World
|
Mi smo nekako par mjeseci nakon zapocinjanja dohrane pustili anu da sama brlja, kasikom, rukom, ono suput dok je hranimo i tako se naucila da jede, mislim da je prije druge godine sama uveliko jela. Jeste ono da je prosipala svuda, ali nema veze, sad pojede supu bez problema, a i sve ostalo. Jedino je malo problem sto sve zivo mora da jede kasikom ili viljuskom, nekad i noz ubaci u sve to iako joj ne treba.. ne znam na koga je, ja obozavam rukama da jedem.. ako slucajno padne neka kapljiva necega to je haos, mora odmah da se obrise po cijenu zivota, a jede stvari jednu po jednu, nikako u kombinaciji i to joj moram stavljati u njenu tacnu tako sve jedno po jedno. Npr. prvo pojede jaje, pa onda sklonim tanjir pa stavim jogurt, pa ako ima jos nesto onda moram sve skloniti pa staviti sledece i tako.. Al ajd, bitno je da jede. Nismo je nikad tjerali ni maltretirali, ako hoce hoce, ako nece molim lijepo, jesce kasnije kad ogladni. A ona trazi da jede kad ogladni, rijetko je imala faze kad ne jede i ne trazi, obicno joj se nesto desavalo tada. I sad vidim da se isplatilo to sto sam stalno morala da cistim i nju i kuhinju nakon jela. Aleksi sam pocela da stavljam kuvane komadice povrca kad je poceo da jede, od 6 mjeseci, i puno je on to bolje sam jeo nego kam mu dam, nekako kao da sam zna koliko mu treba i da stavi i zvace i sl. Blendano je jeo mozda mjesecak dana i onda vise nije htio pa sam gnjecila, sjeckala, a sad sa 11 mjeseci jede skoro sve kao i mi, malo mu nesto isjeckam ako su bas veliki komadi. Uz to jelo obicno on dobije nesto da gricka rukom (ovih dana se navukao na hljeb, valjda mu odgovara da cese zube), sve on to fino porucka, ili kasiku da brlja po tanjiru, pa on nas 'hrani' usput dok mi njega.. Napisah roman, ali poenta price je da se treba malo pretrpiti sto se tice prljanja i vremena i dati djeci da sama jedu sto ranije, bolje ce nauciti. Sad gledam kako je to dobro, kad bih ja sad stigla oboje da ih nahranim, recimo, a ovako Ana sasvim fino sama jede.