MilicaBg88
|
Drage dame,posto sam imala kiretazu 30.11,pre dve nedelje ,usled missed abortusa (bebi je stalo srce u 7.moj nedelji) ,zelim da podelim iskustva sa vama,jer sam ja kao pomahnitala trazila sve moguce informacije po sajtovima kada je sve pocelo da se desava.Koliko je dobro toliko i lose citati sve i svasta po netu ali to je jace od nas i lakse nam je da procitamo savete i iskustva zena kojima se slicno ili isto desilo.Naime saznala sam 15.novembra na testu iz apoteke da sam trudna jer mi je kasnila menstruacija.Momak i ja nije da smo pazili ali nije da smo zarko zeleli to,volimo se,skoro tri godine smo u vezi,planiro zajednicku buducnost ali nismo posto poto isli na to da pravimo dete vec se "desilo".Naravno obradovala nas je ta vest i savetom drugarice da ne idem bas odmah kod ginekologa jer je prerano da se vidi ista na Uz,sacekala sam.Proslo je par dana i primetila sam da krvarim braonkast iscedak sto me zabrinulo pa sam po netu pocela da trazim uzroke.Sa momkom sam imala 2-3 seksualna odnosa i tad bi primetila krvarenje koje je bilo zanemarljivo ali me uplasilo.Odmah sam otisla u dom zdravlja Zvezdara,primili su me odmah jer sam rekla da krvarim.Primio me ginekolog koji mi je odmah uneo nervozu svojim stavom i izgledom mesara sa nekim masnim spustenim pantalonama i masnom pustenom kosom.Za kompom je sedela pomocna sestra vidno nervozna i besna kao i on ,kao da sam ja kriva sto rade mozda za bednu platu ili sto su promasili profesiju.Odmah je uradio ultrazvuk i pitao "da li ste imali seksualni odnos" ,na sta sam potvrdno odgovorila.Poceo je nenormalno da vice a ova zena da upada i doliva ulje na vatru " pa kako ste tako neobrazovani ,sex nikako tri meseca trudnoce,ovo se sve odvalilo ,preteci spontani bla bla" gde sam ostala u soku sta se odvalilo i zasto vicu.Samo sam uspela da pitam hoce li biti sve u redu na sta je ova zena vidno cinicno odgovorila " nismo mi Bog da znamo" .Poslali su me da primim progesteron injekciju i da dodjem opet za 7 dana.Izasla sam ,sela u park ispred DZ i pocela da placem.Momak je zavrsavao posao i dosao tu smirio me nekako i odveo da primim injekciju.Odmah sutradan sam zakazala Uz kod privatnog ginekologa u Euromediku a celu tu noc nisam spavala i samo sam plakala zbog svega sto se desava i stresa koji sam dozivela od njihovih reci u domu zdr.Primila me jako prijatna ali odmerena doktorka i rekla mi da je sa trudnocom sve ok ,videli su se otkucaji srca,7.ma nedelja i da ne moze da veruje kakve gluposti su mi rekli.Pritom ,ovaj prvi mi rekao kako imam ogrman hematom sto je u Euromediku pokazalo kao vrlo zanemarljiv hematomcic na Uz daleko od ploda.Otisli smp momak i ja vrlo spokojni ali nemir je i dalje vladao u mojoj dusi jer su me pogodile i unervozile drske reci nekog ko bi trebao blago da postupi sa buducom majkom .Pritom prva trudnoca je u pitanju.Sto se tice sexa u trudnoci zena je rekla kroz osmeh "eh kad bi to bilo tako deca se ne bi ni radjala" ...Sledece noci gledala sam tv kasno i kada sam krenula u krevet videla sam ispod sebe jarko crvenu mrlju od krvi sto me je prestravilo.Probudila sam momka placuci .Pricali smo ,cackali po netu da ne mora svako krvarenje u trudnoci da znaci pobacaj.To je bio petak na subotu a preko vikenda privatno nista ne radi ,u dom zdravlja sam rekla da necu uci ni da mi zivot zavisi,pa sam resila nekako da se smirim i sacekam do ponedeljka.Krvarila sam svo vreme po malo pa stane,kao menstroacija.U ponedeljak sam zakazala opet u Euromediku ali doktorka koja mi je rekla da je sve ok nije radila pa sam zakazala kod druge.Starija zenica ali vidno nesigurna.Ispricala sam joj sve ,stavila me na Uz i nakon minut dva rekla tu je fetus,ali ja