|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Krštenje
28.3.2013 9:51:53   
Anck Su Nmaun
Ja sam cula da treba do prvog, al ja sam ih krstila kad sam ja htela, Za prvi rodjendan!

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 501
28.3.2013 9:56:05   
lanajelena

IZVORNA PORUKA: Cindarella

Lj,i meni su svi pricali da dete ne valja krstiti u parnoj godini.Pitala sam svestenika,rekao je da to nema veze,da se moze krstiti bilo kada.

I nama je upravo bio svestenik povodom Uskrsa i bas sam ga pitala on kaze da to nema veze ali ko ce to babama objasniti user posted image

(odgovor članu Cindarella)
Direktna veza do poruke: 502
28.3.2013 9:58:21   
Snelle

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Mi treba da krstimo Dusana e sad da li da ga krstimo u vreme ovog posta ili da ubijem babe u pojam sto mi govore da treba da se ksti do treceg rodj.ili da ceka do 5-og,jel cuo neko za taj "obicaj"

Lj, pusti babske priče! Nema pravila kad treba krstiti dete. Krsti ga kad se ti i tm dogovorite i odlučite. Pa i sam Isus se krstio u svojoj 33 godini user posted image

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

Direktna veza do poruke: 503
28.3.2013 9:59:40   
Olga75
Lj , ja sam samo cula da dete treba krstiti sto pre za svaki slucaj da ne drzis tatarce u kuci ( sta god to znacilo )
a ovo - ono nisam cula
a to kad ce ko i da li ce krstiti dete pa to je stvar roditelja i njegovog ubedjenja
a babe , pa babe su za to da pricaju user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

Direktna veza do poruke: 504
28.3.2013 10:01:40   
lanajelena
Ok ubedile ste meuser posted image ,krstice se posle Uskrsa user posted image

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 505
8.4.2013 21:36:11   
New Mom
Krstili smo juče Nikolaja user posted image (danas mu je 1.rođendan), u manastiru Hopovo, kao i sestru mu, a kum mu je mm venčani kum.

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Cindarella)
Direktna veza do poruke: 506
4.6.2013 22:54:03   
rakic
Da li neko moze da mi pomogne?
Situacija je sledeca,kumovi koji su vencali supruga i mene su muz i zena,i ja sam njih vencala,ja sam krstila njihovo dete,e sad pitanje je da li neko od njih dvoje moze da krsti moje dete?

Ne razumem se u to,i u ta poklapanja kumstva.

Hvala na odgovoru!

(odgovor članu andrijana)
Direktna veza do poruke: 507
5.6.2013 8:01:24   
nela79
Ja mislim da to nema veze. Mozes da odaberes koga hoces. Neka me neko ispravi ako nisam upravu.

(odgovor članu rakic)
Direktna veza do poruke: 508
5.6.2013 10:26:30   
branki*
mogu biti isti kumovi,naravno.

branki

(odgovor članu nela79)
Direktna veza do poruke: 509
5.6.2013 10:29:34   
Ana RR
Rakic, kod nas je ovako: mm je krstio drug koji mu je posle bio i venčani kum, a par godina kasnije je mm njemu bio venčani kum. Treba da krstimo decu i mm će krstiti njihovog klinca a oni našeg. Nismo se udubljivali u to da li tako sme ali niko nam nije pravio problem.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu rakic)
Direktna veza do poruke: 510
14.6.2013 12:17:22   
Maraj
koliko ste placale moja sestra 50e

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 511
27.6.2013 21:46:29   
Alexxa
Cure, našla sam se u nebranom grožđu i osećam se strašno glupo, iznenađeno, čudno i neupućeno!
Naime, krstimo devojčicu i zvali smo dugogodišnjeg jako dobrog prijatelja sa juga Srbije za kuma. On se obradovao i prihvatio, međutim malopre zove i kaže da mu njegovi kažu da to kod njih ne ide baš tako: On želi i krstiće Mašu, ali on ima samo jednog kumašina i ne može da ih ima više. Kod njih je običaj da se kumašini posećuju o većim pravoslavnim praznicima...

