Marisha427 -> RE: Porodilište - KBC Dr Dragiša Mišović (3.6.2014 22:22:33)
|
Porodila sam se tamo 13.05.14. I mogu samo sve najlepse da kazem. Nijedan dinar nikome nisam davala iako sam bila spremna. Ali posto nisam odavde nisam znala kako i kome treba da dam da bih sebi osigurala "smestaj". Prirodno sam se poradjala, nisam htela ni epidural niti bilo koju stimulaciju ali sada razumem zasto u ovoj zemlji retko ko prolazi bez toga. Kao da si u vojsci, ne smes ni u wc da odes, ni vode da popijes, ni labello da poneses, lezis zakacena za ctg i gledas u plafon nasamo sa bolom. Nisam to ocekivala. Znam za takozvano "slobodno ponasanje" u porodjaju, samomasazu, aktivno kretanje i poze koje doprinose otvaranju kao i vodenjak koji u toku kretanja stvara pritisak na grlic i polako ga otvara. Sva znanja morala sam da zadrzim za svoje uspomene jer ovde lezis na ledjima i ludujes:) Ali sa porodilistem to nema veze jer je takva praksa i to je to. Inace, odnos je bio kao da sam cerka direktora porodilista. Hvala doktoru Rajku Nikitovicu sto me je primio i porodio. U stvari, nije tu bio samo on - i doktor Djekic i jos neke doktorke i babice. Osecala sam kao vip osoba - bilo je oko 10 ljudi kad je beba "izasla". I svi su gledali dete tako ushiceno i odusevljeno kao da to vide prvi put u zivotu. Dok je bolelo tesili su me, drzali ruku, gledale u oci... Nemam reci. Hvala. Na porodjajnom je lepo, imala sam srece da upadnem u dvokrevetnu sobu sa drugorotkom pa bilo je ok. Jedino ... TOLIKO paznje:) Kao da se plase da ne ubijem slucajno svoje dete. Vrata ne smes da zatvoris. Kad sam se prvi poradjala kod sebe u zemlji niko mi nije dolazio niti proverao na svaki minut sta radim, ne jedem li nesto slucajno, ne spavam li sa bebom, da nemam slucajno svoje papuce ili cebence za dete:) Ali dobro, moram da postujem red i ovu paznju. Malo je tesko kad ti ne dozvoljavaju da zatvoris vrata cak ni nocu, da ugasis svetlo, kad moras da ustajes u 5 da bi sestra zategla carsav na krevetu, kad nocu sestre pricaju i smeju se toliko glasno... Kao da su na svadbi pored trubaca... A ne u porodilistu sa umornim zenama, kojima sve boli i koje i bez toga ne mogu da zaspe. Ali sve u svemu je dobro, cisto, lepo i prijatno. Mnogo sam zahvalna svima!!!
|
|
|
|