ne vidim rad srca (nekako neodlucno,nesigurno) Pa kaze "nista,da uradimo beta hcg pa da vidimo mada ovo mi je za kliniku mada ne znam ajmo u drugu ordinaciju da uradimo drugi Uz pa cu reci konacan odgovor".Otisli smo ,stavila mi drugi Uz tj na drugi aparat i pocela da se muci oko ukljucivanja istog pritom govoreci kako ne radi na tom aparatu i malo ima poteskoca,cutala je par trenutaka dok m nije ukapirala kako da i koje da stisne dugme i rekla "a pa da da ,ne ne vidim ja opet ovde rad srca idi na kiretazu " otisla sam opet nervozna ne zbog istine ako je takva kolko zbog toga sto sam slusala ili nadrndane i nervozne ili nesigurne i neodlucne doktore koji bi trebali da znaju svoj posao i da smire osobu koja tu nije dosla iz hira.Opet sam otisla kao pokisla neznajuci sta da radim.Nesto mi je govorilo da se ne predajem da je mozda ipak sve u redu ,pa sam zakazala za sutradan jos jedan ko zna koji u nizu Uz za kratak period.Ovog puta kod doktorke koja je provereno odlican profesionalac koji zna sta radi ali zbog cifre koju naplacuje (3 puta vece nego u Euromediku koji vazi za dobru kliniku) odlucila sam se misleci da je znaju svoj posao za ove koji ce mi isto reci al za daleko manje pare. Nazalost ,zaista je bebi stalo srce, ko zna iz kog razloga i uz detaljne preglede i razgovor odlucno i profesionalno mi je rekla da odmah odem u bilo koju bolnicu i uradim kiretazu.Cula sam da je Klinicki centar Zvezdara najboji po tom pitanju i otisla pravo tamo opet sa strahom i rezervom od drzavnih ustanova.odmah mi je naravno uradjen Uz i jos kedna potvrda da mora kiretaza. Malo cekanja oko papirologije ,ali ubrzo su me odveli u sobu na cekanje jer nisu znali da li ce mi uraditi tog dana ili sutradan kiretazu.Momak mi je doneo sve potrebne stvari i pidzamu(savet ako dodje do ovoga je da vam donesu spavacicu )Stavili su me u apartman jer u sobama krevet nijd bio slobodan ni jedan.Bila sam sama tu i cekala od 18-22h kada je dosla sestra po mene i odvela me u salu.Tu sam sacekala da pre mene urade to jednoj mogu reci devojcici od 16 god kojoj se to isto desilo kao meni.Svi tu pocev od anesteziologa ,sestre itd. ulili su mi neku smirenost ,pozitivu i osecaj da znaju svoj posao.Sve se zavrsilo za 10-15 min ,totalna anestezija ,pritom zaboravila sam da kazem da je sreca sto nisam jela ceo dan jer kad sam se probudila bilo mi je muka par minuta a da sam jela povrcala bi i bilo bi mi uzasno satima ,zato se i nikako na dan zahvata niti jede niti pije voda.Odveli su me u sobu gde sam nekih pola sata osecala bol u jajnicima i odjednom je prestalo kao da se nista nije desilo.Apsolutno nikakav bol niti nelagodnost nisam vise osecala.Krvarila sam slabo a odmah ujutru sam pustena kuci.Pritom dok sam bila trudna i kad su pocele te da kazem komplikacije bilo mi je nenormalno muka ,bila sam malaksala,mrzovoljna,nikakva.Posle kiretaze ,tog jutra kao da nista nije bilo,povratila mi se odmah energija ona fizicka,psihicki mi je bilo tesko od svih trauma ali i to polako prevazilazim teseci se mislju da nisam ja kriva ,da je tako Bog odlucio,priroda je cudo...Sad zelim da se sve smiri pocev od hormona pa nadalje da se sve vrati na svoje mesto i idemo dalje ,zivot mora da se nastavi.Nadam se normalnoj trudnoci ali dobila sam na iskustvu u ovoj ruznoj situaciji i sad znam sta i kako dalje ,gde ici ,kako se ponasati ,sta pitati i sta raditi.Drage moje koje se nadjete u slicnoj situaciji ,raspitajte se za odlicnog proverenog ginekologa ,ne dozvolite da neko vice na vas i glavu gore samo pozitivne misli.Moja preporuka za predivne ljude u KBC Zvezdara ,profesionalne i normalne kakvi bi trebali da budu svi doktori.Pozdrav svima i nadam se da cu nekom pomoci
|