "običaje"[sm=smiley1.gif]

Alexxa -> RE: Krštenje (11.7.2013 23:52:50)

Evo, da pričam šta nas je na kraju zadesilo. 3 dana pred krštenje, naš nekada dobar prijatelj (moram reći to nekada), nas je ostavio na cedilu i rekao da ne može da krsti Mašu. Evo, šta se desilo: njegovi vrše pritisak da se venčamo u crkvi, čak me je zbog toga i njegova majka zvala i sada kad smo im rekli da je nemoguće izvesti da se i venčamo u crkvi istti dan, oni su mu napravili, očigledno, haos. Javio nam je samo da ne može da dođe da je krsti, jer njegovi se zbog toga mnogo svađaju sa njim i on više nema snage da se raspravlja, a razlozi su to što nismo venčani u crkvi, što ga nismo pitali za ime, pa daljina...

Ja sam u haosu. Pa, koga možemo da zovemo da nam krsti dete 3 dana pred samo krštenje??

I kako to da odrastao čovek, sa svojih 30 godina ne može sam da odlučuje.

Pritom, njegovi su veliki vernici i njegova majka mi je opšte poznate stvari o veri pričala, a on je završio Bogosloviju. Da li je po veri i crkvi u redu ovako nešto uraditi prijateljima?? Možda grešim i sigurno da sam zaslepljena od zbunjenosti i bola, usled ove nenadane muke, ali meni se ne čini hrišćanskim takvo ponašanje. :(

Raspadam se po šavovima.

Azra_ -> RE: Krštenje (12.7.2013 0:21:49)

MM i ja nismo venčani u crkvi. dete ćemo krstiti nekad, nadam se ove godine. A, može dete da krsti čak i neko od familije. kažu da se navodno srodstvo i kumstvo ne mešaju, ali mog kuma je npr u manastiru krstila njegova tetka. Dakle, možda je tako suđeno...

Bebilina -> RE: Krštenje (12.7.2013 0:59:24)

IZVORNA PORUKA: Trcosava
To za belo je ja mislim povučeno sa zapada.

Nije sa zapadu, to je hriscanski obicaj u svim religijama, pa i pravoslavnoj, pored ostalih.
Belo simbolizuje nevinost, cednost, cistocu i beba ne mora da nosi belo, ali se u belu kosulju kad se skine uvije (oceva kosulja) i na belo platno, krsnicu, stavlja po krstenju.

Nas sin nije nosio belo, imao je teget odelo sa tamno plavom kosuljom i teget kravatom. [sm=smiley1.gif]
Cera je imala bez-belu haljinu, bolero i cipelice. [sm=smiley1.gif]

Bebilina -> RE: Krštenje (12.7.2013 1:07:59)

Uh Alexa, bas mi je zao sto vam se to desilo [sm=smiley13.gif]

E upravo to se meni kod nase crkve ne dopada. Krstenje deteta nema veze sa vencanjem roditelja! Dete se prima u crkvu, a to sa roditeljima ne treba da ima veze...
Mm-a i mene nisu hteli da vencaju dok on ne predje u Pravoslavlje. Mislim alo, ista religija, isti Hrist, Stari Testament, Novi zavet, sveci... Sta on menja time? Ime? Da mu daju nase ili sta!? Cemu tolika kratkovidost? [sm=zmeden.gif]
Vencani smo u crkvi, u formularu za krstenje dece te niko to ne pita. Pitaju da li su roditelji krsteni i potvrdjeni, ali od toga krstenje deteta ne zavisi.

Alexxa -> RE: Krštenje (12.7.2013 7:39:51)

Naš sveštenik zna da mi nismo venčani i on sam kaže da do nije nikakav problem, jer kao što kažeš Bebilina, to je uvođenje deteta u crkvu i nema veze sa time da li su roditelji venčani pred Bogom ili ne.

Azra, na kraju će nešto slično i da bude, krstiće je malo dalji rođak, a inače, on je baš stvoren za Mašinog duhovnog oca, jer je blag i nadasve predobar, a nama jako, jako blizak.

Meni samo i dalje nije jasno kako neko može da uradi bliskom prijatelju tako nešto 3 dana pred krštenja?!

Trcosava -> RE: Krštenje (12.7.2013 8:19:06)

Meni samo i dalje nije jasno kako neko može da uradi bliskom prijatelju tako nešto 3 dana pred krštenja?!

Mamin i tatin sin. Zatucan narod, sa takvim sam se prvi put venčala

Lu -> RE: Krštenje (12.7.2013 8:28:18)

Javio nam je samo da ne može da dođe da je krsti, jer njegovi se zbog toga mnogo svađaju sa njim i on više nema snage da se raspravlja, a razlozi su to što nismo venčani u crkvi, što ga nismo pitali za ime, pa daljina...

