Sanjalica1980 -> RE: Nalazi krvi i mokrace u trudnoći (16.10.2014 19:49:52)
|
Evo i ostatak. [sm=smiley31.gif] Meso i morski plodovi - Generalno, tamnije meso sadrži veću količinu gvožđa. džigerica je osnovno skladište i bogati hranljivi izvor gvožđa za ljude. U principu, goveđe meso ima najviše gvožđa, a odmah iza njega je jagnjetina, zatim svinsko i na kraju belo živinsko meso. Morski plodovi predstavljaju najbogatije izvore gvožđa ( sveže ostrige i školjke ) koji obezbeđuju do 12 mg gvožđa. Među ribama, losos, tunjevina, sardine i sabljarka imaju 1 do 2 mg gvožđa. Žitarice - Nacionalni institut za zdravlje objašnjava da žitarice kao što su smeđi pirinač, zob, proso i pšenica imaju značajan nivo non hem gvožđa. Na primer, doručak koji sadrži žitarice od celog zrna može obezbediti 100% preporučene dnevne vrednosti . Ukoliko se uz takav doručak doda i čaša soka od narandže, može se očekivati apsorpcija velikog procenta gvožđa. Mahunarke ( leguminoze ) i povrće – Mahunarke su, pored žitarica, jedan od bogatijih izvora non hem gvožđa. Pasulj, grašak i sočivo obezbeđuju između 4 i 7 mg gvožđa svaki. Kuvana soja ima 9 mg gvožđa u jednoj šolji. Proizvodi od soje, kao što su mleko od soje, vegetarijanski burger i tofu takođe su važni izvori non hem gvožđa u ishrani vegetarijanaca. Spanać je poznati izvor gvožđa, a tu su i kelj, brokoli, špargle... S obziroma na to da kuvanje koncentriše hranljive materije u zelenom povrću, 1 šolja kuvanog spanaća sadrži 60 mg, odnosno, skoro 8 puta više gvožđa od sirovog spanaća, prema sajtu anemia.org. Nacionalni zdravstveni institut označio je spanać kao namirnicu koja takođe pomaže u apsorpciji gvožđa iz drugih biljnih izvora. Posle spanaća sledi blitva, zelje i kelj. Posebno je dobra kopriva jer sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, ali i mangan koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz depoa. Proteini pomažu izdvajanje gvožđa iz pasulja i ostalih mahunarki, te ih valja kombinovati sa piletinom, ribom, govedinom ili tofuom. Voće - Iako većina voća ne sadrži dovoljnu količinu gvožđa, voće pomaže njegovu apsorpciju i to ga čini vrednim dodatkom u ishrani. Suvo voće kao što je grožđe, kajsije i šljiva sadrže najviše gvožđa. Voće bogato vitaminom C ( narandže, jagode, dinja, grejpfrut ) povećava apsorpciju gvožđa. Orasi takođe služe kao dobar izvor gvožđa, naročito bademi i brazilski orah. Dobri izvori su takođe borovnice i kupinovo vino.
|
|
|
|