minavb -> RE: Refluks (GER) (3.12.2010 15:38:19)
|
Dobro pitanje. Alergo testovi kod beba do godinu dana mogu da pokazu preosetljivost i kad je nema, jer je njihov imuni sistem jos uvek u haosu. Kad sam gastoeneterologa pitala, da li je mozda u pitanju alergija na proteine kravljeg mleka, ili na laktozu, rekao mi je da bi se to drugacije manifestovalo i da bi sigurno bilo krvi u stolici. Ponudio nam je gastroskopiju da potvrdimo refluks, i mi nismo hteli da je radimo jer je invazivna, narocito za tako malo dete. U nasem slucaju, samo par poremecaja moze da da averziju prema jelu, a posto Vanja ima sve simtome tihog refluksa, to je definitivno to. Sto se vaseg slucaja tice, obzirom da se radi o obilnom povracanju u mlazu, posle skoro svakog podoja, moze biti samo refluks. Nema tegoba tokom varenja, nema gasova, sluzave stolice i sta ti znam cega jos. Svaki ce ti lekar reci da je to refluks, narocito kad im kazes da dete baca mleko u mlazu. Na zalost, ovde se zna samo za tu vrstu refluksa, pa su mene uveravali da ga moje dete nema kad je poceo da povraca i da odbija jelo. U inostranstvu se na pomen zabacivanja glave tokom jela, odbijanja jela, povacanja, slabog spavanja i stucanja, odmah sumnja na refluks i preduzima se sta se moze preduzeti. Da smo mi te srece, Vana sad ne bi bio sleep fed beba, i ne bi imao averziju.
|
|
|
|