I kako to da odrastao čovek, sa svojih 30 godina ne može sam da odlučuje.

Čovjek ne živi svoj život nego mamin i tatin, živi TO što su mu oni stavili u glavu, on čak ni ne rzmišlja da li je to u redu jednostavno gleda samo njihovim očima[sm=smiley1.gif]

Azra_ -> RE: Krštenje (12.7.2013 15:09:56)

Bebilina, i mm i ja nismo venčani u crkvi iz istog razloga. On je katolik i ne očekujem od njega da prihvati pravoslavlje da bismo se venčali. Dete ćemo krstiti verovatno u pravoslavnoj crkvi jer živimo u Srbiji. Da živimo negde gde je pretežno katoločko stanovništvo, krstili bismo ga u katoličkoj... Šta zanm...da dete nema osećaj izdvojenosti. Uvek će znati za sve praznike i običaje. A kad odraste, neka ide u koju veru hoće...ako mu nešto ne bude po volji.

Anoniman -> RE: Krštenje (12.7.2013 15:21:57)

Alexxa, odakle njegovim roditeljima pravo da vas pritiskaju sto se tice vencanja. Oni odlucuju o svom, a vi o svom zivotu.
Moze kum da bude i rodjak, M je krstila mm sestra.

Alexxa -> RE: Krštenje (13.7.2013 0:51:09)

Na kraju smo odlučila da je krsti mm sestra, pa ko joj može biti bliži od teteke. :) A prosto sam se iznenadila koliko naših rođaka i prijateljauopšte nije kršteno, danas se polemisalo o tome zbog ovih nemilih događaja.

Bebilina -> RE: Krštenje (13.7.2013 9:47:41)

Super Alexxa, drago mi je da ste sve na najbolji nacin resili [sm=bravo.gif] I mi imamo tetu i ujaka za cerine kumove i ujaka za sinove i to mi je divno.
Inace po ovdasnjim obicajima se kada se bira kum u isto vreme odlucuje o osobi koja ce imati starateljstvo nad decom ako se roditeljima nesto dogodi. Ne mora, ali je lepo kada su to iste osobe, cast je tad najveca.

Olga75 -> RE: Krštenje (13.7.2013 10:14:38)

IZVORNA PORUKA: Azra_
, i mm i ja nismo venčani u crkvi iz istog razloga. On je katolik i ne očekujem od njega da prihvati pravoslavlje da bismo se venčali.

moj brat je pravoslavac a snaja rimokatolkinja i vencali su se u crkvi
brat je samo trebao da donese krstenicu , nikakvo pokrstavanje ili bilo sta nije bilo potrebno

Bebilina -> RE: Krštenje (13.7.2013 21:27:42)

IZVORNA PORUKA: Olga RR

, i mm i ja nismo venčani u crkvi iz istog razloga. On je katolik i ne očekujem od njega da prihvati pravoslavlje da bismo se venčali.

moj brat je pravoslavac a snaja rimokatolkinja i vencali su se u crkvi
brat je samo trebao da donese krstenicu , nikakvo pokrstavanje ili bilo sta nije bilo potrebno

A vencali se u katolickoj? To moze, kao i u protestantskoj i svim ostalim meni poznatim hriscanskim crkvama. U pravoslavnoj je do eparhije i svestenika, cula sam da se severno gde je izmesanost veca cesto ne pravi problem, a juzno da, svi koje znam nisu mogli da se vencaju...

Maslacak15 -> RE: Krštenje (13.7.2013 21:50:39)

Mi smo vencani u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Beogradu. Moj suprug je Nemac i katolik. Nikakvih problema nije bilo ni posebnih peripetija. Samo je dao krstenicu kao dokaz da je hriscanin-to valjda mora da bude. A dali na jugu prave probleme , ne znam , sve je moguce ali kanoni pravoslavne crkve to ne zabranjuju.

Olga75 -> RE: Krštenje (14.7.2013 13:43:21)

koliko sam ja shvatila velecasnog , moras biti krsten ( krstenje je sakrament koji se ne ponavlja , znaci ili si krsten ili nisi ) da bi se mogao vencati u crkvi
i da oni su se vencali u rimokatolickoj crkvi a paroh je rekao da je obicaj da se vencanje obavlja u crkvi - parohiji - zupi kojoj pripada mlada
e sad rimokatolici sem potvrde o krstenju moraju imati i potvrdu o prvoj pricesti i konfirmaciji - krizmanju
naravno i ispoved pre vencanja je obavezna
SPC i rimokatolicka crkva su sestrinske crkve i svi sakramenti se priznaju
e sad sam ga napravila ot , sorry [sm=smiley9.gif]

Azra_ -> RE: Krštenje (25.8.2013 0:47:23)

Ma meni je malo muka... Ja verujem to je moj izbor, ali nam od crkve napraviše administraciju.