Uopšte ne znam šta sad da mislim. Molim bilo koga ko išta zna o tim običajima da mi javi i da me posavetuje šta da radimo.

Sad ću da iščitavam temu i hvala Bogu na Ringeraji!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 512
27.6.2013 21:52:36   
Ana RR
Alexxa, običaji na jugu Srbije su u najmanju ruku čudni a da ne kažem i glupi.. potpuno se razlikuju od svih običaja za koje sam čula. Kod njih je običaj npr da kum prvi ode sa slavlja da se slučajno ne bi desilo da ga neko uvredi, ko se napije ili slično. Drugaricini su iz Vranja pa sam se naslušala raznoraznih gluposti. Meni je sve to bzvz, iskreno.

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 513
27.6.2013 21:55:45   
Alexxa
I meni to sve zvuči neverovatno! Ne znam uopšte šta sa time misli, da li je on nam onda kum ili nije??
Osećam se nekako glupo!user posted image user posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 514
27.6.2013 22:00:16   
Ana RR
Pa verovatno nije jer je verovatno već nekome kum i po običaju je u obavezi da njih posećuje, ne može na dve strane.
Ma, ova Srbija je dno dna.. kakvim se glupostima mi bavimo i čime se zamaramo, pa to nigde nema.

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 515
27.6.2013 22:06:59   
Alexxa
Potpuno se slažem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mi sad ne možemo da povučemo poziv, glupo je, jer hoće da je krsti, ali se osećamo baš bezveze!!!!!
Sutra ćemo da ga zovemo da razgovaramo još o tome, da nam malo bolje pojasni.

Skroz mi je besmisleno da mi devojčicu krsti neko ko joj neće biti kum?!?!?!?!?!user posted image
Baš me sve ovo jako oneraspoložilo!user posted image

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 516
27.6.2013 22:39:25   
Bebilina
Nisu ni svuda na jugu isti obicaji, od Nisa do Preseva ima stotinu sela i isto toliko razlika...
Ja za ovo sa jednim kumasinom nisam cula, moj deda je imao 6 kumasina, sve ih vencao i decu im krstio, svima bio i ostao kum. Evo sad su braca nasledila ta kumstva kod onih koji imaju sinove...
Alexxa neka vam objasni detalje, ne znam zaista kako moze da krsti, a ne bude kum... To se ne moze odvojiti...
To za kuma na svadbi jeste stari obicaj, takodje i da stari svat svadbu zapocinje i zavrsava. Ali niko nije primo ran da ih se pridrzava, tj ne znam, zavisi od porodice, mozda neko i jeste. Mi smo birali sta cemo i kako i na svadbama i na krstenjima, nas i nasedece dan, nasa odluka.user posted image

< Poruku je uredio Bebilina -- 27.6.2013 22:41:33 >

You give them life, they give you more to live for...

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 517
27.6.2013 23:27:09   
Bebilina
Mi smo krstili sina pretproslog vikenda. Moj i mm-ov brat su bili kumovi, dve jako bliske drugarice kume. Nema skidanja deteta, potapanja u vodu, samo se glavica malo pokvasi.
Sinak je bio super, sve mu je bilo interesantno- biblija, knjiga pesama, svestenikov mikrofon... Super proslo, svestenik ga ishvalio kako je vesela beba. Zaspao je u kolima u povratku iz crkve, probudio se za secenje torte.
Parti smo imali kod mm-ovih, oko 40 odraslih + deca. Hrana u nasem izvodjenju, svako od najblizih pomogao i sve bez problema. Imali smo i fotografkinju, slike su predivne. user posted image

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 518
27.6.2013 23:34:05   
viking
Bebilina, dete ima četvoro kumova?

Bolje biti nečija baba nego samo baba! - moja mama u filozofskom raspoloženju

"Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori; ko tako ne čini, mora propasti." Nikola Tesla

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 519
27.6.2013 23:38:10   
dunja RR

IZVORNA PORUKA: Bebilina

Alexxa neka vam objasni detalje, ne znam zaista kako moze da krsti, a ne bude kum... To se ne moze odvojiti...

