Glisina mama -> RE: Jelovnik beba sa alergijom na kazein (protein kravljeg mleka) (13.5.2016 17:20:43)
|
Evo nama se blizi drugi rodjendan i ja otplakah pre desetak dana citajuci forume i recepte :) On ima alergiju na kazein, ali sam mu zbog ekcema izbacila i banane, paradajz, limun, pomorandze... (nakon cega su se povukli!), a ja sam alergicna na jaja i visnje. Naravno, jos godinu dana nista od orasastog i jagodicastog voca ne dolazi u obzir, tako da sam se vec spremala da ponovim proslogodisnju tortu od cvekle i sargarepe sa palentom... Chris, on sa 15 meseci, a ni sada ne jede nista industrijsko, zapravo se vrlo jednostavno i zdravo hrani. Dorucak je obicno kacamak ili griz ili domaci integralni hleb i 2 puta nedeljno bareno jaje. Sve zacinjavam maslinovim ili repicinim, ponekad lanenim uljem, bosiljkom. Na hleb mu mazem namaze od suncokreta, bundeve, nekad maslinovo ulje sa belim lukom i bosiljkom. Pije ovseno mleko (domace), a probali smo i kupovno speltino. Ima 2 uzine - sveze voce i povrce, sta imam u kuci. Obicno je jedna jabuka, drugo sargarepa, cvekla... Bas kad nema svezeg, potopim suve kajsije, pa mu naseckam, to voli, napokon sam nasla one bez konzervansa. Pravim i kompote bez secera - nekad samo popije vodicu kao sokic, nekad pojede sve ili mu to kuvano voce umesam u sutlijas, griz... Za rucak i veceru jede supice, dinstano meso na luku i vodi, sa barenim povrcem, jednom nedeljno sa testeninom. A naizmenicno mu onih dana kada ne jede proteine (jaja i meso) pravim pasulj (dinstan sa puno sargarepe, paskanata, luka, belog luka), socivo, naut (leblebije, pravim ih kao prebranac sa dosta maslinovog ulja, belog luka i bosiljka ili kao humus, pa ga maze na hleb za veceru). Ponekad jede sutlijas na vodi, bez secera i pravim mu pite od jabuka, dunja, bundeve, kajsija... bez secera i pitu sa mesom (samo dinstano na vodi sa lukom) I nezaobilazno na radost svih, jednom nedeljno pecemo jagnje (samo maslinovo ulje i so, poklopim pa u rernu). I dalje se najvise raduje svezem vocu i povrcu, i sam mi donese jabuku da mu oljustim i "krade" mi sargarepu kad cistim zelen za supu, a u prodavnici uvek pikira na paskanat (otkrio mi je sortu "molski paskanat" koji ima specificno jak miris i supa sa njim bude prva liga) Prosle nedelje sam mu prvi put dala secer, belo brasno, zejtin i prasak za pecivo - pravila sam neku verziju embargo kolaca, samo sam stavila i jabuke i kajsije (zaledjene) i manje secera i dzema nego u originalnom receptu. Ali posto je tri puta trazio dodatak, ne pravim vise. Napravicu mu takav kolac kao rodjendansku tortu, pa cu ga ukrasiti vocem koje bude bilo aktuelno za mesec dana E sad, ono sto me najvise muci... odlazak na more u Grcku... kako ce me razumeti u pekari kad kupujem hleb ili u restoranu... Da li neko ima iskustva sa tim?
|
|
|
|