Prvo kad smo mm i ja hteli da se venčamo u crkvi, bilo je određenih problema zbog toga što je on katolik, i odustali smo... Mada, kasnije sam čula, da je to od crkve do crkve, od sveštenika do sveštenika. Još jedna nelogičnost, ali eto...

Prošle godine na leto smo hteli dete da krstimo u Ljubostini. Divan manastir, i iz nekih naših ličnih razloga, hteli smo baš tamo... Objasnile nam monahinje da to nije moguće jer je dete rođeno u drugoj eparhiskoj oblasti(ako sam dobro zapamtila). Jako je bila blaga i ljubazna, rekla da to nje do nje, da je takvo pravilo i da ga moraju poštovati... Malo razočarani, odustali...

Skoro pokrenusmo priču o krštenju deteta. Hteli smo Ljubostinju, ok, ne može... Krstićemo ga u crkvi. Hteli smo Sabornu crkvu, a tamo nam kažu da po mestu, tj. ulici rođenja, dete pripada Svetinikolskoj crkvi koja je inače nekih 500m odatle!!! E pa...[sm=hudicek1.gif] Moj je izbor da verujem, takođe lični izbor da krstim dete, crkva je jedna,tj.svaka je ista-trebalo bi da bude, pa zašto onda ne mogu da izaberem gde hoću dete da krstim???

Olga75 -> RE: Krštenje (25.8.2013 10:23:52)

kad smo odlucili da krstimo dete nismo uopste "birali " pripadamo zupi toj i toj , otisli na razgovor kod zupnika , dogovorili datumo
e sad posto je moj brat pravoslavac morao je po nekim , stajaznam , crkvenim zakonima biti jos jedan kum - rimokatolik
tako da zvercica ima dva krstena kuma ( moj brat i zaova ) oboje su upisani u matrikulu
i tako
nije bilo nesto zapetljano i komplikovano
pa i sama cena krstenja je bila prilog - koliko zelite da date odnesite u sakristiju , nikakva potvrda da je placeno i slicno

Lu -> RE: Krštenje (25.8.2013 12:09:25)

Skoro pokrenusmo priču o krštenju deteta. Hteli smo Ljubostinju, ok, ne može... Krstićemo ga u crkvi. Hteli smo Sabornu crkvu, a tamo nam kažu da po mestu, tj. ulici rođenja, dete pripada Svetinikolskoj crkvi koja je inače nekih 500m odatle!!! E pa...[sm=hudicek1.gif] Moj je izbor da verujem, takođe lični izbor da krstim dete, crkva je jedna,tj.svaka je ista-trebalo bi da bude, pa zašto onda ne mogu da izaberem gde hoću dete da krstim???

Pa zašto je onda bitno gdje ćete krstiti dijete?
Mi smo isto krstili dijete u našoj crkvi u koju idemo, nije mi plo na pamet da pitam za negdje drugo, bitno mi je da mi je dijete kršteno.
Sadu tu istu crkvu ide na misu i ići će na vjeronauk, tu će obaviti i ostale sakramente.

Azra_ -> RE: Krštenje (25.8.2013 21:24:17)

Razlozi su lične prirode, onako, što se kaže, želja iz duše... Ne bih o tome, naša stvar. Ne znam otkud potreba da se uopšte polemiše deo u kome pišem da smo želleli određeni manastir ili crkvu...ali dobro! Poenta je bila moje skoro pa ogorčenje da nam je crkva postala administracija, a ne ono što bi trebala da bude... Ista je svaka crkva, ima iste nadležnosti, ista zaduženja, ali u našim srcima, pojedina mesta, sveštenici , datumi, imaju poseban značaj. Valjda naše duše imaju pravo na to?! Možda ja grešim, ali se u svakom slučaju isključujem iz debate.

Inače, ovde se tarifa zna. Nema ˝koliko je Bog dao˝. Nego 5000din i doviđenja. Naravno, govorim o crkvama, ne o manastirima.

Ivanka 75 -> RE: Krštenje (25.8.2013 21:30:30)

Ako je po mestu življenja mene nikad ne bi krstili u Ostrogu, otišli, mama pitala da li mogu deca dase krste, kažu "može", krstio nas pop Artemije, i sve je bilo bajno. Krštenica iz Ostroga mi je divna [sm=smiley1.gif]

nata11 -> RE: Krštenje (25.8.2013 21:34:38)

sto se tice krsenja slazem se da je stvarno glupo da ti odredjuju u kojoj crkvi mozes da se krstis. Ja sam vezana za crkvu kojoj pripadam veoma mi znaci tu smo krsteni i ja i muz, tu smo se vencali ali nisam sigurna da ne bih zelela da sutradan dete krstim u nekom od manastira.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>