*Maki* -> RE: Klomifen (2.4.2012 16:43:53)
|
Smizlo, ja sam promenila 3 ginekologa dok nisam nasla strucnog,ne bih da ti unosim paniku i negativne osecaje ali molim te idi kod nekog strucnijeg za sterilitet.To sto ti je dala da pijes Klomifen odmah kao sto je Maslacak napisala,nije profesionalno i ne sme to da radi bez da proveri hormone III dana ciklusa (neki doktori cak prvo provere i prohodnost jajovoda pre nego da daju Klomifen) Jer ako tebi hormoni nisu u redu,ako imas PCOS ne daj boze moze da ti iskomplikuje zdravlje. Meni je doktor prvo pratio ovulaciju,bilo je isto kao i kod tebe,s tim sto ja uvek imam (kada ne koristim stimulaciju -klomifen) po 1 folikul (1 ciklus na jednom jajniku,drugi ciklus na drugom,tako naizmenicno,to je prirodno).Ispratio ga je skroz od pocetka dok nije pukao,isla sam bar 5 puta na ultrazvuk.Dan pre ovulacije je bio svega 13mm,sutradan je pukao,sto je ukazalo da nemam ovulaciju tj. folikul ne poraste dovoljno da bi jajna celija bila zrela i dobra za oplodnju. Sledeci korak je bio provera hormona (polnih hormona i hormona stitne zlezde) III dana ciklusa i tu smo nasli problem.Zbog 10 puta vece vrednosti prolaktina od normalne ne desava se kod mene ovulacija,ostali hormoni ok. Zatim sam 3-4 puta radila dnevnu analizu prolaktina da mi doktor odredi tacnu terapiju jer ne valja da se pije lek ni mnogo ni premalo. Uz terapiju bromokriptin od 1/4 ujutro i 1/2 uvece smo za 2 nedelje prolaktin doveli u normalu i imala sam i sada imam normalne ovulacije,sve skolski primer i folikuli i endometrijum. Sledeci korak je bio pokusavanje u prirodnom ciklusu,pa pokusavanje sa Klomifenom da vidi doktor kako reagujem na stimulaciju i to samo jedan ciklus. Klomifen se koristi 3 ciklusa pa se pravi pauza od 2-3 ciklusa,bar moj doktor tako radi. Kad ni to nije upalilo,onda smo uradili HSG (jos jedan problem,levi jajovod neprohodan skroz i stradao zbog operacije slepog creva kad sam imala 5 godina,izgleda da je to i glavni uzrok sto ne mogu da zatrudnim,bas me sredio taj hirurg). I posle toga 3 inseminacije sa stimulacijom i nista i sad se spremamo za VTO. I da,posle Klomifena obavezno treba da primis Pregnyl inekciju koju zovu ''''''''stop inekcija'''''''' ona kao prvo pomaze sazrevanju jajnih celija a kao drugo tada ce sigurno svi folikuli koji su se stvorili puci i nece ti napraviti nikakav problem, u suprutnom moze da se desi da se stvore i ciste.Zato te molim,da ne iskomplikujes sebi zdravlje potrazi pomoc od nekog strucnijeg lekara koji ce te voditi kroz sve onako kako treba.Nemoj da se uplasis zbog svega sto sam ti napisala,htela sam da vidis na mom primeru kako otprilike izgleda tok provere kada se posumnja na sterilitet. To ne znaci da ces ti prolaziti kroz sve sto sam ja prosla,ne daj boze,mozda je kod tebe neka sitnica koja ne dozvoljava da ostanes trudna na primer neki disbalans hormona koji se brzo sredi.Od svega je najbitnije da imas dobrog tj. strucnog ginekolga Ljubim te
|
|
|
|