I ja mislim kako i Bebilina, onaj ko krsti dete je kum.

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...

Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 520
28.6.2013 9:35:11   
Alexxa
To i mi mislimo, da onaj ko te krsti ti je kum. Ali baš je zbunujuće. "Ja želim i krstiću je, ali ja ne mogu da ti budem kumašin, jer već imam kumašina", to je rekao mom mužu doslovce.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 521
28.6.2013 9:41:33   
Olga75
i zvercica ima dva krstena kuma ,tj kuma i kumu
a zasto ?
moj brat je pravoslavne vere a posto je M krstena u rimokatolickoj crkvi uz njega je kuma bila i moja zaova jer je rimokatolkinja ( tako nam rece velecasni , moze kum da bude pravoslavac ali rimokatolik mora biti tu da potvrdi da ce se dete vaspitavati u duhu katolicanstva ) i u krstenici pise ko je krstio ( sa datumom primanja sakramenata ) tj brat je doneo krstenicu iz crkva sv velikomucenika Dimitrija gde je krsten

Marija je moj najveci uspeh

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 522
28.6.2013 13:28:36   
Bebilina
IZVORNA PORUKA: viking RR
Bebilina, dete ima četvoro kumova?

Da, obicaj je troje, mi nismo mogli da odvojimo jednu drugaricu od druge i ima ih cetvoro, sretnik mali user posted image
Za devojcice se biraju dve kume, jedan kum, za decake obrnuto. Mi smo isli po starosti i birali i iz mm-ove i moje familije oba puta.

Alexxa ovo za kumasina mi nije jasno... Kum je onaj ko krsti i vencava, vencani i krsteni su kumasini. Ali opet kazem, mozda je drugi grad/selo u pitanju... Mnogo se i gradskih obicaja promenilo sa migracijom iz sela u grad i obrnuto. Sad je sve izmesano, svaka kuca ima svoje.
Ja volim stare obicaje i vecine se drzimo i postujemo, al ono sto mi se vezano za pravoslavno vencanje nije svidelo to smo izbegli. Pravili smo hriscansko, tamo gde vera ne mora da se menja, gde je nebitno dal si pravoslavac, katolik, protestant itd... A u Sr smo samo kod kuce strizbu za malu pravili, da obelezimo, posto moj brat kao jedan od kumova nije mogao doci ovde na krstenje.

(odgovor članu viking)
Direktna veza do poruke: 523
30.6.2013 22:33:24   
Alexxa
Opet ja? Svi me ubeđuju da Maši občem belu haljinu, a ja imam nešto drugo na umu. Je li i to običaj?

(odgovor članu Bebilina)
Direktna veza do poruke: 524
30.6.2013 22:40:32   
World
Moje dijete nije imao bijelu haljinu, a niko nije rekao da mora. Mislim da to nema nikakve veze, mozes da obuces sta hoces.

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju.

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 525
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  19 20 [21] 22 23   Sledeća stranica >   >>
Idi na:

10 saveta za brigu o sebi nakon embriotran...
Odabir prave klinike za VTO je najvažniji korak na vašem putu ka roditeljstvu. Uz tim iskusnih stručnjaka, veoma je važn...
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
Draga "NEPLANIRANA BEBO"...
Nema apsolutno ničeg slučajnog u vezi sa tobom, moja slatka bebo.
Kako probiotici pomažu u jačanju imuniteta...
Na razvoj imuniteta kod dece značajno utiču ishrana, san, higijena, fizička aktivnost i crevna mikrobiota. Crevna mikrob...
Preminule sestre Sara (5) i Tina (9), stra...
Juče, baš oko podneva, deka i unuke kročili su ispod terase Železničke stanice u Novom Sadu kada se ona iznenada obrušil...

image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Расположење у трудноћи.
пеперутка16

Да ли сте имали нагле промене расположења током трудноће?

Click Here